Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Prosty do zrobienia, pyszny mus czekoladowy, który zrobisz tylko z czterech składników. To wspaniały i bardzo uniwersalny mus bez jajek, za to z serkiem mascarpone. Świetny do tortów oraz jako deser w pucharku.

- tylko 4 składniki
- boski mus bez jajek
- do torów, trufli, deserów..

Czas przygotowania: 20 minut
Czas topienia czekolady: 5 minut
Ilość porcji: 1000 ml musu

Kalorie: 290 w 100 ml musu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 200 g
  • 2 łyżki cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Śmietankę kremówkę 30 % lub 36 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę słodką 30 % ze śmietanką 36 %. Czasem sama tak robię. Na 20 minut przed szykowaniem musu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 250 gramów śmietanki słodkiej (rzadka śmietanka kremówka) to 250 ml, czyli jedna szklanka śmietanki. Kalorie policzone zostały z wykorzystaniem śmietanki słodkiej 30 %.

Ze śmietanką 30 % mus będzie lżejszy i mniej zwarty. Idealny do przełożenia tortu oraz deserów w pucharkach i wyciskania ozdób z rękawa cukierniczego.
Ze śmietanką 36 % mus będzie gęstszy i bardziej zwarty. Idealny do tart, tarteletek oraz formowania domowych trufli. Taki mus nada się też jako warstwa do tortu oraz do wyciskania ozdób na torty i ciasta. 

Mus czekoladowy, 1

Mus czekoladowy

Szklanka śmietany kremówki powinna się już chłodzić w lodówce, w wysokim naczyniu. W tym czasie przygotuj sobie czekoladę. Dobrej jakości czekoladę gorzką roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ja wybrałam czekoladę 70 %. Dwie tabliczki gorzkiej czekolady połamałam na mniejsze kawałki i umieściłam w niewielkim garnuszku. Garnuszek włożyłam do większego garnka, do którego wcześniej nalałam trochę wody. Duży ganek umieściłam na średniej mocy palnika.

W taki sposób roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej. Nie zajmie Ci to dłużej niż 5 minut. Możesz od czasu do czasu zamieszać czekoladę.

Mus czekoladowy, 2

W ciągu kilku minut czekolada jest idealnie płynna, nie za gorąca i nie przypalona. 
Mus czekoladowy, 3

Opakowanie serka mascarpone umieść w misce. Może mieć zarówno temperaturę pomieszczenia, jak i temperaturę jaka panuje w lodówce. Wlej roztopioną czekoladę gorzką. Czekolada może być jeszcze lekko ciepła.  
Mus czekoladowy, 4

Serek mascarpone połącz z czekoladą. Polecam użyć do tego miksera na niskich obrotach. W krócej niż jedną minutę powstanie Ci aksamitny, gęsty krem czekoladowy.
Mus czekoladowy, 5

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Przy śmietance 36 % nie ma potrzeby stopniowego dodawania do niej cukru. Możesz wsypać całość od razu i miksować do napuszenia i zgęstnienia oraz całkowitego rozpuszczenia się cukru w kremie.

Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 20 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. Możesz też wymieszać ze sobą śmietankę 30 % i 36 %. Robię tak dość często, gdy kończy mi się jedna śmietanka i wiem, że nie starczy mi jej do przepisu :)

Mus czekoladowy, 6

Do ubitej śmietanki dodaj krem mascarpone z gorzką czekoladą i wymieszaj całość. Ja używam miksera. Ustawiam najniższe obroty i w kilka sekund mój mus czekoladowy ma idealną konsystencję.

Na zdjęciach mus czekoladowy udekorowałam truskawkami i odrobiną roztopionej gorzkiej czekolady, która została na dnie garnuszka po roztapianiu jej w kąpieli wodnej. Otrzymałam łącznie litr musu czekoladowego.

