Wegański koktajl
Aksamitny, pyszny i super zdrowy koktajl wegański w trzech wersjach smakowych, to rewelacyjna propozycja na koktajl z użyciem napoju roślinnego. Zapraszam po moje ulubione przepisy.
- 3 różne pomysły na wegański koktajl
- idealne proporcje składników i dokładny opis wykonania
- można je szykować przez cały rok, a do tego długo zachowują świeżość
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 450 ml szpinakowego
Kaloryczność kcal: 54 w 100 ml koktajlu szpinakowego
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki na koktajl wegański szpinakowy
- 1 szklanka napoju roślinnego, np. owsianego - 250 ml
- 40 g świeżego szpinaku baby lub same liście zwykłego szpinaku - spora garść
- 1 duży banan - około 140 g po obraniu
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki
- dekoracja/dodatki: liście szpinaku, plasterki kiwi i limonki, listki mięty
Składniki na koktajl wegański kakaowo orzechowy
- 1 szklanka napoju roślinnego, np. migdałowego - 250 ml
- 1 łyżka klasycznego kakao - około 15 g
- 1 pełna łyżka masła orzechowego - około 40 g
- 2-3 daktyle bez pestek - około 20 g
- dekoracja/dodatki: chia, daktyle, borówki, maliny, kakao, cynamon
Składniki na koktajl truskawkowy
- 1 szklanka napoju roślinnego, np. ryżowego - 250 ml
- 250 g truskawek świeżych lub rozmrożonych
- 1 duży banan - około 140 g po obraniu
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki
- dekoracja/dodatki: nasiona wanilii lub pasta waniliowa, truskawki, listki mięty, plasterki bananów
Wegańskie koktajle
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 600 ml wegańskiego koktajlu szpinakowego, i to na podstawie tego przepisu podałam kaloryczność napoju. Zanim zaczniesz szykować te zdrowe koktajle, polecam najpierw przeczytać przepisy, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Aby koktajl wegański wyszedł idealnie gładki i aksamitny, niezbędny jest dobry sprzęt do blendowania. Polecam blendery próżniowe wysokoobrotowe. Może być to też inny, mocny malakser z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami.
Do każdego koktajlu użyłam innego "mleka" roślinnego. Sięgałam po taki napój roślinny, który najbardziej pasował mi do składników. Można jednak śmiało sięgać zamienić napój owsiany na sojowy, czy też migdałowy na kokosowy. Samodzielnie decydujesz również o tym, czy ma to być napój bez dodatku cukru, czy słodzony.
Wegański koktajl ze szpinakiem
Około 40 gramów świeżego szpinaku baby lub same liście zwykłego szpinaku (duże liście bez ogonków) umyj i umieść w kielichu blendera lub w innym naczyniu, jeśli używasz np. blendera ręcznego typu żyrafa. Dodaj również dojrzałego, dużego banana. Wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki oraz szklankę, czyli 250 ml napoju roślinnego (mleka roślinnego) owsianego. Dla urozmaicenia smaku warto dorzucić jeszcze kilka listów świeżej mięty.
Używam blendera próżniowego, zatem zamykam pojemnik i włączam opcję blendowania (40 sekund miksowania na niskiej mocy). Po tym czasie otrzymuję idealnie gładki, wegański koktajl szpinakowy. Będą to przynajmniej dwie, spore porcje.
Porada: Dla urozmaicenia można też dodać miąższ z dojrzałego kiwi. Koktajl trzeba wówczas wypijać od razu po zrobieniu, by z czasem nie zrobił się gorzki.
Wegański koktajl kakaowo orzechowy
Około 20 gramów daktyli bez pestek umieść w kielichu blendera lub w innym naczyniu, jeśli używasz np. blendera ręcznego typu żyrafa. Dodaj również około 40 gramów ulubionego masła orzechowego (u mnie masło arachidowe bez dodatków) i wsyp około 15 gramów klasycznego kakao. Na koniec wlej jeszcze szklankę, czyli 250 ml napoju migdałowego. Dla urozmaicenia smaku warto dosypać odrobinę cynamonu.
Po minucie miksowania w blenderze próżniowym otrzymuję idealnie gładki koktajl wegański. Jeśli masz słabszy sprzęt, to miksowanie może Ci zająć więcej czasu. Pamiętaj o tym, że daktyle mają dość twardą i mięsistą strukturę/skórkę, zatem zwykły blender ręczny typu żyrafa może mieć trudność ze zmiksowaniem na gładko składników koktajlu. Z podanych składników otrzymasz jedną sporą lub dwie małe porcje napoju.
Porada: Daktyle można zamienić na dojrzałego banana. Banan można też zawsze dołożyć dodatkowo. Do gotowego napoju można dosypać łyżeczkę nasion chia, które po kilku godzinach (odłożony do lodówki) napęcznieją i jeszcze dodatkowo zagęszczą ten napój roślinny.
Wegański koktajl truskawkowy
Około 250 gramów świeżych truskawek umyj, oczyść z szypułek i umieść w kielichu blendera lub w innym naczyniu, jeśli używasz np. blendera ręcznego typu żyrafa. Dodaj również dojrzałego, dużego banana. Wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub z limonki oraz szklankę, czyli 250 ml napoju ryżowego. Dla urozmaicenia smaku warto dorzucić jeszcze pół łyżeczki pasty lub esencji waniliowej.
Porada: Sprawdzą się również truskawki rozmrożone. W wersji mrożonej zmiksujesz koktajl na lodowe smoothie.
Po około 30 sekundach miksowania w blenderze próżniowym otrzymuję idealnie gładki wegański koktajl truskawkowy. Będą to przynajmniej dwie, spore porcje.
Porada: Dla podkręcenia smaku można też dodać kilka malin.
A to tylko trzy spośród wielu propozycji na wegańskie koktajle, jakie można zrobić z użyciem dowolnego, ulubionego napoju roślinnego. Do każdego z wyżej wymienionych koktajli użyłam takiego napoju, który najbardziej pasował mi do danej kompozycji smakowej. Co nie znaczy, że nie można użyć innego napoju roślinnego i napój owsiany zastąpić sojowym, a np. kokosowy migdałowym.
Dodatkową zaletą wegańskich koktajli szykowanych na bazie napojów roślinnych jest to, że nie rozwarstwiają się one po zmiksowaniu i znacznie dłużej zachowują świeżość, niż koktajle szykowane na bazie np. mleka krowiego. Z napojem roślinnym można też łączyć więcej różnych składników.
A to jeszcze kilka szybkich inspiracji na inne wegańskie koktajle:
1. Wegański koktajl bananowy: 2 dojrzałe banany; szklanka dowolnego napój roślinnego; po płaskiej łyżeczce do wyboru: kakao, cynamon, kawa rozpuszczalna zwykła lub zbożowa; nasiona wanilii.
2. Wegański koktajl z owoców leśnych: 1 dojrzały banany; 100 gramów mieszanki jagód leśnych i malin lub jeżyn; szklanka dowolnego napój roślinnego.
3. Wegański koktajl tropikalny: 100 gramów miąższu z mango (świeży lub z puszki); 50 gramów miąższu z ananasa; szklanka dowolnego napój roślinnego, np. kokosowego.
Napiszcie jakie są wasze ulubione koktajle szykowane na bazie napoju roślinnego.
Smacznego.