Prażona cebula
Domowa prażona cebula to tani i super pyszny dodatek do wielu dań takich jak hot dogi, czy pierogi. Przepis na cebulkę prażoną jest niezwykle prosty, więc warto ją zrobić.
- tylko kilka składników
- bardzo szerokie zastosowanie
- dokładny opis wykonania i dużo porad
Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia cebuli: 25 minut
Liczba porcji: 280 g prażonej cebuli
Kaloryczność kcal: 60 w 10 g
Dieta: wegańska, wegetariańska
- 4 średnie cebule - około 700 g
- 4 pełne łyżki mąki pszennej - około 80 g
- płaska łyżeczka soli - lub mniej
- minimum 500 ml oleju do smażenia
Cebulka prażona
Do uprażenia cebulki przyda Ci się: duża patelnia o średnicy około 28 cm (z grubym dnem i wyższymi rantami), metalowy cedzak do łowienia cebulki; kilka arkuszy ręcznika papierowego do zebrania nadmiaru oleju.
Cebule ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Ci było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam około 280 gramów gotowej prażonej cebulki.

Prażona cebula przepis
Do zrobienia chrupiącej cebulki prażonej można użyć dowolnej odmiany cebuli. Najpopularniejsza jest cebula żółta (zwyczajna), którą kupisz w każdym sklepie. Charakteryzuje się dość ostrym smakiem, a do tego ma zwartą strukturę. Takiej właśnie cebuli używam do zrobienia tego przysmaku. Sprawdzi się też drobna cebula dymka, cebula czerwona, cebula czosnkowa oraz w ostateczności cebula cukrowa, która jest bardzo delikatna, krucha i słodka.
Cztery cebule ważyły u mnie przed obraniem około 700 gramów. Po obraniu i odcięciu końców zostało mi 640 gramów gotowej do pokrojenia cebuli. Cebuli nie trzeba jednak siekać bardzo drobno. Wystarczy dość gruba kostka.

Pokrojone w kosteczkę cebule umieść w szerokiej i dużej misce. Postaraj się dodatkowo porozdzielać złączone ze sobą kawałki cebuli. Do miski wsyp też około 80 gramów dowolnej, jasnej mąki pszennej (oprócz krupczatki). Będą to cztery pełniejsze łyżki mąki. Suchymi dłońmi mieszaj kawałki cebuli w misce. Dzięki temu mąka obtoczy równo kosteczki cebuli, a jej ewentualny nadmiar zostanie na dnie miski.

Zacznij nagrzewać większą patelnię z grubym dnem, a następnie wlej też olej roślinny do smażenia. Powinno go być dość dużo, ponieważ cebulka ma się całkowicie w nim zanurzyć i swobodnie pływać. Wysokość oleju nie powinna być niższa niż około 3 cm. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i czekaj, aż olej powoli się nagrzeje. Może to potrwać kilka minut. Kawałek cebuli umieszczony w tłuszczu powinien razu wypłynąć i zacząć się intensywnie smażyć. Olej powinien się nagrzać do temperatury około 140 stopni.
Swoją cebulkę smażę w dwóch turach. Tak więc na nagrzany olej wykładam część cebuli i smażę około 20-30 minut. Ustawiam na początek niższą moc palnika i w trakcie smażenia kontroluję stopień uprażenia cebulki. Nie powinna ona się mocno rumienić przynajmniej przez pierwsze 10 minut smażenia. Ustawiam więc moc 5-6,5/9. Temperatura oleju waha się u mnie cały czas miedzy 120-140 stopni. Zazwyczaj idealnie rumiana robi się już po około 25 minutach smażenia. Nie jest ani za jasna, ani za ciemna.
Tak uprażoną cebulkę wyławiam przy pomocy metalowego cedzaka i od razu umieszczam na arkuszach ręcznika papierowego, by całkowicie pozbyć się oleju z uprażonej cebulki. W razie potrzeby przekładam ją na nowy kawałek ręcznika papierowego. Po odsączeniu nadmiaru oleju można posolić uprażoną cebulkę i poczekać aż się przestudzi. Od razu po zdjęciu pierwszej porcji cebulki można smażyć pozostałą cebulkę. Wszystkie czynności powtarzamy dokładnie tak samo jak wcześniej.
Porada: Cebulkę można też śmiało prażyć w urządzeniu typu frytkownica. Aby usmażyć na raz całą przygotowaną cebulę, należy wlać na patelnie więcej oleju.


Jak przechowywać prażoną cebulkę?
Uprażona cebulka powinna być w pierwszej kolejności od razu umieszczona na ręczniku papierowym, który wsiąknie tłuszcz. Po odsączeniu oleju można ją posolić, a następnie poczekać do całkowitego przestudzenia. Cebula praży się bardzo różnie. Jeśli wyjdzie Ci odrobinę miękka i złocista (lub też taką cebulkę wolisz), to przełóż ją do słoika. Słoik zakręć i umieść w lodówce. Korzystaj z tak uprażonej cebulki przez tydzień lub nawet dłużej.
Jeśli Twoja cebulka uprażyła się na mocno rumiany kolor, a do tego wydaje się być lżejsza, suchsza i bardziej sypka (podczas przesypywania wydaje Ci się być podobna do płatków śniadaniowych typu cornflakes), to po przestudzeniu (wcześniej również bardzo dokładnie odsączamy tłuszcz i solimy cebulkę) umieszczamy ją w wcześniej wyparzonym i suchym słoiku. Słoik zakręcamy, ale nie trzeba odkładać go już do lodówki. Wystarczy odstawić go suchego i zacienionego schowka lub też do ciemnej szafki kuchennej. Może tak leżeć nawet kilka miesięcy. Zależy to jednej w dużej mierze od warunków przechowywania oraz tego, czy cebulka była dobrze odsączona z tłuszczu i prawidłowo uprażona.
Do czego używać prażonej cebuli?
Najczęściej używam jej do posypywania gotowych do podania hot dogów, burgerów, kebabów i kanapek na ciepło. Cebulka prażona będzie pyszna również na pizzy, na zapiekankach ziemniaczanych i makaronowych oraz na najzwyklejszych kanapkach. Sprawdzi się nawet do puree ziemniaczanego, do jajecznicy, sosów na ciepło i do zup. Cebulka prażona wyłożona na pierogi ruskie, czy też knedle z mięsem smakuje rewelacyjnie. Będzie też idealna do najróżniejszych sałatek, jako chrupiący i pyszny dodatek. Dodana do ciasta na chleb, czy domowe bułki wzbogaci ich smak.
Sprawdź też mój przepis na domowe, doskonałe bułki do hot dogów.
Smacznego.