Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty bezowe mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty.

To mój najlepszy przepis na bezy pod zrobienie tortu bezowego z orzechami czy też z kremem mascarpone. Z pysznych bezowych wypieków polecam również mój przepis na tort bezowy Pavlowa

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas suszenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 2 blaty o średnicy 22 cm

Kalorie: 650 w 1 blacie bezowym
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 250 g białek - z 6 średnich jaj lub 7 małych
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 1 łyżeczka octu - u mnie spirytusowy

Ponadto: mikser, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Jak upiec idealną bezę:

- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki
- Najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru
- Zamiast octu spirytusowego możesz użyć również octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Blaty pod tort szykuj na dzień przed planowanym tortem

Jak zrobić blaty bezowe:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do upieczenia babki drożdżowej z rodzynkami. 

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru).

Gdy dodasz już cały cukier, wlej ocet oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia.  Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 22 cm.

Jeśli Twój piekarnik posiada termoobieg:
Przygotuj dwie blachy wysuwane piekarnika. Na obu umieść arkusze papieru z odrysowanym okręgiem. (zwróć uwagą na to, czy obie blachy są tej samej grubości). Arkusze można lekko posmarować od spodu tłuszczem, by gładko przylegały do blachy.

Szpatułką nakładaj pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadź pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Pofalowana wygląda potem ciekawiej. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, blaty dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Gdy już całkowicie ostygną możesz je delikatnie przykryć. Ja używam do tego zwykłych torebek sklepowych :-)

Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu:
Wówczas polecam postarać zmieścić oba blaty na jednej blaszce. W razie potrzeby zmniejsz średnicę okręgów. Nie będzie to miało wpływu na czas suszenia bez. Unikniesz wówczas suszenia bez pojedynczo. Byłoby to problematyczne, ponieważ wtedy musisz podzielić składniki na pół. Drugą porcję ubić na sztywno na chwilę przed kolejnym suszeniem, a piana nie może tak długo czekać w kolejce do piekarnika.

Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 1

Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 2

Jak usuwać z blatów papier do pieczenia?
Blaty zdejmuj z papieru dopiero w momencie szykowania tortu. Ostrożnie umieść blat z papierem na jednej, rozłożonej dłoni. Przełóż go na drugą, do góry nogami. Wówczas papier wyląduje na górze. Powoli usuwaj go z bezowego spodu. Ponownie ostrożnie przewróć blat na "dobrą" stronę, na dłoń i delikatnie odłóż na np. tortownicę. Gotowy tort bezowy trzymaj w lodówce. Beza najlepiej smakuje od razu po wysuszeniu.

A tutaj inna propozycja na wykorzystanie żółtek. Zapraszam po najlepszy przepis na pączki drożdżowe z ziemniakami!
Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 3

Jeśli zaś wolicie jakieś konkretne ciacho, to najlepszy będzie mój drożdżowy hit! Zapraszam po przepis na najlepszą babkę drożdżową. Nie bez powodu ma w nazwie "chmurka" ☁️
Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 4

