Ciasto z cukinii
Po prostu pyszne i super łatwe do zrobienia ciasto z cukinii tartej na tarce z dodatkiem kakao. Ciacho wychodzi wilgotne i aromatyczne. Jest też mało słodkie. Uwielbiam je jeść do ciepłej kawy lub herbaty.
Po upieczeniu wystarczy oprószyć je kakao i cukrem pudrem, lub nawet cynamonem. Jeśli nie możesz się przekonać do ciast z warzywami, albo wręcz przeciwnie.. uwielbiasz takie słodkie eksperymenty, to polecam Ci też ciasto marchewkowe oraz ciasto buraczane.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1300 g ciasta - forma 18/27 cm
Kaloryczność kcal: 350 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska
- 2 średnie cukinie - 550 g
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej - 460 g
- 4 średnie jajka
- 200 g oleju roślinnego - 210 ml czyli niepełna szklanka
- 3 łyżki kakao
- 3/5 szklanki cukru - 150 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
Ciasto z cukinią
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz cukinie wyjmij wcześniej z lodówki. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały bez posypki z kakao i cukru pudru.
Zdecydowałam się upiec ciasto czekoladowe z cukinią, ponieważ zależało mi głównie na ciekawszym kolorze oraz uwydatnieniu smaku delikatnej cukinii w cieście. Sam przepis.. cały proces szykowania ciasta jest bardzo prosty, więc wbrew pozorom jest to ciasto również dla początkujących.

Ciasto z cukinii
W pierwszej kolejności polecam przygotować sobie cukinie. Jeśli masz cukinie młode, które mają delikatną skórkę i wnętrze z jeszcze nie wykształconymi pestkami, to cukinie wystarczy tylko umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarte, na dużych oczkach. Jeśli cukinie nie są już takie młode, to polecam dodatkowo obrać je ze skórki i wydrążyć nasiona.

Do startej cukinii wsyp pół łyżeczki soli. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, by cukinia puściła sok. Tartą cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Słoną wodę wylej. Młode cukinie mogą puścić więcej wody, te starsze już znacznie mniej.

Do dużej miski wbij jaja. Wsyp cukier i zacznij ubijać jajka z cukrem na puch. Może to potrwać kilka minut, więc warto sięgnąć po mikser i ustawić najwyższe obroty. Gdy uzyskasz już jasny krem jajeczny, w którym cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz obory i ciągle ubijając masę wlewaj olej. Olej wlewaj powoli, cienką strużką. Do masy jajecznej z olejem dodaj całą tartą cukinię. Od teraz ciasto mieszasz już tylko łyżką.

W drugiej misce wymieszaj razem mąkę z kakao, proszkiem i sodą.

Mieszankę mączną wsypuj w kilku partiach do większej miski z kremem jajecznym z cukinią.

Stopniowo dodaj tak całą mąkę. Otrzymasz dość gęste ciasto. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaś boki wysmaruj tylko resztkami oleju. Do tak przygotowanej formy przełóż całe ciasto.

Formę z ciastem cukiniowym umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia. Swoje ciasto z cukinii i kakao po przestudzeniu najpierw oprószyłam cukrem pudrem, a następnie odrobiną kakao.

Ciasto cukiniowe przechowuj po przestudzeniu zawinięte w papier oraz folię.
Smacznego.