Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami

Intensywny smak gorzkiej czekolady. Kremowa słodycz masy Ganache. Na szczycie zaś akcent świeżych jeżyn. Czekoladowa tarta z jeżynami gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Zapraszam po ten cudowny przepis!

- cudownie czekoladowa tarta
- sprawdzony przepis idealny na lato
- niezapomniany smak i idealne połączenie składników

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 2 tarty o średnicy 20 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche

  • szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kwaśnej śmietany 12-18 %

Składniki na krem Ganache

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % – dwie tabliczki

Składniki dodatkowe

  • dwie garście świeżych jeżyn
  • listki mięty

Tarta z jeżynami przepis

Forma na tartę: 2 płaskie foremki o średnicy 20 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Cudowna i intensywnie czekoladowa tarta z fantastycznym kremem ganache, który zrobisz w kilka minut. A do tego idealne owoce, czyli jeżyny. Kwaśne owoce łączą smaki i sprawiają, że tarta czekoladowa jest jeszcze pyszniejsza. Jeżyny możesz zastąpić czerwonymi porzeczkami lub wiśniami.

Tarta z jeżynami, 1

Tarta czekoladowa z jeżynami

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tarty - również krawędzie wewnętrzne - grubość 3-4 mm. (Ciasto po wyjęciu z lodówki może być bardzo twarde. Najlepiej pokroić je na cienkie plasterki i wylepić nimi wnętrze foremek). Wyrównaj palcami wnętrze tart i umieść je w piekarniku na 25 minut.

Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem Ganache. Krem powinien chłodzić się w lodówce około 1-2 godzin. Ja dodatkowo lekko ubiłam krem mikserem, by zrobił się jaśniejszy i bardziej puszysty.

Gęsty krem wyłóż na tartę. Na krem wyłóż owoce oraz wetknij listki mięty. Przed podaniem, jak również później trzymaj tarty w lodówce.

Tarta z jeżynami, 2

Tarta z jeżynami, 3

U mnie powstała tarta o średnicy 20 cm oraz trzy małe tarty o wymiarach 10 x 6 cm.

Sprawdź też mój przepis tarta z jabłkiem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (117 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tarta z jeżynami

Cudowna w smaku super czekoladowa tarta. To ciasto jest perfekcyjnie kruche i mocno czekoladowe. W środku tarty pyszny krem ganache - równie o smaku gorzkiej czekolady. Na szczycie zaś tylko kwaśne owoce. Moja tarta czekoladowa z kremem ganache powstała z dodatkiem kwaśnych jeżyn. Owoce te możesz też zastąpić porzeczkami oraz wiśniami lub malinami. Cudownie pyszny jest też mój blok czekoladowy. A tarta ze szpinakiem to propozycja na wytrawnie. 

Tarta z jezynami

Krem ganache to połączenie gorzkiej czekolady i śmietanki. Można go użyć do polewania ciast. Po schłodzeniu gęstnieje i może też służyć jako krem oraz mus do wyciskania. Jeśli lubisz czekoladę to zapraszam po na ciasto czekoladowe. Z jeżynami zaś polecam przepis na kisiel jeżynowy, który znajdziesz na moim Blogu. A tymczasem tarta Ganache z jeżynami - pycha!