Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Przedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty bezowe mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty.

To mój najlepszy przepis na bezy pod zrobienie tortu bezowego z orzechami czy też z kremem mascarpone. Z pysznych bezowych wypieków polecam również mój przepis na tort bezowy Pavlowa

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas suszenia: 1 godzina 35 minut
Ilość porcji: 2 blaty o średnicy 22 cm

Kalorie: 650 w 1 blacie bezowym
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 250 g białek - z 6 średnich jaj lub 7 małych
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - skrobi
  • 1 łyżeczka octu - u mnie spirytusowy

Ponadto: mikser, 2 arkusze papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Jak upiec idealną bezę:

- Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki
- Najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru
- Zamiast octu spirytusowego możesz użyć również octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
- Blaty pod tort szykuj na dzień przed planowanym tortem

Jak zrobić blaty bezowe:

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do upieczenia babki drożdżowej z rodzynkami. 

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru).

Gdy dodasz już cały cukier, wlej ocet oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia.  Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 22 cm.

Jeśli Twój piekarnik posiada termoobieg:
Przygotuj dwie blachy wysuwane piekarnika. Na obu umieść arkusze papieru z odrysowanym okręgiem. (zwróć uwagą na to, czy obie blachy są tej samej grubości). Arkusze można lekko posmarować od spodu tłuszczem, by gładko przylegały do blachy.

Szpatułką nakładaj pianę na środek każdego okręgu. Równo rozprowadź pianę na całej powierzchni, aż do śladów ołówka. Powierzchnia nie musi być równa. Pofalowana wygląda potem ciekawiej. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, blaty dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 4 godziny. Gdy już całkowicie ostygną możesz je delikatnie przykryć. Ja używam do tego zwykłych torebek sklepowych :-)

Jeśli Twój piekarnik nie posiada termoobiegu:
Wówczas polecam postarać zmieścić oba blaty na jednej blaszce. W razie potrzeby zmniejsz średnicę okręgów. Nie będzie to miało wpływu na czas suszenia bez. Unikniesz wówczas suszenia bez pojedynczo. Byłoby to problematyczne, ponieważ wtedy musisz podzielić składniki na pół. Drugą porcję ubić na sztywno na chwilę przed kolejnym suszeniem, a piana nie może tak długo czekać w kolejce do piekarnika.

Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 1

Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 2

Jak usuwać z blatów papier do pieczenia?
Blaty zdejmuj z papieru dopiero w momencie szykowania tortu. Ostrożnie umieść blat z papierem na jednej, rozłożonej dłoni. Przełóż go na drugą, do góry nogami. Wówczas papier wyląduje na górze. Powoli usuwaj go z bezowego spodu. Ponownie ostrożnie przewróć blat na "dobrą" stronę, na dłoń i delikatnie odłóż na np. tortownicę. Gotowy tort bezowy trzymaj w lodówce. Beza najlepiej smakuje od razu po wysuszeniu.

A tutaj inna propozycja na wykorzystanie żółtek. Zapraszam po najlepszy przepis na pączki drożdżowe z ziemniakami!
Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 3

Jeśli zaś wolicie jakieś konkretne ciacho, to najlepszy będzie mój drożdżowy hit! Zapraszam po przepis na najlepszą babkę drożdżową. Nie bez powodu ma w nazwie "chmurka" ☁️
Jak zrobić blaty bezowe do tortu, 4

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (163 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14426

