Mus czekoladowy
Prosty do zrobienia, pyszny mus czekoladowy, który zrobisz tylko z czterech składników. To wspaniały i bardzo uniwersalny mus bez jajek, za to z serkiem mascarpone. Świetny do tortów oraz jako deser w pucharku.
- tylko 4 składniki
- boski mus bez jajek
- do torów, trufli, deserów..
Czas przygotowania: 20 minut
Czas topienia czekolady: 5 minut
Liczba porcji: 1000 ml musu
Kaloryczność kcal: 290 w 100 ml musu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g
- 250 g serka mascarpone
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 200 g
- 2 łyżki cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Czasem sama tak robię. Na 20 minut przed szykowaniem musu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 250 gramów śmietanki słodkiej (rzadka śmietanka kremówka) to 250 ml, czyli jedna szklanka śmietanki. Kalorie policzone zostały z wykorzystaniem śmietanki słodkiej 30 %.
Ze śmietanką 30 % mus będzie lżejszy i mniej zwarty. Idealny do przełożenia tortu oraz deserów w pucharkach i wyciskania ozdób z rękawa cukierniczego.
Ze śmietanką 36 % mus będzie gęstszy i bardziej zwarty. Idealny do tart, tarteletek oraz formowania domowych trufli. Taki mus nada się też jako warstwa do tortu oraz do wyciskania ozdób na torty i ciasta.

Mus czekoladowy
Szklanka śmietany kremówki powinna się już chłodzić w lodówce, w wysokim naczyniu. W tym czasie przygotuj sobie czekoladę. Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ja wybrałam czekoladę 70 %. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady połamałam na mniejsze kawałki i umieściłam w niewielkim garnuszku. Garnuszek włożyłam do większego garnka, do którego wcześniej nalałam trochę wody. Duży ganek umieściłam na średniej mocy palnika.
W taki sposób roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Nie zajmie Ci to dłużej niż 5 minut. Możesz od czasu do czasu zamieszać czekoladę.

W ciągu kilku minut czekolada jest idealnie płynna, nie za gorąca i nie przypalona.

Opakowanie serka mascarpone umieść w misce. Może mieć zarówno temperaturę pomieszczenia, jak i temperaturę jaka panuje w lodówce. Wlej roztopioną czekoladę gorzką. Czekolada może być jeszcze lekko ciepła.

Serek mascarpone połącz z czekoladą. Polecam użyć do tego miksera na niskich obrotach. W krócej niż jedną minutę powstanie Ci aksamitny, gęsty krem czekoladowy.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.
Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Przy śmietance 36 % nie ma potrzeby stopniowego dodawania do niej cukru. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie.
Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 20 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę 30 % i 36 %. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu :)

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z gorzką czekoladą i wymieszaj całość. Ja używam miksera. Ustawiam najniższe obroty i w kilka sekund mój mus czekoladowy ma idealną konsystencję.
Na zdjęciach mus czekoladowy udekorowałam truskawkami i odrobiną roztopionej gorzkiej czekolady, która została na dnie garnuszka po roztapianiu jej w kąpieli wodnej. Otrzymałam łącznie litr musu czekoladowego.


Mój mus nie jest jak lekka pianka z kąpieli w wannie. Może Ci bardziej przypominać dobrze napowietrzony krem czekoladowy lub deser czekoladowy o strukturze musu. Jeśli więc chcesz, by mus czekoladowy był jeszcze lżejszy, to pomiń w przepisie krem mascarpone i roztopioną gorzką czekoladę dodaj do ubitej śmietanki. Czekolada powinna być wówczas całkowicie przestudzona, jednak nadal płynna. Wlewaj ją powoli do śmietanki, cały czas miksując ją na niskich obrotach.
Mus czekoladowy należy po zrobieniu trzymać w lodówce.
Smacznego!