Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem czekoladowy Ganache

Krem czekoladowy Ganache

Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada. Zapraszam po najlepszy krem czekoladowy na polewę do ciast, do tortów, babeczek i deserów. 

Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu ganache.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: około 400 g kremu

Kaloryczność kcal: 440 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Ganache

Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczów roślinnych w składzie (tylko kakaowy).

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.

Na zdjęciu krem po schłodzeniu w lodówce - 10 minut od przestudzenia. 

Krem czekoladowy Ganache, 1

W formie polewy użyłam kremu czekoladowego do przepisu na ciasto Milky Way.

Krem czekoladowy Ganache, 2

Do czego użyć polewy ganache

- Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.
- Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin chodzenia ganache w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.
- Aby z kremu czekoladowego zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.
- Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.

A może masz ochotę na pyszne naleśniki z kremem czekoladowym? Koniecznie sprawdź mój sposób jak zrobić naleśniki idealne :)

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (558 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krem czekoladowy do tortu

Czekoladowe ganache z gorzkiej czekolady jest idealny do tortów. Można nim przekładać warstwy tortu lub polecać tort na samym końcu. Taki krem jest idealny też do tynkowania tortu. Jako polewa czekoladowa wystarczy go przestudzić. Ganache do tortów lub jako prosty krem czekoladowy do tortu powinno już być dodatkowo schładzane, by zgęstniało. 

Masa czekoladowa

Ganasz to idealny krem do tortów, ale nie tylko. Bardzo gorąco polecam go również jako nadzienie lub polewę do naleśników. Krem czekoladowy do kanapek? Pewnie! Takie kanapki pokochają Twoje dzieci.