Łosoś pieczony w cieście filo

Łosoś pieczony w cieście filo

Świetny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche i cudownie pachnie. W środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 7 gołąbków

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta filo*
  • około 400 g filetu z łososia bez skóry
  • opakowanie serka philadelphia - 125 g
  • 150 g szpinaku baby
  • garść świeżej kolendry
  • 50 g masła
  • po łyżeczce soli i pieprzu

*Może być również filo mrożone. Wówczas wyjmij całe opakowanie wcześniej z zamrażarki i zostaw na 2 h w temperaturze pokojowej, do całkowitego rozmrożenia. Ciasto filo z lodówki również warto wyjąć wcześniej np. na 30 minut przed szykowaniem obiadu.

W moim opakowaniu ciasta filo znajdowało się 7 arkuszy. Tak więc ilość gołąbków zależy od ilości arkuszy ciasta.

Łososia opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby usuń skórę oraz ości. Pokrój go na tyle kawałków, ile masz arkuszy ciasta. Oprósz przyprawami oraz posiekaną kolendrą.

Łosoś pieczony w cieście filo, 1

Na środku arkusza ciasta umieść łyżeczkę serka oraz kilka umytych i osuszonych liści szpinaku. Na szpinak połóż kawałek łososia (równolegle względem siebie) i zawiń ciasto tak samo, jak przy robieniu gołąbków.
Złóż do środka boki ciasta. Zwijaj ciasno gołąbka od siebie, do krawędzi płata na drugim jego końcu. W ten sposób zawiń wszystkie gołąbki.

W małym rondelku rozpuść pasło (w mikrofalówce lub na małej mocy palnika). Częścią masła wysmaruj formę lub większą keksówkę. Ułóż w niej gołąbki i posmaruj resztą masła.

Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

Łosoś pieczony w cieście filo, 2

Łosoś pieczony w cieście filo, 3

Łosoś pieczony w cieście filo, 4

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14151

Komentarze

2017-01-31 18:13
Ale smacznie!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-01 11:07
Dziękuję ;-)
2017-01-31 19:46
Wow, wyglądają obłędnie <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-01 11:07
Bardzo mi miło, dzięki!
Tak właściwie to my nigdy tego ciasta filo nie jadłyśmy a "gołąbki" wręcz zachwycają wyglądem :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-03 09:08
Dziękuję.. są pyszne nawet na zimno :-)
2017-08-28 17:17
Nie zadlugo pieczesz lososia? Inne przepisy podaja gora 25 min.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-28 18:21
Łososia oczywiście (bez filo) wystarczy piec nawet 15 minut. Tutaj jednak ważne jest, by dobrze podpiec ciasto. Rybie nic się nie stanie :-)
2017-08-29 08:13
Dziekuje :-)
2017-08-28 17:19
Czy mezna golabki zdrobic dzien wczesniej?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-28 18:20
Oczywiście. Następnego dnia najlepiej podpiec je w piekarniku.
2018-01-22 00:26
A gdzie Pani kupiła ciasto filo? Bo ja jakoś nie mogę go nigdzie wynaleźć 🤔
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-22 09:57
Nie wiem gdzie mieszkasz Aniu.. ja kupuję mrożone w większych marketach.