Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ośmiorniczki baby duszone

Ośmiorniczki baby duszone

Ośmiorniczki baby są ostatnio bardzo modne. Częściej po nie sięgamy myśląc o wykwintnym obiedzie, czy romantycznej kolacji. Ich cena spadła a dostępność wzrosła. Zapraszam po przepis na ośmiorniczki duszone.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 50 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 400 g świeżych ośmiorniczek baby
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 50 g dowolnych kiełków
  • 100 g makaronu ryżowego - przed ugotowaniem
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta cukru, pieprzu i majeranku

Ośmiorniczki świeże musisz wcześniej oczyść i umyj pod zimną wodą. Zobacz jak oczyścić ośmiorniczki.

Ośmiorniczki baby duszone, 1

Nagrzej patelnię i dodaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym ośmiorniczki umieść na patelni. Całość podsmażaj na średniej mocy przez około 5 minut. Ośmiorniczki skurczą się i puszczą wodę. Dodaj przyprawy oraz ocet. Wszystko zamieszaj, przykryj przykrywką i zmniejsz moc palnika. Ośmiorniczki duś bez podnoszenia przykrywki przez 45 minut. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę.

W trakcie duszenia ośmiorniczek przygotuj makaron ryżowy. Ugotuj go według wskazówek na opakowaniu. Odcedź wodę i przełóż makaron do miski. Makaron wymieszaj z kiełkami. Polecam kiełki lucerny, rzodkiewki lub kiełki pora. 

Na porcje makaronu wykładaj uduszone ośmiorniczki. Nie zapomnij dodać też cały sos z patelni. 
Ośmiorniczki baby duszone, 2

Lubisz owoce morza i ryby? Polecam Ci takie przepisy jak:
- ryba po japońsku,
- polędwica z dorsza pieczona z piekarnika,
- łosoś pieczony,
- i tradycyjna ryba po grecku.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (158 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Przepis na ośmiorniczki baby duszone 

Pyszne ośmiorniczki baby gotowane lub duszone w sosie czosnkowym z dodatkowym pietruszki i octu winnego. Zamiast octu można też użyć czerwonego lub białego wytrawnego wina. Pietruszkę można zamienić na kolendrę lub bazylię. Cena ośmiorniczek spadła. Są one też bardziej dostępne niż kiedyś. Nie należy się bać dań z owocami morza. Takie ośmiorniczki z grilla polecam latem. 

Ośmiornica duszona

Ośmiornicę szykuje się tak samo. Należy ją wówczas pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub dusić 10 minut dłużej niż ośmiorniczki baby. Ośmiornica smażona na oliwie z przyprawami czy świeżymi pomidorami cudownie smakuje latem. Ośmiornica z czosnkiem to danie typowo zimowe. Można ją wówczas podać z makaronem. Ośmiornica z makaronem ryżowym wygląda i smakuje świetnie. Zobacz też inne moje przepisy na rybę i owoce morza.