Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Po prostu pyszne i super łatwe do zrobienia ciasto z cukinii tartej na tarce z dodatkiem kakao. Ciacho wychodzi wilgotne i aromatyczne. Jest też mało słodkie. Uwielbiam je jeść do ciepłej kawy lub herbaty. 

Po upieczeniu wystarczy oprószyć je kakao i cukrem pudrem, lub nawet cynamonem. Jeśli nie możesz się przekonać do ciast z warzywami, albo wręcz przeciwnie.. uwielbiasz takie słodkie eksperymenty, to polecam Ci też ciasto marchewkowe oraz ciasto buraczane

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1300 g ciasta - forma 18/27 cm

Kaloryczność kcal: 350 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 średnie cukinie - 550 g
  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej - 460 g
  • 4 średnie jajka
  • 200 g oleju roślinnego - 210 ml czyli niepełna szklanka
  • 3 łyżki kakao
  • 3/5 szklanki cukru - 150 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli

Ciasto z cukinią

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz cukinie wyjmij wcześniej z lodówki. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały bez posypki z kakao i cukru pudru. 

Zdecydowałam się upiec ciasto czekoladowe z cukinią, ponieważ zależało mi głównie na ciekawszym kolorze oraz uwydatnieniu smaku delikatnej cukinii w cieście. Sam przepis.. cały proces szykowania ciasta jest bardzo prosty, więc wbrew pozorom jest to ciasto również dla początkujących.

Ciasto z cukinii, 1

Ciasto z cukinii

W pierwszej kolejności polecam przygotować sobie cukinie. Jeśli masz cukinie młode, które mają delikatną skórkę i wnętrze z jeszcze nie wykształconymi pestkami, to cukinie wystarczy tylko umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarte, na dużych oczkach. Jeśli cukinie nie są już takie młode, to polecam dodatkowo obrać je ze skórki i wydrążyć nasiona. 

Ciasto z cukinii, 2

Do startej cukinii wsyp pół łyżeczki soli. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut, by cukinia puściła sok. Tartą cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Słoną wodę wylej. Młode cukinie mogą puścić więcej wody, te starsze już znacznie mniej.
Ciasto z cukinii, 3

Do dużej miski wbij jaja. Wsyp cukier i zacznij ubijać jajka z cukrem na puch. Może to potrwać kilka minut, więc warto sięgnąć po mikser i ustawić najwyższe obroty. Gdy uzyskasz już jasny krem jajeczny, w którym cukier całkowicie się rozpuści, zmniejsz obory i ciągle ubijając masę wlewaj olej. Olej wlewaj powoli, cienką strużką. Do masy jajecznej z olejem dodaj całą tartą cukinię. Od teraz ciasto mieszasz już tylko łyżką. 
Ciasto z cukinii, 4

W drugiej misce wymieszaj razem mąkę z kakao, proszkiem i sodą. 
Ciasto z cukinii, 5

Mieszankę mączną wsypuj w kilku partiach do większej miski z kremem jajecznym z cukinią.
Ciasto z cukinii, 6

Stopniowo dodaj tak całą mąkę. Otrzymasz dość gęste ciasto. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaś boki wysmaruj tylko resztkami oleju. Do tak przygotowanej formy przełóż całe ciasto.
Ciasto z cukinii, 7

Formę z ciastem cukiniowym umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny, do tak zwanego suchego patyczka. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia. Swoje ciasto z cukinii i kakao po przestudzeniu najpierw oprószyłam cukrem pudrem, a następnie odrobiną kakao.

Ciasto z cukinii, 8

Ciasto cukiniowe przechowuj po przestudzeniu zawinięte w papier oraz folię. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2943 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z cukinii

Super pyszne i bardzo zdrowe ciasto z cukinią i kakao. To jedne z ciekawszych i prostszych ciast, które zazwyczaj intryguje wszystkich moich gości. Wszyscy są zawsze ciekawi tego, jak może smakować ciasto upieczone z cukinii. Czy warzywa są mocno wyczuwalne w cieście i czy jest możliwe, by upiec słodkie ciasto cukiniowe. Otóż tak.. cukinia ma bardzo przyjemny, delikatny smak. Dzięki tartej cukinii ciasto jest wilgotne. W strukturze przypomina trochę brownie. Jest to odrobinę cięższe ciasto niż typowe ucierane. To bardzo fajne szybkie ciasto cukiniowe.

Ciasto czekoladowe z cukinii

Swoje ciasto piekę z kakao, ale śmiało możesz też dodać odrobinę cynamonu i upiec ciasto z cukinii z cynamonem. Czy jest to ciasto z cukinii dietetyczne? Trochę z pewnością, ponieważ w przepisie jest naprawdę mało cukru. Ciasto z cukinii można upiec na oleju roślinnym np. rzepakowym ale można też użyć oleju kokosowego lub roztopionego i przestudzonego masła. Serdecznie zapraszam też po inne moje - zarówno proste jak i bardziej zaawansowane przepisy na ciasta. Gorąco polecam mój przepis uniwersalny na bułeczki maślane. A na obiad, kurczak z dynią - super szybki i bardzo ciekawy przepis. Polewa czekoladowa to super pomysł na to, by urozmaicić smak i wygląd ciasta czekoladowego z cukinii.