Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Uniwersalny krem czekoladowy - Ganache

Bardzo klasyczny krem Ganache, to nic innego jak podgrzana, tłusta śmietanka i roztopiona w niej gorzka czekolada ;-)

Wariacji smakowych i kompozycji jest wiele i niedługo pokażę Wam również inne wersje tego kremu. Tymczasem zapraszam do zrobienia mojego ulubionego, intensywnie czekoladowego kremu.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas chłodzenia: minimum 60 minut do uzyskania gęstego kremu

Składniki:
• 200 g śmietanki 30 %
• 200 g gorzkiej czekolady min. 60 % - dwie tabliczki

Uwaga - Wybierz dobrej jakości czekoladę z dużą ilością miazgi kakaowej. Czekolada nie powinna zawierać innych tłuszczy roślinnych w składzie (tylko kakaowy).

Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadź jednak do wrzenia.

Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance.

Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-1
Na zdjęciu krem po dodatkowym schłodzeniu w lodówce.

• Jeśli planujesz użyć kremu jako polewy do ciasta, tortu czy deseru nie musisz umieszczać go w lodowce. Wystarczy, że poczekasz aż całkowicie ostygnie.

• Do wylewania masy do tart wystarczy 1-2 godzin w lodówce. Masa powinna dać się formować przy użyciu szprycy do wyciskania.

• Aby z kremu zrobić trufle najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc.

• Jeśli uznasz, że masa jest za twarda - za gęsta, możesz lekko podgrzać ją do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji.

Na zdjęciu prosty deser z lekko ubitym kremem ganache :-)

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-2
Lekko przestudzony krem, jako polewa do ciasta Milky Way

uniwersalny-krem-czekoladowy-ganache-3
Na zdjęciu masa, po dodatkowym schłodzeniu w lodówce oraz ubiciu mikserem (napuszeniu i rozjaśnieniu kremu), użyta do tarty czekoladowej z jeżynami.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agata
2016-08-18 11:45
Wygląda i brzmi smacznie :) jednakże wersje wegańskie są już moimi ulubionymi. Sama tarta wygląda jak z magazynu o pieczeniu- piękna!
Ania
2016-08-18 13:57
Dziękuję za miłe słowa Agato.
Agata Ciesielska
2016-08-18 11:52
Czekolada w każdej formie jest bezbłędna!
Ania
2016-08-18 13:57
Zgadza się :-)
Polenka
2016-08-18 12:08
Mniam! Od czasu do czasu pozwalam sobie na czekoladowe szaleństwo :)
Ania
2016-08-18 13:58
Pewnie, czekolada jest pyszna i poprawia nastrój :-)
Kasia | Wyspa Inspiracji
2016-08-18 12:31
Wow, te tartetki są przeurocze. Krem muszę wypróbować :)
Ania
2016-08-18 13:58
Dzięki Kasiu i polecam!
KatarzynaKa
2016-08-18 14:14
A czy będzie przepis na te ciasto na zdjęciu???
Ania
2016-08-19 09:57
Będzie Kasiu.. już niedługo :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-20 19:30
Fit to on nie jest ale na pewno warty grzechu <3
Ania
2016-08-22 09:53
Zgadza się :-)
Karolina
2017-05-10 08:53
Witam serdecznie :) Mam pytanie: czy do obłożenia tortu pod polewę lustrzaną należy ganache ubić czy po prostu zostawić na całą noc w lodówce? Chodzi o to, żeby nie spływała. Pozdrawiam!
Ania
2017-05-11 09:35
Dzień dobry Karolino, Jeśli planujesz ganache użyć jako polewę na wierz tortu, to bez ubijania. Oblej tort polewą, wyrównaj powierzchnię szpatułką/piórkiem do gładzenia tortu i umieść w lodówce. (bez ubijania)
Krysia
2017-06-11 09:05
Robiłam polewę ganache ale z białej czekolady. Wszystko tak jak napisałaś ale nie chciała mi zgęstnieć. W końcu się zdenerwowalam i dodalam żelatyny. Może wiesz dlaczego tak się stało?
Ania
2017-06-11 09:27
Biała czekolada zawiera mleko w proszku, nie kakao. Powinnaś podwoić jej ilość.
Anna
2017-07-05 15:18
Jesli robimy z bialej czekolady to dajemy 200 ml smietanki i 600 gr bialej czekolady,inaczej nie zgestnieje.Dodatkowo do smarowania torta na zewnatrz sa inne roporcje niz Jako dem do wewnatrz.Ale to powinna wiedziec osoba ktora wstawia odpowiedzi aby ludzie sie pozniej nie denerwowali ze im nie wychodzi.Pozdrawiam
bietka
2017-07-04 17:39
fajny przepis, trzeba będzie wypróbować :)
Ania
2017-07-04 18:17
Dziękuję.