Andruty

Andruty

Super pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe andruty kokosowe. Moje wafle kokosowe z mlekiem w proszku to sprawdzony i dobrze znany przepis. Szykowane są z prawdziwego masła i mleka oraz wiórków kokosowych. 

- domowe wafelki gotowe w 15 minut
- znacznie lepsze niż te ze sklepu
- szykowane z prawdziwego masła

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: 21 ciastek ze 100 gramów wafli

Kaloryczność kcal: 110 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 pełne łyżki cukru - 50 g
  • do 0,5 szklanki mleka - około 120 ml
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 50 g
  • 1 szklanka mleka w proszku - 120 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g gotowych wafli suchych bez cukru

Andruty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: 20-30 minut na studzenia masy kokosowej do wafli.
Kalorie policzone zostały ze składników, których ja użyłam w przepisie. Sięgnęłam po mleko pełnotłuste (zarówno zwykłe jak i te w proszku) oraz prawdziwe masło. Wszystkie składniki mają łącznie około 2250 kcal.

Do zrobienia wafli kokosowych polecam użyć gotowych wafli suchych bez cukru. Możesz je znać pod nazwą: wafle tortowe suche. Sprzedawane są w różnych kształtach oraz o różnej gramaturze. Bywają wafle okrągłe i duże kwadratowe oraz małe wafle cięte, których użyłam użyłam ja. 

Wafle kokosowe to pyszna i prosta przekąska na słodko. Szykuję je zazwyczaj zimą, gdy mam ograniczony dostęp do świeżych owoców sezonowych. Wiórki koksowe to dla mnie symbol zimy :)

Andruty, 1

Andruty przepis

W rondelku umieść pół kostki masła, cztery łyżki cukru, niecałe pół szklanki mleka oraz pół szklanki wiórków kokosowych. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Nie doprowadź kremu do wrzenia. Rondelek odstaw na kilka minut, by 
całość lekko przestygła.

Andruty, 2

Do rondelka wsyp szklankę mleka w proszku. Mieszaj masę do momentu, aż rozetrzesz ewentualne grudki. 
Andruty, 3

Na koniec dodaj dwie łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Sok z cytryny możesz zastąpić odrobiną kwasku cytrynowego. Całość zamieszaj. Masa kokosowa do wafli jest już gotowa. Aby przełożyć nią wafle musisz poczekać, aż całkiem przestygnie i zgęstnieje.

Nie umieszczaj jej jednak w lodówce. Jeśli nałożysz na wafle jeszcze ciepłą masę, to wafle wsiąkną wilgoć z kremu i zrobią się miękkie. Musisz wyczuć ten moment, gdy masa jest jeszcze plastyczna i użyć właśnie takiej.
Andruty, 4

Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Na jeden wafel nakładam grubą warstwę kremu i przykładam drugi wafel. 

Oczywiście świetne są też te grube wafle, które mają większe dołki. Takie wafle łatwiej jest wypełnić kremem i łączyć ze sobą. 
Andruty, 5

Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na minimum 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Ja każdy kwadrat pokroiłam na trzy podłużne wafelki. wyszło mi 21 wafli. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. 
Andruty, 6

Andruty, 7

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (71 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Andrut

Zamiast kupować w sklepie gotowe wafle o smaku koksowym, polecam zrobić wafle z mleka w proszku kokosowe. Andrut z mlekiem w proszku, z wiórkami kokosowymi i prawdziwym masłem będą o niego pyszniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu. Takie kokosowe wafelki warto zabrać na wycieczkę pieszą. Zajmują mało miejsca i są wysoko kaloryczne. Moje wafle z masą kokosową szykuję dosłownie w kilka minut. Koniecznie zobacz jak zrobić najlepsze na świecie wafle z kremem kokosowym. Bardzo często robię też wafle śmietankowe, czyli super masa do wafli. Też są super smaczne. W podobnym klimacie polecam też ciasto rafaello bez pieczenia. Zapraszam też po przepis na ciasto kokosanka. Taki andrut z mleka w proszku jest super pyszną przekąską na słodko. 

Andruty

Bardzo ważne przy szykowaniu wafelków kokosowych jest to, by wafle były świeże. Domowe andrut przepisy - wafle kokosowe szykuję z gotowych wafli suchych bez cukru. Aby mieć pewność, że wafle będą idealnie świeże korzystaj tylko z nowo otwartej paczki. Takie wafle powinny być suche i kruche. Wafle powinny się łamać a nie wyginać. Wówczas andruty przepis - domowe wafle z masą kokosową będą idealne i nie nasiąkną masą. Zapraszam po moje najlepsze wafle kokosowe przepis, czyli andrut przepis idealny. Polecam Ci też inne moje przepisy kulinarne. Z wiórkami kokosowymi koniecznie zrób domowe kokosanki. A coś zupełnie innego, ale super prostego? Może wyśmienity koktajl bananowy