Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Frytki pieczone możesz z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. Są super pyszne i wychodzą idealnie chrupiące. 

- prosto i szybko
- idealnie chrupiące frytki
- pieczone z niewielką ilością tłuszczu

Czas przygotowania: 20 minut
Czas moczenia ziemniaków: 40 minut
Czas pieczenia frytek : 50 minut
Liczba porcji: około 900 gramów frytek

Kaloryczność kcal: 185 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków mączystych - typ. C lub ewentualnie typ. B
  • 1 płaska łyżka cukru pudru - tylko do moczenia pokrojonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju do smażenia - neutralny olej o wysokiej temperaturze dymienia
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki

Domowe frytki z piekarnika

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Ziemniaki ważone były przed obraniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi około 900 gramów frytek.

Aby zrobić idealne frytki pieczone, zacznij od wybrania odpowiednich ziemniaków. Według mnie najlepsze do frytek będą ziemniaki typu C, czyli ziemniaki mączyste - mają wyższą zawartość skrobi. Frytki z takich ziemniaków będą rumiane i chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam odmiany: Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn i wiele innych. 

Frytki z piekarnika, 1

Frytki z piekarnika

Kilogram ziemniaków umyj i obierz cienko ze skórki. U mnie było to osiem średniej wielkości ziemniaków. Każdego ziemniaka pokrój wzdłuż na plastry grubości około 1,5 - 2 cm, a potem w słupki. Powstaną Ci domowe frytki o podobnej średnicy, które będą się również równomiernie piekły. 

Frytki umieść w misce z zimną wodą (z kranu) i przepłucz. Ponownie wlej wodę do miski i znów przepłucz słupki ziemniaków. Zazwyczaj przepłukuję je trzy, do czterech razy, aż woda będzie klarowna. Gdy woda nie jest już mętna, (nie pływa w niej skrobia z ziemniaków) ostatni raz, do miski z ziemniakami wlewam bardzo zimną wodę . Wsypuję również płaską łyżkę cukru pudru i chwilę mieszam ziemniaki z wodą z cukrem. Naczynie odstaw na bok na około 40 minut.

Porada: Ziemniaki płuczemy tak dokładnie po to, by pozbyć się z wierzchniej warstwy skrobi (cukier złożony odpowiedzialny za zatrzymanie wilgoci w ziemniaku). Dzięki temu frytki będą z zewnątrz super chrupiące. Cukier (sacharoza) w wodzie sprawi zaś, że frytki będą się ładniej rumienić, zaś efekt chrupkości będzie jeszcze lepszy. 

Frytki z piekarnika, 2

Po około 40 minutach można wylać całą wodę a surowe frytki dokładnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą (najlepiej w durszlaku w zlewie). Frytki przełóż na czystą ściereczkę bawełnianą lub na ręcznik papierowy. Bardzo dokładnie osusz frytki z wody. Mają być idealnie suche i matowe. 

Zacznij już nagrzewać piekarnik. Ustaw termoobieg i temperaturę 200 stopni. Dzięki funkcji termoobiegu ewentualna wilgoć z ziemniaków zostanie szybko osuszona (im mniej wody, tym bardziej chrupiące frytki). Jeśli jednak nie masz tej opcji w piekarniku, to ustaw 220 stopni z pieczeniem góra/dół.

Osuszone frytki umieść w dużej misce. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i wsyp przyprawy. U mnie były to: po pół łyżeczki soli, ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Możesz jednak śmiało dodać tylko sól lub też użyć innej, ulubionej mieszanki przypraw. Bardzo dokładnie "wymieszaj" frytki z olejem i przyprawami. Sporą blaszkę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Oblepione tłuszczem i przyprawami słupki ziemniaków przełóż na blaszkę. Frytki ułóż tak, by nie leżały jedna na drugiej. Najlepiej by było, gdyby udało się też zachować między nimi minimalne odstępy.
Frytki z piekarnika, 3

Blaszkę z gotowymi do pieczenia frytkami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybieram środkową półkę w piecu (Blachę z frytkami umieść też gdzieś pośrodku lub nawet trochę niżej, by nie spiekały się za szybko od góry). Moje frytki piekły się około 50 minut. Po 20 minutach zrobiłam małą roszadę i przewróciłam je na druga stronę. Frytki były upieczone już po 40 minutach, jednak zostawiłam je w piecu dłużej, by trochę mocniej je podpiec :)

Gorąco polecam sprawdzić jak wyglądają frytki już po 10 minutach pieczenia. Czas pieczenia może się różnic w zależności od użytej odmiany ziemniaków, grubości frytek, czy temperatury panującej w komorze piekarnika. Jeśli pieczesz je z funkcją góra/dół, to tym bardziej warto co jakiś czas otworzyć komorę, by pozbyć się ewentualnej wilgoci, jako może panować w piekarniku. 