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (110 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:21
Najchętniej byśmy taki blat polały jogurtem naturalnym i dżemem porzeczkowym <3 Deser idealny :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:20
Ale tylko do natychmiastowej konsumpcji :-)
Łucja
2017-06-26 08:14
Dziekuję za wspaniałą instrukcję,,
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-26 09:20
Bardzo proszę!
Ula
2017-06-26 21:01
A czy wyjdzie z ksylitolem? Ktos wie ile bym musiala go dac zeby bylo rownie slodkie jak ze zwyklym cukrem?
Basia
2017-06-27 09:21
Podpinam się. Czy blaty wyjdą jeśli zamiast cukru doda się ksylitol albo erytrytol?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-27 09:55
Ilość ksylitolu byłaby dokładnie taka sama, co cukru zwykłego.. Jednak nie należy go spożywać w dużych ilościach na raz:
"Docelowo zaleca się do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3-4 łyżeczek). Nie należy przekraczać dawki 40 g dziennie. Okres przyzwyczajania jest odmienny dla różnych osób. Trzeba po prostu kierować się własnym rozsądkiem, obserwując reakcje organizmu. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki potrzebny jest na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takiej dawki słodziku. Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom - nawet przez 2-3 pierwszych lat życia, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych" Cyt. Beata Kmak Balawander, diabetolog.
desiderata
2017-06-27 17:28
Niestety, z ksylitolem beza nie wychodzi biała. Ponadto ksylitol szybko się rozpuszcza i wypływa z białek opadając na dół, przez co beza nie jest słodka.
Basia
2017-06-30 14:00
W takim razie nie ma co kombinować. Czasami cukier jest niezbędny do przygotowania deseru i już.
Bunia
2017-07-17 22:22
Czy po wyłączeniu piekarnika blaty można zostawić do rana w piecu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 09:21
Jeśli nie będziesz otwierać piekarnika,to myślę, że śmiało. Jest to ciekawy pomysł i sposób.. daj znać czy się sprawdził.
Natali
2017-08-04 15:04
A może ktoś powie jakie proporcje zrobić na blaty o średnicy 30 cm? :)
izabekl
2017-10-16 21:15
1,5 porcji
Elżbieta
2017-09-12 16:01
Zostawiam zawsze na noc i sa idealne .pozdrawiam
Dorota
2017-11-03 00:52
A piekarnik góra-dół, czy sam dół ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-03 15:17
Dorotko, do zrobienia blatów bezowych idealne będzie góra dół lub termoobieg. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.
Dorota
2017-11-03 17:19
Dziękuję :) zaraz zabieram się do pieczenia :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-04 09:47
Super Dorotko.. czekam na zdjęcia bezy ;-)
Ela
2017-11-19 14:23
Na taki przepis czekałam ! Wprawdzie jeszcze nie zrobiłam ,ale dzięki Twojemu przepisowi już nie jest to takie wielkie wyzwanie.Dzięki za tyle szczegółów:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-19 16:44
Bardzo proszę Elu ;-)
Ola
2017-11-27 18:37
Potrzebuję blaty 30 cm, ktoś napisał że z 1,5 porcji, czy to prawda? I ile trzeba je suszyć jak są większe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-27 18:43
Tak, 1,5 porcji powinno być wystarczające. Suszyłabym tak samo długo.
IRENA
2017-11-29 10:18
DROGA PANI ANIU !!!!!!!!!!!!! ZROBIŁAM WCZORAJ PLACKI BEZOWE Z ZAST.KSYLITOLU.JESTEM BOWIEM CUKRZYKIEM BARDZO UZALEZNIONYM OD SLODYCZY.NIE WYSZŁY. BARDZO MI PRZYKRO BO UWIELBIAM BEZY. BEDE PŁAKAC. POZDRAWIA. CIAGLE PANIA KOCHAM.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-29 10:22
Irenko.. parę osób próbowało zrobić bezę z ksylitolem. Nie jest to proste.. cukru do bezy używa się bardzo dużo. Zastępując zwykły cukier ksylitolem nadal trzeba go sporo dodać. Do tego przepisu musiałabyś użyć do 200 gramów pudru z ksylitolu oraz około 25 gramów mąki ziemniaczanej. Jak to wyglądało u Ciebie? Czy najpierw ubiłaś same białka na sztywno?