Komentarze

Najchętniej byśmy taki blat polały jogurtem naturalnym i dżemem porzeczkowym <3 Deser idealny :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-27 10:20
Ale tylko do natychmiastowej konsumpcji :-)
2017-06-26 08:14
Dziekuję za wspaniałą instrukcję,,
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-26 09:20
Bardzo proszę!
2017-06-26 21:01
A czy wyjdzie z ksylitolem? Ktos wie ile bym musiala go dac zeby bylo rownie slodkie jak ze zwyklym cukrem?
2017-06-27 09:21
Podpinam się. Czy blaty wyjdą jeśli zamiast cukru doda się ksylitol albo erytrytol?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-27 09:55
Ilość ksylitolu byłaby dokładnie taka sama, co cukru zwykłego.. Jednak nie należy go spożywać w dużych ilościach na raz:
"Docelowo zaleca się do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3-4 łyżeczek). Nie należy przekraczać dawki 40 g dziennie. Okres przyzwyczajania jest odmienny dla różnych osób. Trzeba po prostu kierować się własnym rozsądkiem, obserwując reakcje organizmu. Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki potrzebny jest na zwiększenie wydzielania enzymów trawiących takiej dawki słodziku. Odradza się podawanie ksylitolu małym dzieciom - nawet przez 2-3 pierwszych lat życia, ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych" Cyt. Beata Kmak Balawander, diabetolog.
2017-06-27 17:28
Niestety, z ksylitolem beza nie wychodzi biała. Ponadto ksylitol szybko się rozpuszcza i wypływa z białek opadając na dół, przez co beza nie jest słodka.
2017-06-30 14:00
W takim razie nie ma co kombinować. Czasami cukier jest niezbędny do przygotowania deseru i już.
2017-07-17 22:22
Czy po wyłączeniu piekarnika blaty można zostawić do rana w piecu?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-18 09:21
Jeśli nie będziesz otwierać piekarnika,to myślę, że śmiało. Jest to ciekawy pomysł i sposób.. daj znać czy się sprawdził.
2017-08-04 15:04
A może ktoś powie jakie proporcje zrobić na blaty o średnicy 30 cm? :)
2017-10-16 21:15
1,5 porcji
2017-09-12 16:01
Zostawiam zawsze na noc i sa idealne .pozdrawiam
2017-11-03 00:52
A piekarnik góra-dół, czy sam dół ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-03 15:17
Dorotko, do zrobienia blatów bezowych idealne będzie góra dół lub termoobieg. Blachy umieść w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 90 minut.
2017-11-03 17:19
Dziękuję :) zaraz zabieram się do pieczenia :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-04 09:47
Super Dorotko.. czekam na zdjęcia bezy ;-)
2017-11-19 14:23
Na taki przepis czekałam ! Wprawdzie jeszcze nie zrobiłam ,ale dzięki Twojemu przepisowi już nie jest to takie wielkie wyzwanie.Dzięki za tyle szczegółów:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-19 16:44
Bardzo proszę Elu ;-)
2017-11-27 18:37
Potrzebuję blaty 30 cm, ktoś napisał że z 1,5 porcji, czy to prawda? I ile trzeba je suszyć jak są większe?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-27 18:43
Tak, 1,5 porcji powinno być wystarczające. Suszyłabym tak samo długo.
2017-11-29 10:18
DROGA PANI ANIU !!!!!!!!!!!!! ZROBIŁAM WCZORAJ PLACKI BEZOWE Z ZAST.KSYLITOLU.JESTEM BOWIEM CUKRZYKIEM BARDZO UZALEZNIONYM OD SLODYCZY.NIE WYSZŁY. BARDZO MI PRZYKRO BO UWIELBIAM BEZY. BEDE PŁAKAC. POZDRAWIA. CIAGLE PANIA KOCHAM.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-29 10:22
Irenko.. parę osób próbowało zrobić bezę z ksylitolem. Nie jest to proste.. cukru do bezy używa się bardzo dużo. Zastępując zwykły cukier ksylitolem nadal trzeba go sporo dodać. Do tego przepisu musiałabyś użyć do 200 gramów pudru z ksylitolu oraz około 25 gramów mąki ziemniaczanej. Jak to wyglądało u Ciebie? Czy najpierw ubiłaś same białka na sztywno?
