Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami

Czekoladowa tarta Ganache z jeżynami

Intensywny smak gorzkiej czekolady.
Kremowa słodycz kremu Ganache.
Na szczycie akcent świeżych jeżyn - kwaśne wykończenie przełamujące słodycz tarty. Gwarantuję niezapomniane doznania smakowe :-)

Czas przygotowywania: 1-2 h
Ilość porcji: 2 tarty o średnicy 20 cm

Składniki na ciasto kruche:
• szklanka mąki pszennej np. tortowej
• pół kostki masła - 100 g
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• łyżka kwaśnej śmietany 12-18 %

Składniki na krem Ganache:
• 200 g śmietanki 30 %
• 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % – dwie tabliczki

• dwie garście świeżych jeżyn
• listki mięty

Składniki na ciasto kruche umieść w misce i ręcznie wygnieć ciasto do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 170 stopni a ciastem oblep od wewnątrz tarty - również krawędzie wewnętrzne - grubość 3-4 mm. (Ciasto po wyjęciu z lodówki może być bardzo twarde. Najlepiej pokroić je na cienkie plasterki i wylepić nimi wnętrze foremek). Wyrównaj palcami wnętrze tart i umieść je w piekarniku na 25 minut.

Po wyjęciu tarty odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie porzyguj krem Ganache tak, jak w tym przepisie. Krem powinien chłodzić się w lodówce około 1-2 godzin. Ja dodatkowo lekko ubiłam krem mikserem, by zrobił się jaśniejszy i puszysty.

Gęsty krem wyłóż na tartę. Na krem wyłóż owoce oraz wetknij listki mięty. Przed podaniem, jak również później trzymaj tarty w lodówce.

czekoladowa-tarta-ganache-i-jezynami-1

czekoladowa-tarta-ganache-i-jezynami-2

czekoladowa-tarta-ganache-i-jezynami-3
U mnie powstała tarta o średnicy 20 cm oraz trzy małe tarty o wymiarach 10 x 6 cm :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Ta Niedoskonała
2016-08-22 19:16
Mmm uwielbiam wszystko co czekoladowe <3
Ania
2016-08-22 19:58
:-) Polecam Sandro :-)
annabie
2016-08-22 19:29
Coś pysznego! bardzo ładne zdjęcia. Jadłabym...
Ania
2016-08-22 19:58
Dziękuję bardzo Aniu.
Aleksandra z Cooking Monster
2016-08-22 20:59
Wygląda bardzo apetycznie! :) Lubię ciasta z owocowym akcentem, choć akurat za tymi czekoladowymi nie przepadam, są dla mnie za ciężkie ;)
Ania
2016-08-23 08:42
Olu, ja również rzadko jadam taką dawkę czekolady na raz. Właśnie po to są te kwaśne jeżynki :-)
Dobre Zielsko
2016-08-23 12:01
Bardzo interesujący przepis - będzie dla mnie inspiracją do wersji wegańskiej :)
Ania
2016-08-23 16:38
Proszę się inspirować ;-)
Jud
2016-08-23 16:05
Jeżyny wyglądają obłędnie :)
Ania
2016-08-23 16:38
Dziękuję Ci.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-23 17:17
O tak! Kwaskowate jeżyny z słodkim kremem to fantastyczny duet :D W ten weekend robiłyśmy tartę z kremem jaglanym waniliowym z jeżynami :D
Ania
2016-08-24 08:49
Też pysznie.. za mną chodzi ostatnio budyń jaglany.. muszę zrobić ;-)
Pola
2016-11-24 10:18
Uwielbiam takie połączenie. Tarta wygląda pysznie :)
Ania
2016-11-24 11:34
Dziękuję Polu :-)