IRENA
2017-12-05 19:28
Moja Droga Aniu! zrobiłam zgodnie z przepisem,.Cukier zwykły zastąpiłam ksylitolem.Placki wyszły brązowe i gumiaste.niestety nie udały sie i trafiły do kosza.nie do zjedzenia.ALE NIE PODDAJE SIE BOWIEM JESTEM CUKRZYKIEM UWIELBIAJĄCYM BEZE. PROSZ O INF. CZY DO KREMU ŚMIETANA I MASCARPONE MOGE DODAĆ KSYLITOL. CHODZI O TO ZEBYM NIE UMARŁA. UWIELBIAM ANIE . POZDR IRENA
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 19:34
Pani Irenko.. ksylitolu nie można dawać tyle co cukru, inaczej się też zachowuje. Zrobię specjalnie przepis na bezy z ksylitolem i postaram się jak najszybciej dodać dokładny przepis.
Dorota
2017-12-05 08:05
Robiłam ostatnio bezę z innego przepisu i wyszła tak klejąca, że nie dało się jej pokroić. Zniechęciłam się i nie wiem czy jeszcze próbować. W czym tkwi sekret bezy, która jest chrupiąca i krucha? Może nie powinnam była otwierać piekarnika po jego wyłączeniu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-05 09:32
Doroto, w bezie ważne są proporcje cukru do białek, temperatura piekarnika i czas suszenia.. Dużo zależy od tego, czy planujesz bezę wysoką, czy tak jak w moim przepisie.. płaskie blaty. Do bezików "na raz" przepis z którego korzystałaś pewnie był ok. I tak, nie powinno się wyjmować bezy od razu po zrobieniu. Taka beza lubi się dosuszyć w wygaszonym piekarniku.
Malgorzata
2017-12-06 12:44
A jak przemienic mase budyniowa na mase budyniowo - kawowa/neska/.pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-06 14:36
Małgosiu, rozumiem, że pytasz o masę budyniową o smaku kawy? Jeśli tak, to do przepisu na krem budyniowy musisz: wymieszać łyżkę kawy rozpuszczalnej z proszkiem budyniowym śmietankowym w momencie mieszania proszku z mlekiem. Polecam jednak przygotować krem śmietankowy z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
Malgosia
2017-12-07 18:31
Witam Cie.
Chce zrobic tor bezowy.z masa kawowa.pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-07 19:58
W takim razie ta druga wersja dla Ciebie.
Teresa
2017-12-07 00:22
Witam a jak zechceuzyc stewi zamiast cukru. czy moge zmiekjszyc ilosc stewi poniewaz jest duzo słodsza od cukru. Chce zrobic wlasnie torcik bezowy na urodziny swojego chłopka, a ze jest cukrzykiem musze uzyc stewii. Pozdrtawiam i dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-07 09:19
Stewia, tak samo jak ksylitol zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykły cukier. Ponieważ mam sporo zapytań o bezy z ksylitolem i stewią postaram się dodać przepis na taki właśnie deser.
M
2017-12-08 12:35
Dzieki
Ewelina
2017-12-15 08:24
Witam. Mam pytanie odnośnie suszenia. Z Pani przepisu, te ostatnie 90min suszenia odbywa sie przy zamknietym piekarniku? Kiedys mialam taki przepis, ze beze suszy sie wlasnie przy uchylonych drzwiach. Chcialabym zrobic taka beze ale do ciasta i w prostokatnej formie. Z podanej ilosci skladnikow chyba wystarczy? Bardzo prosze o pomoc :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-15 08:52
Dzień dobry Ewelino. Mój piekarnik jest zamknięty. Ważne jest, by temperatura w piekarniku byłą prawidłowa. Bardzo często jest niestety tak, że ustawisz wszystko prawidłowo a mimo to coś jest nie tak np. beza ciemnieje. Niestety piekarniki często mimo ustawienia grzeją inaczej. Trzeba wówczas sprawdzić to termometrem do piecy lub kontrolować bezę poprzez zaglądanie przez szybkę i ręczne sterowanie mocy. Zależy jaka forma.. u mnie 2 blaty o średnicy 22 cm, więc sprawdź "na oko" :-)
Ewelina
2017-12-15 23:43
Dziękuję za wiadomość :) i właśnie obawiam się tego, że zciemnieje moja beza, ponieważ kiedyś miałam taki epizod... Zobaczymy co wyjdzie ;) jeszcze raz dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-16 10:28
