Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy.

Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm.

- bez glutenu
- proste i sprawdzone
- uniwersalne
- chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas suszenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 2 blaty o średnicy 22 cm

Składniki:
  • 250 g białek - z 6 średnich jaj lub 7 małych
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 1 łyżeczka octu - u mnie spirytusowy

Ponadto: mikser, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Cenne rady
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki
- Najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru
- Zamiast octu spirytusowego możesz użyć również octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Blaty pod tort szykuj na dzień przed planowanym tortem

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do drożdżówek lub jagodzianek.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty.

Gdy dodasz już cały cukier, wlej ocet oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia.  Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 22 cm.

Jeśli Twój piekarnik posiada termoobieg
Przygotuj dwie blachy wysuwane piekarnika. Na obu umieść arkusze papieru z odrysowanym okręgiem. (zwróć uwagą na to, czy obie blachy są tej samej grubości). Arkusze można lekko posmarować od spodu tłuszczem, by gładko przylegały do blachy.

Szpatułką nakładaj pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadź pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Pofalowana wygląda potem ciekawiej. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, blaty dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Gdy już całkowicie ostygną możesz je delikatnie przykryć. Ja używam do tego zwykłych torebek sklepowych :-)

Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu
Wówczas polecam postarać zmieścić oba blaty na jednej blaszce. W razie potrzeby zmniejsz średnicę okręgów. Nie będzie to miało wpływu na czas suszenia bez. Unikniesz wówczas suszenia bez pojedynczo. Byłoby to problematyczne, ponieważ wtedy musisz podzielić składniki na pół. Drugą porcję ubić na sztywno na chwilę przed kolejnym suszeniem, a piana nie może tak długo czekać w kolejce do piekarnika :-)

jak-zrobic-blaty-bezowe-do-tortu-1

jak-zrobic-blaty-bezowe-do-tortu-2

Jak usuwać z blatów papier do pieczenia?
Blaty zdejmuj z papieru dopiero w momencie szykowania tortu. Ostrożnie umieść blat z papierem na jednej, rozłożonej dłoni. Przełóż go na drugą, do góry nogami. Wówczas papier wyląduje na górze. Powoli usuwaj go z bezowego spodu. Ponownie ostrożnie przewróć blat na "dobrą" stronę, na dłoń i delikatnie odłóż na np. tortownicę.

Do przełożenia blatów idealnie sprawdzi się:
- krem kajmakowy z tego przepisu
- krem budyniowy
- lemon curd 
- krem z bitej śmietany i mascarpone z tego przepisu
delikatna Panna Cotta z tego przepisu
- bita śmietana i marmolada z pigwy z tego przepisu
- oraz świeże owoce jak: maliny, truskawki, plasterki limonki, borówki..

