Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Owoce pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Poznaj super przepis na owoce pod kruszonką! Według mnie jest to deser idealny. Szczególnie, gdy nie masz czasu na pieczenie ciasta a potrzebujesz bardzo szybko zrobić pyszny deser, który zawsze wychodzi. 

Aby zrobić owoce zapiekane pod kruszonką możesz też użyć tylko jednego typu owoców, lub wymieszać razem zupełnie inne owoce. Oprócz tych, które wymieniłam bardzo dobrze sprawdzą się też jabłka, gruszki, poziomki, jagody czy morele oraz brzoskwinie. 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 1500 gramów deseru

Kaloryczność kcal: 240 w 100 gramach deseru
Dieta: wegetariańska

Składniki na kruszonkę

  • kostka masła - 200 g
  • szklanka drobnego cukru - 200 g
  • 2 niepełne szklanki mąki - 300 g

Składniki na pieczone owoce

  • 200 g truskawek
  • 200 g jeżyn
  • 200 g borówek
  • 200 g malin

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia owoców pod kruszonką użyłam owalnego naczynia do zapiekania o długości 31 cm i wysokości 7 cm.

W tym przepisie użyłam mieszanki czterech rodzajów owoców. Łącznie powinno być około 800 gramów owoców. Zrobiłam mieszankę owoców w równych proporcjach wagowych: maliny, truskawki, jeżyny oraz borówki. Nie musisz jednak zrobić takiej samej mieszanki jak ja. Gorąco polecam też inne owoce. Mogą to być: morele, brzoskwinie, jabłka, banany, gruszki, jagody, ananas i śliwki. Możesz zapiec jeden rodzaj owoców lub zrobić własny miks.

Owoce pod kruszonką, 1

Owoce pod kruszonką

Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Potem wystarczy już tylko czekać aż owoce pod kruszonką będą upieczone. To rodzaj deseru, który można też od razu po upieczeniu wyjąc z piekarnika i podać gościom.

Ja zaczynam zazwyczaj od umycia wybranych owoców i osuszenia ich na ręczniku papierowym. Staram się, by wszystkie owoce miały mniej więcej tę samą wielkość. Maliny, jeżyny oraz borówki zostawiłam w całości, zaś truskawki przekroiłam na pół. Wszystkie owoce wymieszaj u umieść w naczyniu do zapiekania. Przypominam, że użyłam owalnego naczynia o długości 31 cm z dość wysokimi rantami. 

Owoce pod kruszonką, 2

Aby zrobić kruszonkę skorzystałam z mojego sprawdzonego i niezawodnego przepisu na uniwersalną kruszonkę do ciast - kruszonka. Podwoiłam jedynie ilość składników. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieściłam razem w większej misce. 
Owoce pod kruszonką, 3

Całość wyrabiałam dłońmi, aż wszystkie składniki połączyły się w kruche ciasto. Kruszonkę zrobisz dosłownie w kilka minut. 

Dodam tylko, że do składników na kruszonkę możesz też dodać odrobinę cynamonu. Cynamon super smakuje z gruszkami i jabłkami. Jeśli więc w Twojej mieszance znajdują się właśnie te owoce, to polecam dodać symboliczną szczyptę cynamonu. 
 
Owoce pod kruszonką, 4

Wystarczy już tylko całą kruszonkę wyłożyć na owoce. Wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij kruszonkę do owoców. 
Owoce pod kruszonką, 5

Naczynie z owocami i kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Jeśli masz dość mały piekarnik i grzałki znajdują się blisko deseru, to zmniejsz temperaturę do 180 stopni lub użyj termoobiegu z temperaturą 160 stopni.

Owoce pod kruszonką piecz około 40 minut (w zależności od stopnia podpieczenia kruszonki). Kruszonka z owocami powinna zrobić się rumiana. Gotową kruszonkę można od razu wyjąć z piekarnika.
Uwaga - zrób to ostrożnie. Sok z owoców jest niesamowicie gorący.

Owoce pod kruszonką, 6

Owoce pod kruszonką, 7

Po lekkim przestudzeniu można już nakładać deser. Kruszonka powinna być chrupiąca i pięknie rumiana. Pod spodem zaś kawałki pieczonych owoców z sokiem. Po schłodzeniu deseru w lodówce sok zamienia się w gęsty syrop. Ja uwielbiam owoce pod kruszonką jeszcze gorące, jednak męska strona zamieszkująca w moim domu woli zajadać te pyszności prosto z lodówki. 

Na koniec tylko jedna uwaga dotycząca kruszonki. Czasem piszecie do mnie, że kruszonka z Waszego przepisu po upieczeniu jest twarda jak kamień. Dziwicie się czemu tak się dzieje. Zwróćcie uwagę na to, ile cukru dajecie do kruszonki. Jeśli będzie go za dużo, to kruszonka może wyjść bardzo twarda. 

Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (760 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Owoce pod kruszonką

Muszę to napisać! To jest fantastyczny deser dla każdego. Owoce zapiekane pod kruszonką mają same plusy. Jest to deser, który nie jest ciastem a pieczesz go w piekarniku. Nie martwisz się o wyrastanie i ocieplanie składników przed pieczeniem. Ciasto z owocami i kruszonką można przygotować do pieczenia w kilka minut. Kruszonka jest super prosta do zrobienia. To tylko trzy składniki, które należy razem wyrobić. Owoce pieczone z kruszonką wybierasz takie jak lubisz. Mogą to być owoce lata: maliny, truskawki, borówki, jagody lub typowo jesienne, jak jabłka i gruszki oraz śliwki. Super crumble przepis. Koniecznie zajrzyj do wpisu, gdzie znajdziesz najlepsze ciasta z truskawkami w wersji pieczonej i nie tyko.  

Owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce pieczone pod kruszonką szykuję czasem latem z owoców typowo jagodowych oraz jesienią i zimą z jasnych owoców takich jak gruszki i jabłka. Do kruszonki dodaję wówczas szczyptę cynamonu. Jeśli lubisz cista kruche to gorąco polecam Ci też przepis na coś wspaniałego.. szarlotka idealna, która jest tak niesamowicie prosta i wychodzi za każdym razem, że nie dziwiłam się, gdy Czytelnicy pisali do mnie o tym, że pieką ją już trzeci dzień z rzędu. Jeśli szukasz dobrego przepisu na puszyste bułeczki drożdżowe na słodko, to zerknij koniecznie po przepis! A dla dzieci polecam też usmażyć placki z twarogiem