2017-12-05 19:28
Moja Droga Aniu! zrobiłam zgodnie z przepisem,.Cukier zwykły zastąpiłam ksylitolem.Placki wyszły brązowe i gumiaste.niestety nie udały sie i trafiły do kosza.nie do zjedzenia.ALE NIE PODDAJE SIE BOWIEM JESTEM CUKRZYKIEM UWIELBIAJĄCYM BEZE. PROSZ O INF. CZY DO KREMU ŚMIETANA I MASCARPONE MOGE DODAĆ KSYLITOL. CHODZI O TO ZEBYM NIE UMARŁA. UWIELBIAM ANIE . POZDR IRENA
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 19:34
Pani Irenko.. ksylitolu nie można dawać tyle co cukru, inaczej się też zachowuje. Zrobię specjalnie przepis na bezy z ksylitolem i postaram się jak najszybciej dodać dokładny przepis.
2018-06-09 13:14
Witam, a czy mozna dodac stewie w proszku?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-10 10:14
Nie próbowałam, więc nie wiem.
2017-12-05 08:05
Robiłam ostatnio bezę z innego przepisu i wyszła tak klejąca, że nie dało się jej pokroić. Zniechęciłam się i nie wiem czy jeszcze próbować. W czym tkwi sekret bezy, która jest chrupiąca i krucha? Może nie powinnam była otwierać piekarnika po jego wyłączeniu?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-05 09:32
Doroto, w bezie ważne są proporcje cukru do białek, temperatura piekarnika i czas suszenia.. Dużo zależy od tego, czy planujesz bezę wysoką, czy tak jak w moim przepisie.. płaskie blaty. Do bezików "na raz" przepis z którego korzystałaś pewnie był ok. I tak, nie powinno się wyjmować bezy od razu po zrobieniu. Taka beza lubi się dosuszyć w wygaszonym piekarniku.
2017-12-06 12:44
A jak przemienic mase budyniowa na mase budyniowo - kawowa/neska/.pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-06 14:36
Małgosiu, rozumiem, że pytasz o masę budyniową o smaku kawy? Jeśli tak, to do przepisu na krem budyniowy musisz: wymieszać łyżkę kawy rozpuszczalnej z proszkiem budyniowym śmietankowym w momencie mieszania proszku z mlekiem. Polecam jednak przygotować krem śmietankowy z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
2017-12-07 18:31
Witam Cie.
Chce zrobic tor bezowy.z masa kawowa.pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-07 19:58
W takim razie ta druga wersja dla Ciebie.
2017-12-07 00:22
Witam a jak zechceuzyc stewi zamiast cukru. czy moge zmiekjszyc ilosc stewi poniewaz jest duzo słodsza od cukru. Chce zrobic wlasnie torcik bezowy na urodziny swojego chłopka, a ze jest cukrzykiem musze uzyc stewii. Pozdrtawiam i dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-07 09:19
Stewia, tak samo jak ksylitol zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykły cukier. Ponieważ mam sporo zapytań o bezy z ksylitolem i stewią postaram się dodać przepis na taki właśnie deser.
2017-12-08 12:35
Dzieki
2017-12-15 08:24
Witam. Mam pytanie odnośnie suszenia. Z Pani przepisu, te ostatnie 90min suszenia odbywa sie przy zamknietym piekarniku? Kiedys mialam taki przepis, ze beze suszy sie wlasnie przy uchylonych drzwiach. Chcialabym zrobic taka beze ale do ciasta i w prostokatnej formie. Z podanej ilosci skladnikow chyba wystarczy? Bardzo prosze o pomoc :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 08:52
Dzień dobry Ewelino. Mój piekarnik jest zamknięty. Ważne jest, by temperatura w piekarniku byłą prawidłowa. Bardzo często jest niestety tak, że ustawisz wszystko prawidłowo a mimo to coś jest nie tak np. beza ciemnieje. Niestety piekarniki często mimo ustawienia grzeją inaczej. Trzeba wówczas sprawdzić to termometrem do piecy lub kontrolować bezę poprzez zaglądanie przez szybkę i ręczne sterowanie mocy. Zależy jaka forma.. u mnie 2 blaty o średnicy 22 cm, więc sprawdź "na oko" :-)
2017-12-15 23:43
