Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Cynamonki z jabłkami

Cynamonki z jabłkami

Cynamonki z jabłkami to przepyszne zakręcone bułeczki drożdżowe z jabłkowym farszem i cynamonową posypką. Przepis jest prosty, a ślimaczki z jabłkami zachwycają smakiem.  

Czas przygotowania: 30 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 1840 g ciasta - forma 25 x 38 cm

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g ciasta [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto drożdżowe [ więcej ]

  • 650 g mąki pszennej uniwersalnej - około 4 szklanki
  • 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
  • 140 g cukru drobnego - około pół szklanki
  • 4 żółtka średniej wielkości jajek - do 70 g
  • 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Składniki na jabłkowy farsz

  • 1 kg kwaśnych jabłek - około 4 większe sztuki
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g

Składniki na posypkę z cynamonem

  • 2 łyżki cynamonu - około 15 g
  • 2 łyżki cukru brązowego - do 30 g

Składniki na prosty krem

  • 150 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru - około 4 pełne łyżki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody - 20 ml

Cynamonki z jabłkami
Cynamonki z jabłkami, 1

Cynamonki z jabłkami, 2

Krok 1: Zrób rozczyn

Przygotuj wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. W osobnych miskach trzymaj odmierzoną mąkę, cukier, mleko... 

Zacznij od rozczynu. W dużej misce (używam jednego naczynia) umieść 40 gramów świeżych drożdży. Wsyp dwie łyżki jasnej mąki pszennej uniwersalnej, czyli około 20-25 gramów mąki (mąkę bierzesz z odmierzonej wcześniej porcji 650 gramów). Dodaj też łyżkę cukru drobnego, czyli około 10 gramów cukru (również bierzesz z przygotowanego wcześniej cukru). Na koniec wlej jeszcze całą porcję, czyli około 250 ml lekko ciepłego mleka (u mnie mleko krowie pełnotłuste). Całość rozcieraj łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. 

Naczynie z rozczynem przykryj ściereczką lub folią przezroczystą i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozczyn bardzo mocno buzuje i ładnie się pieni.

Porada: Jeśli masz tylko suszone drożdże instant, to w ostateczności możesz ich użyć. Teoretycznie nie wymagają one szykowania z nich rozczynu, ale można to zrobić. Zamiast 40 gramów drożdży świeżych dodajesz zatem około 14 gramów drożdży suszonych instant. Dodajesz je tak samo, jak te świeże i rozcierasz z pozostałymi składnikami. Taki rozczyn nie potrzebuje więcej niż 10 minut, by można go było użyć.

Zrób rozczyn

Krok 2: Dodaj resztę składników

Do miski z rozczynem wsyp całą mąkę pszenną (650 gramów minus 20-25 gramów, które poszło do rozczynu). Od razu dodaj sól i dodaj też 4 żółtka jajek. Kolejno dodaj 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz pozostały cukier. Wszystkie składniki wymieszaj najpierw dokładnie drewnianą łyżką.

Dodaj resztę składników

Krok 3: Wyrób ciasto + wyrastanie

Miskę z ciastem przenieś pod mikser z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj tak nie krócej niż 5 minut. Możesz też wyrobić masę ręcznie. Ciasto po wyrabianiu powinno być formowalne, zwarte i elastyczne. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce (temperatura do 35 stopni). Po 60-80 minutach powinno ładnie urosnąć.

Wyrób ciasto + wyrastanie

Krok 4: Upraż jabłka

W trakcie wyrastania ciasta upraż jabłka. Użyłam szarej renety, ale polecam też takie odmiany jak: Antonówka, Złota Reneta (słodsza); Geveva, Gloster, Boskoop, a nawet Ligol. Świetnym pomysłem jest też mieszanie ze sobą kilku odmian. Obierz kilogram jabłek i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę nie większą niż 2 cm. Kawałki jabłek umieść w garnku z grubym dnem. Przykryj je przykrywką i praż na niskiej mocy palnika przez około 10-15 minut. W razie potrzeby wlej 1-3 łyżek wody. Jabłka nie muszą się całkiem rozpaść i zmięknąć. 

Pod koniec (na 2-3 minuty przed wyłączeniem) dodaj do garnka jeszcze saszetkę cukru wanilinowego lub nasionka wydłubane z jednej laski wanilii. Sprawdzi się też łyżeczka pasty lub esencji waniliowej. Podprażone jabłka przełóż do szklanej miski, by szybciej przestygły. 

Porady: Możesz też sięgnąć po gotowe prażone jabłka. Użyj ich wówczas około 650-700 gramów. Można też dodać płaską łyżeczkę cynamonu lub/oraz szczyptę mielonego kardamonu, goździków lub imbiru. 

Upraż jabłka

Krok 5: Rozwałkuj ciasto i daj jabłka

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat lub deskę. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Na całej powierzchni rozprowadź uprażone i przestudzone (mogą być lekko ciepłe) jabłka. 

Porada: Wyłożone jabłka można oprószyć cienką warstwą cynamonu. 

Rozwałkuj ciasto i daj jabłka

Krok 6: Zwiń ciasto

Ciasto zwijaj ciasno w długi rulon. 

Zwiń ciasto

Krok 7: Pokrój na kawałki

Ostrym nożem krój plastry szerokości około 3 cm. Wyszło mi 14 kawałków. 

Pokrój na kawałki

Krok 8: Wyłóż do blaszki + wyrastanie

Spód formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Środek i boki posmakuj dodatkowo odrobiną masła. Delikatne ślimaczki (są bardzo elastyczne i miękkie) układaj obok siebie w przygotowanej blaszce/foremce.

