Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Delikatna ryba o maślanym smaku w połączeniu z ostrym serem oraz sokiem z cytryny.. pyszne!

Czas przygotowywania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 500 g filetu z dorsza norweskiego (bez skóry)
• 500 g strąków groszku cukrowego
• 2 łyżki masła klarowanego
• szczypta soli i pieprzu
• 100 g sera Roquefort
• 100 ml śmietanki 30 %

dodatki
risotto, plasterki cytryny, szczypiorek

Nagrzej patelnię z masłem klarowanym i przez 10 minut podsmażaj groszek cukrowy. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki wielkości 2-3 cm. Wyjmij ości jeśli jakieś znajdziesz. Groszek razem z sosem przełóż do średniej wielkości brytfanki. Na groszek wyłóż rybę. Wylej śmietankę i pokrusz ser. Przykryj folią i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Po 30 minutach zdejmij folię i piecz rybę jeszcze 10 minut w temperaturze 220 stopni.

dorsz-pieczony-z-groszkiem-cukrowym-1

dorsz-pieczony-z-groszkiem-cukrowym-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-12 13:02
Tak pysznie podana rybka i nic więcej do szczęścia na obiad nie potrzeba :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-12 14:27
Dokładnie tak ;-)
user pic
Madame Malonka
2016-07-12 21:02
Wytrawna wersja, musi być pyszna. W połączeniu z winem, idealny obiad. Chętnie bym spróbowała.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-13 08:58
Bardzo proszę. Napisz czy Ci smakowało :-)
user pic
Marzena
2016-07-12 21:10
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-13 08:58
Dziękuję Ci!