Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mimoza

Mimoza

Drink Mimosa (Mimoza) to jeden z najprostszych do zrobienia koktajli alkoholowych, który zrobisz tylko z dwóch składników. Najczęściej podaje się go wiosną i latem.

- tylko 2 składniki
- gotowy w 5 minut
- podawany jako aperitif

Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2 kieliszki
W 1 kieliszku: Wartość energetyczna 72 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 120 ml szampana lub Prosecco np. Dry
  • 120 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - ewentualnie sok z kartonu

Mimoza 

Użyte kieliszki do szampana miały pojemności około 140 ml. 
W przepisie podaję ilość składników na dwa kieliszki. Kaloryczność drinku policzona została na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Drink Mimosa (Mimoza) to bardzo prosty w przygotowaniu drink. Należy pamiętać tylko o tym, że podajemy go schłodzonego. Warto zatem schłodzić wcześniej zarówno sok z pomarańczy (lub całe pomarańcze) oraz szampana lub wino musujące. Kieliszki do szampana polecam umieścić w komorze zamrażalnika na 15 minut przed podaniem drinków. 

Mimoza, 1

Mimoza drink

Aby zrobić drink minosa przygotuj sobie mocno schłodzoną butelkę szampana lub wina musującego np. Prosecco (najlepiej schłodzone do temperatury 6 stopni). Wybieraj spośród różnych rodzajów: Extra Brut, Brut, Extra Dry oraz Prosecco Dry. Sama sięgam najczęściej po Prosecco Dry, w którym poziom cukru resztkowego wynosi 117 – 32 g/l, Jest to więc wino musujące medium sweet. W sprzedaży jest jeszcze Proscecco Demi Sec i jest to wino musujące słodkie oraz Dolce, które jest bardzo słodkie i też można je użyć. 

Drugim składnikiem jest sok z pomarańczy. Gorąco polecam schłodzić świeże pomarańcze i wycisnąć z nich sok na chwilę przed skomponowaniem drinka. Jeśli jednak nie masz pod ręką soczystych pomarańczy, to możesz też użyć dobrej jakości soku pomarańczowego z kartonu. 

Do kieliszków do szampana (najlepiej schłodzonych przez chwilę w komorze zamrażalnika) wlej około 60 ml soku z pomarańczy, a następnie wlej też tyle samo szampana lub wina musującego. Jeśli Twoje kieliszki mają inną pojemność niż moja, to wystarczy pamiętać o tym, że proporcje szampana do soku wynoszą 1:1. Wlewamy zatem zawsze tyle samo soku, co szampana. Sok z pomarańczy zawsze wlewany do kieliszków jako pierwszy. Drink Mimosa podajemy do wypicia od razu po zrobieniu.

Mimoza, 2

Mimoza, 3

Mimosa drink podajemy najczęściej jako aperitif, czyli w tym przypadku będzie to napój alkoholowy, którym rozpoczniesz swój posiłek albo też zainaugurujesz początek przyjęcia. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (281 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mimoza

W Paryżu, w roku 1925, w sławnym hotelu Ritz, Frank Meier połączył ze sobą sok z pomarańczy i szampan. Kolor tego lekkiego drinka przypominał tropikalny kwiat Acaia dealbata, czyli Mimosa. Stąd właśnie nazwa Mimosa, czyli Mimoza i obie te nazwy stosuje się zamiennie, chociaż bardziej prawidłowa nazwa to drink Mimosa. Tak więc Mimosa (Mimoza) to świeży i delikatny koktajl alkoholowy z szampana lub wina musującego z sokiem z pomarańczy, gdzie zachowujemy proporcje pół na pół. Momosa to Long Drink, ponieważ drink podajemy w wąskich i podłużnych kieliszkach do szampana. Mimoza drink podajemy mocno schłodzony, ponieważ w takiej postaci smakuje najlepiej. Szykując drink mimosas polecam nawet wcześniej schłodzić dobrze same kieliszki. Warto na 15 minut przed podaniem Momoza umieścić je nawet w komorze zamrażalnika. Szampan lub wino musujące typu Prosecco też schładzamy, najlepiej do temperatury 6 stopni. Mimosa drink szykuj się z dobrej jakości szampanem, ale i wino musujące będzie wspaniałe w połączeniu z sokiem z pomarańczy. Sama gorąco polecam Prosecco Dry. Wyróżniamy bowiem cztery rodzaje wina musującego Prosecco. Będzie to Prosecco Extra Brut, Prosecco Brut, Prosecco Extra Dry i Prosecco Dry. Główna różnica polega na ilości/poziomie cukru resztkowego. I tak Extra Brut będzie najbardziej wytrawne, zaś Dry najsłodsze spośród wymienionych, ponieważ zawiera poziom cukru resztkowego w okolicach 17 – 32 g/l. Jest to więc wino musujące medium sweet. W sprzedaży jest jeszcze Proscecco Demi Sec i jest to wino musujące słodkie oraz Dolce, które jest bardzo słodkie. Koniecznie wypróbuj też super przepis na deser Creme Brulee. Zobacz też przepis na drink Pina colada. Super ciekawy jest też drink Caipirinha. Jest też bardzo prosty do zrobienia. Sprawdź też przepis na ciekawy drink Margarita. Zobacz też przepis na Sex on the beach drink, idealny na lato. 

Mimosa

Drink Mimosa należy do najprostszych do zrobienia drinków, ponieważ szykujesz go tylko z dwóch składników, a do tego nie potrzebujesz ani specjalnego wyczucia, ani też sprzętu do tego, by skomponować drink mimosa. Domowy koktajl mimoza największą furorę robi od wiosny do końca lata. Drink Mimoza jest tak lekki, delikatny i świeży, że to właśnie wiosną i latem cieszy się największą popularnością. Wszystkie składniki na momosa drink muszą być dobrze schłodzone, ponieważ drink Mimoza należy do takich drinków, do których nie daje się kostek lodu. Ponieważ jest to drink wyróżniający się pięknym, żółtawo pomarańczowym kolorem oraz delikatnym smakiem o nucie cytrusów, stał się niesamowicie popularny np. We Włoszech, gdzie panuje ciepły klimat i zawsze towarzyska atmosfera. Dlatego też Włosi tak lubią też drink aperol spritz, który również jest lekki i wygląda jak zachód słońca. Tak więc Mimosa obok Aperol spritz należy do najpopularniejszych drinków stosowanych jako aperitif. Żółte kwiaty Mimozy rosną również we Włoszech, więc skojarzenie ich koloru z barwą Mimosa drink jest idealne i bardzo trafione. Mimoza jest drinkiem uwielbianym głównie przez kobiety, jednak mężczyźni również chętnie po niego sięgają. Gorąco polecam szykować drink Mimoza właśnie ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to dobrej jakości sok z kartonu też będzie ok. Drink Mimosa (mimoza) znany jest na całym świecie. Jest prosty, delikatny, a składniki na jego zrobienie ogólnie dostępne. Pijamy jest głównie wiosną i latem, a okoliczności bywają różne. Przeważnie jednak są to pozytywne uroczystości rodzinne i firmowe bankiety. Drink Mimoza jest pijany na ślubach, wieczorach panieńskich i imprezach zaręczynowych. Na rocznicach oraz na wszelkich okolicznościach, na których panuje pozytywna atmosfera. Szczególnie często drink Mimosa serwowany jest na przyjęciach, które odbywają się na świeżym powietrzu.