Ośmiorniczki baby duszone
Ośmiorniczki baby są ostatnio bardzo modne. Częściej po nie sięgamy myśląc o wykwintnym obiedzie, czy romantycznej kolacji. Ich cena spadła a dostępność wzrosła. Zapraszam po przepis na ośmiorniczki duszone.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 50 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 400 g świeżych ośmiorniczek baby
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- 50 g dowolnych kiełków
- 100 g makaronu ryżowego - przed ugotowaniem
- przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta cukru, pieprzu i majeranku
Ośmiorniczki świeże musisz wcześniej oczyść i umyj pod zimną wodą. Zobacz jak oczyścić ośmiorniczki.
Nagrzej patelnię i dodaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym ośmiorniczki umieść na patelni. Całość podsmażaj na średniej mocy przez około 5 minut. Ośmiorniczki skurczą się i puszczą wodę. Dodaj przyprawy oraz ocet. Wszystko zamieszaj, przykryj przykrywką i zmniejsz moc palnika. Ośmiorniczki duś bez podnoszenia przykrywki przez 45 minut. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę.
W trakcie duszenia ośmiorniczek przygotuj makaron ryżowy. Ugotuj go według wskazówek na opakowaniu. Odcedź wodę i przełóż makaron do miski. Makaron wymieszaj z kiełkami. Polecam kiełki lucerny, rzodkiewki lub kiełki pora.
Na porcje makaronu wykładaj uduszone ośmiorniczki. Nie zapomnij dodać też cały sos z patelni.
Lubisz owoce morza i ryby? Polecam Ci takie przepisy jak:
- ryba po japońsku,
- polędwica z dorsza pieczona z piekarnika,
- łosoś pieczony,
- i tradycyjna ryba po grecku.
Smacznego.