Bardzo proszę Ewelino.. cieszę się, że pomogłam :-)
Marta
2018-01-05 07:00
Pani Aniu pierwszy raz robiłam blaty bezowe według Pani przepisu. Na zewnatrz są piękne, białe i suche. Natomiast wewnątrz są miękkie.... Czy za krótko je suszyłam? Mogę je jeszcze jakoś uratować czy może tak miały wyglądać? Będę wdzięczna za radę.
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-05 10:06
Czy blaty suszyły się jeszcze swobodnie w piekarniku? Masz może zdjęcie? Jaką mają grubość? Nawet jeśli nie są całkiem wysuszone w środku, to są jak najbardziej gotowe do zjedzenia. Zobacz jak mokra jest w środku beza Pavlova 💐
Marta
2018-01-05 11:52
Zostawiłam je zamknięte w wyłączonym piekarniku na noc. Nie mam zdjęć bo jestem teraz w pracy, ale są mniej więcej takie jak na Pani zdjęciu. Ten środek ma konsystencję chmurki.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. będzie pysznie!👌
Jadzia
2018-01-10 19:38
Witam, chcę uzyskać białą bezę, dobrze wysuszoną (nie Pavlova, bo tę już opanowałam) i pytanie bo piekarniki są różne i przy tych ustawieniach beza mi brązowieje, zaraz jak to zobaczę to co mam zrobić? zmniejszyć temp i wydłużyć czas? jeśli tak to o ile? I czy wtedy nie opadnie? Z góry dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-11 09:30
Jadziu, od razu ustaw o 10 stopni mniejszą temperaturę i obserwuj bezę. Jeśli tylko zacznie robić się beżowa, to zmniejsz temperaturę o kolejnych 5-10 stopni. Po kilku (2-3) bezach poznasz swój piekarnik i jego faktyczną temperaturę, ponieważ piekarniki niestety bardzo często nie osiągają takiej temperatury jaką ustawisz, bądź też ją przekraczają.
Justyna
2018-01-22 23:33
Czy można dodać np. pokruszone orzechy do masy bezowej, aby blaty miały orzechowy smak i kolor?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-23 12:34
Możesz Justyno, jednak orzechy należy najpierw uprażyć a następnie zmielić na proszek i wmieszać w ubitą pianę przed samym pieczeniem/suszeniem.
Magdalena
2018-01-26 10:45
Czy z tego przepisu wyjdzie mi jeden prostokątny blat? Planuje zrobić biszkopt, na to galaretkę z malinami i na to chciałam dać bęze. Wszystko przełożone kremem budyniowym.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-26 12:46
Możesz upiec jeden blat bezowy. Myślę, że byłoby to wówczas w kwadracie około 30 x 30 cm.
Karolina
2018-02-03 17:11
Zrobiłam. Z wierzchu super chrupiące, ale środek mokry. Tak jakby zupełnie się nie wysuszyła. Chyba był to mój pierwszy i ostatni raz.😔
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-03 17:20
Wszystko się udało Karolino👏️👏️ Jeśli wolisz, by beza była bardziej sucha to potrzymaj ją jeszcze w ciepłym piekarniku🙂
Karolina
2018-02-04 13:54
Bardzo bym chciała by beza też w środku była bardziej wysuszona. Czy dodatkowa godzina przy temp 100 stopni wystarczy? Robię wg Twojego przepisu. Wielkość, termoobieg wszystko to samo. 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-04 15:02
Ustaw nawet niższą temperaturę 80-90 stopni. Jak gruba jest beza?
Elżbieta Ślaska
2018-02-04 09:40
Witaj Aniu z Twojego przepisu jest Tort bezowy i i jest również Murzynek z powidłami pozdrawiam serdecznie😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-04 09:55
Elu, jesteś bardzo zdolna! Brawo 👏️👏️
Dominika
2018-02-08 12:52
Czy mogę upiec dwie bezy w piekarniku bez termoobiegu jedną na blaszce a druga na kratce wyłożonej papierem?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 14:14
Nigdy tak nie robię Dominiko. Albo staram się je pomieścić na jednej blaszce, albo szykuję dwa blaty osobno.
Maria Bala
2018-02-08 19:21