Mus czekoladowy, 7

Mus czekoladowy, 8

Mój mus nie jest jak lekka pianka z kąpieli w wannie. Może Ci bardziej przypominać dobrze napowietrzony krem czekoladowy lub deser czekoladowy o strukturze musu. Jeśli więc chcesz, by mus czekoladowy był jeszcze lżejszy, to pomiń w przepisie krem mascarpone i roztopioną gorzką czekoladę dodaj do ubitej śmietanki. Czekolada powinna być wówczas całkowicie przestudzona, jednak nadal płynna. Wlewaj ją powoli do śmietanki, cały czas miksując ją na niskich obrotach.

Mus czekoladowy należy po zrobieniu trzymać w lodówce. 
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (62 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-02-04 21:58
Bardzo dobry. Za dobry i teraz podjadam cały dzień😂
-- Ania z AniaGotuje.pl Ha ha👍
2019-02-20 16:41
Cudo! Dzięki za przepis! 👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale cudny!🙂
2019-03-09 14:17
Zrobiłam z mlecznej czekolady. Nie trzeba było dosładzać. Tak tak tak !!!! To jest przepyszne.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
Reklama
2019-04-17 18:03
Na liście składników są 2 łyżki cukru, a w przepisie 3. Jestem facetem, więc ile powinno być? ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-18 12:55
Masz rację.. rozpędziłam się z opisem. Będą to dwie łyżki cukru, ale jak wolisz słodszy krem to i trzecia nie zaszkodzi. Dziękuję za uważność 🙂👍
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-18 12:55
Masz rację.. rozpędziłam się z opisem. Będą to dwie łyżki cukru, ale jak wolisz słodszy krem to i trzecia nie zaszkodzi. Dziękuję za uważność 🙂👍
2019-05-30 06:50
Czy ten mus czekoladowy można użyć do tortu bezowego z gotowych podkładów czy raczej podkłady będą dla niego "za ciężkie" ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-30 09:18
Możesz go Kasiu dać na górę z owocami 🙂
2019-08-19 20:18
Przepyszny 😛😋 idealnie pasuje do galaretki 😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl uuuu.. brawo Kasiu!😍👌👏️

Mus czekoladowy

Domowy mus czekoladowy to świetna baza pod dowolny deser czekoladowy w pucharku. Mus czekoladowy przygotowany ze śmietanki kremówki 30 % będzie bardziej delikatny i puszysty, niż ten zrobiony ze śmietanki 36 %. Taki puszysty mus czekoladowy jest boski do wyjadania łyżkami! Mus czekoladowy ze śmietanką 36 % będzie bardziej zwarty, a nawet truflowy. Taki gęsty mus czekoladowy jest idealny do formowania kulek i obtaczania ich np. we wiórkach kokosowych, czy też kakao albo cynamonie. Mój domowy mus czekoladowo jest bardzo mocno czekoladowy. Można go śmiało użyć jako krem czekoladowy do tortu lub do wyłożenia na ciasto czekoladowe. Taki mus czekoladowy będzie też świetny jako deser w pucharku. Mus czekoladowy an Walentynki to super pomysł. Wystarczy tylko dodać owoce. Polecam truskawki, borówki lub maliny. To taki mus krem czekoladowy dla miłośników czekolady gorzkiej. 

Mus czekoladowy do tortu

Mus czekoladowy szykowany na bazie mniej procentowej kremówki, czyli tej 30 % będzie świetny, jako krem czekoladowy do tortu. Mój mus czekoladowy bez jajek będzie świetny, jako deser dla dzieci. U mnie mus czekoladowy z mascarpone świetnie sprawdza się jako jedna z warstw do sernika na zimno. Jeśli lubisz czekoladę, to zobacz mój ulubiony przepis.. polewa czekoladowa jak z bajki! Zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz bardzo dużo prostych, sprawdzonych i ciekawych przepisów na dania obiadowe, zupy, ciasta, desery i sałatki. Koniecznie zobacz też jak zrobić super proste babeczki czekoladowe