Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Delikatna ryba o maślanym smaku w połączeniu z ostrym serem oraz sokiem z cytryny.. pyszne!

Reklama

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
  • 500 g strąków groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g sera Roquefort
  • 100 ml śmietanki 30 %

Dodatki

  • risotto, plasterki cytryny, szczypiorek

Nagrzej patelnię z masłem klarowanym i przez 10 minut podsmażaj groszek cukrowy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki wielkości 2-3 cm. Wyjmij ości jeśli jakieś znajdziesz. Groszek razem z sosem przełóż do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłóż rybę. Wylej śmietankę i pokrusz ser. Przykryj folią i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Po 30 minutach zdejmij folię i piecz rybę jeszcze 10 minut w temperaturze 220 stopni.

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym, 1

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12580

Komentarze

Tak pysznie podana rybka i nic więcej do szczęścia na obiad nie potrzeba :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-12 14:27
Dokładnie tak ;-)
2016-07-12 21:02
Wytrawna wersja, musi być pyszna. W połączeniu z winem, idealny obiad. Chętnie bym spróbowała.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 08:58
Bardzo proszę. Napisz czy Ci smakowało :-)
2016-07-12 21:10
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 08:58
Dziękuję Ci!