Batoniki z amarantusa

Batoniki z amarantusa

Batoniki z amarantusa. Pamiętasz ten smak z Dzieciństwa? Czekolada o smaku mleka w proszku...
Wróć do tamtych wspomnień dodając do swojego bloku odrobinę nowinek kulinarnych, jak np. preparowany amarantus :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: 10 dużych kostek

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 czubate łyżki kakao
  • szklanka mleka w proszku - 150 g
  • 1/3 szklanki cukru - 80 g
  • 1/4 szklanki mleka - 60 ml
  • szklanka ekspandowanego amarantusa*

*Amarantus preparowany możesz pominąć lub zastąpić np. ryżem preparowanym.

Batoniki z amarantusa

W sporym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło z dodatkiem cukru. Dodaj kakao i wlej mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj mleko w proszku i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Ja użyłam ręcznego blendera. Do jeszcze ciepłej masy dodaj amarantusa i dobrze wymieszaj.

Masę przełóż do dowolnej formy wyłożonej pergaminem (ja lekko go natłuściłam, ale nie musisz tego robić). Od Ciebie zależy jakiej grubości będzie Twój blok czekoladowy.

Dobrze ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by masa stężała i można ją było pokroić nożem.Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Batoniki z amarantusa, 1

Sprawdź też pyszne czekoladki z masłem orzechowym oraz najlepszy przepis na blok czekoladowy.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (6 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