Tarta z jeżynami
Intensywny smak gorzkiej czekolady. Kremowa słodycz masy Ganache. Na szczycie zaś akcent świeżych jeżyn. Czekoladowa tarta z jeżynami gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Zapraszam po ten cudowny przepis!
- cudownie czekoladowa tarta
- sprawdzony przepis idealny na lato
- niezapomniany smak i idealne połączenie składników
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 2 tarty o średnicy 20 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
- pół kostki masła - 100 g
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- łyżka kwaśnej śmietany 12-18 %
Składniki na krem Ganache
- 200 g śmietanki 30 %
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % – dwie tabliczki
Składniki dodatkowe
- dwie garście świeżych jeżyn
- listki mięty
Tarta z jeżynami przepis
Forma na tartę: 2 płaskie foremki o średnicy 20 cm
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cudowna i intensywnie czekoladowa tarta z fantastycznym kremem ganache, który zrobisz w kilka minut. A do tego idealne owoce, czyli jeżyny. Kwaśne owoce łączą smaki i sprawiają, że tarta czekoladowa jest jeszcze pyszniejsza. Jeżyny możesz zastąpić czerwonymi porzeczkami lub wiśniami.
Tarta czekoladowa z jeżynami
Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tarty - również krawędzie wewnętrzne - grubość 3-4 mm. (Ciasto po wyjęciu z lodówki może być bardzo twarde. Najlepiej pokroić je na cienkie plasterki i wylepić nimi wnętrze foremek). Wyrównaj palcami wnętrze tart i umieść je w piekarniku na 25 minut.
Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotuj krem Ganache. Krem powinien chłodzić się w lodówce około 1-2 godzin. Ja dodatkowo lekko ubiłam krem mikserem, by zrobił się jaśniejszy i bardziej puszysty.
Gęsty krem wyłóż na tartę. Na krem wyłóż owoce oraz wetknij listki mięty. Przed podaniem, jak również później trzymaj tarty w lodówce.
U mnie powstała tarta o średnicy 20 cm oraz trzy małe tarty o wymiarach 10 x 6 cm.
Sprawdź też mój przepis tarta z jabłkiem.
Smacznego!