Byłam pełna obaw, czy poradzę sobie z blatami bezowymi. Jednak Twój przepis jest tak prosty i czytelny, że wszystko udało się bez najmniejszego problemu. Z racji mojego wieku mam problem z wstawieniem zdjęć z tel. komórkowego.😜. Obiecuję Ci Aniu problemy pokonam i będą zdjęcia. Maria.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:22
Cudowna wiadomość Mario!! Nie mogę się doczekać zdjęć bezy w Twoim wykonaniu ❤️❤️
Maria Bala
2018-02-08 20:39
Tak wyglądał mój pierwszy tort bezowy, do którego wykorzystałam blaty zrobione na podstawie Twojego przepisu🌼😍.
zdjecie uzytkownika
Maria Bala
2018-02-08 20:40
Jednak coś poszło nie tak:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-09 09:30
Chyba się zdjęcie źle zaczytało, ale widać nawet przy takim rozmyciu, że beza jest jaśniutka i udana ❤️
Maria Bala
2018-02-09 10:12
Baty bezowe użyte do tortu.
zdjecie uzytkownika
Maria Bala
2018-02-09 10:12
Drugie zdjęcie
zdjecie uzytkownika
Monika
2018-02-17 21:54
Super przepis:) blaty wyszły idealne :) ja zrobiłam podwójną porcje bo tyle potrzebowałam i jak widac efekt cudny:) a domownicy zachwyceni smakiem :) blaty przełożone bitą śmietaną i owocami :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-18 09:21
Zrobiłaś piękny tort bezowy Moniko❤️! Brawo👏️
Kasia
2018-02-18 20:29
Czy jak chce zrobić dwa blaty za jednym pieczeniem, ale na dwóch blachach to ustawiam piekarnik na 150stopni później na 100stopni i tylko mam załączony termoobieg bez nagrzewnicy góra doł?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-19 10:25
Kasiu, jeśli zależy Ci na wysuszeniu bez za jednym razem, ale na osobnych balach, czyli na dwóch poziomach piekarnika, to pamiętaj, by zachować większy odstęp między blachami. Jeśli Twój termoobieg bardzo dobrze się sprawdza, to powinno Ci się udać. Co kilka minut zaglądaj do pieca i kontroluj wygląd bez. Nie powinny ciemnieć i nie powinny mieć jednej strony jaśniejszej a drugiej ciemniejszej. Oznacza to, że piekarnik nierówno rozprowadza temperaturę. W razie potrzeby zmniejsz moc w trakcie suszenia bez.
Ania
2018-02-18 22:02
Z tego przepisu wyszły mi nieco większe
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-19 09:50
Śliczna beza Aniu! Smacznego👏️
Renata
2018-03-04 07:05
Świetne przepisy będę próbować po kolei🙂 Zaczynam od pączków z ziemniakami i bezy
-- Ania z AniaGotuje.pl Życzę powodzenia Renatko❤️
ewa
2018-03-10 16:12
Aniu jaka temperature ustawic w piekarniku gazowym jezeli producen podaje najnizsza temp. 150
bardzo dziekuje za rade musze upiec bezy dla wnuka na komuniie ewa dla czego wycieka syrop cukrowy tak mysle czy za krotko ubijane
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-10 18:12
Ewo, przy piekarnikach gazowych ustaw minimalną moc palnika i susz/piecz bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach piecyka. Najlepiej włożyć rękawicę kuchenną. Jeśli wycieka syrop, to znaczy, że cukier nie rozpuścił się w bezie i był dodawany za szybko.
Idealna
2018-03-11 15:06
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Idealna! Dwa razy robiłam i dwa razy wyszła przepysznie.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-11 16:20
Dziękuję Ci za to zdjęcie!!!! Ten tort bezowy wygląda jak marzenie!!❤️😍
Asia
2018-04-06 22:32
No mi niestety beza mokra wyszła w środku. Ale mam nadzieję że będzie pyszny tort. Na drugi raz co zrobić żeby środek też był suchy
Asia
2018-04-06 23:58
A jednak wysuszyl się w środku. Nastawilam jeszcze na pół godzinki. Już się nie mogę doczekać aż go zjem jutro 👍🙂
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-07 09:41
Dokładnie tak.. należy bezę podsuszyć w temperaturze około 100 stopni.
Asia
2018-04-07 10:13
Mam i ja
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-07 19:30
Jaki piękny tort bezowy Asiu!! ❤️👏️
Beata
2018-04-20 16:29
Trafiłam dzisiaj na przepis i będę próbować zrobić moją pierwszą bezę:)

