Frytki z cukinii
Prosty przepis na pyszne frytki z cukinii pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka i delikatne, rozpływające się w ustach łódki z cukinii. Niesamowicie smaczna przekąska. Gorąco polecam na każdą imprezę.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 duże jajka
- 6 łyżek oliwy
- szklanka bułki tartej
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli
Frytki z cukinii
Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą. Do drugiego zaś wbij jajka. Dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zacznij nagrzewać piekarnik na 200-220 stopni. Każdy kawałek cukinii najpierw obracaj w bułce, następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce. Gotowe do pieczenia frytki układaj obok siebie na blaszce. Frytki z cukinii piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia panierki.
Takie frytki z cukinii idealnie smakują maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym. Mój sos czosnkowy jest super prosty do zrobienia.. zresztą tak samo jak pyszne leczo z cukinii.
Smacznego.