Łosoś w cieście

Łosoś w cieście

Łosoś w cieście to świetny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche, a w środku zaś rozpływający się w ustach łosoś. Doskonała kompozycja z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 7 gołąbków

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo*
  • około 400 g filetu z łososia bez skóry
  • opakowanie serka philadelphia - 125 g
  • 150 g szpinaku baby
  • garść świeżej kolendry
  • 50 g masła
  • po łyżeczce soli i pieprzu

*Może być również filo mrożone. Wówczas wyjmij całe opakowanie wcześniej z zamrażarki i zostaw na 2 h w temperaturze pokojowej, do całkowitego rozmrożenia. Ciasto filo z lodówki również warto wyjąć wcześniej np. na 30 minut przed szykowaniem obiadu.

W moim opakowaniu ciasta filo znajdowało się 7 arkuszy. Tak więc ilość gołąbków zależy od ilości arkuszy ciasta.

Łosoś w cieście

Łososia opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby usuń skórę oraz ości. Pokrój go na tyle kawałków, ile masz arkuszy ciasta. Oprósz przyprawami oraz posiekaną kolendrą.

Łosoś w cieście, 1

Na środku arkusza ciasta umieść łyżeczkę serka oraz kilka umytych i osuszonych liści szpinaku. Na szpinak połóż kawałek łososia (równolegle względem siebie) i zawiń ciasto tak samo, jak przy robieniu gołąbków.

Złóż do środka boki ciasta. Zwijaj ciasno gołąbka od siebie, do krawędzi płata na drugim jego końcu. W ten sposób zawiń wszystkie gołąbki.

W małym rondelku rozpuść pasło (w mikrofalówce lub na małej mocy palnika). Częścią masła wysmaruj formę lub większą keksówkę. Ułóż w niej gołąbki i posmaruj resztą masła.

Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Łosoś pieczony w cieście filo

Łosoś w cieście, 2

Łosoś w cieście, 3

Łosoś w cieście, 4

Z ciekawych przepisów z łososie warto wypróbować prosty przepis łosoś z piekarnika oraz pyszną i zdrową sałatkę - sałatka z łososiem.

Jeśli jednak masz ochotę na coś mniej wytrawnego to sprawdź przepis parówki w cieście francuskim albo przepis na corn dogi.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (17 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