Wybrałam średnicę 30 cm, ale będę robiła z podwójnej porcji, nie z 1,5, bo tak mi wyszło z obliczeń na pole koła 😂

Beza 20 cm ma pole 314 cm2 a beza 30 cm 706 cm2 mam nadzieję że dobrze kombinuję 😜
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-20 18:58
Super Beatko.. będzie piękna beza. Czekam na zdjęcia!🙂👌
Kasia
2018-04-30 22:53
Czy koniecznie blaty trzeba przygotowywać dzień wcześniej? Czy jeśli wstawię do piekarnika bezy ok. 9:30, to wysuszą się do ok. 16 i czy będzie można je po wystygnięciu od razu przełożyć masą z mascarpone i zjeść?

I jeszcze drugie pytanie- tak sobie myślę, co jest złego w lekko mokrej bezie? Czemu kruchą uznaje się za taką, która wyszła?

Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-01 08:52
Kasiu, jak najbardziej bezę możesz zrobić rano a podać po południu. Ja nawet wolę taką świeżutką.
Jeśli chodzi o drugie pytanie.. ja tak nie myślę.. wielu Czytelników myśli, że tylko całkiem sucha beza w środku jest ok. Można bezę dosuszać w piecu, ale nie jest to konieczne. Ważne, by miała na tyle suchy spód, by nie zapadała się pod ciężarem kremu - do blatów. Pavlova już jest tak "gruba", że musi mieć piankę w środku.
Kasia
2018-05-01 09:54
Aniu ratuj! Okazuje się, że nie mam dwóch blach. Czy lepiej zrobić na blasze i na kratce z papierem, czy lepiej na dwóch kratkach, na których postawię blachy do ciasta, wtedy oczywiście blaty będą prostokątne.
Jeśli blachy prostokątne, to czy 24x40 cm całe posmarować masą bezową z Twojego przepisu powyżej? Oj, idzie mi to jak po grudzie...😞
Kasia
2018-05-01 10:15
A może po prostu położyć masę bezową na papierze na samych kratkach?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-01 20:25
Kasiu, użyj dwóch kratek, by były tak samo nagrzane. Na dwie całe blachy nie starczy masy bezowej. Może wypełnisz każdą w połowie.
Kasia
2018-05-02 15:45
Ogłaszam wszem i wobec, że blaty wyszły (choć w środku były wilgotne, ale chyba nawet takie są lepsze, niż kruche). Dziękuję za pomoc!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-02 20:38
Bardzo proszę Kasiu!! Zrobiłaś piękny tort bezowy😍
Magda
2018-05-03 14:35
Najlepszy przepis ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-03 20:08
Przepiękna beza Madziu😍
Marzena
2018-05-05 08:08
Dzięki przepisowi Ani wyszła mi w końcu beza
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-05 08:24
Miło czytać Marzeno.. wyszła Ci bardzo ładna beza👌👍
Elżbieta Jańczak
2018-05-12 20:35
Ja tez tak myślałam ze to trudne ale udało się i tak wyglądał efekt naszej pracy.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
Malwina
2018-05-20 10:41
Przepis rewelacja! Bezy robiłam po raz pierwszy i w efekcie końcowym tort po prostu petarda! 😀😊😊
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-20 11:18
Przepiękny tort bezowy Malwino! Polecam Ci też przepis na mini bezy 😍🌼

Prosty przepis na tort bezowy

Dobrze ubite, świeże białka i odpowiednia ilość cukru to baza na ciasto - blaty bezowe. Przepis podstawowy na spody bezowe składa się na białka, cukier, szczyptę soli, odrobinę mąki ziemniaczanej i octu lub soku z cytryny. Z tego samego przepisu można też przygotować tort bezowy Pavlova. Taki tort formuje się inaczej niż spody bezowe. To również idealny przepis na klasyczne domowe bezy. Wystarczy wycisnąć ze szprycy mniejsze beziki. 

Tort bezowy z mascarpone

Gdy już mamy gotowe blaty bezowe możemy z nich zrobić dowolny tort bezowy. Najpopularniejszy jest tort bezowy z owocami np. z malinami. Taka beza z owocami zawsze pierwsza znika na każdym przyjęciu. Najlepszy pod bezy jest domowy krem budyniowy oraz krem śmietanowy do tortów. Jeśli wolisz umieścić krem i owoce na szczycie bezy, to polecam przygotować bezę Pavlova