Pulpety rybne

Pulpety rybne

Delikatne pulpety rybne to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki robi się bardzo prosto i szybko. W lekkim sosie pomidorowym smakują idealnie. Polecam podawać je z makaronem lub ryżem.

- super obiad również dla małych dzieci
- proste i pyszne pulpety rybne
- szybki sos pomidorowy

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 14 pulpetów w sosie

Kaloryczność kcal: 85 w 1 pulpecie w sosie

Składniki na pulpety rybne

  • 600 gramów filetów z łososia, dorsza lub morszczuka
  • 1 średnie jajko
  • mały pęczek szczypiorku lub 2 szalotki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub masła do podsmażenia pulpetów
  • 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów przed podsmażaniem

Składniki na sos pomidorowy

  • pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 400 g pomidorów bez skóry
  • garść natki pietruszki

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników otrzymasz około 14 pulpetów rybnych w sosie pomidorowym. 

Pulpeciki z łososia lub też np. dorsza, czy mintaja smakują świetnie podane z dowolnym makaronem lub ryżem. Do dekoracji oprócz natki pietruszki możesz też użyć bazylii oraz oregano, szałwii, koperku lub kolendry. Pulpety rybne są delikatne w smaku. Wychodzą bardzo mięciutkie i nie trzeba ich nawet kroić przy pomocy noża. 

Pulpety rybne, 1

Pulpety rybne dla dzieci

Filety z łososia, dorsza, czy morszczuka umyj sprawnie pod zimną, bieżącą wodą o osusz od razu ręcznikiem papierowym. Usuń skórę z filetów (jeśli jest). Jest na to kilka sposobów. Tym razem skórę z łuskami wycięłam na płasko, na drewnianej desce przy użyciu klasycznego noża szefa kuchni. Aby usunąć skórę filet połóż skórą do deski. Złap za koniec i lekko natnij rybę przy samej skórze. Jedną ręką złap za wystającą skórę. Wsuń nóż i przeciągnij nim płasko przy samej skórze, kierując ostrze lekko w kierunku do deski. Po zdjęciu skóry otrzymasz minimum 500 gramów ryby bez ości.

Pulpety rybne, 2

Łososia, czy inną rybę bez skóry i bez ości pokrój na mniejsze kawałki a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa korzystając z nakładki z dużymi oczkami lub posiekaj drobno nożem. Polecam skorzystać z tej drugiej metody. Siekanie jest czasochłonne, jednak ryba siekana smakuje lepiej niż mielona. 
Pulpety rybne, 3

Do ryby wbij jajko. Dodaj posiekany drobno szczypiorek lub cebulki szalotki. Wsyp po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wyciśnij sok z połowy limonki i wsyp 2 łyżki kaszy manny. 
Pulpety rybne, 4

Masę wymieszaj dokładnie. Jeśli jest dość rzadka i nie da się z niej formować kulek dodaj jeszcze dwie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (u mnie kukurydziana). 
Pulpety rybne, 5

Do małej miski wsyp dwie łyżki mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej. Łyżką nakładaj porcję na kotlety wielkości orzecha włoskiego. Pulpę rybną umieść w miseczce a następnie obtocz lekko w mące. W dłoniach uformuj kulkę i odłóż na deskę. Przygotuj tak wszystkie pulpety. Mi wyszło równo 14 pulpetów. Pulpeciki są dość miękkie i po uformowaniu w kulkę mogą się lekko spłaszczyć. 
Pulpety rybne, 6

Aby zmieścić wszystkie pulpety na jednej patelni użyłam patelni o średnicy 28 cm. Przed wyłożeniem pulpetów najpierw nagrzej patelnię. Wlej olej lub dodaj masło. Pulpety ułóż jeden obok drugiego. Podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około 4 minuty.  
Pulpety rybne, 7

Gdy od spodu zrobią się rumiane delikatnie przewróć je na drugą stronę i smaż kolejne cztery minuty.
Pulpety rybne, 8

Do pulpetów rybnych wlej pół szklanki wody lub bulionu warzywnego. Dodaj też 400 gramów siekanych pomidorów bez skórki. Poza sezonem polecam użyć pomidorów z puszki. Zmniejsz moc palnika i gotuj tak pulpety przez minimum pięć minut. Pod koniec możesz oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki. 
Pulpety rybne, 9

Pulpety rybne, 10

Zobacz również mój przepis na tradycyjne pulpety w sosie koperkowym.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (376 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pulpety rybne

Zapraszam po super smaczne pulpety rybne dla dziecka w lekkim sosie pomidorowym. Domowe pulpety rybne w sosie pomidorowym to super pomysł na obiad dla dzieci, które nie przepadają za rybami. Takie proste pulpeciki rybne robi się bardzo łatwo i szybko. Po lekkim podsmażeniu wystarczy tylko dodać trochę wody lub dowolnego bulionu i po chwili masz już gotowe delikatne pulpeciki z łososia. Łososia po zdjęciu skóry można zmielić w maszynce z dużymi oczkami lub też bardzo drobno posiekać nożem. Nie potrzebujesz zatem posiadać maszynkę do mięsa, by samodzielnie zrobić takie pulpety z łososia. Bardzo gorąco polecam Ci też inne moje przepisy na dania z rybą. Łosoś w galarecie jest rewelacyjny!

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Myślę, że śmiało można je nazwać pulpeciki rybne dla dzieci. Moje kulki rybne z łososia wychodzą tak pyszne i delikatne, że mogą je jeść nawet maluchy, które dopiero zaczynają przygodę z jedzeniem dla dorosłych. Zerknij też na inne moje przepisy z wykorzystaniem łososia. Łosoś smażony to postawa. Jeśli zaś wolisz zajadać kotlety bez sosu, to kotlety z łososia będą idealne. Mój Blog Kulinarny to również najlepszy i super prosty sernik, czy na przykład boskie ciasto czekoladowe