Dziękuję za wiadomość :) i właśnie obawiam się tego, że zciemnieje moja beza, ponieważ kiedyś miałam taki epizod... Zobaczymy co wyjdzie ;) jeszcze raz dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 10:28
Bardzo proszę Ewelino.. cieszę się, że pomogłam :-)
2018-01-05 07:00
Pani Aniu pierwszy raz robiłam blaty bezowe według Pani przepisu. Na zewnatrz są piękne, białe i suche. Natomiast wewnątrz są miękkie.... Czy za krótko je suszyłam? Mogę je jeszcze jakoś uratować czy może tak miały wyglądać? Będę wdzięczna za radę.
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-05 10:06
Czy blaty suszyły się jeszcze swobodnie w piekarniku? Masz może zdjęcie? Jaką mają grubość? Nawet jeśli nie są całkiem wysuszone w środku, to są jak najbardziej gotowe do zjedzenia. Zobacz jak mokra jest w środku beza Pavlova 💐
2018-01-05 11:52
Zostawiłam je zamknięte w wyłączonym piekarniku na noc. Nie mam zdjęć bo jestem teraz w pracy, ale są mniej więcej takie jak na Pani zdjęciu. Ten środek ma konsystencję chmurki.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. będzie pysznie!👌
2018-01-10 19:38
Witam, chcę uzyskać białą bezę, dobrze wysuszoną (nie Pavlova, bo tę już opanowałam) i pytanie bo piekarniki są różne i przy tych ustawieniach beza mi brązowieje, zaraz jak to zobaczę to co mam zrobić? zmniejszyć temp i wydłużyć czas? jeśli tak to o ile? I czy wtedy nie opadnie? Z góry dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-11 09:30
Jadziu, od razu ustaw o 10 stopni mniejszą temperaturę i obserwuj bezę. Jeśli tylko zacznie robić się beżowa, to zmniejsz temperaturę o kolejnych 5-10 stopni. Po kilku (2-3) bezach poznasz swój piekarnik i jego faktyczną temperaturę, ponieważ piekarniki niestety bardzo często nie osiągają takiej temperatury jaką ustawisz, bądź też ją przekraczają.
2018-01-22 23:33
Czy można dodać np. pokruszone orzechy do masy bezowej, aby blaty miały orzechowy smak i kolor?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-23 12:34
Możesz Justyno, jednak orzechy należy najpierw uprażyć a następnie zmielić na proszek i wmieszać w ubitą pianę przed samym pieczeniem/suszeniem.
2018-01-26 10:45
Czy z tego przepisu wyjdzie mi jeden prostokątny blat? Planuje zrobić biszkopt, na to galaretkę z malinami i na to chciałam dać bęze. Wszystko przełożone kremem budyniowym.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:46
Możesz upiec jeden blat bezowy. Myślę, że byłoby to wówczas w kwadracie około 30 x 30 cm.
2018-02-03 17:11
Zrobiłam. Z wierzchu super chrupiące, ale środek mokry. Tak jakby zupełnie się nie wysuszyła. Chyba był to mój pierwszy i ostatni raz.😔
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-03 17:20
Wszystko się udało Karolino👏️👏️ Jeśli wolisz, by beza była bardziej sucha to potrzymaj ją jeszcze w ciepłym piekarniku🙂
2018-02-04 13:54
Bardzo bym chciała by beza też w środku była bardziej wysuszona. Czy dodatkowa godzina przy temp 100 stopni wystarczy? Robię wg Twojego przepisu. Wielkość, termoobieg wszystko to samo. 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 15:02
Ustaw nawet niższą temperaturę 80-90 stopni. Jak gruba jest beza?
2018-06-09 11:32
Proponuję nie dodawać octu.
2018-02-04 09:40
Witaj Aniu z Twojego przepisu jest Tort bezowy i i jest również Murzynek z powidłami pozdrawiam serdecznie😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 09:55
Elu, jesteś bardzo zdolna! Brawo 👏️👏️
2018-02-08 12:52
Czy mogę upiec dwie bezy w piekarniku bez termoobiegu jedną na blaszce a druga na kratce wyłożonej papierem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 14:14
Nigdy tak nie robię Dominiko. Albo staram się je pomieścić na jednej blaszce, albo szykuję dwa blaty osobno.
2018-02-08 19:21
