Andruty
Super pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe andruty kokosowe. Moje wafle kokosowe z mlekiem w proszku to sprawdzony i dobrze znany przepis. Szykowane są z prawdziwego masła i mleka oraz wiórków kokosowych.
- domowe wafelki gotowe w 15 minut
- znacznie lepsze niż te ze sklepu
- szykowane z prawdziwego masła
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 21 ciastek ze 100 gramów wafli
Kaloryczność kcal: 110 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pół kostki masła - 100 g
- 4 pełne łyżki cukru - 50 g
- do 0,5 szklanki mleka - około 120 ml
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 50 g
- 1 szklanka mleka w proszku - 120 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g gotowych wafli suchych bez cukru
Andruty
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: 20-30 minut na studzenia masy kokosowej do wafli.
Kalorie policzone zostały ze składników, których ja użyłam w przepisie. Sięgnęłam po mleko pełnotłuste (zarówno zwykłe jak i te w proszku) oraz prawdziwe masło. Wszystkie składniki mają łącznie około 2250 kcal.
Do zrobienia wafli kokosowych polecam użyć gotowych wafli suchych bez cukru. Możesz je znać pod nazwą: wafle tortowe suche. Sprzedawane są w różnych kształtach oraz o różnej gramaturze. Bywają wafle okrągłe i duże kwadratowe oraz małe wafle cięte, których użyłam użyłam ja.
Wafle kokosowe to pyszna i prosta przekąska na słodko. Szykuję je zazwyczaj zimą, gdy mam ograniczony dostęp do świeżych owoców sezonowych. Wiórki koksowe to dla mnie symbol zimy :)
Andruty przepis
W rondelku umieść pół kostki masła, cztery łyżki cukru, niecałe pół szklanki mleka oraz pół szklanki wiórków kokosowych. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Nie doprowadź kremu do wrzenia. Rondelek odstaw na kilka minut, by
całość lekko przestygła.
Do rondelka wsyp szklankę mleka w proszku. Mieszaj masę do momentu, aż rozetrzesz ewentualne grudki.
Na koniec dodaj dwie łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Sok z cytryny możesz zastąpić odrobiną kwasku cytrynowego. Całość zamieszaj. Masa kokosowa do wafli jest już gotowa. Aby przełożyć nią wafle musisz poczekać, aż całkiem przestygnie i zgęstnieje.
Nie umieszczaj jej jednak w lodówce. Jeśli nałożysz na wafle jeszcze ciepłą masę, to wafle wsiąkną wilgoć z kremu i zrobią się miękkie. Musisz wyczuć ten moment, gdy masa jest jeszcze plastyczna i użyć właśnie takiej.
Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Na jeden wafel nakładam grubą warstwę kremu i przykładam drugi wafel.
Oczywiście świetne są też te grube wafle, które mają większe dołki. Takie wafle łatwiej jest wypełnić kremem i łączyć ze sobą.
Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na minimum 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Ja każdy kwadrat pokroiłam na trzy podłużne wafelki. wyszło mi 21 wafli. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię.
Smacznego!