Krem czekoladowy Ganache
Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada. Zapraszam po najlepszy krem czekoladowy na polewę do ciast, do tortów, babeczek i deserów.
Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu ganache.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: około 400 g kremu
Kaloryczność kcal: 440 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki
Ganache
Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczów roślinnych w składzie (tylko kakaowy).
Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.
Na zdjęciu krem po schłodzeniu w lodówce - 10 minut od przestudzenia.
W formie polewy użyłam kremu czekoladowego do przepisu na ciasto Milky Way.
Do czego użyć polewy ganache
- Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.
- Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin chodzenia ganache w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.
- Aby z kremu czekoladowego zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.
- Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.
A może masz ochotę na pyszne naleśniki z kremem czekoladowym? Koniecznie sprawdź mój sposób jak zrobić naleśniki idealne :)
Smacznego.