Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami

Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami

Intensywny smak gorzkiej czekolady. Kremowa słodycz masy Ganache. Na szczycie zaś akcent świeżych jeżyn. Tarta czekoladowa z jeżynami gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Zapraszam po ten cudowny przepis!

A jeśli zostało Ci jeszcze trochę jeżyn, to zerknij koniecznie na sernik śmietankowy z jeżynami oraz kisiel jeżynowy

Reklama

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 2 tarty o średnicy 20 cm

Składniki na ciasto kruche

  • szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kwaśnej śmietany 12-18 %

Składniki na krem Ganache

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % – dwie tabliczki

Składniki dodatkowe

  • dwie garście świeżych jeżyn
  • listki mięty

Forma na tartę: 2 płaskie foremki o średnicy 20 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Cudowna i intensywnie czekoladowa tarta z fantastycznym kremem ganache, który zrobisz w kilka minut. A do tego idealne owoce, czyli jeżyny. Kwaśne owoce łączą smaki i sprawiają, że tarta czekoladowa jest jeszcze pyszniejsza. Jeżyny możesz zastąpić czerwonymi porzeczkami lub wiśniami.

Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami, 1

Tarta czekoladowa z jeżynami

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tarty - również krawędzie wewnętrzne - grubość 3-4 mm. (Ciasto po wyjęciu z lodówki może być bardzo twarde. Najlepiej pokroić je na cienkie plasterki i wylepić nimi wnętrze foremek). Wyrównaj palcami wnętrze tart i umieść je w piekarniku na 25 minut.

Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem Ganache. Krem powinien chłodzić się w lodówce około 1-2 godzin. Ja dodatkowo lekko ubiłam krem mikserem, by zrobił się jaśniejszy i bardziej puszysty.

Gęsty krem wyłóż na tartę. Na krem wyłóż owoce oraz wetknij listki mięty. Przed podaniem, jak również później trzymaj tarty w lodówce.

Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami, 2

Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami, 3

U mnie powstała tarta o średnicy 20 cm oraz trzy małe tarty o wymiarach 10 x 6 cm.
Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-08-22 19:16
Mmm uwielbiam wszystko co czekoladowe <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-22 19:58
:-) Polecam Sandro :-)
2016-08-22 19:29
Coś pysznego! bardzo ładne zdjęcia. Jadłabym...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-22 19:58
Dziękuję bardzo Aniu.
Wygląda bardzo apetycznie! :) Lubię ciasta z owocowym akcentem, choć akurat za tymi czekoladowymi nie przepadam, są dla mnie za ciężkie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-23 08:42
Olu, ja również rzadko jadam taką dawkę czekolady na raz. Właśnie po to są te kwaśne jeżynki :-)
2016-08-23 12:01
Bardzo interesujący przepis - będzie dla mnie inspiracją do wersji wegańskiej :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-23 16:38
Proszę się inspirować ;-)
2016-08-23 16:05
Jeżyny wyglądają obłędnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-23 16:38
Dziękuję Ci.
O tak! Kwaskowate jeżyny z słodkim kremem to fantastyczny duet :D W ten weekend robiłyśmy tartę z kremem jaglanym waniliowym z jeżynami :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-24 08:49
Też pysznie.. za mną chodzi ostatnio budyń jaglany.. muszę zrobić ;-)
2016-11-24 10:18
Uwielbiam takie połączenie. Tarta wygląda pysznie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-24 11:34
Dziękuję Polu :-)
2018-08-12 11:47
Pychotka 😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna tarta Malwino ❤️

Tarta czekoladowa z jeżynami

Cudowna w smaku super czekoladowa tarta. To ciasto jest perfekcyjnie kruche i mocno czekoladowe. W środku tarty pyszny krem ganache - równie o smaku gorzkiej czekolady. Na szczycie zaś tylko kwaśne owoce. Moja tarta czekoladowa z kremem ganache powstała z dodatkiem kwaśnych jeżyn. Owoce te możesz też zastąpić porzeczkami oraz wiśniami lub malinami. 

Czekoladowa tarta z kremem ganache

Krem ganache to połączenie gorzkiej czekolady i śmietanki. Można go użyć do polewania ciast. Po schłodzeniu gęstnieje i może też służyć jako krem oraz mus do wyciskania. Jeśli lubisz czekoladę to zapraszam po na ciasto murzynek. Z jeżynami zaś polecam przepis na kisiel jeżynowy. A tymczasem czekoladowa tarta Ganache z jeżynami - pycha!