Domowe frytki z cukinii

Domowe frytki z cukinii

Prosty przepis na pyszne frytki z cukinii pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka i delikatne, rozpływające się w ustach łódki z cukinii. Niesamowicie smaczna przekąska. Gorąco polecam na każdą imprezę.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • szklanka bułki tartej
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki oraz ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm. 

W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą. Do drugiego zaś wbij umyte i sparzone jajka, dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. 

Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zacznij nagrzewać piekarnik na 200-220 stopni. Każdy kawałek cukinii najpierw obracaj w bułce, następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce. Układaj obok siebie na blaszce. Piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia panierki. 

domowe-frytki-z-cukinii-1

Takie "frytki" z cukinii idealnie smakują maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym

Smacznego :-)

Średnia 4.2 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Aneta
2017-08-20 08:09
Właśnie przyniosłam cukinię z ogródka. Na pewno dziś wypróbuję ten przepis.
user pic
Candy Pandas
2017-08-20 20:36
Z fajnym dipem chętnie by się takie zjadło :D
user pic
Agnieszka
2017-08-25 19:25
Musze zrobic wygladaja przepysznie..
user pic
alex
2017-09-12 19:20
Super ciekawy przepis.