Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to cudowny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcia. To tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera lub sera feta. Jest przepyszna.. zapraszam!
- świetne ciasto kruche na spód
- do farszu dajesz ser kozi lub ser feta
- ze szpinakiem świeżym lub mrożonym
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: forma o średnicy 25 cm
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
220 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
- 100 g masła - pół kostki
- żółtko jajka
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Pozostałe składniki
- 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 180 g sera koziego w roladce lub fety
- 1 średnie jajko
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- płaska łyżeczka soli
Tarta ze szpinakiem
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tarty polecam użyć niskiej formy pod tarty o średnicy 25-26 cm.
Dodatkowy czas: Godzina leżakowania ciasta na spód w lodówce
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Uwielbiam wytrawne tarty, chociaż muszę przyznać, że nie piekę ich za często. Za każdym jednak razem, gdy zdecyduję się na ten wyjątkowy wypiek, zarówno ja jak i wszyscy domownicy domagają się powtórki.. oczywiście jak najszybciej!
Tarta szpinakowa
Szykowanie tarty zacznij od wyrobienia ciasta kruchego pod spód. Do miski wsyp mąkę pszenną. Możesz użyć mąki pszennej typ. 450 lub typ. 500. Możesz dodać połowę mąki pszennej krupczatki. W misce umieść też żółtko jajka, łyżkę kwaśniej śmietany 18 %, mało oraz szczyptę soli. Masło, śmietana i żółtko jajka mogą być prosto z lodówki.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Kulę z ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmij i delikatnie rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy na końcach, to krój je w plastry grubości około 5-7 mm i wykładaj nimi dno i boki formy. To bardzo szybki i prosty sposób na zrobienie spodu do ciasta kruchego.
Na koniec ugnieć palcami ciasto w miejscach złączeń a dno nakłuj widelcem. Formę z ciastem wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Spód podpiekaj 10 minut. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z piekarnika.
Przyszła kolej na farsz. Na dużej patelni roztop łyżkę masła. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Chwilę podsmażaj je na maśle. Nie doprowadź jednak do ich zarumienienia. Na patelnię dodaj umyte o osuszone liście szpinaku. Po oderwaniu ogonków zostało mi około 380 gramów szpinaku. Możesz też użyć szpinak baby lub szpinak mrożony. Jeśli decydujesz się na szpinak mrożony, to wybierz ten mrożony w całych liściach. Uprzednio rozmroź go i odcedź rozpuszczoną glazurę.
Szpinak już po chwili zacznie odprowadzać wodę i zmniejszy objętość na patelni. Po kilku minutach możesz wbić jajko i wlać słodką śmietankę oraz dodać sól.
Porada: Jeśli zamiast sera koziego używasz sera feta, to daj tylko szczyptę soli.
Wszystkie składniki na patelni zamieszaj drewnianą łyżką i podgrzewaj kilka minut na średniej mocy palnika. Rzadką, jeszcze ciepłą masę wlej do podpieczonego spodu.
Roladkę z sera koziego pokrój w grubsze plastry i wyłóż na całej powierzchni masy. Możesz też dodać ulubione zioła.. u mnie jest to kolendra.
Formę z tartą ponownie umieść w piekarniku nagrzanym tym razem do 180 stopni. Środkowa półka z pieczeniem góra/dół. Tartę z kozim serem i szpinakiem piecz 20 minut.
Upieczoną tartę można od razu wyjąć z piekarnika. Cudownie smakuje jeszcze gorąca, jednak lepiej się ją kroi po schłodzeniu.
Smacznego!