Byłam pełna obaw, czy poradzę sobie z blatami bezowymi. Jednak Twój przepis jest tak prosty i czytelny, że wszystko udało się bez najmniejszego problemu. Z racji mojego wieku mam problem z wstawieniem zdjęć z tel. komórkowego.😜. Obiecuję Ci Aniu problemy pokonam i będą zdjęcia. Maria.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:22
Cudowna wiadomość Mario!! Nie mogę się doczekać zdjęć bezy w Twoim wykonaniu ❤️❤️
2018-02-08 20:39
Tak wyglądał mój pierwszy tort bezowy, do którego wykorzystałam blaty zrobione na podstawie Twojego przepisu🌼😍.
zdjecie uzytkownika
2018-02-08 20:40
Jednak coś poszło nie tak:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:30
Chyba się zdjęcie źle zaczytało, ale widać nawet przy takim rozmyciu, że beza jest jaśniutka i udana ❤️
2018-02-09 10:12
Baty bezowe użyte do tortu.
zdjecie uzytkownika
2018-02-09 10:12
Drugie zdjęcie
zdjecie uzytkownika
2018-02-17 21:54
Super przepis:) blaty wyszły idealne :) ja zrobiłam podwójną porcje bo tyle potrzebowałam i jak widac efekt cudny:) a domownicy zachwyceni smakiem :) blaty przełożone bitą śmietaną i owocami :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-18 09:21
Zrobiłaś piękny tort bezowy Moniko❤️! Brawo👏️
2018-02-18 20:29
Czy jak chce zrobić dwa blaty za jednym pieczeniem, ale na dwóch blachach to ustawiam piekarnik na 150stopni później na 100stopni i tylko mam załączony termoobieg bez nagrzewnicy góra doł?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-19 10:25
Kasiu, jeśli zależy Ci na wysuszeniu bez za jednym razem, ale na osobnych balach, czyli na dwóch poziomach piekarnika, to pamiętaj, by zachować większy odstęp między blachami. Jeśli Twój termoobieg bardzo dobrze się sprawdza, to powinno Ci się udać. Co kilka minut zaglądaj do pieca i kontroluj wygląd bez. Nie powinny ciemnieć i nie powinny mieć jednej strony jaśniejszej a drugiej ciemniejszej. Oznacza to, że piekarnik nierówno rozprowadza temperaturę. W razie potrzeby zmniejsz moc w trakcie suszenia bez.
2018-02-18 22:02
Z tego przepisu wyszły mi nieco większe
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-19 09:50
Śliczna beza Aniu! Smacznego👏️
2018-03-04 07:05
Świetne przepisy będę próbować po kolei🙂 Zaczynam od pączków z ziemniakami i bezy
-- Ania z AniaGotuje.pl Życzę powodzenia Renatko❤️
2018-03-10 16:12
Aniu jaka temperature ustawic w piekarniku gazowym jezeli producen podaje najnizsza temp. 150
bardzo dziekuje za rade musze upiec bezy dla wnuka na komuniie ewa dla czego wycieka syrop cukrowy tak mysle czy za krotko ubijane
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 18:12
Ewo, przy piekarnikach gazowych ustaw minimalną moc palnika i susz/piecz bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach piecyka. Najlepiej włożyć rękawicę kuchenną. Jeśli wycieka syrop, to znaczy, że cukier nie rozpuścił się w bezie i był dodawany za szybko.
2018-03-11 15:06
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Idealna! Dwa razy robiłam i dwa razy wyszła przepysznie.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-11 16:20
Dziękuję Ci za to zdjęcie!!!! Ten tort bezowy wygląda jak marzenie!!❤️😍
2018-04-06 22:32
No mi niestety beza mokra wyszła w środku. Ale mam nadzieję że będzie pyszny tort. Na drugi raz co zrobić żeby środek też był suchy
2018-04-06 23:58
A jednak wysuszyl się w środku. Nastawilam jeszcze na pół godzinki. Już się nie mogę doczekać aż go zjem jutro 👍🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-07 09:41
Dokładnie tak.. należy bezę podsuszyć w temperaturze około 100 stopni.
2018-04-07 10:13
Mam i ja
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-07 19:30
Jaki piękny tort bezowy Asiu!! ❤️👏️
2018-04-20 16:29
Trafiłam dzisiaj na przepis i będę próbować zrobić moją pierwszą bezę:)

