Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym
Delikatna ryba o maślanym smaku w połączeniu z ostrym serem oraz sokiem z cytryny.. pyszne!
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
- 500 g strąków groszku cukrowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g sera Roquefort
- 100 ml śmietanki 30 %
Dodatki
- risotto, plasterki cytryny, szczypiorek
Nagrzej patelnię z masłem klarowanym i przez 10 minut podsmażaj groszek cukrowy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki wielkości 2-3 cm. Wyjmij ości jeśli jakieś znajdziesz. Groszek razem z sosem przełóż do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłóż rybę. Wylej śmietankę i pokrusz ser. Przykryj folią i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po 30 minutach zdejmij folię i piecz rybę jeszcze 10 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5
(119 głosów)
Oceń!