Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bananowiec

Bananowiec

Super bananowiec, czyli pyszne ciasto z bananami, które możesz upiec na każdą okazję i o każdej porze roku. To świetny i sprawdzony przepis. Doskonałe też jako tort bananowy na urodziny. Zapraszam!

- uwielbiane przez dzieci
- bardzo uniwersalne ciasto
- można je piec przez cały rok

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Czas pieczenia biszkoptu: 45 minut
Liczba porcji: tortownica 26 cm

Składniki na biszkopt czekoladowy

  • około 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - 140 g
  • 6 średnich jajek
  • 3 łyżki kakao - 30 g
  • 5 łyżek zimnej wody - 50 g

Składniki warstwę czekoladową

  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 % - 100 g

Składniki na jasny krem

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku
  • 3/4 szklanki śmietanki 30 % - 200 g
  • 3/4 szklanki śmietanki 36 % - 200 g
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru - 60 g

Pozostałe składniki

  • 4 średnie dojrzałe banany
  • kilka kostek mlecznej czekolady do starcia na wierzch
  • słodka herbata lub sok z pomarańczy do nasączenia ciasta

Ciasto bananowiec

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Forma do pieczenia biszkoptu: tortownica o średnicy 24 lub 26 cm.
Pieczenie biszkoptu: 165 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół,
Czas pieczenia: około 45 - 50 minut (45 minut z tortownicą 26 cm a do 50 minut z tortownicą 24 cm). 

Propozycje na poncz do biszkoptu:
1. Poncz kawowy z rumem, czyli pół szklanki zaparzonej kawy oraz płaska łyżeczka cukru pudru i trzy łyżki rumu.
2. Poncz z czarnej herbaty, czyli około pół szklanki mocnej, lekko słodzonej czarnej herbaty
3. Poncz pomarańczowo herbaciany, czyli mieszanka soku z pomarańczy i gorzkiej, czarnej herbaty (pół na pół). 

Bananowiec, czyli pyszny biszkopt czekoladowy z równie pyszną masą śmietankowo cytrynową i z bananami. To ciasto, które można upiec nawet w formie tortu urodzinowego. Zapraszam do pieczenia. Zanim jednak zaczniesz szykować ciasto, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować się do poszczególnych etapów szykowania bananowca. 

Bananowiec, 1

Bananowiec, 2

Bananowiec

Biszkopt czekoladowy upiecz w formie o średnicy 24 lub 26 cm. Wybrałam tym razem formę o średnicy 26 cm.
Ze składników na biszkopt: Wymieszaj razem kakao z mąką pszenną. Do misy miksera wsyp 140 gramów cukru drobnego. Wbij sześć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do momentu, gdy cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać bardzo puszysta i jasna masa (Może to potrwać nawet 10 minut. Na koniec wlej też pięć łyżek zimnej wody. Pianę z wodą miksuj tylko kilka sekund. Druga metoda to ubijanie osobno białek). Do gotowego puchu jajecznego zacznij dodawać przesianą mąkę z kakao. Wsypuj po dwie łyżki mieszanki suchych składników i mieszaj ciasto przez chwilę przy pomocy szpatułki. W ten sposób wmieszaj całą mieszankę mąki z kakao.  

Spód tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba niczym natłuszczać. Puszyste ciasto przelej do tortownicy i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę umieść na środkowej półce lub o półkę niżej. Po około 40 minutach (lub wcześniej) sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w biszkopt kakaowy drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że biszkopt jest już upieczony. Biszkopt można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. 

Tutaj dokładny przepis na biszkopt czekoladowy (to te same składniki co w przepisie na bananowca).

Bananowiec, 3

Po całkowitym przestudzeniu uwolnij ciasto z boków formy. Polecam delikatnie oddzielić najpierw brzegi ciasta od formy przy pomocy płaskiego noża. Biszkopt można kroić na blaty dopiero po całkowitym przestudzeniu (inaczej będzie się kruszył). 

Przestudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Tortownicę oczyść. Dno ponownie wyłóż papierem. Papierem do pieczenia wyłóż też boki tortownicy. W formie umieść jeden blat biszkoptu. Możesz go teraz lekko nasączyć np. czarną herbatą lub też mieszanką parzonej kawy, cukru i rumu (Poncze opisałam na początku wpisu. To ile ponczu użyjesz zależy wyłącznie od tego, jak bardzo wilgotne ciasto chcesz zrobić).  

Do małego rondelka wlej 1/3 szklanki śmietanki 30 % ze składników na warstwę czekoladową. Gdy śmietanka zacznie się gotować od razu zdejmij ją z palnika. Do rondelka z gorącą śmietanką dodaj tabliczkę dobrej gorzkiej czekolady (lub czekolady mlecznej z masłem kakaowym w składzie). Całość mieszaj, aż do całkowitego roztopienia się czekolady w śmietance. Masa ma być jednolita. 

Bananowiec, 4

Jeszcze ciepłą masę rozsmaruj po dolnym blacie biszkoptu umieszczonego w formie. 
Bananowiec, 5

Teraz pora na jasny krem śmietankowo cytrynowy. Opakowanie galaretki cytronowej zalej jedną szklanką wrzącej wody. Zatem na 1 saszetkę dajesz 250 ml dopiero co ugorowanej wody. Całość mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w wodzie. Miskę odstaw do przestudzenia a następnie tylko do lekkiego stężenia galaretki. 
Bananowiec, 6

Przygotuj sobie 3/4 szklanki śmietanki 30 % (około 200 gramów) oraz tyle samo śmietanki 36 %. Używam tutaj mieszanki śmietanki kremówki 30 % i 36 %. To dla mnie idealne połączanie, ponieważ śmietanka słodka 30 % ubija mi się dość długo nawet wtedy, gdy jest mocno schłodzona. Za to śmietanka 36 % ubija się błyskawicznie i czasem zdarza się, że ubiję ją o kilka sekund za długo i w kilka chwil zaczyna się z niej robić masło. Gdy zaś daję mieszankę śmietanki mniej i bardziej tłustej, to wychodzi mi idealna bita śmietana. 

