Pulpety z łososia

Pulpety z łososia

Delikatne pulpety z łososia to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki robi się bardzo prosto i szybko. W lekkim sosie pomidorowym smakują idealnie. Polecam podawać je z makaronem lub ryżem.

- super obiad również dla małych dzieci
- proste i pyszne pulpety rybne
- szybki sos pomidorowy

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość porcji: 14 pulpetów w sosie

Kalorie: 85 w 1 pulpecie w sosie

Składniki na pulpety z łososia

  • 600 gramów filetów z łososia ze skórą
  • 1 średnie jajko
  • mały pęczek szczypiorku lub 2 szalotki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub masła do podsmażenia pulpetów
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów przed podsmażaniem

Składniki na sos pomidorowy

  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 400 g pomidorów bez skóry
  • garść natki pietruszki

Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym smakują świetnie podane z dowolnym makaronem lub ryżem. Do dekoracji oprócz natki pietruszki możesz też użyć bazylii oraz oregano, szałwii, koperku lub kolendry. Pulpety z łososia są delikatne w smaku. Pulpeciki wychodzą bardzo mięciutkie i nie trzeba ich nawet kroić przy pomocy noża. 

Pulpety z łososia, 1

Pulpety z łososia

Filety z łososia umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym. Usuń skórę z filetów. Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Aby usunąć skórę filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując ostrze lekko w kierunku do deski. Po zdjęciu skóry otrzymasz minimum 500 gramów ryby bez ości.

Pulpety z łososia, 2

Łososia bez skóry i bez ości pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa korzystając z nakładki z dużymi oczkami lub posiekaj drobno nożem. Polecam skorzystać z tej drugiej metody. Siekanie jest czasochłonne, jednak ryba siekana smakuje lepiej niż mielona. 
Pulpety z łososia, 3

Do łososia wbij jajko. Dodaj posiekany drobno szczypiorek lub cebulki szalotki. Wsyp po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyciśnij sok z połowy limonki i wsyp 2 łyżki kaszy manny. 
Pulpety z łososia, 4

Masę wymieszaj dokładnie. Jeśli jest dość rzadka i nie da się z niej formować kulek dodaj jeszcze dwie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (u mnie kukurydziana). 
Pulpety z łososia, 5

Do małej miski wsyp dwie łyżki mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej. Łyżką nakładaj porcję na kotlety wielkości orzecha włoskiego. Pulpę rybną umieść w miseczce a następnie obtocz lekko w mące. W dłoniach uformuj kulkę i odłóż na deskę. Przygotuj tak wszystkie pulpety. Mi wyszło równo 14 pulpetów. Pulpeciki są dość miękkie i po uformowaniu w kulkę mogą się lekko spłaszczyć. 
Pulpety z łososia, 6

Aby zmieścić wszystkie pulpety na jednej patelni użyłam patelni o średnicy 28 cm. Przed wyłożeniem pulpetów najpierw nagrzej patelnię. Wlej olej lub dodaj masło. Pulpety ułóż jeden obok drugiego. Podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około 4 minuty.  
Pulpety z łososia, 7

Gdy od spodu zrobią się rumiane delikatnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne cztery minuty.

 

Pulpety z łososia, 8

Do pulpecików z łososia wlej pół szklanki wody lub bulionu warzywnego. Dodaj też 400 gramów siekanych pomidorów bez skórki. Poza sezonem polecam użyć pomidorów z puszki. Zmniejsz moc palnika i gotuj tak pulpety przez minimum pięć minut. Pod koniec możesz oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. 
Pulpety z łososia, 9


Pulpety z łososia, 10

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-01-26 08:11
Pani Aniu te pulpety są powalające 😋😋 uwielbiam łososia i w tej postaci mnie zaskoczył! Pulpety nie rozwalają się, ale są mięciutkie i pyszniutkie 😍
Mam tylko jedno pytanie : czy można zamrozić już usmażone pulpeciki?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-26 09:31
Bardzo miło czytać Paulino.. Co do mrożenia.. chyba tak, ale nie na długo (do miesiąca) i po rozmrożeniu mogą już nie być takie stabilne.
2019-01-27 14:26
Dziękuję za odpowiedź. Dołączam fotkę choć ciężko było bo pulpety szybko wędrują do brzucha 😋😋 wyśmienicie smakują zarówno z kaszą jak i z makaronem 👌
Brawo dla Pani za pomysł 👏️👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i smacznego 😀

Pulpety z łososia

Zapraszam po super smaczne pulpety z łososia w lekkim sosie pomidorowym. Domowe pulpety z łososia w sosie pomidorowym to super pomysł na obiad dla dzieci, które nie przepadają za rybami. Takie proste pulpeciki z łososia robi się bardzo łatwo i szybko. Po lekkim podsmażeniu wystarczy tylko dodać trochę wody lub dowolnego bulionu i po chwili masz już gotowe delikatne pulpeciki z łososia. Łososia po zdjęciu skóry można zmielić w maszynce z dużymi oczkami lub też bardzo drobno posiekać nożem. Nie potrzebujesz zatem posiadać maszynkę do mięsa, by samodzielnie zrobić takie pulpety z łososia. 

Pulpety z łososia w sosie pomidorowym

Myślę, że śmiało można je nazwać pulpety z łososia dla dzieci. Moje pulpeciki z łososia wychodzą tak pyszne i delikatne, że mogą je jeść nawet maluchy, które dopiero zaczynają przygodę z jedzeniem dla dorosłych. Zerknij też na inne moje przepisy z wykorzystaniem łososia. Łosoś smażony to postawa. Jeśli zaś wolisz zajadać kotlety bez sosu, to kotlety z łososia będą idealne. Mój Blog Kulinarny to również najlepszy i super prosty sernik, czy na przykład boskie ciasto czekoladowe