Krem sułtański
Krem sułtański to popularny jeszcze w czasach PRL-u deser, który szykuje się głównie z bitej śmietany, kakao i rodzynek. Do tego obowiązkowo rum oraz pokruszone bezy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas moczenia rodzynek minimum: 2 godziny
Liczba porcji: 2 duże lub 4 małe pucharki
Kaloryczność kcal: 345 w 100 g deseru
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % - cały kartonik
- 40 g cukru pudru - około 4 łyżki
- 80 g rodzynek - najlepiej sułtańskich
- do 70 ml dowolnego rumu
- 20 g kakao - 2 pełne łyżki
- dekoracja do wyboru: około 6 mini bezików; prażone płatki migdałów; domowy biszkopt
Krem sułtański przepis
Wersja dłuższa: Dzień przed szykowaniem deseru, najlepiej wieczorem: Około 80 gramów rodzynek (najlepsze będą sułtańskie) umieść w małej misce i zalej 60-70 ml dowolnego rumu lub ewentualnie brandy. Miskę przykryj talerzykiem i zostaw tak na całą noc, np. na blacie kuchennym.
Wersja szybsza: Na dwie godziny przed szykowaniem deseru około 80 gramów rodzynek umieść w sitku w zlewie i przelej wrzątkiem. Odsączone umieść w małej misce i zalej 60-70 ml dowolnego rumu lub ewentualnie brandy. Miskę przykryj talerzykiem i zostaw tak na około 2 godziny.
Porada 1: Rodzynki raczej nie wchłoną całego alkoholu. Można go zostawić np. do innego deseru lub też nasączyć nim biszkopt domowy lub biszkoptu, które można ułożyć w pierwszej kolejności, na dnie pucharków.
Porada 2: Rum i brandy można zamienić na mieszankę zwykłe wódki z odrobiną aromatu rumowego. W wersji bezalkoholowej może być być zwykła woda z aromatem rumowym.
Bardzo dobrze chłodzoną śmietankę (u mnie 500 ml śmietanki kremówki 30 %) umieść w wyższym naczyniu. Od razu wsyp też 40 gramów cukru pudru i zacznij ubijać śmietankę. Zacznij od niższych obrotów i powoli je zwiększaj, aż do wysokich. Śmietankę ubijaj tak długo, aż mocno zgęstnieje i zrobi się sztywna.
Porada: Można też użyć tylko śmietanki 36 %, która ubije się szybciej ale będzie tłustsza i kaloryczniejsza, albo też wymieszać śmietankę 30 % i 36 % w proporcji pół na pół.
Połowę bitej śmietany przełóż do osobnego naczynia. Dodaj do niego około 20 gramów kakao i wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki, aż otrzymasz jednolity, czekoladowy krem.
Przygotuj dwa duże lub cztery małe pucharki.
Wersja 1: Na dno każdego pucharka wyłóż porcję odsączonych z rumu rodzynek. Kolejne warstwy to: bita śmietana z kakao; bita śmietana klasyczna; porcja rodzynek, pokruszone bezy.
Wersja 2: Na dno każdego pucharka wyłóż pokruszone bezy lub nasączone resztkami alkoholu (po moczeniu rodzynek) biszkopty lub kawałki biszkoptu domowego. Kolejne warstwy to: bita śmietana z kakao; bita śmietana klasyczna; porcja rodzynek, pokruszone bezy lub/oraz prażone płatki migdałów.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa duże lub cztery mniejsze desery w pucharku.
Gotowy krem sułtański podawaj od razu. Jeśli odłożysz go na później do lodówki, to zapewne bezy zmiękną i nie będą już tak smacznie i chrupiące.
Smacznego.