Łosoś w cieście
Łosoś w cieście to świetny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche, a w środku zaś rozpływający się w ustach łosoś. Doskonała kompozycja z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 7 gołąbków
Dieta: bezglutenowa
- 1 opakowanie ciasta filo*
- około 400 g filetu z łososia bez skóry
- opakowanie serka philadelphia - 125 g
- 150 g szpinaku baby
- garść świeżej kolendry
- 50 g masła
- po łyżeczce soli i pieprzu
*Może być również filo mrożone. Wówczas wyjmij całe opakowanie wcześniej z zamrażarki i zostaw na 2 h w temperaturze pokojowej, do całkowitego rozmrożenia. Ciasto filo z lodówki również warto wyjąć wcześniej np. na 30 minut przed szykowaniem obiadu.
W moim opakowaniu ciasta filo znajdowało się 7 arkuszy. Tak więc ilość gołąbków zależy od ilości arkuszy ciasta.
Łosoś w cieście
Łososia opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby usuń skórę oraz ości. Pokrój go na tyle kawałków, ile masz arkuszy ciasta. Oprósz przyprawami oraz posiekaną kolendrą.

Na środku arkusza ciasta umieść łyżeczkę serka oraz kilka umytych i osuszonych liści szpinaku. Na szpinak połóż kawałek łososia (równolegle względem siebie) i zawiń ciasto tak samo, jak przy robieniu gołąbków.
Złóż do środka boki ciasta. Zwijaj ciasno gołąbka od siebie, do krawędzi płata na drugim jego końcu. W ten sposób zawiń wszystkie gołąbki.
W małym rondelku rozpuść pasło (w mikrofalówce lub na małej mocy palnika). Częścią masła wysmaruj formę lub większą keksówkę. Ułóż w niej gołąbki i posmaruj resztą masła.
Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Łosoś pieczony w cieście filo



Z ciekawych przepisów z łososie warto wypróbować prosty przepis łosoś z piekarnika oraz pyszną i zdrową sałatkę - sałatka z łososiem.
Jeśli jednak masz ochotę na coś mniej wytrawnego to sprawdź przepis parówki w cieście francuskim albo przepis na corn dogi.
Smacznego!