Mimoza
Drink Mimosa (Mimoza) to jeden z najprostszych do zrobienia koktajli alkoholowych, który zrobisz tylko z dwóch składników. Najczęściej podaje się go wiosną i latem.
- tylko 2 składniki
- gotowy w 5 minut
- podawany jako aperitif
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2 kieliszki
W 1 kieliszku:
Wartość energetyczna
72 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 120 ml szampana lub Prosecco np. Dry
- 120 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - ewentualnie sok z kartonu
Mimoza
Użyte kieliszki do szampana miały pojemności około 140 ml.
W przepisie podaję ilość składników na dwa kieliszki. Kaloryczność drinku policzona została na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Drink Mimosa (Mimoza) to bardzo prosty w przygotowaniu drink. Należy pamiętać tylko o tym, że podajemy go schłodzonego. Warto zatem schłodzić wcześniej zarówno sok z pomarańczy (lub całe pomarańcze) oraz szampana lub wino musujące. Kieliszki do szampana polecam umieścić w komorze zamrażalnika na 15 minut przed podaniem drinków.
Mimoza drink
Aby zrobić drink minosa przygotuj sobie mocno schłodzoną butelkę szampana lub wina musującego np. Prosecco (najlepiej schłodzone do temperatury 6 stopni). Wybieraj spośród różnych rodzajów: Extra Brut, Brut, Extra Dry oraz Prosecco Dry. Sama sięgam najczęściej po Prosecco Dry, w którym poziom cukru resztkowego wynosi 117 – 32 g/l, Jest to więc wino musujące medium sweet. W sprzedaży jest jeszcze Proscecco Demi Sec i jest to wino musujące słodkie oraz Dolce, które jest bardzo słodkie i też można je użyć.
Drugim składnikiem jest sok z pomarańczy. Gorąco polecam schłodzić świeże pomarańcze i wycisnąć z nich sok na chwilę przed skomponowaniem drinka. Jeśli jednak nie masz pod ręką soczystych pomarańczy, to możesz też użyć dobrej jakości soku pomarańczowego z kartonu.
Do kieliszków do szampana (najlepiej schłodzonych przez chwilę w komorze zamrażalnika) wlej około 60 ml soku z pomarańczy, a następnie wlej też tyle samo szampana lub wina musującego. Jeśli Twoje kieliszki mają inną pojemność niż moja, to wystarczy pamiętać o tym, że proporcje szampana do soku wynoszą 1:1. Wlewamy zatem zawsze tyle samo soku, co szampana. Sok z pomarańczy zawsze wlewany do kieliszków jako pierwszy. Drink Mimosa podajemy do wypicia od razu po zrobieniu.
Mimosa drink podajemy najczęściej jako aperitif, czyli w tym przypadku będzie to napój alkoholowy, którym rozpoczniesz swój posiłek albo też zainaugurujesz początek przyjęcia.
Smacznego.