Wybrałam średnicę 30 cm, ale będę robiła z podwójnej porcji, nie z 1,5, bo tak mi wyszło z obliczeń na pole koła 😂

Beza 20 cm ma pole 314 cm2 a beza 30 cm 706 cm2 mam nadzieję że dobrze kombinuję 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-20 18:58
Super Beatko.. będzie piękna beza. Czekam na zdjęcia!🙂👌
2018-04-30 22:53
Czy koniecznie blaty trzeba przygotowywać dzień wcześniej? Czy jeśli wstawię do piekarnika bezy ok. 9:30, to wysuszą się do ok. 16 i czy będzie można je po wystygnięciu od razu przełożyć masą z mascarpone i zjeść?

I jeszcze drugie pytanie- tak sobie myślę, co jest złego w lekko mokrej bezie? Czemu kruchą uznaje się za taką, która wyszła?

Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-01 08:52
Kasiu, jak najbardziej bezę możesz zrobić rano a podać po południu. Ja nawet wolę taką świeżutką.
Jeśli chodzi o drugie pytanie.. ja tak nie myślę.. wielu Czytelników myśli, że tylko całkiem sucha beza w środku jest ok. Można bezę dosuszać w piecu, ale nie jest to konieczne. Ważne, by miała na tyle suchy spód, by nie zapadała się pod ciężarem kremu - do blatów. Pavlova już jest tak "gruba", że musi mieć piankę w środku.
2018-05-01 09:54
Aniu ratuj! Okazuje się, że nie mam dwóch blach. Czy lepiej zrobić na blasze i na kratce z papierem, czy lepiej na dwóch kratkach, na których postawię blachy do ciasta, wtedy oczywiście blaty będą prostokątne.
Jeśli blachy prostokątne, to czy 24x40 cm całe posmarować masą bezową z Twojego przepisu powyżej? Oj, idzie mi to jak po grudzie...😞
Reklama
2018-05-01 10:15
A może po prostu położyć masę bezową na papierze na samych kratkach?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-01 20:25
Kasiu, użyj dwóch kratek, by były tak samo nagrzane. Na dwie całe blachy nie starczy masy bezowej. Może wypełnisz każdą w połowie.
2018-05-02 15:45
Ogłaszam wszem i wobec, że blaty wyszły (choć w środku były wilgotne, ale chyba nawet takie są lepsze, niż kruche). Dziękuję za pomoc!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-02 20:38
Bardzo proszę Kasiu!! Zrobiłaś piękny tort bezowy😍
2018-05-03 14:35
Najlepszy przepis ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-03 20:08
Przepiękna beza Madziu😍
2018-05-05 08:08
Dzięki przepisowi Ani wyszła mi w końcu beza
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-05 08:24
Miło czytać Marzeno.. wyszła Ci bardzo ładna beza👌👍
2018-05-12 20:35
Ja tez tak myślałam ze to trudne ale udało się i tak wyglądał efekt naszej pracy.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2018-05-20 10:41
Przepis rewelacja! Bezy robiłam po raz pierwszy i w efekcie końcowym tort po prostu petarda! 😀😊😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-20 11:18
Przepiękny tort bezowy Malwino! Polecam Ci też przepis na mini bezy 😍🌼
2018-05-21 11:32
Bezy - blaty pod tort bezowy. Właśnie robię na jutro do kawusi 😆
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-21 13:27
Życzę smacznego! Wyszły super blaty pod tort bezowy. Koniecznie zobacz też przepis na mini bezy 🙂
2018-06-11 09:29
Gotowy tort bezowy z blatów bezowych!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny! 😍
2018-05-24 16:35
hmm. Wydaje się bardzo proste😉 Robię pierwszy raz i mam pytanie: czy po wyłączeniu piekarnika i pozostawieniu bezy w środku należy uchylić drzwiczki piekarnika?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-24 18:53
Nie, nie uchylaj drzwi pieca. Niech się beza powoli suszy w spadającej łagodnie temperaturze. 🙂
2018-05-27 08:44
Wyszedł smaczny i (powiem nieskromnie) piękny tort. Dzięki za fajny przepis!👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:10
Cudowny! Taki leśno owocowy tort bezowy🌼🌼
2018-06-01 20:54
Z Twojego przepisu❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-02 09:05
Te serduszka z bezy wyglądają tak anielsko!! Piękne 😍😍
2018-06-09 08:57
Wyszły miękkie:( można je jakoś reanimować? 😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-09 09:01
Możesz je śmiało dosuszyć w piekarniku. Ustaw 90 stopni i zostaw na 2 godziny 🙂
