Batoniki z amarantusa
Batoniki z amarantusa. Pamiętasz ten smak z Dzieciństwa? Czekolada o smaku mleka w proszku...
Wróć do tamtych wspomnień dodając do swojego bloku odrobinę nowinek kulinarnych, jak np. preparowany amarantus :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 10 dużych kostek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- pół kostki masła - 100 g
- 2 czubate łyżki kakao
- szklanka mleka w proszku - 150 g
- 1/3 szklanki cukru - 80 g
- 1/4 szklanki mleka - 60 ml
- szklanka ekspandowanego amarantusa*
*Amarantus preparowany możesz pominąć lub zastąpić np. ryżem preparowanym.
Batoniki z amarantusa
W sporym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło z dodatkiem cukru. Dodaj kakao i wlej mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj mleko w proszku i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Ja użyłam ręcznego blendera. Do jeszcze ciepłej masy dodaj amarantusa i dobrze wymieszaj.
Masę przełóż do dowolnej formy wyłożonej pergaminem (ja lekko go natłuściłam, ale nie musisz tego robić). Od Ciebie zależy jakiej grubości będzie Twój blok czekoladowy.
Dobrze ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by masa stężała i można ją było pokroić nożem.Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Sprawdź też pyszne czekoladki z masłem orzechowym oraz najlepszy przepis na blok czekoladowy.
Smacznego.