Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana, tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada ;-)

Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas chłodzenia: minimum 60 minut do uzyskania gęstego kremu

Składniki:
• 200 g śmietanki 30 %
• 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Uwaga - Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczy roślinnych w składzie (tylko kakaowy).

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jednak do wrzenia.

Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance.

Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-1Na zdjęciu krem po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.

• Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.

• Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.

• Aby z kremu zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.

• Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.



Na zdjęciu prosty deser z lekko ubitym kremem ganache :-)

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-2
Lekko przestudzony krem, jako polewa do ciasta Milky Way (przepis niedługo)

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-3Na zdjęciu masa, po dodatkowym schłodzeniu w lodówce oraz ubiciu mikserem (napuszeniu i rozjaśnieniu kremu), użyta do tarty czekoladowej z jeżynami  - tutaj przepis.

Smacznego!

Agata
2016-08-18 11:45
Wygląda i brzmi smacznie :) jednakże wersje wegańskie są już moimi ulubionymi. Sama tarta wygląda jak z magazynu o pieczeniu- piękna!
Ania
2016-08-18 13:57
Dziękuję za miłe słowa Agato.
Agata Ciesielska
2016-08-18 11:52
Czekolada w każdej formie jest bezbłędna!
Ania
2016-08-18 13:57
Zgadza się :-)
Polenka
2016-08-18 12:08
Mniam! Od czasu do czasu pozwalam sobie na czekoladowe szaleństwo :)
Ania
2016-08-18 13:58
Pewnie, czekolada jest pyszna i poprawia nastrój :-)
Kasia | Wyspa Inspiracji
2016-08-18 12:31
Wow, te tartetki są przeurocze. Krem muszę wypróbować :)
Ania
2016-08-18 13:58
Dzięki Kasiu i polecam!
KatarzynaKa
2016-08-18 14:14
A czy będzie przepis na te ciasto na zdjęciu???
Ania
2016-08-19 09:57
Będzie Kasiu.. już niedługo :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-20 19:30
Fit to on nie jest ale na pewno warty grzechu <3
Ania
2016-08-22 09:53
Zgadza się :-)
Karolina
2017-05-10 08:53
Witam serdecznie :) Mam pytanie: czy do obłożenia tortu pod polewę lustrzaną należy ganache ubić czy po prostu zostawić na całą noc w lodówce? Chodzi o to, żeby nie spływała. Pozdrawiam!
Ania
2017-05-11 09:35
Dzień dobry Karolino, Jeśli planujesz ganache użyć jako polewę na wierz tortu, to bez ubijania. Oblej tort polewą, wyrównaj powierzchnię szpatułką/piórkiem do gładzenia tortu i umieść w lodówce. (bez ubijania)