2018-06-09 13:02
Z tego przepisu piekę Pawlowou albo tort lodowy.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-09 13:06
Piękny! Polecam Ci też mój przepis właśnie na bezę Pavlova👍
2018-06-10 21:06
Pani Aniu 😊 będę robić beze z Pani przepisu. Do tej pory jak robiłam ze swojego zawsze wychodziły mi mocno bezowe i niestety miękkie gumowe. Co zrobić żeby bezy wyszły jasne i kruche? I jak je przechowywać żeby nie zmiękły i nie podeszły woda jak w lodowce?😊
2018-06-10 21:08
Beżowe a nie bezowe 😊 i czy blaty nie opadną? Pozdrawiam serdecznie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-11 09:03
Nie, nic nie opadnie 👍🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-11 09:03
Ewo, bardzo ważne jest ubicie białka na sztywno i stopniowe dodawanie cukru. Należy czekać aż każda partia cukru całkowicie rozpuści się w kremie bezowym. Co do koloru, to obniż temperaturę w piekarniku. Jeśli temperatura jest za wysoka, beza ciemnieje. Wówczas szybciej wyjmujesz ją z pieca i nie zdąży się dosuszyć.
2018-06-11 20:44
Bardzo dziękuje za odpowiedz 😊 w środę będę piekła, pochwale się w fotkach 😁
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam 🙂
2018-06-12 00:04
Zrobiłam jeden blat i na wierzch 36% +mascarpone 😊😊😊😊 tak do kawusi :) i tez cała noc zostały blaty w piekarniku. Pięknie wysuszone! 👌
A czy mogę tutaj jak w pavlovej zamiast octu dodać łyżkę soku z cytryny? 😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-12 10:26
Piękny tort bezowy Klaudio! Tak, możesz użyć sok z cytryny zamiast octu.
2018-06-13 13:43
Czy to jest przepis na 1 blat czy na 2?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-13 13:46
Na dwa blaty Asiu. Powstają 2 blaty bezowe o średnicy 22 cm każdy.
2018-06-16 16:23
Moje popisy z Pani przepisu 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-16 17:45
Cudownie.. smacznego Ewo! Wyszła Ci piękna beza!🙂
2018-06-16 16:24
Kolejny 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-16 17:45
Same pyszności.. Co zresztą widać, bo beza znika w mgnieniu oka. 🙂
2018-06-16 16:24
Najlepszy przepis! 😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 💐💐
2018-06-23 22:50
Fantastyczny, prosty i czytelny przepis 😊
To była moja pierwsza beza, ale z pewnością nie ostatnia 😉
Dziękuję ❤❤
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-24 19:23
Piękny tort bezowy Jolu 😍
2018-07-04 12:16
Dziekuje za inspiracje
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny tort bezowy 😍
2018-07-20 09:46
To prawda są pyszne ja piekłam wczoraj i kosztowałam dzisiaj 😋👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-20 19:58
Jaki piękny tort bezowy!😍
2018-07-20 09:46
Ja też wypróbowałam przepis i wyszedł super :-)👌😋😋😋
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-20 19:58
Idealnie biała beza.. brawo!👏️👏️
2018-08-05 10:39
Chciałabym upiec te blaty w wersji mini i zrobić mini torty bezowe. Ile czasu wtedy maja się suszyć i w jakiej temperaturze?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 11:04
Podpowiedź znajdziesz w tym przepisie na małe i płaskie bezy lub zerknij na przepis na mini bezy 👍
2018-08-05 14:04
Aniu a co to znaczy dosuszac przez 4 godz w piecu to w jakiej temperaturze to robić?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 18:23
Zostaw bezę w w piekarniku po jego wyłączeniu. Temperatura będzie stopniowo spadała a beza się ładnie dosuszy.
2018-08-06 17:00
A oto moja beza z przepisu na Blaty🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-07 11:21
Śliczny torcik bezowy Olu!❤️
2018-08-11 09:20
Przepis jest świetny. Beza zawsze się udaje.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-11 18:46
Piękny tort bezowy Ewelino! Do dekoracjo świetne są też mini bezy 🌼
2018-08-23 15:04
Chcialabym upiec blaty ale o średnicy 28 cm. Czy składniki na beze zwiększyć o połowę? I czy czas suszenia/pieczenia ten sam czy też dłużej zostawiamy w piekarniku.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-23 19:43
Tak, o połowę. Nie trzeba wówczas wydłużać czasu.
2018-09-13 20:30
