Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem to cudowny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcia. To tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera lub sera feta. Jest przepyszna.. zapraszam!

- świetne ciasto kruche na spód
- do farszu dajesz ser kozi lub ser feta
- ze szpinakiem świeżym lub mrożonym

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: forma o średnicy 25 cm
W 100 gramach: Wartość energetyczna 220 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche

  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
  • 100 g masła - pół kostki
  • żółtko jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 180 g sera koziego w roladce lub fety
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • płaska łyżeczka soli

Tarta ze szpinakiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tarty polecam użyć niskiej formy pod tarty o średnicy 25-26 cm.
Dodatkowy czas: Godzina leżakowania ciasta na spód w lodówce

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.

Uwielbiam wytrawne tarty, chociaż muszę przyznać, że nie piekę ich za często. Za każdym jednak razem, gdy zdecyduję się na ten wyjątkowy wypiek, zarówno ja jak i wszyscy domownicy domagają się powtórki.. oczywiście jak najszybciej! 

Tarta ze szpinakiem, 1

Tarta szpinakowa

Szykowanie tarty zacznij od wyrobienia ciasta kruchego pod spód. Do miski wsyp mąkę pszenną. Możesz użyć mąki pszennej typ. 450 lub typ. 500. Możesz dodać połowę mąki pszennej krupczatki. W misce umieść też żółtko jajka, łyżkę kwaśniej śmietany 18 %, mało oraz szczyptę soli. Masło, śmietana i żółtko jajka mogą być prosto z lodówki.

Tarta ze szpinakiem, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Kulę z ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmij i delikatnie rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Jeśli ciasto za bardzo się kruszy na końcach, to krój je w plastry grubości około 5-7 mm i wykładaj nimi dno i boki formy. To bardzo szybki i prosty sposób na zrobienie spodu do ciasta kruchego. 
 
Tarta ze szpinakiem, 3

Na koniec ugnieć palcami ciasto w miejscach złączeń a dno nakłuj widelcem. Formę z ciastem wstaw od razu do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Spód podpiekaj 10 minut. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. 
Tarta ze szpinakiem, 4

Przyszła kolej na farsz. Na dużej patelni roztop łyżkę masła. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Chwilę podsmażaj je na maśle. Nie doprowadź jednak do ich zarumienienia. Na patelnię dodaj umyte o osuszone liście szpinaku. Po oderwaniu ogonków zostało mi około 380 gramów szpinaku. Możesz też użyć szpinak baby lub szpinak mrożony. Jeśli decydujesz się na szpinak mrożony, to wybierz ten mrożony w całych liściach. Uprzednio rozmroź go i odcedź rozpuszczoną glazurę. 

Szpinak już po chwili zacznie odprowadzać wodę i zmniejszy objętość na patelni. Po kilku minutach możesz wbić jajko i wlać słodką śmietankę oraz dodać sól. 

Porada: Jeśli zamiast sera koziego używasz sera feta, to daj tylko szczyptę soli. 
Tarta ze szpinakiem, 5

Wszystkie składniki na patelni zamieszaj drewnianą łyżką i podgrzewaj kilka minut na średniej mocy palnika. Rzadką, jeszcze ciepłą masę wlej do podpieczonego spodu. 

Roladkę z sera koziego pokrój w grubsze plastry i wyłóż na całej powierzchni masy. Możesz też dodać ulubione zioła.. u mnie jest to kolendra. 
Tarta ze szpinakiem, 6

Formę z tartą ponownie umieść w piekarniku nagrzanym tym razem do 180 stopni. Środkowa półka z pieczeniem góra/dół. Tartę z kozim serem i szpinakiem piecz 20 minut. 
Tarta ze szpinakiem, 7

Upieczoną tartę można od razu wyjąć z piekarnika. Cudownie smakuje jeszcze gorąca, jednak lepiej się ją kroi po schłodzeniu.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (2310 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tarta ze szpinakiem

Pycha i niezwykle aromatyczna tarta ze szpinakiem i fetą lub kozim serem to jedno z dań, którego smak zachwyca mnie za każdym razem. Idealnie kruche ciasto pieczone na wytrawnie oraz masa, w której każdy składnik jest ważny i ma swój udział w finalnym smaku tej tarty. Jest to tarta wegetariańska na bazie śmietanki, koziego sera oraz szpinaku. Z dań bezmięsnych ze szpinakiem bardzo gorąco polecam makaron ze szpinakiem. To super pomysł na szybki obiad. Tarta ze szpinakiem przepis idealny na jesień. Koniecznie zerknij też do przepisu na Palak Paneer z pysznym sosem szpinakowym. 

Tarta szpinakowa

Tę tartę ze szpinakiem i serem kozim można też upiec z innym serem. Bardzo dobrze sprawdzi się ser owczy w roladzie oraz sery ostre, pleśniowe. Tutaj jednak zalecałabym wówczas ograniczyć ilość sera do 100 gramów. Sery pleśniowe są ostrzejsze niż ser kozi w roladzie. Jeśli zaś chcesz użyć sera feta to w składnikach pomiń sól. Ser feta jest wystarczająco słony. Tarta ze szpinakiem i serem feta jest świetna. Mój Blog Kulinarny zawiera sporo przepisów na dania bez mięsa. Polecam zerknąć na leczo wegetariańskie.. coś wspaniałego. A może coś na słodko? Co powiesz na pieczony sernik bez spodu z efektem pasków zebry.. zobacz przepis na sernik zebra. Ze szpinakiem w roli głównej polecają się boskie naleśniki ze szpinakiem