Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy.

Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm.

- bez glutenu
- proste i sprawdzone
- uniwersalne
- chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku

Czas przygotowywania: do 1 h
Czas suszenia: 5 minut 150 stopni, 90 minut - 100 stopni
Ilość porcji: 2 blaty o średnicy 22 cm

Składniki:
• 250 g białek - z 6 średnich jaj lub 7 małych
• szczypta soli
• 300 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - skrobi
• 1 łyżeczka octu - u mnie spirytusowy

Ponadto: mikser, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Cenne rady
- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki
- Najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru
- Zamiast octu spirytusowego możesz użyć również octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Blaty pod tort szykuj na dzień przed planowanym tortem

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do drożdżówek lub jagodzianek.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty.

Gdy dodasz już cały cukier, wlej ocet oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia.  Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 22 cm.

Jeśli Twój piekarnik posiada termoobieg
Przygotuj dwie blachy wysuwane piekarnika. Na obu umieść arkusze papieru z odrysowanym okręgiem. (zwróć uwagą na to, czy obie blachy są tej samej grubości). Arkusze można lekko posmarować od spodu tłuszczem, by gładko przylegały do blachy.

Szpatułką nakładaj pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadź pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Pofalowana wygląda potem ciekawiej. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, blaty dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Gdy już całkowicie ostygną możesz je delikatnie przykryć. Ja używam do tego zwykłych torebek sklepowych :-)

Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu
Wówczas polecam postarać zmieścić oba blaty na jednej blaszce. W razie potrzeby zmniejsz średnicę okręgów. Nie będzie to miało wpływu na czas suszenia bez. Unikniesz wówczas suszenia bez pojedynczo. Byłoby to problematyczne, ponieważ wtedy musisz podzielić składniki na pół. Drugą porcję ubić na sztywno na chwilę przed kolejnym suszeniem, a piana nie może tak długo czekać w kolejce do piekarnika :-)

jak-zrobic-blaty-bezowe-do-tortu-1

jak-zrobic-blaty-bezowe-do-tortu-2

Jak usuwać z blatów papier do pieczenia?
Blaty zdejmuj z papieru dopiero w momencie szykowania tortu. Ostrożnie umieść blat z papierem na jednej, rozłożonej dłoni. Przełóż go na drugą, do góry nogami. Wówczas papier wyląduje na górze. Powoli usuwaj go z bezowego spodu. Ponownie ostrożnie przewróć blat na "dobrą" stronę, na dłoń i delikatnie odłóż na np. tortownicę.

Do przełożenia blatów idealnie sprawdzi się:
- krem kajmakowy z tego przepisu
- krem budyniowy
- lemon curd - przepis już niedługo ;-)
- krem z bitej śmietany i mascarpone z tego przepisu
delikatna Panna Cotta z tego przepisu
- bita śmietana i marmolada z pigwy z tego przepisu
- oraz świeże owoce jak: maliny, truskawki, plasterki limonki, borówki..

Gotowy tort bezowy trzymaj w lodówce. Najtępszy jest podany od razu po przygotowaniu.

Życzę smacznego!

 

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:21
Najchętniej byśmy taki blat polały jogurtem naturalnym i dżemem porzeczkowym <3 Deser idealny :D
Ania
2017-03-27 10:20
Ale tylko do natychmiastowej konsumpcji :-)