Gotowy tort bezowy trzymaj w lodówce. Najtępszy jest podany od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (39 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:21
Najchętniej byśmy taki blat polały jogurtem naturalnym i dżemem porzeczkowym <3 Deser idealny :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:20
Ale tylko do natychmiastowej konsumpcji :-)
Łucja
2017-06-26 08:14
Dziekuję za wspaniałą instrukcję,,
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 09:20
Bardzo proszę!
Ula
2017-06-26 21:01
A czy wyjdzie z ksylitolem? Ktos wie ile bym musiala go dac zeby bylo rownie slodkie jak ze zwyklym cukrem?
Basia
2017-06-27 09:21
Podpinam się. Czy blaty wyjdą jeśli zamiast cukru doda się ksylitol albo erytrytol?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-27 09:55
Ilość ksylitolu byłaby dokładnie taka sama, co cukru zwykłego.. Jednak nie należy go spożywać w dużych ilościach na raz:
"Docelowo zaleca się do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3-4 łyżeczek). Nie należy przekraczać dawki 40 g dziennie. Okres przyzwyczajania jest odmienny dla różnych osób. Trzeba po prostu kierować się własnym rozsądkiem, obserwując reakcje organizmu. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki potrzebny jest na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takiej dawki słodziku. Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom - nawet przez 2-3 pierwszych lat życia, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych" Cyt. Beata Kmak Balawander, diabetolog.
desiderata
2017-06-27 17:28
Niestety, z ksylitolem beza nie wychodzi biała. Ponadto ksylitol szybko się rozpuszcza i wypływa z białek opadając na dół, przez co beza nie jest słodka.
Basia
2017-06-30 14:00
W takim razie nie ma co kombinować. Czasami cukier jest niezbędny do przygotowania deseru i już.
Bunia
2017-07-17 22:22
Czy po wyłączeniu piekarnika blaty można zostawić do rana w piecu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 09:21
Jeśli nie będziesz otwierać piekarnika,to myślę, że śmiało. Jest to ciekawy pomysł i sposób.. daj znać czy się sprawdził.
Natali
2017-08-04 15:04
A może ktoś powie jakie proporcje zrobić na blaty o średnicy 30 cm? :)
izabekl
2017-10-16 21:15
1,5 porcji
Elżbieta
2017-09-12 16:01
Zostawiam zawsze na noc i sa idealne .pozdrawiam
Dorota
2017-11-03 00:52
A piekarnik góra-dół, czy sam dół ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-03 15:17
Dorotko, do zrobienia blatów bezowych idealne będzie góra dół lub termoobieg. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.
Dorota
2017-11-03 17:19
Dziękuję :) zaraz zabieram się do pieczenia :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-04 09:47
Super Dorotko.. czekam na zdjęcia bezy ;-)
Ela
2017-11-19 14:23
Na taki przepis czekałam ! Wprawdzie jeszcze nie zrobiłam ,ale dzięki Twojemu przepisowi już nie jest to takie wielkie wyzwanie.Dzięki za tyle szczegółów:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 16:44
Bardzo proszę Elu ;-)
Ola
2017-11-27 18:37
Potrzebuję blaty 30 cm, ktoś napisał że z 1,5 porcji, czy to prawda? I ile trzeba je suszyć jak są większe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 18:43
Tak, 1,5 porcji powinno być wystarczające. Suszyłabym tak samo długo.
IRENA
2017-11-29 10:18
DROGA PANI ANIU !!!!!!!!!!!!! ZROBIŁAM WCZORAJ PLACKI BEZOWE Z ZAST.KSYLITOLU.JESTEM BOWIEM CUKRZYKIEM BARDZO UZALEZNIONYM OD SLODYCZY.NIE WYSZŁY. BARDZO MI PRZYKRO BO UWIELBIAM BEZY. BEDE PŁAKAC. POZDRAWIA. CIAGLE PANIA KOCHAM.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-29 10:22
Irenko.. parę osób próbowało zrobić bezę z ksylitolem. Nie jest to proste.. cukru do bezy używa się bardzo dużo. Zastępując zwykły cukier ksylitolem nadal trzeba go sporo dodać. Do tego przepisu musiałabyś użyć do 200 gramów pudru z ksylitolu oraz około 25 gramów mąki ziemniaczanej. Jak to wyglądało u Ciebie? Czy najpierw ubiłaś same białka na sztywno?
IRENA
2017-12-05 19:28
Moja Droga Aniu! zrobiłam zgodnie z przepisem,.Cukier zwykły zastąpiłam ksylitolem.Placki wyszły brązowe i gumiaste.niestety nie udały sie i trafiły do kosza.nie do zjedzenia.ALE NIE PODDAJE SIE BOWIEM JESTEM CUKRZYKIEM UWIELBIAJĄCYM BEZE. PROSZ O INF. CZY DO KREMU ŚMIETANA I MASCARPONE MOGE DODAĆ KSYLITOL. CHODZI O TO ZEBYM NIE UMARŁA. UWIELBIAM ANIE . POZDR IRENA
