Prażona cebula

Prażona cebula

Domowa prażona cebula to tani i super pyszny dodatek do wielu dań takich jak hot dogi, czy pierogi. Przepis na cebulkę prażoną jest niezwykle prosty, więc warto ją zrobić.

- tylko kilka składników
- bardzo szerokie zastosowanie
- dokładny opis wykonania i dużo porad

Czas przygotowania: 20 minut
Czas prażenia cebuli: 25 minut
Liczba porcji: 280 g prażonej cebuli

Kaloryczność kcal: 60 w 10 g
Dieta: wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 4 średnie cebule - około 700 g
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej - około 80 g
  • płaska łyżeczka soli - lub mniej
  • minimum 500 ml oleju do smażenia

Cebulka prażona

Do uprażenia cebulki przyda Ci się: duża patelnia o średnicy około 28 cm (z grubym dnem i wyższymi rantami), metalowy cedzak do łowienia cebulki; kilka arkuszy ręcznika papierowego do zebrania nadmiaru oleju. 

Cebule ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Ci było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam około 280 gramów gotowej prażonej cebulki. 

Prażona cebula, 1

Prażona cebula przepis

Do zrobienia chrupiącej cebulki prażonej można użyć dowolnej odmiany cebuli. Najpopularniejsza jest cebula żółta (zwyczajna), którą kupisz w każdym sklepie. Charakteryzuje się dość ostrym smakiem, a do tego ma zwartą strukturę. Takiej właśnie cebuli używam do zrobienia tego przysmaku. Sprawdzi się też drobna cebula dymka, cebula czerwona, cebula czosnkowa oraz w ostateczności cebula cukrowa, która jest bardzo delikatna, krucha i słodka. 

Cztery cebule ważyły u mnie przed obraniem około 700 gramów. Po obraniu i odcięciu końców zostało mi 640 gramów gotowej do pokrojenia cebuli. Cebuli nie trzeba jednak siekać bardzo drobno. Wystarczy dość gruba kostka. 

Prażona cebula, 2

Pokrojone w kosteczkę cebule umieść w szerokiej i dużej misce. Postaraj się dodatkowo porozdzielać złączone ze sobą kawałki cebuli. Do miski wsyp też około 80 gramów dowolnej, jasnej mąki pszennej (oprócz krupczatki). Będą to cztery pełniejsze łyżki mąki. Suchymi dłońmi mieszaj kawałki cebuli w misce. Dzięki temu mąka obtoczy równo kosteczki cebuli, a jej ewentualny nadmiar zostanie na dnie miski. 
Prażona cebula, 3

Zacznij nagrzewać większą patelnię z grubym dnem, a następnie wlej też olej roślinny do smażenia. Powinno go być dość dużo, ponieważ cebulka ma się całkowicie w nim zanurzyć i swobodnie pływać. Wysokość oleju nie powinna być niższa niż około 3 cm. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i czekaj, aż olej powoli się nagrzeje. Może to potrwać kilka minut. Kawałek cebuli umieszczony w tłuszczu powinien razu wypłynąć i zacząć się intensywnie smażyć. Olej powinien się nagrzać do temperatury około 140 stopni.

Swoją cebulkę smażę w dwóch turach. Tak więc na nagrzany olej wykładam część cebuli i smażę około 20-30 minut. Ustawiam na początek niższą moc palnika i w trakcie smażenia kontroluję stopień uprażenia cebulki. Nie powinna ona się mocno rumienić przynajmniej przez pierwsze 10 minut smażenia. Ustawiam więc moc 5-6,5/9. Temperatura oleju waha się u mnie cały czas miedzy 120-140 stopni. Zazwyczaj idealnie rumiana robi się już po około 25 minutach smażenia. Nie jest ani za jasna, ani za ciemna.

Tak uprażoną cebulkę wyławiam przy pomocy metalowego cedzaka i od razu umieszczam na arkuszach ręcznika papierowego, by całkowicie pozbyć się oleju z uprażonej cebulki. W razie potrzeby przekładam ją na nowy kawałek ręcznika papierowego. Po odsączeniu nadmiaru oleju można posolić uprażoną cebulkę i poczekać aż się przestudzi. Od razu po zdjęciu pierwszej porcji cebulki można smażyć pozostałą cebulkę. Wszystkie czynności powtarzamy dokładnie tak samo jak wcześniej. 

Porada: Cebulkę można też śmiało prażyć w urządzeniu typu frytkownica. Aby usmażyć na raz całą przygotowaną cebulę, należy wlać na patelnie więcej oleju.  

Prażona cebula, 4

Prażona cebula, 5

Jak przechowywać prażoną cebulkę?
Uprażona cebulka powinna być w pierwszej kolejności od razu umieszczona na ręczniku papierowym, który wsiąknie tłuszcz. Po odsączeniu oleju można ją posolić, a następnie poczekać do całkowitego przestudzenia. Cebula praży się bardzo różnie. Jeśli wyjdzie Ci odrobinę miękka i złocista (lub też taką cebulkę wolisz), to przełóż ją do słoika. Słoik zakręć i umieść w lodówce. Korzystaj z tak uprażonej cebulki przez tydzień lub nawet dłużej. 

