Filet z mintaja
Bardzo uniwersalny przepis na polędwiczkę lub filet z mintaja smażony i duszony chwilę w kremowym, słodko kwaśnym sosie maślanym z mleczkiem kokosowym. Filet z mintaja polecam podawać z makaronem lub ryżem.
Jeśli lubisz ryby, to zapraszam też po kilka innych sprawdzonych przepisów. Łosoś smażony lub ryba po grecku to jedne z popularniejszych dań rybnych.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 1300 g ryby z sosem
Kaloryczność kcal: 145 w 100 gramach ryby z sosem
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g polędwiczki lub filetu z mintaja
- puszka mleka kokosowego - 400 g
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- 300 g małych pomidorków
- 4 łyżki soku z cytryny
- pół kostki masła - 100 g
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki chili, po płaskiej łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki, łyżeczka cukru trzcinowego, pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
Mintaj
Mintaj to pyszna i delikatna ryba. Białe mięso mintaja ma bardzo uniwersalny smak. Ponieważ pochodzi z rodziny dorszowatych, to przypomina w smaku znanego wszystkim dorsza. Można ge przyrządzić tak, że do złudzenia przypominać będzie również mięso krewetki. A to dlatego, że mintaj jest rybą chudą. Idealnie nadaje się do smażenia i podawania w sosie maślanym. Delikatne, kruche i chude mięso świetnie kontrastuje z bardziej kalorycznym sosem. Dzięki temu zabiegowi całe danie nie jest ciężkie i przyjemnie się je zajada.
Mintaj przepis
Aby przygotować mintaja smażonego i duszonego w maślanym sosie z mleczkiem kokosowym możesz sięgnąć zarówno po filety mintaja mrożone, jak i świeże. Idealne do tego dania będą również polędwiczki z mintaja. U mnie są to właśnie polędwiczki.
Mrożoną rybę należy rozmrozić naturalnie pozostawiając ją na jakiś czas w misce, na blacie kuchennym lub w lodówce na całą noc. Roztopioną glazurę wylej a rybę szybko przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
Świeży filet lub polędwiczkę z mintaja wystarczy przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Mintaja należy pokroić na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. Postaraj się, by wszystkie kawałki ryby miały podobną wielkość. W małej miseczce wymieszaj razem: 2 płaskie łyżeczki chili, po płaskiej łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki, łyżeczkę cukru trzcinowego, pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Przyprawami oprósz kawałki ryby. Dodaj również czosnek przepuszczony przez praskę oraz trzy łyżki sosu sojowego lub pół łyżeczki soli.
Przygotuj sobie ciężką patelnię z grubym dnem. Zacznij nagrzewać patelnię na średniej mocy. Patelnia powinna się stopniowo i równomiernie nagrzać a nie spalić, więc nie ustawiaj bardzo wysokiej mocy palnika. Na nagrzaną patelnię wyłóż pół kostki prawdziwego masła. Gdy połowa masła już się roztopi możesz wyłożyć na patelnię kawałki ryby z sosem. Masło możesz też zamienić na olej kokosowy.
Rybę podsmażaj tak około pięciu minut. Po trzech minutach możesz delikatnie przewrócić kawałki ryby na druga stronę i wyłożyć grubo siekany szczypior.
Na patelnię wyłóż całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym. Wszystko delikatnie zamieszaj i wyciśnij sok z cytryny. Po chwili duszenia na małej mocy palnika, do mintaja w sosie dodaj też umyte pomidorki koktajlowe. Mogą być przekrojone na pół lub zostawione w całości. Po dwóch minutach mintaj w sosie z mleczka kokosowego jest już gotowy.
Filet lub polędwiczkę z mintaja w słodko kwaśnym, maślanym sosie najlepiej podać z makaronem. Polecam świderki lub duże rurki rigatoni. Gotową porcję warto udekorować też świeżymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę, ale możesz też sięgnąć po bazylię oraz natkę pietruszki.
Wypróbuj też koniecznie mój przepis dorsz z piekarnika. Polecam!
Smacznego!