Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Pyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to zapach i smak jesieni. Najlepsze są jeszcze gorące, wyjęte prosto z pieca. To bardzo prosty przepis, więc śmiało możesz się za nie zabrać. Polecam, bo warto!

Bułeczki możesz upiec na drożdżach świeżych lub suszonych. Najlepsze wychodzą ze śliwek węgierek lub nawet tych sporo większych odmian. Ze śliwek mrożonych też je piekłam i wyszły super. świetny jest również mój przepis na uniwersalne bułeczki drożdżowe na słodko.. są świetne!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 8 drożdżówek

Kaloryczność kcal: 380 w 1 drożdżówce
Dieta: wegetariańska

Składniki na drożdżówki

  • 2 szklanki mąki pszennej - 330 g
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 7 g suchych drożdży lub 20 gramów świeżych
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę i owoce

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • łyżeczka cynamonu
  • 500 g śliwek

Bułki drożdżowe ze śliwkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowy czas: wyrastanie ciasta pod drożdżówki - 60 minut

Przygotuj sobie wszystkie składniki. Warto mieć od razu wszystko odmierzone. Polecam lekko podgrzać mleko oraz rozpuścić w rondelku masło. Masło może być też bardzo miękkie. Ponieważ do drożdżówek potrzebujesz same żółtka, to z białek polecam zrobić np. blaty bezowe do tortu. Zanim zaczniesz szykować drożdżówki, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Drożdżówki ze śliwkami, 1

Drożdżówki ze śliwkami przepis

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto drożdżowe, które potem odłożysz na godzinę do wyrastania. W dużej misce umieść razem odrobinę więcej niż dwie szklanki mąki czyli 330 gramów; pół szklanki ciepłego mleka; trzy żółtka jajek; 3 łyżki cukru; 50 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła; szczyptę soli i saszetkę suchych drożdży. 

Drożdżówki ze śliwkami, 2

Ciasto dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać. Ja na początku ciasto drożdżowe wyrabiam chwilę dłońmi a następnie przenoszę pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj pięć minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.

Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę. Najlepiej włóż je do lekko nagrzanego piekarnika - temperatura nie wyższa niż 35 stopni. Po godzinie ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie.
Drożdżówki ze śliwkami, 3

Drożdżówki ze śliwkami, 4

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

Jeśli używasz drożdży świeżych, to musisz z nich przygotować zaczyn. W pojemniku/szklance o pojemności minimum 250 ml umieść łyżkę mąki pszennej. Najlepsza będzie mąka wrocławska typ. 500. Mąka tortowa też będzie dobra. Dodaj kolejno łyżkę cukru drobnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka (temperatura nie wyższa niż 35 stopni) i oczywiście 20 gramów świeżych drożdży. Składniki (mleko, cukier i mąkę) musisz uszczknąć z odmierzonej porcji do drożdżówek.

Całość rozetrzyj dokładnie łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Zaczyn po około 10 minutach powinien zacząć rosnąć. Ja zazwyczaj umieszczam szklankę z zaczynem do lekko nagrzanego piekarnika. Wystarczy temperatura do 30 stopni, by zaczyn w 20 minut zamienił się w buzującą pianę.
Gotowy zaczyn łączysz z resztą składników tak samo, jak wyżej gdy używasz drożdży suchych. 

W trakcie wyrastania ciasta pod drożdżówki przygotuj sobie kruszonkę z cynamonem. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu - kruszonka. Użyłam połowy porcji i dodałam dodatkowo cynamon.

Drożdżówki ze śliwkami, 5

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki ze śliwkami wyłóż na czysty blat i podziel na osiem równych kawałków. Ciasto nie powinno się kleić, więc nie ma potrzeby podsypywania mąką. Każdy kawałek uformuj w dłoniach w kulkę, którą następnie spłaszcz na placek. Każdy placek kładź na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi spore odstępy.
Drożdżówki ze śliwkami, 6

Po chwili każdy placek jeszcze dodatkowo rozpłaszcz i rozciągnij na papierze. Śliwki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na pół i usuń pestki. Śliwki węgierki układasz na plackach drożdżowych w formie połówek. Większe śliwki trzeba podzielić na mniejsze kawałki. Kawałki śliwek układaj skórką do ciasta. Staraj się lekko podnieść ranty w cieście, by śliwki i kruszonka nie wypadały w trakcie pieczenia. 
Drożdżówki ze śliwkami, 7

Na każdą drożdżówkę wyłóż na koniec kruszonkę z cynamonem.
Drożdżówki ze śliwkami, 8

Blaszkę z przygotowanymi do pieczenia drożdżówkami można od razu umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piekarniku i ustaw opcję grzania góra/dół. Drożdżówki piecz 25 minut. Takie drożdżówki można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Drożdżówki ze śliwkami, 9

Drożdżówki ze śliwkami, 10

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (523 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Drożdżówki ze śliwkami

Bułki drożdżowe ze śliwkami i pyszną kruszonką z cynamonem są fantastyczne jesienią, gdy mamy dostęp do niezliczonych odmian polskich śliwek. Do zrobienia drożdżówek ze śliwkami i kruszonką polecam użyć śliwek węgierek lub innych, większych śliwek o żółtym i ścisłym miąższu. Drożdżówki można też piec ze śliwek mrożonych. Należy je wówczas wcześniej naturalnie rozmrozić, odlać ewentualną glazurę i lekko wysuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na drożdżówki ze śliwkami, czyli przepis na drożdżówki ze sliwkami i kruszonka

Przepis na drożdżówki ze sliwkami

Moje pyszne drożdżówki ze śliwkami szykuję zazwyczaj z pyszną cynamonową kruszonką. To najlepsze i najpyszniejsze połączenie. Drożdżówki ze śliwkami z drożdży suchych oraz drożdżówki ze śliwkami z drożdży świeżych smakują prawie tak samo. Tak więc to od Ciebie zależy jaką wersję wybierzesz. Z tego ciasta drożdżowego robiłam też drożdżówki z truskawkami, które gorąco polecam. A kruszonka? Zawsze z mojego sprawdzonego przepisu. Jeśli kochasz jesień i smaki jesieni, to zapraszam na najlepsze ciasto z jabłkami, czyli moja prosta szarlotka. A może skusisz się też na ciasto z cukinii? Tymczasem zobacz jak zrobić idealne bułki drożdżowe ze śliwkami