Formę ze ślimaczkami odstaw do wyrośnięcia, (tak samo jak kulę ciasta) tym razem już tylko na 20 minut. Pod koniec wyrastania możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Na zdjęciach poniżej widać cynamonki z jabłkami przed i po wyrastaniu.

Wyłóż do blaszki + wyrastanie

Wyłóż do blaszki + wyrastanie

Krok 9: Dodaj posypkę

Wyrośnięte cynamonki posyp mieszanką cynamonu i brązowego cukru.

Porada: Przed posypką bułeczki można posmarować jeszcze żółtkiem roztrzepanym z mlekiem (1 małe żółtko + 2 łyżki mleka).  

Dodaj posypkę

Krok 10: Upiecz i daj krem

Formę ze ślimaczkami umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku (najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika). Cynamonki drożdżowe z jabłkami piecz około 35-40 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, a po paru minutach możesz już wyjąć całą formę i odłożyć bułeczki do przestudzenia. 

Ślimaczki drożdżowe z jabłkami można pokryć lukrem lub szybkim kremem z mascarpone. Aby go zrobić, najpierw rozetrzyj 60 gramów cukru pudru z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Dodaj 150 gramów serka mascarpone (serek wyjmij wcześniej z lodówki). Całość dokładnie wymieszaj lub też użyj blendera ręcznego, by krem zrobił się idealnie gładki. Gęstym kremem posmaruj bułeczki. 

Porada: Serek mascarpone można zamienić na serek Philadelphia. 

Upiecz i daj krem

Cynamonki z jabłkami, 14

Cynamonki z jabłkami, 15

Zapach świeżo pieczonych cynamonowych ślimaczków z jabłkami wypełni Twój dom przytulnością i ciepłem, jakiego nie da się porównać z niczym innym! Przygotuj się na momenty pełne smaku i radości, gdy po kawałek tych domowych wypieków sięgną wszyscy domownicy, podziwiając Twoje pyszne, jadalne dzieło. 

Przestudzone ślimaczki drożdżowe z jabłkami zawiń luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieść w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Trzymaj je w chłodnej szafce do czterech dni. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (82 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Cynamonki z jabłkami

Drodzy Czytelnicy. Tym razem mam dla Was coś absolutnie wyjątkowego, co sprawi, że Wasze kubki smakowe zapłoną feerią zapachów i smaków. Domowe cynamonki z jabłkami, te nieziemskie ślimaczki drożdżowe, które kuszą każdego, kto tylko przechodzi obok piekarnika podczas ich pieczenia. Ślimaczki drożdżowe z jabłkami to deser, który uosabia słowo "przytulność". Wyobraźcie sobie połączenie ciepłego aromatu drożdży, delikatnie korzennego cynamonu oraz słodko-kwaśnej nuty soczystych jabłek... Teraz dodajcie do tego szczyptę miłości dodawaną podczas domowego wypieku i macie przepis na idealny, jesienno-zimowy poczęstunek. Przygotowanie tych cudownych bułeczek to czysta rozkosz. Gdy zagniatanie ciasta przerodzi się w medytacyjny rytm, a wasze ręce będą owiane zapachem świeżych drożdży, poczujecie jak w domu rozgości się ciepło i oczekiwanie. A potem ten moment, gdy rozwałkowane ciasto pokrywa się warstwą delikatnego farszu – kawałków jabłek wymieszanych z cynamonem i cukrem. To właśnie wówczas ta złota mieszanka zaczyna swoją magię. Ślimaczki cynamonowe z jabłkami są fantastyczne. Rolowanie ciasta to istna zabawa. Każde okrążenie to jedno bliżej do perfekcyjnych ślimaczków, które potem tak zgrabnie układają się na blaszce. A gdy już zaczną rosnąć w piekarniku, to ich zapach… nie da się opisać słowami. Trzeba to poczuć. Trzeba to przeżyć. Jest to jedno z tych doświadczeń, które sprawiają, że domowe pieczenie ma swój niepowtarzalny urok. I jeszcze to moment, gdy cynamonowe ślimaczki z jabłkami opuszczają piekarnik – pełne blasku, miękkie, puszyste i tak cudownie aromatyczne. Czas na finalny akord, czyli lukier lub inny krem. Chociaż równie dobrze możecie sięgnąć po swój ulubiony słodki sos – być może sos karmelowy czy czekoladowy? Ważne, żeby był Wasz, dopasowany do Waszego gustu. Kiedy ślimaczki drożdżowe cynamonowe są już gotowe do podzielenia się nimi z bliskimi, obserwujcie, jak radość rozbłyska w ich oczach. Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem można odrywać po kolei, delektując się każdym kęsem, albo po prostu odgryzać ogromne kawały, celebrować pełnymi garściami. Nie ma nic lepszego, niż domowe ciepło w słodkim wydaniu. Więc dlaczego nie sprawić sobie tej małej przyjemności i nie zanurzyć się w świecie przyjemności, jaką dają własnoręcznie przygotowane cynamonki z jabłkami? Zróbcie sobie tę przyjemność, wyruszcie w podróż kulinarną i odkryjcie sami, jak fantastyczne mogą być własnoręcznie upieczone, kuszące ślimaczki drożdżowe. Gorąco polecam też inny drożdżowy wypiek, czyli Monkey Bread - małpi chlebek do odrywania. Świetne są też pączki tajskie smażone na oleju.