Wafle kokosowe

Wafle kokosowe

Super pyszne i bardzo proste do zrobienia domowe wafle kokosowe. Moje wafle kokosowe z mlekiem w proszku to sprawdzony i dobrze znany przepis. Szykowane są z prawdziwego masła i mleka oraz wiórków kokosowych. 

- domowe wafelki gotowe w 15 minut
- znacznie lepsze niż te ze sklepu
- szykowane z prawdziwego masła

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: 21 ciastek ze 100 gramów wafli

Kalorie: 110 w 1 ciastku
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • 4 pełne łyżki cukru - 50 g
  • do 0,5 szklanki mleka - około 120 ml
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych - 50 g
  • 1 szklanka mleka w proszku - 120 g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g gotowych wafli suchych bez cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: 20-30 minut na studzenia masy kokosowej do wafli.
Kalorie policzone zostały ze składników, których ja użyłam w przepisie. Sięgnęłam po mleko pełnotłuste (zarówno zwykłe jak i te w proszku) oraz prawdziwe masło. Wszystkie składniki mają łącznie około 2250 kalorii.

Do zrobienia wafli kokosowych polecam użyć gotowych wafli suchych bez cukru. Możesz je znać pod nazwą: wafle tortowe suche. Sprzedawane są w różnych kształtach oraz o różnej gramaturze. Bywają wafle okrągłe i duże kwadratowe oraz małe wafle cięte, których użyłam użyłam ja. 

Wafle kokosowe to pyszna i prosta przekąska na słodko. Szykuję je zazwyczaj zimą, gdy mam ograniczony dostęp do świeżych owoców sezonowych. Wiórki koksowe to dla mnie symbol zimy :)

Wafle kokosowe, 1

Wafle z masą kokosową

W rondelku umieść pół kostki masła, cztery łyżki cukru, niecałe pół szklanki mleka oraz pół szklanki wiórków kokosowych. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Nie doprowadź kremu do wrzenia. Rondelek odstaw na kilka minut, by 
całość lekko przestygła.

Wafle kokosowe, 2

Do rondelka wsyp szklankę mleka w proszku. Mieszaj masę do momentu, aż rozetrzesz ewentualne grudki. 
Wafle kokosowe, 3

Na koniec dodaj dwie łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Sok z cytryny możesz zastąpić odrobiną kwasku cytrynowego. Całość zamieszaj. Masa kokosowa do wafli jest już gotowa. Aby przełożyć nią wafle musisz poczekać, aż całkiem przestygnie i zgęstnieje.

Nie umieszczaj jej jednak w lodówce. Jeśli nałożysz na wafle jeszcze ciepłą masę, to wafle wsiąkną wilgoć z kremu i zrobią się miękkie. Musisz wyczuć ten moment, gdy masa jest jeszcze plastyczna i użyć właśnie takiej.
Wafle kokosowe, 4

Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Na jeden wafel nakładam grubą warstwę kremu i przykładam drugi wafel. 

Oczywiście świetne są też te grube wafle, które mają większe dołki. Takie wafle łatwiej jest wypełnić kremem i łączyć ze sobą. 
Wafle kokosowe, 5

Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na minimum 2 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Ja każdy kwadrat pokroiłam na trzy podłużne wafelki. wyszło mi 21 wafli. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. 
Wafle kokosowe, 6

Wafle kokosowe, 7

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Reklama

Komentarze

2019-01-28 17:57
Kolejny przepis warty wyprobowania 😚👍👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 🙂
2019-01-29 16:39
Śmietankowe pokochaliśmy od pierwszego gryzą, więc i kokosowe pewnie będą hitem 😊 u nas w domu 50% wypieków jest z twojego bloga a drugie 50% z zeszytu mojej mamy😊 🍩🎂🍰
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-29 18:04
Wow! Bardzo mi miło Kasiu ❤️❤️
2019-01-30 11:43
Dzień dobry , czy te wafelki pozostają chrupiące ? jak długo ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-30 11:58
Jeśli masa będzie zimna a wafle świeże i chrupiące to i gotowe wafelki kokosowe pozostają chrupiące. Nie trzymaj ich wówczas w lodówce.
2019-01-30 20:28
Mogę dać mniej cukru? Nie widzę nigdzie wafli bez cukru a jedynie takie które są slodzone stewia więc też słodkie
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, oczywiście.

Wafle kokosowe

Zamiast kupować w sklepie gotowe wafle o smaku koksowym, polecam zrobić domowe wafle kokosowe. Wafle z wiórkami kokosowymi oraz mlekiem w proszku i prawdziwym masłem będą o niego pyszniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu. Takie kokosowe wafelki warto zabrać na wycieczkę pieszą. Zajmują mało miejsca i są wysoko kaloryczne. Moje wafle z masą kokosową szykuję dosłownie w kilka minut. Koniecznie zobacz jak zrobić najlepsze na świecie wafle z kremem kokosowym. Bardzo często robię też wafle śmietankowe. Też są super smaczne. 

Wafle kokosowe z mlekiem w proszku

Bardzo ważne przy szykowaniu wafelków kokosowych jest to, by wafle były świeże. Domowe wafle kokosowe szykuję z gotowych wafli suchych bez cukru. Aby mieć pewność, że wafle będą idealnie świeże korzystaj tylko z nowo otwartej paczki. Takie wafle powinny być suche i kruche. Wafle powinny się łamać a nie wyginać. Wówczas domowe wafle z masą kokosową będą idealne i nie nasiąkną masą. Zapraszam po najlepsze wafle kokosowe przepis. Polecam Ci też inne moje przepisy kulinarne. Z wiórkami kokosowymi koniecznie zrób domowe kokosanki. A coś zupełnie innego, ale super prostego? Może wyśmienity koktajl bananowy