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:34
Pani Irenko.. ksylitolu nie można dawać tyle co cukru, inaczej się też zachowuje. Zrobię specjalnie przepis na bezy z ksylitolem i postaram się jak najszybciej dodać dokładny przepis.
Dorota
2017-12-05 08:05
Robiłam ostatnio bezę z innego przepisu i wyszła tak klejąca, że nie dało się jej pokroić. Zniechęciłam się i nie wiem czy jeszcze próbować. W czym tkwi sekret bezy, która jest chrupiąca i krucha? Może nie powinnam była otwierać piekarnika po jego wyłączeniu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 09:32
Doroto, w bezie ważne są proporcje cukru do białek, temperatura piekarnika i czas suszenia.. Dużo zależy od tego, czy planujesz bezę wysoką, czy tak jak w moim przepisie.. płaskie blaty. Do bezików "na raz" przepis z którego korzystałaś pewnie był ok. I tak, nie powinno się wyjmować bezy od razu po zrobieniu. Taka beza lubi się dosuszyć w wygaszonym piekarniku.
Malgorzata
2017-12-06 12:44
A jak przemienic mase budyniowa na mase budyniowo - kawowa/neska/.pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-06 14:36
Małgosiu, rozumiem, że pytasz o masę budyniową o smaku kawy? Jeśli tak, to do przepisu na krem budyniowy musisz: wymieszać łyżkę kawy rozpuszczalnej z proszkiem budyniowym śmietankowym w momencie mieszania proszku z mlekiem. Polecam jednak przygotować krem śmietankowy z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
Malgosia
2017-12-07 18:31
Witam Cie.
Chce zrobic tor bezowy.z masa kawowa.pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-07 19:58
W takim razie ta druga wersja dla Ciebie.
Teresa
2017-12-07 00:22
Witam a jak zechceuzyc stewi zamiast cukru. czy moge zmiekjszyc ilosc stewi poniewaz jest duzo słodsza od cukru. Chce zrobic wlasnie torcik bezowy na urodziny swojego chłopka, a ze jest cukrzykiem musze uzyc stewii. Pozdrtawiam i dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-07 09:19
Stewia, tak samo jak ksylitol zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykły cukier. Ponieważ mam sporo zapytań o bezy z ksylitolem i stewią postaram się dodać przepis na taki właśnie deser.
M
2017-12-08 12:35
Dzieki
Ewelina
2017-12-15 08:24
Witam. Mam pytanie odnośnie suszenia. Z Pani przepisu, te ostatnie 90min suszenia odbywa sie przy zamknietym piekarniku? Kiedys mialam taki przepis, ze beze suszy sie wlasnie przy uchylonych drzwiach. Chcialabym zrobic taka beze ale do ciasta i w prostokatnej formie. Z podanej ilosci skladnikow chyba wystarczy? Bardzo prosze o pomoc :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-15 08:52
Dzień dobry Ewelino. Mój piekarnik jest zamknięty. Ważne jest, by temperatura w piekarniku byłą prawidłowa. Bardzo często jest niestety tak, że ustawisz wszystko prawidłowo a mimo to coś jest nie tak np. beza ciemnieje. Niestety piekarniki często mimo ustawienia grzeją inaczej. Trzeba wówczas sprawdzić to termometrem do piecy lub kontrolować bezę poprzez zaglądanie przez szybkę i ręczne sterowanie mocy. Zależy jaka forma.. u mnie 2 blaty o średnicy 22 cm, więc sprawdź "na oko" :-)
Ewelina
2017-12-15 23:43
Dziękuję za wiadomość :) i właśnie obawiam się tego, że zciemnieje moja beza, ponieważ kiedyś miałam taki epizod... Zobaczymy co wyjdzie ;) jeszcze raz dziękuję

Prosty przepis na tort bezowy

Dobrze ubite, świeże białka i odpowiednia ilość cukru to baza na ciasto - blaty bezowe. Przepis podstawowy na spody bezowe składa się na białka, cukier, szczyptę soli, odrobinę mąki ziemniaczanej i octu lub soku z cytryny. Z tego samego przepisu można też przygotować tort bezowy Pavlova. Taki tort formuje się inaczej niż spody bezowe. 

Tort bezowy z mascarpone

Gdy już mamy gotowe blaty bezowe możemy z nich zrobić dowolny tort bezowy. Najpopularniejszy jest tort bezowy z owocami np. z malinami. Taka beza z owocami zawsze pierwsza znika na każdym przyjęciu. Najlepszy pod bezy jest domowy krem budyniowy oraz krem śmietanowy do tortów. Jeśli wolisz umieścić krem i owoce na szczycie bezy, to polecam przygotować bezę Pavlova