Krówki przepis

Krówki przepis

Najlepszy przepis na krówki domowe ciągutki. Tylko 3 składnik plus opcjonalnie kakao. Łatwe do samodzielnego wykonania.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 33 minut
Ilość porcji: niska forma 20/20 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • puszka mleka słodzonego, skondensowanego - 530 g
  • 5 czubatych łyżek drobnego cukru
  • 50 g prawdziwego masła
  • opcjonalnie szczypta kakao

Krówki przepis

Na czystą, suchą i w miarę głęboką patelnię wysyp cukier i przełóż całą masę z puszki. Ustaw średnią moc palnika i zamieszaj masę drewnianą łyżką.

Przy prawidłowo ustawionej mocy palnika masa zacznie bulgotać dopiero po około 10 minutach. Gdy pojawią się bąbelki zmniejsz odrobinę moc palnika i ciągle mieszaj masę. Jeśli masa się lekko przypali, to znak, że trzeba zmniejszyć ogień.

Po około 15 minut "smażenia" masa powinna już zgęstnieć do konsystencji budyniu. Będzie również ciemniejsza. Po łącznie 30 minutach smażenia dodaj kakao (jeśli używasz) oraz masło. Mieszaj całość jeszcze 3 minuty i zdejmij patelnię z palnika.

Masę przełóż do formy sylikonowej. Możesz również natłuścić dowolną formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Po wystudzeniu masy umieść ją w lodówce na minimum 30 minut. Potem możesz już wyjąć całość z formy i pokroić na dowolne kawałki :-)

Krówki przepis, 1

Krówki przepis, 2

Krówki przepis, 3

- Jeśli dodasz więcej kakao Twoje krówki będą ciemniejsze
- Krówki przechowuj w lodówce pod przykryciem do 20 dni
- Na etapie dodawania masła możesz również dodać odrobinę pasty z wanilii

Sprawdź też mój przepis na pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego oraz sernik z kajmakiem.

Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