Jeśli Twoja cebulka uprażyła się na mocno rumiany kolor, a do tego wydaje się być lżejsza, suchsza i bardziej sypka (podczas przesypywania wydaje Ci się być podobna do płatków śniadaniowych typu cornflakes), to po przestudzeniu (wcześniej również bardzo dokładnie odsączamy tłuszcz i solimy cebulkę) umieszczamy ją w wcześniej wyparzonym i suchym słoiku. Słoik zakręcamy, ale nie trzeba odkładać go już do lodówki. Wystarczy odstawić go suchego i zacienionego schowka lub też do ciemnej szafki kuchennej. Może tak leżeć nawet kilka miesięcy. Zależy to jednej w dużej mierze od warunków przechowywania oraz tego, czy cebulka była dobrze odsączona z tłuszczu i prawidłowo uprażona.  

Do czego używać prażonej cebuli?

Najczęściej używam jej do posypywania gotowych do podania hot dogów, burgerów, kebabów i kanapek na ciepło. Cebulka prażona będzie pyszna również na pizzy, na zapiekankach ziemniaczanych i makaronowych oraz na najzwyklejszych kanapkach. Sprawdzi się nawet do puree ziemniaczanego, do jajecznicy, sosów na ciepło i do zup. Cebulka prażona wyłożona na pierogi ruskie, czy też knedle z mięsem smakuje rewelacyjnie. Będzie też idealna do najróżniejszych sałatek, jako chrupiący i pyszny dodatek. Dodana do ciasta na chleb, czy domowe bułki wzbogaci ich smak. 

Sprawdź też mój przepis na domowe, doskonałe bułki do hot dogów.

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (47 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Prażona cebula

Dla jednych prażona cebulka jest czymś, co używa się okazjonalnie i pojawią się czasem dodana do jakiegoś fast fooda na mieście. Sama przyznam, że nie szykuję jej regularnie, ponieważ jest mocno kaloryczna, a do tego przy jej szykowaniu trzeba użyć sporo oleju. Jeśli jednak już biorę się za to, by przygotować prażoną cebulę, to zazwyczaj mam już zaplanowane, do czego jej użyję. Czasem szykujemy małe przyjęcie dla dzieci. Robię wówczas spore ilości domowych burgerów lub hot dogów. Prażona cebula jest świetnym dodatkiem do takich właśnie dań, więc robię ją zazwyczaj już na parę dni wcześniej. Taka prazona cebula jest super, ponieważ można ją przechowywać dłużej w lodówce i użyć w dowolnym momencie. Oczywiście najbardziej chrupiące i najpyszniejsza jest właśnie w dniu zrobienia, od razu po przestudzeniu. Cebulka prażona w domu będzie znacznie lepszym wyborem, niż taka sklepowa. Sami decydujemy o tym jakiej cebuli użyjemy, a dodatkowo sięgamy tylko po świeży olej roślinny do smażenia. Jeśli jesteś miłośnikiem cebuli, to zapraszam też po przepis na syrop z cebuli

Cebulka prażona

Ostatnio kilka osób wysyłało zapytanie na stronę: prażona cebula przepis oraz prażona cebulka jak zrobić. Popytałam też o to jaka struktura prażonej cebuli jest ta najbardziej poszukiwaną. Nie zdziwiło mnie to, że wersja smażona na oleju z odrobiną mąki jest tą ulubioną. Sama bardzo lubię, gdy prażona cebula jest chrupiąca i krucha. Tak więc jeśli chcesz zobaczyć jak wygląda prażona cebulka przepis w najprostszej wersji, którą śmiało każdy jest w stanie samemu zrobić w swoim domu, to zapraszam po przepis na prażoną cebulkę. Myślę, że po przeczytaniu przepisu oraz po skorzystaniu z tej niezwykle prostej instrukcji nie będzie już pytań w stylu: prażona cebula jak zrobić. Napiszę jeszcze tylko kilka słów o tym do czego użyć takiej prażonej cebuli. Tak więc prażona cebula idealnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, burgerów, kanapek na ciepło, zapiekanek i hot dogów. A tu mój przepis na hot dogi domowe. Można ją podawać zamiast okrasy do pierogów lub knedli na słono. Prażona cebula pasuje też do ziemniaków, do zup, sosów, a nawet do jajecznicy, sałatek lub do posypania pieczonego mięsa. Prażona cebula sprawdzi się też jako "farsz" lub dodatek do domowych bułek i chleba. Jeśli planujesz burgery, to warto pomyśleć też o prażonej cebuli. Zapraszam po przepis i smacznego.