Bułki do hot dogów
Zapraszam po sprawdzony przepis na bułki do hot dogów, które z powodzeniem upieczesz w warunkach domowych. Sprawdzą się nie tylko do hot dogów, ale i jako baza pod zwykłe kanapki.
- miękkie i puszyste bułeczki
- idealne do komponowania hot dogów
- prosty przepis nawet dla osób początkujących
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia bułeczek: 20 minut
Liczba porcji: 10 bułek
Kaloryczność kcal: 270 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej lub do pizzy - połowę opakowania o wadze 1 kg
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant - mała saszetka
- około 4/5 szklanki wody wymieszanej z mlekiem - np. pół na pół
- 7 płaskich łyżek mleka w proszku - około 70 g
- 50 g masła - 1/4 klasycznej kostki masła o wadze 200 g
- 1 małe jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- ewentualne dodatki: jasny sezam
Bułki do hot dogów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajko, mleko i masło wyjmij wcześniej z lodówki.
Z podanej ilości składników wychodzi 10 bułeczek idealnych do szykowania domowych hot dogów.
Pieczenie: 185 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 20 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek do hot dogów polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki.
Bułki do hot dogów przepis
Do bułek szykowanych na drożdżach instant nie robię rozczynu. Do miski wsyp zatem połowę opakowania, czyli 500 gramów mąki pszennej tortowej, do pizzy lub też uniwersalnej typ. 480 oraz siedem płaskich łyżek mleka w proszku, czyli 70 gramów mleka w proszku. Wsyp też płaską łyżeczkę soli i około 7 gramów drożdży suszonych instant (mała saszetka).
Porada: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz nie więcej niż 20 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczynku umieść razem: 20 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; 5 łyżek wody i ewentualnie szczyptę cukru. Całość dobrze wymieszaj (rozetrzyj drożdże), przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami.
Kolej na mokre składniki. Do miski wbij jedno, raczej małe jajko. Dodaj też 50 gramów miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. Wlej też około 4/5 szklanki wody wymieszanej z mlekiem, czyli około 200 ml mieszanki mleka i wody (np. 100 ml wody i 100 ml mleka).
Całość wymieszaj łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Miskę z ciastem pod bułki do hot dogów przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie, ale pamiętaj, że ma to trwać dość długo. Ciasto może się lekko przyklejać do ścianek miski. Takie ciasto można wyjąć i lekko obsypać mąką, a następnie uformować w zgrabną kulę i ponownie odłożyć do miski.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum 40-60 minut. Ciasto powinno w tym czasie bardzo urosnąć. Jeśli nie rośnie, to przenieś je w odrobinę cieplejsze miejsce (temperatura nie wyższa niż 35 stopni). Drewnianą stolnicę lub blat obsyp delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto podziel na dziesięć równych kawałków. Ciasto ważyło u mnie łącznie około 940 gramów, wiec na jedną bułeczkę wyszło po około 94 gramy ciasta. Tak wiec aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto, a następnie podzielić na równe kawałki.
Formuj w dłoniach okrągłe bułki, a następnie wałkuj je dłońmi, by otrzymać bułeczki o długości około 20 cm. Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Między bułkami nie trzeba zachować dużych odstępów, ponieważ mogą się one śmiało stykać po wyrośnięciu i upieczeniu. W miejscu gdzie się stykają, łatwiej jest potem nadkroić bułkę pod parówkę i dodatki.
Bułki do hot dogów odstaw do wyrastania na minimum 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny).
Po tym czasie każdą bułkę posmaruj delikatnie odrobiną mleka (polecam użyć do tego pędzelka kuchennego) i od razu posyp jasnym sezamem. Nie jest to jednak konieczne i nie trzeba niczym smarować bułek przed pieczeniem.
Porada: Jeśli bułki mocno wyrosły i skurczyły się podczas wyrastania, to możesz je lekko rozciągnąć i dopiero smarować mlekiem i obsypywać sezamem.
Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 185 stopni lub 175 stopni z termoobiegiem. Gotową blaszkę z bułkami umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki do hot dogów piecz tak około 20 minut. Upieczone bułki są wyrośnięte i lekko rumiane. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmij blaszkę z upieczonymi bułkami.
Bułki do hot dogów można kroić po całkowitym przestudzeniu. Jeśli bułki nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
Na zdjęciu powyżej widać gotowe do zjedzenia domowe hot dogi do których użyłam bułek z przepisu. Sprawdź też mój przepis prażona cebula.
Smacznego.