Domowy sos toffi z kakao
Domowy sos toffi to wspaniały i niezwykle uniwersalny deser.
Na ciepło:
- do polania na owoce
- na lody
- na placki, naleśniki i gofry
Po schłodzeniu gęstnieje:
- masa do tortów i ciast
- nadzienie do babeczek i tart
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 40 minut
Liczba porcji: 400-500 ml sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 200 g śmietanki 30-36 %
- 150 g masła
- 200 g cukru np. trzcinowy
- szczypta soli
- łyżka kakao
Z przepisu otrzymasz około 400-500 ml sosu.
W małym rondelku umieść śmietankę, cukier, masło i szczyptę soli. Ustaw małą moc palnika i gotuj sos bez przykrycia. Sos gotujesz do momentu, gdy uznasz go za wystarczająco gęsty. Mieszasz go tylko raz, po rozpuszczeniu składników. Potem możesz lekko "zakołysać" od czasu do czasu rondelkiem, by skontrolować gęstość. Oczywiście jak go zamieszasz, to nic złego się nie stanie :-)
Swój sos gotowałam około 40 minut. Użyłam śmietanki 30% oraz cukru trzcinowego.
Na koniec gotowania sosu dodaj łyżkę kakao i zamieszaj. Możesz również pominąć kakao.
- Im tłustszej śmietany użyjesz, tym szybciej sos zgęstnieje.
- Im ciemniejszego użyjesz cukru, tym szybciej zbrązowieje sos a smak będzie głębszy.
- Sos możesz gotować na małej mocy palnika nawet 2 godziny.
- Pęcherzyki powietrza, które powstają podczas gotowania znikają od razu po wyłączeniu sosu.




Smacznego :-)