Upieczone frytki można od razu wyjąć z piekarnika i podawać jeszcze gorące. 

Frytki z piekarnika, 4

Frytki z piekarnika, 5

Jakie są Twoje ulubione przyprawy do frytek?
Maczasz je tylko w ketchupie, czy szykujesz do nich sos?

PS. Te frytki idealnie sprawdzą się w przepisie na holenderski Kapsalon
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (281 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Frytki z piekarnika

Nie ma co ukrywać, że ziemniaki są w naszej kuchni bardzo ważne. Prawie każdy zawsze ma w domu ziemniaki. Dodajemy je do zup, do obiadu, czy nawet pączków. Frytki z piekarnika kcal (frytki z piekarnika kalorie) mają mniej, niż takie smażone na głębokim tłuszczu. Można je nawet upiec całkowicie bez tłuszczu. Ja jednak lubię dać chociaż odrobinę oleju, który oblepi minimalnie frytki do pieczenia. Tak naprawdę nie słyszałam o tym, by ktoś nie lubił frytek. Niektórzy mówią, że raczej ich unikają i jadają tylko czasem. Wiadomo jednak, że chrupiące frytki z piekarnika kuszą prawie każdego. Gdy szykuję frytki pieczone, to zawsze używam do ich zrobienia ziemniaków jak najbardziej mączystych. Mimo, że prawie każdy dietetyk mówi o tym, by unikać ziemniaków, to ich wartość energetyczna wynosi w przybliżeniu do 80 kcal na 100 gramów ugotowanych ziemniaków, co również zależy też od odmiany. Wiadomo, że gdy ziemniaki usmażymy z dużą ilością tłuszczu lub polejemy masłem i śmietaną, to ich kaloryczność mocno rośnie. Dlatego też warto szykować frytki pieczone w piekarniku. Są równie pyszne, co te z głębokiego tłuszczu, a mają mniej kalorii. Dobrze przygotowany przepis na frytki z piekarnika może być nawet znacznie lepszy, niż frytki z tłuszczu. Oczywiście na frytki z piekarnika przepisy są bardzo różne. Z drugiej jednak strony, wydają się być super podobne. A to dlatego, że przy szykowaniu frytek pieczonych w piekarniku dość ważne są szczegóły, o których nie każdy pisze. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobić frytki z piekarnika, by były naprawdę pyszne, rumiane i chrupiące, to zapraszam:  frytki z piekarnika przepis czeka na Blogu. Bardzo gorąco polecam Ci też mój przepis na pyszne frytki z batatów. Są super ciekawe i można je pysznie doprawić. Frytki belgijskie to również świetny przepis, który polecam wypróbować. Sprawdź też jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaczki, które pasują do wielu obiadów. 

Domowe frytki z piekarnika

A więc zacznijmy od głównego składnika na frytki z piekarnika. Są to oczywiście ziemniaki. Aby domowe frytki z piekarnika wyszły idealne, to najpierw wybierzmy do ich zrobienia ziemniaki, które najlepiej się do tego nadają. Ziemniaki mają dużo potasu oraz magnezu oraz trochę fosforu, żelaza i wapnia. Białka mają niedużo, a witamina C utlenia się pod wpływem temperatury, ale są za to dobrym źródłem energii ze skrobi. A im więcej skroni w ziemniakach, tym lepsze frytki z piekarnika. Najlepsze do frytek pieczonych będą stare ziemniaki z większą ilością skrobi. Młode ziemniaki mają jej mniej, nawet jeśli należą do ziemniaków mączystych, czyli tych z kategorii C. Najlepsze więc do frytek z piekarnika są ziemniaki z kategorii C i ewentualnie jeszcze B. Do typu C należą ziemniaki mączyste, które zawierające najwięcej skrobi, to już wiemy. Takie ziemniaki są zazwyczaj białe w środku, ale nie jest to zasadą. Nadają się nie tylko do frytek, ale i do kopytek, czy klusek śląskich. Najbardziej znane odmiany to np. Tajfun, Ibis, Bryza, Gracja, Bursztyn i wiele innych. Jeśli nie wiesz jakie masz w domu ziemniaki, to możesz sprawdzić, czy nadadzą się o frytek. Przekrój surowego ziemniaka na pół. Ziemniak powinien mieć raczej jaśniejszy i jednolity środek. Powinna się pojawić lepka pianka białawym kolorze. Jeśli po przekrojeniu ziemniak jest mocno żółty, widać w nim "pręgi" i z ziemniaka wychodzi raczej sama woda, to będą to ziemniaki idealne na sałatkę, a nie do frytek. Te, oraz inne ciekawostki i porady znajdziesz w całym przepisie na domowe frytki z piekarnika. Zapraszam po mój prosty i sprawdzony przepis na frytki z piekarnika i życzę smacznego.