Wersja dla leniwych 😁 odwracamy blachę do gory nogami kładziemy papier do pieczenia i wyladamy bęze na papier- pieczemy w zależności od przepisu. Po upieczeniu zsuwamy z papieru. Jest w całości 😉
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-14 10:41
Dziękuję za radę 🙂
2018-09-17 15:21
Kolejny super przepis Pani Ani wypróbowany 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 09:32
Jaki piękny tort bezowy!❤️❤️
2018-09-22 14:12
Tort z przepisu pani Ani 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-22 16:36
Przepyszny! Aż miło patrzeć. Z tych blatów bezowych można czarować słodkie cuda! 😍
2018-10-06 11:06
Dlaczego te moje blaty bezowe nie mają takiego połyskującego wierzchu?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-06 17:34
Jeśli piana z cukrem jest dobrze, idealnie ubita (powoli dodawany cukier), to beza jest błyszcząca.
2018-10-11 21:59
Moja trochę zmodyfikowałam ale wyszła 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-12 08:53
Artystyczny tort bezowy.. podoba mi się 🙂❤️
2018-10-11 22:02
Druga też super 🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wspaniały! 😍
2018-10-14 12:43
chce upiec szarlotke z beza na wierzchu, od razu jak poloze piane na szarlotke, kleji sie, mysle,ze moge upiec beze w ksztalcie prostokatnej plachy, upiec szarlotke i pozniej tylko beza przykryc, ciekawa jestem, czy beza nie bedzie spadala, oddzielala sie od jablek? prosze o odpowiedz, pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-14 17:27
Śmiało wykładasz bezę na ciasto i razem pieczesz 👍
2018-10-16 18:52
Ja już nic nie rozumiem. Porównał 2 przepisy ten i na beze Pavlowa. Na Pawlowa nie ma octu i jest inny czas pieczenia i temperatura. Który przepis jest lepszy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-17 14:56
To zależy co chcesz upiec.. Czy blaty bezowe, które są susze i można je przełożyć potem kremem z owocami, czy wysoką bezę, która w środku jest piankowa - [beza Pavlova}(https://aniagotuje.pl/przepis/beza-pavlova).
2018-11-04 14:02
Witam Aniu. Od jakiegoś czasu jak piekę bezę to pęka i zapada mi się z jednej lub z dwóch stron. Wcześniej tego nie miałam a przecież robię ją od bardzo dawna i bardzo często. Aniu bardzo proszę napisz mi co o tym sądzisz. Dziękuję i pozdrawiam Basia🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-04 14:09
A napisz tylko Basiu co z piekarnikiem.. Skoro wszystko robisz tak jak zawsze, to może jest to wina pieca.. może niedogrzewa.. jakaś grzałka poszła..
2018-11-05 11:08
A jeśli bym chciała zrobić tort dwa biszkopty a w środek beza i do tego masa owocowa z mascarpone czy taki tort można przełożyć dzień wcześniej i przykryć go masą cukrową czy taka beza będzie smaczna?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-05 12:58
Jeśli między biszkoptami a bezą będzie krem, to z pewnością nasiąknie. Może byłoby ok, gdyby beza poszła na górę przed samym podaniem.
2018-11-14 23:18
Najlepszy przepis😊wiele razy robilam beze, ale zawsze cos bylo źle, teraz wyszla rewelacyjna😊cała rodzina zachwycoana, a ja zadowolona ze w końcu mi sie udalo😊dziekuje!!!👌🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny tort bezowy... 👏️👏️
Reklama

Prosty przepis na tort bezowy

Dobrze ubite, świeże białka i odpowiednia ilość cukru to baza na ciasto - blaty bezowe. Przepis podstawowy na spody bezowe składa się na białka, cukier, szczyptę soli, odrobinę mąki ziemniaczanej i octu lub soku z cytryny. Z tego samego przepisu można też przygotować tort bezowy Pavlova. Taki tort formuje się inaczej niż spody bezowe. To również idealny przepis na klasyczne domowe bezy. Wystarczy wycisnąć ze szprycy mniejsze beziki. 

Tort bezowy z mascarpone

Gdy już mamy gotowe blaty bezowe możemy z nich zrobić dowolny tort bezowy. Najpopularniejszy jest tort bezowy z owocami np. z malinami. Taka beza z owocami zawsze pierwsza znika na każdym przyjęciu. Najlepszy pod bezy jest domowy krem budyniowy oraz krem śmietanowy do tortów. Jeśli wolisz umieścić krem i owoce na szczycie bezy, to polecam przygotować bezę Pavlova