Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada. Zapraszam po najlepszy krem czekoladowy na polewę do ciast, do tortów, babeczek i deserów. 

Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu ganache.

 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: około 400 g kremu

Kaloryczność kcal: 440 w 100 gramach

Składniki:
  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Jak zrobić krem ganache

Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczów roślinnych w składzie (tylko kakaowy).

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.

Na zdjęciu krem po schłodzeniu w lodówce - 10 minut od przestudzenia. 

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache, 1

W formie polewy użyłam kremu czekoladowego do przepisu na ciasto Milky Way.
Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache, 2

Do czego użyć polewy ganache

- Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.
- Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin chodzenia ganache w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.
- Aby z kremu czekoladowego zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.
- Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.

A może masz ochotę na pyszne naleśniki z kremem czekoladowym? Koniecznie sprawdź mój sposób jak zrobić naleśniki idealne :)


Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Krem czekoladowy do tortu

Krem ganache z gorzkiej czekolady jest idealny do tortów. Można nim przekładać warstwy tortu lub polecać tort na samym końcu. Taki krem jest idealny też do tynkowania tortu. Jako polewa czekoladowa wystarczy go przestudzić. Ganache do tynkowania tortu lub jako prosty krem czekoladowy do tortu powinno już być dodatkowo schładzane, by zgęstniało. 

Prosty krem czekoladowy do tortu

Ganache to idealny krem do tortów, ale nie tylko. Bardzo gorąco polecam go również jako nadzienie lub polewę do naleśników. Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto do naleśników. Krem czekoladowy do kanapek? Pewnie! Takie kanapki pokochają Twoje dzieci. Zapraszam też po inne moje przepisy na proste placki i naleśniki