Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Domowe kulki ziemniaczane to niesamowicie pyszny pomysł na szybką przekąskę. Przepis na nie jest niezwykle prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne. Takie kuleczki można też podać do obiadu. 

- prosty, ale i efektowany snack na co dzień
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku
- można je podawać na wszelkich domowych imprezach

Czas przygotowania: 20 minut
Czas formowanie kulek: 20 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 40 kulek ziemniaczanych

Kaloryczność kcal: 35 w 1 kulce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków - najlepiej mączystych
  • około pół szklanki mąki pszennej - 80 g
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 g
  • 20 g tartego parmezanu sera cheddar
  • 1 średniej wielkości jajko
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej - do obtoczenia kulek przed smażeniem
  • do 500 ml oleju roślinnego do usmażenia kulek

Kuleczki ziemniaczane

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajko, ser i ugotowane ziemniaki wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. 

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 40 kulek ziemniaczanych o średnicy około 3,5 cm i wadze około 18 gramów sztuka - waga masy przed smażeniem. 
Do usmażenia kulek potrzebujesz również: głęboką patelnię lub mały garnek; cedzak do łowienia kuleczek; ręcznik papierowy do osuszenia kulek z tłuszczu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować kuleczki ziemniaczane, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Kuleczki ziemniaczane, 1

Kulki ziemniaczane z serem

Kuleczki ziemniaczane szykujemy z ziemniaków kategorii C, czyli ziemniaków sypkich, mączystych, które zawierającą dużo skrobi i rozsypują się po ugotowaniu. Do tej kategorii ziemniaków należą odmiany: augusta, agnes, omega, jurata, bryza, finezja, gracja, hinga.. i wiele innych. Ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli z kategorii B oraz C/B też nadają się do zrobienia tej przekąski. 

Potrzebujesz 500 gramów ugotowanych ziemniaków. Możesz śmiało użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. Trzeba je tylko wcześniej wyjąc z lodówki. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do zmielenia ugotowanych ziemniaków nie używamy blenderów i innych tego typu urządzeń. 

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj około pół szklanki mąki pszennej np. uniwersalnej lub tortowej, czyli 80 gramów mąki. Wsyp też dwie czubate łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli 50 gramów skrobi. Wbij jedno, średniej wielkości jajko i zetrzyj około 20 gramów sera cheddar lub twardego sera typu parmezan. Do miski dodaj też przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. 

Porada: Aby zrobić ostrzejsze kuleczki ziemniaczane dodaj też pół płaskiej łyżeczki chili. Możesz też pominąć wymienione przeze mnie przyprawy i wsypać do miski ze składnikami np. płaksą łyżkę ulubionej, gotowej mieszanki przypraw np. gyros. 

Kuleczki ziemniaczane, 2

Wszystkie składniki mieszaj i wyrabiaj chwilę dłońmi, by utworzyć z nich zwartą kulę ziemniaczaną. Nie wyrabiaj długo masy - tylko do połączenia się wszystkich składników w jednolite, zwarte ciasto. Masa na kuleczki ziemniaczane powinna być twardsza/bardziej zwarta, niż na typowe polskie kopytka. Jeśli Twoje ciasto wydaje Ci się zbyt luźne, to znaczy, że ugotowane ziemniaki były zbyt mokre i pewnie po zmieleniu zrobiły się klejące. Do takiej masy trzeba niestety dodać więcej mąki. 

Na nieduży talerzyk wysyp około dwie łyżki dobrej jakości bułki tartej (tyle wystarczyło mi do obtoczenia wszystkich kulek). Od kuli ciasta ziemniaczanego odrywaj po małym kawałku o wadze około 18 gramów. Z masy uformuj w dłoniach kuleczki o średnicy około 3,5 cm (kulki mniejsze niż mały orzech włoski). Każdą kulkę obtocz jeszcze w bułce tartej i układaj jedną obok drugiej, na talerzu lub na drewnianej desce. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie kulki ziemniaczane. Mi wyszło ich równo 40 sztuk. 

Porada: Dla urozmaicenia, można też w każdej kulce ziemniaczanej zamknąć małą kosteczkę klasycznego sera żółtego lub sera mozzarella. 

Kuleczki ziemniaczane, 3

Przygotuj sobie mały lub średniej wielości garnek albo patelnię z wysokimi rantami. Wlej do niego około 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 165 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to gorąco polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek masy ziemniaczanej "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć. Ciasto może już ładnie skwierczeć przy temperaturze 140 stopni, wiec nie tak łatwo jest zorientować się w temperaturze. Warto więc poczekać trochę dłużej lub zaopatrzyć się w termometr, który może się w przyszłości przydać przy smażeniu pączków lub faworków.  

