Blok czekoladowy z amarantusem

Blok czekoladowy z amarantusem

Pamiętasz ten smak z  Dzieciństwa?  Czekolada o smaku mleka w proszku...
Wróć do tamtych wspomnień dodając do swojego bloku odrobinę nowinek kulinarnych, jak np. preparowany amarantus :-)

Ilość porcji: 10 dużych kostek

Składniki: 
• pół kostki masła - 100 g
• 2 czubate łyżki kakao
• szklanka mleka w proszku - 150 g
• 1/3 szklanki cukru - 80 g
• 1/4 szklanki mleka - 60 ml
• szklanka ekspandowanego amarantusa*

*Amarantus preparowany możesz pominąć lub zastąpić np. ryżem preparowanym.

W sporym rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło z dodatkiem cukru. Dodaj kakao i wlej mleko. Zdejmij z ognia.

Dodaj mleko w proszku i mieszaj aż do całkowitego połączenia się składników. Ja użyłam ręcznego blendera.

Do jeszcze ciepłej masy dodaj amarantusa i dobrze wymieszaj.

Masę przełóż do dowolnej formy wyłożonej pergaminem (ja lekko go natłuściłam, ale nie musisz tego robić). Od Ciebie zależy jakiej grubości będzie Twój blok czekoladowy.

Dobrze ugnieć i wyrównaj masę. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, by masa stężała i można ją było pokroić nożem.

Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

blok-czekoladowy-z-amarantusem-1

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Aleksandra
2015-12-09 14:39
Ach, już wiem co zrobię z zalegającym w szafce amarantusem. I coś mi się wydaję, że to będzie coś pysznego.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-09 18:53
Smacznego :-)
user pic
Astrall
2015-12-09 17:29
Jeju wygląda smakowicie! Szkoda tylko że mam uczulenie na kakało.. Nie da się go zastąpić dodatkową dawką mleka w proszku, czy czymś? ;c
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-09 18:52
Tak, możesz dać więcej mleka w proszku ;-)
user pic
Olga Pietraszewska
2015-12-10 10:12
Pamiętam ten smak i do dziś uwielbiam :)
user pic
Katsunetka
2015-12-10 19:59
Z ryżem chętnie zrobię, mam akurat. Amarantus co prawda też mam, ale nie mogę się przekonać do jego smaku.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-12-11 09:23
Polecam Ci zrobić pół na pół z ryżem. Zobaczysz, że amarantus nie będzie w bloku dominował smakiem mimo tak dużej jego ilości.
user pic
Joanna
2016-01-05 13:58
Mam amarantus ekspandowany z melasą. Czy w takim razie zmniejszyć ilość cukru w przepisie? Czy może w ogóle go pominąć?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-07 11:18
Asiu, dodaj połowę mniej cukru i będzie super ;-)
user pic
Marzena
2016-03-10 19:33
Uwielbiam blok czekoladowy. Dodaje do niego różne dodatki i zawsze smakuje :-) częstuje się Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-10 19:44
Kochana.. bierz ile chcesz :-)
user pic
Magda
2016-11-23 14:45
Mleko w proszku nie połączyło się z masą rozwarstwiło się ,czy miała pani taki przypadek przygotowując kiedyś taki blok?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-23 17:37
Nie Magdo, nigdy. Czy trzymałaś mleko w proszku zamknięte? Na rynku dostępne jest mleko w proszku w wersji odtłuszczonej. Czy użyłaś takiego?
user pic
Magda
2016-11-23 17:50
Użyłam pełnego mleka i nie wiem czy to może też była przyczyna było po terminie ale zamknięte ,w sumie sypkie produkty można użyć po terminie chyba?, po schłodzeniu jest jednak w porządku,smaczne ,czy jak łączysz mleko z masą to stopniowo wsypujesz i czy masa musi być mocno wystudzona?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-23 19:57
Magdo, akurat w przypadku mlecznych produktów termin ważności ma duże znaczenie. Nie studzę masy przed dodaniem mleka w proszku. Może być gorąca.