Frytki z cukinii

Frytki z cukinii

Prosty przepis na pyszne frytki z cukinii pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka i delikatne, rozpływające się w ustach łódki z cukinii. Niesamowicie smaczna przekąska. Gorąco polecam na każdą imprezę.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • szklanka bułki tartej
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli

Frytki z cukinii

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm. 

W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą. Do drugiego zaś wbij jajka. Dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj. 

Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zacznij nagrzewać piekarnik na 200-220 stopni. Każdy kawałek cukinii najpierw obracaj w bułce, następnie maczaj w płynie jajecznym i ponownie obtaczaj w bułce. Gotowe do pieczenia frytki układaj obok siebie na blaszce. Frytki z cukinii piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia panierki. 

Frytki z cukinii, 1

Takie frytki z cukinii idealnie smakują maczane w jogurcie z dodatkiem pieprzu cytrynowego lub z domowym sosem czosnkowym. Mój sos czosnkowy jest super prosty do zrobienia.. zresztą tak samo jak pyszne leczo z cukinii
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (181 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Frytki z cukini

Frytki nie zawsze smażymy na głębokim tłuszczu. Można je też upiec w piekarniku. Powstanie wówczas zdrowsza wersja frytek warzywnych. Przepis na frytki z cukinii z piekarnika jest bardzo prosty. Frytki z cukinii polecam podawać jako przekąskę, przystawkę na imprezy a nawet jako jeden ze składników sałatek. Takie frytki z cukini należy wówczas pokroić po upieczeniu na mniejsze kawałki. Koniecznie sprawdź też mój przepis na chrupiące frytki belgijskie

Frytki z cukinii

Aby zrobić frytki z cukinii polecam wybierać jak najmłodsze cukinie, które nie mają jeszcze dużego gniazda nasiennego i twardej skórki. W wersji na ostro do przypraw można dołożyć szczyptę chili. Frytki z cukinii z piekarnika bardzo dobrze smakują też z dodatkiem przyprawy curry. Polecam Ci też mój przepis na placuszki z cukinii oraz moje ulubione leczo z cukinią