Koktajl z jarmużu
Koktajl z jarmużem to nie tylko bomba pełna witamin, ale i wspaniały smak i kolor. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz kilka innych inspiracji na koktajle z jarmużem.
- aksamitny, pyszny i super zdrowy
- bez nabiału oraz bez dodatku cukru
- idealny koktajl w sezonie na świeży jarmuż
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 500 ml gęstego koktajlu
Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml koktajlu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 50 g świeżego jarmużu - około duże 4 gałązki
- 1 średniej wielkości banan - około 140 g bez skórki
- sok wyciśnięty z dwóch średnich pomarańczy - około 150 ml
- 1 małe jabłko o wadze około 160 g
- ewentualne dodatki: sok z cytryny lub z limonki oraz woda
Koktajl z jarmużu
Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 ml bardzo gęstego koktajlu z jarmużem, który z powodzeniem można jeszcze rozcieńczyć z wodą. Zanim zaczniesz szykować ten zdrowy koktajl, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Aby koktajl wyszedł idealnie gładki i aksamitny, niezbędny jest dobry sprzęt do blendowania. Sprzęt, którego użyłam to blender próżniowy wysokoobrotowy Philips HR3752/00. Może być to też inny, mocny malakser z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami.
Koktajl z jarmużem przepis
Dokładnie umyj świeży jarmuż oraz owoce.
Kupuję wyłącznie jarmuż w pęczkach, ponieważ jest znacznie lepszej jakości niż ten szatkowany, sprzedawany w paczkach. Jarmuż w kawałkach zawiera głównie twardy głąb, którego nie dodaję do koktajlu. Z gałązek jarmużu urywam wyłącznie zielony "liść", zaś twardy nerw usuwam. Aby otrzymać około 50 gramów zielonych fragmentów jarmużu zużywam 3-4 duże "gałązki".
Porada: Świeży sok z pomarańczy można w ostateczności zamienić na sok z kartonu lub też na wodę wymieszaną z miodem lub cukrem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Banana można zamienić na pulpę z mango lub świeży owoc mango albo na morele, brzoskwinie lub ananasa z puszki. Jeśli używasz owoców z puszki, to do koktajlu możesz też wlać syrop. Jabłko z powodzeniem zamienisz na dojrzałą gruszkę.
W pojemniku blendera umieść zielony jarmuż, kawałki banana, obrane i oczyszczone z gniazda nasiennego jabłko oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Używam blendera próżniowego, zatem zamykam pojemnik i włączam opcję blendowania (u mnie minuta miksowania na niskiej mocy). Po tym czasie otrzymuję idealnie gładki koktajl z jarmużem. Jeśli masz słabszy sprzęt, bo miksowanie może Ci zająć więcej czasu. Pamiętaj o tym, że jarmuż ma dość twardą i mięsistą strukturę, zatem zwykły blender ręczny typu żyrafa może mieć trudność ze zmiksowaniem na gładko składników koktajlu.
Koktajl z jarmużem wychodzi gęsty. Możesz sprawdzić jego smak oraz konsystencję i zdecydować, czy dodać do niego np. więcej wody z sokiem z cytryny lub z limonki, a może dodasz dodatkowego banana plus np. szklankę wody. Koktajl podawaj od razu po zrobieniu.
Poniżej kilka innych propozycji na koktajle z jarmużem.
Koktajl z jarmużem i masłem orzechowym
Składniki: 50 g jarmużu; 100 g mango; 1 banan; 1 szklanka mleka lub ulubionego napoju roślinnego; 1 łyżka miodu, syropu lub cukru; 1 łyżka masła orzechowego.
Koktajl z jarmużem i kiwi
Składniki: 50 g jarmużu; 1 jabłko lub gruszka; 1 banan; 1 szklanka wody; 2 dojrzałe owoce kiwi.
Koktajl z jarmużem a'la Pina colada
Składniki: 50 g jarmużu; 1 szklanka mleka kokosowego; 1 banan; 150 g ananasa z puszki; 2 łyżki soku z limonki.
Koktajl z jarmużem warzywny
Składniki: 50 g jarmużu; 1 świeży ogórek bez pestek; 20 cm młodego selera naciowego; 2 łyżki świeżej natki pietruszki; 2 łyżki soku z limonki; pół szklanki wody.
Smacznego.