Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Krem sułtański

Krem sułtański

Krem sułtański to popularny jeszcze w czasach PRL-u deser, który szykuje się głównie z bitej śmietany, kakao i rodzynek. Do tego obowiązkowo rum oraz pokruszone bezy.  

Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia rodzynek minimum: 2 godziny
Liczba porcji: 2 duże lub 4 małe pucharki

Kaloryczność kcal: 345 w 100 g deseru [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % - cały kartonik
  • 40 g cukru pudru - około 4 łyżki
  • 80 g rodzynek - najlepiej sułtańskich
  • do 70 ml dowolnego rumu
  • 20 g kakao - 2 pełne łyżki
  • dekoracja do wyboru: około 6 mini bezików; prażone płatki migdałów; domowy biszkopt

Krem sułtański przepis
Krem sułtański, 1

Krok 1: Rodzynki zalej rumem

Wersja dłuższa: Dzień przed szykowaniem deseru, najlepiej wieczorem: Około 80 gramów rodzynek (najlepsze będą sułtańskie) umieść w małej misce i zalej 60-70 ml dowolnego rumu lub ewentualnie brandy. Miskę przykryj talerzykiem i zostaw tak na całą noc, np. na blacie kuchennym.

Wersja szybsza: Na dwie godziny przed szykowaniem deseru około 80 gramów rodzynek umieść w sitku w zlewie i przelej wrzątkiem. Odsączone umieść w małej misce i zalej 60-70 ml dowolnego rumu lub ewentualnie brandy. Miskę przykryj talerzykiem i zostaw tak na około 2 godziny.

Porada 1: Rodzynki raczej nie wchłoną całego alkoholu. Można go zostawić np. do innego deseru lub też nasączyć nim biszkopt domowy lub biszkoptu, które można ułożyć w pierwszej kolejności, na dnie pucharków. 

Porada 2: Rum i brandy można zamienić na mieszankę zwykłe wódki z odrobiną aromatu rumowego. W wersji bezalkoholowej może być być zwykła woda z aromatem rumowym. 

Rodzynki zalej rumem

Krok 2: Ubij śmietankę z cukrem

Bardzo dobrze chłodzoną śmietankę (u mnie 500 ml śmietanki kremówki 30 %) umieść w wyższym naczyniu. Od razu wsyp też 40 gramów cukru pudru i zacznij ubijać śmietankę. Zacznij od niższych obrotów i powoli je zwiększaj, aż do wysokich. Śmietankę ubijaj tak długo, aż mocno zgęstnieje i zrobi się sztywna. 

Porada: Można też użyć tylko śmietanki 36 %, która ubije się szybciej ale będzie tłustsza i kaloryczniejsza, albo też wymieszać śmietankę 30 % i 36 % w proporcji pół na pół.

Ubij śmietankę z cukrem

Krok 3: Podziel krem i dodaj kakao

Połowę bitej śmietany przełóż do osobnego naczynia. Dodaj do niego około 20 gramów kakao i wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki, aż otrzymasz jednolity, czekoladowy krem. 

Podziel krem i dodaj kakao

Krok 4: Skomponuj deser

Przygotuj dwa duże lub cztery małe pucharki. 

Wersja 1: Na dno każdego pucharka wyłóż porcję odsączonych z rumu rodzynek. Kolejne warstwy to: bita śmietana z kakao; bita śmietana klasyczna; porcja rodzynek, pokruszone bezy. 
Wersja 2: Na dno każdego pucharka wyłóż pokruszone bezy lub nasączone resztkami alkoholu (po moczeniu rodzynek) biszkopty lub kawałki biszkoptu domowego. Kolejne warstwy to: bita śmietana z kakao; bita śmietana klasyczna; porcja rodzynek, pokruszone bezy lub/oraz prażone płatki migdałów.

Skomponuj deser

Krem sułtański, 6

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa duże lub cztery mniejsze desery w pucharku.

Gotowy krem sułtański podawaj od razu. Jeśli odłożysz go na później do lodówki, to zapewne bezy zmiękną i nie będą już tak smacznie i chrupiące. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Krem sułtański

Domowy, kiedyś znacznie bardziej popularny - krem sułtański.. Kojarzy go zapewne każdy, kto pamięta czasy PRL-u. Ten niezwykły deser, podawany zwykle w eleganckich pucharkach, to kwintesencja nostalgii, smaku i elegancji tamtej epoki. Wtedy kiedy świeże owoce były towarem deficytowym, ten kremowy zabójca smakoszy stawał się prawdziwym symbolem luksusu i wyrafinowania. Domowy krem sultanski jest prosty w przygotowaniu. Krem sułtański składał się z kilku warstw różnych smaków i konsystencji, co stanowiło duży kontrast w porównaniu do innych deserów z tamtych czasów, które często były dość jednolite i proste w przyrządzeniu. Na krem sułtański przepis nie był tylko jeden. Można go było przygotować tak, że na dno szklanek wykładało się kawałki domowego biszkoptu, który był wcześniej nasączony aromatycznym rumem lub brandy, albo też mieszanka zwykłej wódki i soku. W wersji bezalkoholowej był to np. tylko aromat. Na biszkopcie umieszczano warstwę kremu z bitej śmietany, który mógł być różnej konsystencji, ale zawsze musiał być gładki i delikatny. Krem mógł być np. waniliowy, waniliowo-budyniowy lub czekoladowy. Do tego na górę albo rodzynki albo świeże owoce z tych co były wtedy dostępne. Niektórzy mogli sobie pozwolić  na mieszankę owoców z puszki. Na krem sułtański przepisy były też nieco inne. Wersja z mini bezami stała się bardziej popularna, a krem dzielono na klasyczny oraz z dodatkiem kakao. I tak też mniej więcej wygląda mój przepis na krem sułtański. Pomimo prostoty składników, sekret kremu sułtańskiego tkwił w precyzyjnym doborze proporcji i starannym przygotowaniu. To danie wymagało umiejętności, cierpliwości i wprawy, by nawet w tak prostej wersji prezentował się apetycznie. Domowy deser krem sułtański przyciągał uwagę nie tylko wyglądem, ale i zapachem, który był aksamitny, słodki, z nutą alkoholu. Krem sułtański, choć prosty, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić krem sułtański, to zapraszam po mój ulubiony przepis na krem sultanski. Można śmiało powiedzieć, że krem sułtański to deser z duszą, który przypomina nam o starych, dobrych czasach. Choć obecnie rzadko jest spotykany, na pewno warto go odkryć na nowo i przekonać się, czy nadal ma w sobie ten sam urok, co kiedyś.