Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada. Zapraszam po najlepszy krem czekoladowy na polewę do ciast, do tortów, babeczek i deserów. 

Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu ganache.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: około 400 g kremu

Kalorie: 440 w 100 gramach

Składniki:
  • 200 g śmietanki słodkiej 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Jak zrobić krem ganache

Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczów roślinnych w składzie (tylko kakaowy).

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.

Na zdjęciu krem po schłodzeniu w lodówce - 10 minut od przestudzenia. 

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache, 1

W formie polewy użyłam kremu czekoladowego do przepisu na ciasto Milky Way.
Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache, 2

Do czego użyć polewy ganache

- Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.
- Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin chodzenia ganache w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.
- Aby z kremu czekoladowego zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.
- Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.

A może masz ochotę na pyszne naleśniki z kremem czekoladowym? Koniecznie sprawdź mój przepis na uniwersalne ciasto do naleśników.


Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-08-18 11:45
Wygląda i brzmi smacznie :) jednakże wersje wegańskie są już moimi ulubionymi. Sama tarta wygląda jak z magazynu o pieczeniu- piękna!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-18 13:57
Dziękuję za miłe słowa Agato.
2016-08-18 11:52
Czekolada w każdej formie jest bezbłędna!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-18 13:57
Zgadza się :-)
2016-08-18 12:08
Mniam! Od czasu do czasu pozwalam sobie na czekoladowe szaleństwo :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-18 13:58
Pewnie, czekolada jest pyszna i poprawia nastrój :-)
2016-08-18 12:31
Wow, te tartetki są przeurocze. Krem muszę wypróbować :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-18 13:58
Dzięki Kasiu i polecam!
2016-08-18 14:14
A czy będzie przepis na te ciasto na zdjęciu???
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-19 09:57
Będzie Kasiu.. już niedługo :-)
Fit to on nie jest ale na pewno warty grzechu <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-22 09:53
Zgadza się :-)
2017-05-10 08:53
Witam serdecznie :)
Mam pytanie: czy do obłożenia tortu pod polewę lustrzaną należy ganache ubić czy po prostu zostawić na całą noc w lodówce? Chodzi o to, żeby nie spływała.
Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-05-11 09:35
Dzień dobry Karolino, Jeśli planujesz ganache użyć jako polewę na wierz tortu, to bez ubijania. Oblej tort polewą, wyrównaj powierzchnię szpatułką/piórkiem do gładzenia tortu i umieść w lodówce. (bez ubijania)
2017-06-11 09:05
Robiłam polewę ganache ale z białej czekolady. Wszystko tak jak napisałaś ale nie chciała mi zgęstnieć. W końcu się zdenerwowalam i dodalam żelatyny. Może wiesz dlaczego tak się stało?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-11 09:27
Biała czekolada zawiera mleko w proszku, nie kakao. Powinnaś podwoić jej ilość.
2017-07-05 15:18
Jesli robimy z bialej czekolady to dajemy 200 ml smietanki i 600 gr bialej czekolady,inaczej nie zgestnieje.Dodatkowo do smarowania torta na zewnatrz sa inne roporcje niz Jako dem do wewnatrz.Ale to powinna wiedziec osoba ktora wstawia odpowiedzi aby ludzie sie pozniej nie denerwowali ze im nie wychodzi.Pozdrawiam
2017-09-12 19:09
A gdy robimy taki krem do środka to w jakich proporcjach ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-13 09:47
Takie same.. potrzeba tylko odłożyć krem do lodówki i kontrolować gęstnienie. Gdy uznasz, że jest wystarczająco plastyczny - wówczas przekładasz nim ciasto. Ewentualnie możesz dać o 50 g więcej czekolady do masy.
2017-07-04 17:39
fajny przepis, trzeba będzie wypróbować :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-04 18:17
Dziękuję.
2017-12-20 18:23
A czy pod masę cukrowa zamiast masy maślanej można zastosować? Nie rozpuści masy cukrowej ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-20 18:46
Przepraszam Paulino... ale nie jestem w stanie zrozumieć o co chodzi 😜:-)
2018-02-01 16:53
Może rozpuścić masę cukrową. Pod masę cukrową najlepiej stosować kremy na bazie masła.
2018-02-12 10:01
Ganache na 100000% nie rozpusci masy cukrowej
2018-03-01 13:43
a czy na ganache moge przykleic oplatek - wafelek dekoracyjny czy oplatek zmieknie?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-01 14:52
Opłatek zazwyczaj mięknie na kremie tortowym. Raczej nie kładzie się opłatków na ciemne kremy, ponieważ mocny kolor przebija przez cienką warstwę wafla.
2018-06-18 14:57
Witam , czy pod masę cukrową nadaje się ten ganache? Pozdrawiam 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-18 16:34
Ta Ewo, można 👍
2018-06-19 11:12
Dziękuję ❤️
2018-06-19 12:01
Czy ganasz jako tynk do tortu ma być schłodzony w lodówce czy wystarczy jak wystygnie poza lodówka i czy jak już otynkuje tort to trzeba go włożyć do lodówki i później nakładać masę cukrową czy nie trzeba go wkładać i wystarczy nakładać mase
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-19 20:36
Krem czekoladowy lepiej schłodzić w lodówce. Kontroluj co parę minut jego konsystencję, aż będziesz zadowolona. Po tynkowaniu do lodówki a na koniec masa cukrowa.
2018-06-22 09:04
Ganache jak widać się udał. Pierwszy raz w życiu robiłam ganache i nie sądziłam że to takie proste. Dziękuję za przepis na pewno nie raz skorzystam. A czy gorzką czekolade można zastąpić mleczną i w jakoch proporcjach.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-22 09:48
Brawo!! Krem czekoladowy wygląda idealnie. Tak, można użyć np. białej czekolady lub czekolady mlecznej. Dodajesz jej wówczas trochę więcej, lub tyle samo.
2018-07-01 09:36
Pani przepisy wyglądają na łatwiejsze, proste niż ja stosuję, a efekt ten sam. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2018-07-07 00:26
Pomocy. A co jeśli śmietanka się zagotuje?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-07 14:44
Zdejmij na chwilę z palnika i dopiero dodawaj czekoladę. Będzie dobrze 🌼

Krem czekoladowy do tortu

Krem ganache z gorzkiej czekolady jest idealny do tortów. Można nim przekładać warstwy tortu lub polecać tort na samym końcu. Taki krem jest idealny też do tynkowania tortu. Jako polewa czekoladowa wystarczy go przestudzić. Ganache do tynkowania tortu lub jako prosty krem czekoladowy do tortu powinno już być dodatkowo schładzane, by zgęstniało. 

Prosty krem czekoladowy do tortu

Ganache to idealny krem do tortów, ale nie tylko. Bardzo gorąco polecam go również jako nadzienie lub polewę do naleśników. Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto do naleśników. Krem czekoladowy do kanapek? Pewnie! Takie kanapki pokochają Twoje dzieci. Zapraszam też po inne moje przepisy na proste placki i naleśniki