Gdy olej osiągnie temperaturę około 165 stopni, można zacząć smażyć kulki ziemniaczane. W garnku umieść na raz tyle kulek, by mogły swobodnie się obok siebie smażyć. Po około pięciu minutach powinny być już gotowe do wyłowienia. Jeśli oleju jest na tyle dużo, że kulki swobodnie w nim pływają, to nie będzie nawet potrzeby przewracania ich na drugą stronę. Gotowe kuleczki ziemniaczane wyławiaj po kilka na raz, najlepiej przy pomocy szerokiego, metalowego cedzaka i odkładaj na kawałek ręcznika papierowego. Od razu smaż kolejną partię. 

Kuleczki ziemniaczane, 4

W ten sposób usmaż wszystkie kulki z gotowanych ziemniaków. Prawidłowo przygotowane i usmażone w odpowiedniej temperaturze kuleczki ziemniaczane nie chłoną tłuszczu. Z zewnątrz są idealnie rumiane i chrupiące, zaś w środku aromatyczne i mięciutkie. Najlepiej podawać je od razu po usmażeniu. Można je maczać w ketchupie lub ulubionym sosie, np. czosnkowym. Kuleczki ziemniaczane będą też idealne do obiadu.
Kuleczki ziemniaczane, 5

Kuleczki ziemniaczane, 6

Wypróbuj też mój przepis na pyszne krążki cebulowe.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (388 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kulki ziemniaczane

Wiele osób może kojarzyć takie kuleczki ziemniaczane z mrożonymi kulkami, które wrzucało się do frytkownicy i szykowało tak samo jak frytki z mrożonki. Takie kulki ziemniaczane były całkiem smaczne, by sięgnąć po nie raz na jakiś czas. Jeśli jednak zdecydujesz się zrobić samodzielnie kulki z ziemniaków w domu, to już nigdy nie sięgniesz po takie sklepowe. wiele osób nie wie jak zrobić kulki ziemniaczane, a to takie proste. Do tego, aby samodzielnie usmażyć kuleczki ziemniaczane, nie trzeba robić specjalnej listy zakupowej, by zdobyć wszystkie niezbędne składniki. Zapewne wszystko co jest potrzebne do tego by zrealizować przepis na kuleczki ziemniaczane masz już w swoim domu. Mój przepis na kulki ziemniaczane jest super prosty, i za każdym razem kulki ziemniaczane udają się super pysznie. Ponieważ kulki ziemniaczane robię dość często, to mam na nie kilka pysznych sposobów. Na kuleczki ziemniaczane przepis dodałam najbardziej podstawowy, jednak w treści dodam jeszcze kilka moich innych sposobów na to, by trochę zmienić ich smak. Kuleczki ziemniaczane można też dowolnie przyprawić. Kulki ziemniaczane można szykować bardziej lub mniej ostre. Można też dodać więcej lub mniej ziół. Bardzo dobrze sprawdzają się też gotowe mieszanki przypraw typu. przyprawa do kebabu, czy też nawet przyprawa gyros. 

Kuleczki ziemniaczane

Aby zrobić idealnie pyszne i chrupiące z zewnątrz kuleczki ziemniaczane, trzeba zacząć od tego, by do ich zrobienia użyć ziemniaków mączystych. Tak więc zawsze sięgamy po ziemniaki sypki, jasne, najlepiej typ. C lub ewentualnie B. Ugotowane ziemniaki nie mogą być mokre i klejące. Kupuj więc takie ziemniaki, które najlepiej sprawdzają się, gdy robisz domowe kopytka, czy kluski śląskie. Jeśli masz jakieś ulubione ziemniaki, z których robisz chrupiące frytki z piekarnika, to do kulek ziemniaczanych też powinny się sprawdzić. Tak samo klasyczne frytki. Nie musisz specjalnie gotować ziemniaki, by je zrobić. Zawsze warto ugotować więcej dobrych i sypkich ziemniaków np. wtedy gdy szykujesz z nimi obiad. Bardzo często część przestudzonych ziemniaków odkładam do lodówki. Następnego dnia tylko mielę je w maszynce i szykuję z nich kulki ziemniaczane z serem. Dodatek sera w kulkach ziemniaczanych sprawia, że mają ciekawszy i bardziej wyrazisty smak oraz super strukturę w środku. Bardzo dobrze sprawdzają się starte drobno sery typu cheddar lub sery takie jak parmezan i jemu podobne. Mam też super sposób na kulki ziemniaczane przepis z kawałkiem mozzarelli w środku. Wówczas takie kulki ziemniaczane jeszcze po przegryzieniu pysznie się ciągną. Zapraszam po mój ulubiony i bardzo uniwersalny przepis na pyszne, domowe kuleczki z gotowanych ziemniaków.