Naczynie ze schłodzoną śmietanką polecam dodatkowo umieścić na 20-30 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Mocne chłodzenie śmietanki jest bardzo ważne, szczególnie w upalne dni. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni :) 

Śmietankę ubijaj tak tylko do momentu, gdy zrobi się lekko gęsta. Dodaj wówczas pięć łyżek cukru pudru i ubijaj śmietankę jeszcze chwilę, aż będzie idealnie kremowa i napuszona. Może to trwać nie dłużej niż minutę. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. To jak szybko uzyskasz idealną bitą śmietanę zależy od tłustości śmietanki, jej stopnia schłodzenia i mocy miksera.

Bananowiec, 7

Do gotowej ubitej śmietany wlej przestudzoną i lekko już tężejącą galaretkę cytrynową. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką do całkowitego połączania się galaretki i bitej śmietany. (Możesz też zrobić odwrotnie, czyli dodawać po solidnej łyżce ubitej śmietany do galaretki i w ten sposób porcjami połączyć bitą śmietanę i galaretkę w jedną masę).

Zanim jednak wyłożysz do formy tężejącą masę śmietankowo cytrynową, musisz jeszcze ułożyć banany. Każdego banana przekrój wzdłuż. Takie łódki układaj płaską stroną do ciasta. Postaraj się wypełnić nimi całe wnętrze formy z nasączonym biszkoptem i warstwą czekoladową. 

Porada: Można też układać w formie banany w całości. Ciasto będzie wyższe. Będziesz też potrzebować więcej bananów. 
Bananowiec, 8

Na banany wykładaj ostrożnie jasną masę. Postaraj się wypełnić nią również przestrzenie między bananami. Wyłóż prawie całą masę i wyrównaj powierzchnię. Polecam zostawić trochę masy, by udekorować nią górę ciasta. 
Bananowiec, 9

Na tężejącą jasną masę wyłóż drugi blat biszkoptu. Ten blat możesz również delikatnie nasączyć. Na górny blat wyłóż resztę masy śmietankowo cytrynowej. Ciasto bananowiec odłóż do lodówki na minimum cztery godziny, by jasna masa całkowicie stężała. Ciasto z bananami warto jest przed samym podaniem oprószyć dodatkowo tartą na drobnych oczkach czekoladą.
Bananowiec, 10

Bananowiec, 11


Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (717 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bananowiec

Moje ciasto bananowiec to konkretny kawałek ciacha. Bananowiec w moim wykonaniu to połączenie biszkoptu czekoladowego oraz kremu czekoladowego i warstwy śmietankowo cytrynowej. To ciasto bananowiec jest ciastem pieczony, ale z dodatkami, których się nie piecze.. taki mały kompromis. Jeśli miałabym je jakoś inaczej nazwać.. może bardziej obrazowo, to byłoby to pewnie ciasto czekoladowe z bananami. Myślę, że banany i czekolada niesamowicie do siebie pasują. Bardzo lubię to ciasto z bananami, ponieważ banany zawsze mam pod ręką w domu. Tych owoców nigdy nam nie brakuje. Zawsze też dostępne są w każdym sklepie. Taki smaczny bananowiec to również świetny pomysł na tort bananowy. Ponieważ biszkopt piekę zazwyczaj w tortownicy, więc wystarczy przekroić go na dwa blaty, dodać banany oraz warstwy kremu i gotowe. Wypada jeszcze lekko nasączyć sam biszkopt i już śmiało można powiedzieć, że jest to zdecydowanie pyszny i piękny tort bananowo czekoladowy. Ciasto bananowiec jest dość podobne do ciasta kopiec kreta, które bardzo gorąco polecam upiec. 

Ciasto bananowiec

Co to jest ciasto z bananami? Można tak nazwać wiele z moich ciast, w których użyłam banany. Sam chleb bananowy to wielki hit na moim Blogu Kulinarnym. Swoją drogą sprawdź ten przepis koniecznie. Coś prostszego i szybszego, ale również z bananami to moje pyszne placuszki bananowe, które z wielką przyjemnością serwuję na śniadanie moim pociechom. To może jeszcze coś do picia.. koktajl bananowy na każdą możliwą okazję. Uwielbiam go i zachęcam do wypróbowania. Wracając jednak do przepisu.. to bananowiec ciasto, które zachwyca prostotą. Tak.. może się wydawać, że jest czasochłonne, ponieważ trzeba najpierw upiec biszkopt i szykować po kolei kremy. Jeśli jednak już zaczniesz piec ciasto bananowiec to zobaczysz, że podążanie za kolejnymi etapami przepisu jest bardzo proste. Mój bananowiec przepis to jak już wcześniej wspomniałam świetny pomysł na tort bananowy. Taka wersja tortu z bananami w środku bardzo smakuje dzieciakom. Jeśli więc szukasz sprawdzonego sposobu na dobry i prosty tort z użyciem bananów, to zapraszam do pieczenia razem ze mną.