Masa orzechowa

Masa orzechowa

Idealna i bardzo prosta do zrobienia masa orzechowa z serka mascarpone, śmietanki i masła orzechowego. To super przepis na domowy krem orzechowy do tortów, ciast, tart. Możesz go też jeść jak deser w pucharku.

- tylko 4 składniki
- kilka minut szykowania
- uniwersalny krem 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Ilość porcji: 750 gramów masy

Kalorie: 405 w 100 gramach kremu

Składniki:
  • 200 g masła orzechowego - pasta z orzechów arachidowych
  • szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki drobnego cukru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Śmietankę kremówkę 30 % przechowuj mocno schłodzoną w lodówce a na 30 minut przed szykowaniem kremu naczynie ze śmietanką umieść w zamrażalniku. 

Poznaj i zrób samodzielnie mój idealnie słodki i super puszysty krem orzechowy z mascarpone. To bardzo uniwersalna masa orzechowa, na którą znajdziesz wiele zastosowań. Możesz z niej skomponować pyszny deser w pucharku. Wystarczy posypać go orzechami i dodać kilka plasterków banana. To też świetna masa orzechowa do tortu, czy też babeczek. Sprawdzi się też jako masa to tart i tarteletek.

Masa orzechowa, 1

Masa orzechowa

Aby zrobić krem orzechowy użyłam gotowego masła orzechowego z orzechów arachidowych, czyli orzechów ziemnych. Szukaj pasty orzechowej 100 %, bez dodatków. Dobra będzie też pasta orzechowa z orzechów włoskich lub z orzechów nerkowca. Masło orzechowe z orzechów laskowych może być troszkę zbyt gorzkie do tego kremu.

Zanim zważysz 200 gramów pasty orzechowej, pamiętaj o tym, by zawsze najpierw zamieszać masło. Niech olej połączy się z miazgą.

Masa orzechowa, 2

W szklanym lub metalowym naczyniu umieść opakowanie serka mascarpone. Możesz użyć serka mascarpone z lodówki, jak i takiego trzymanego w temperaturze pomieszczenia. Do serka dołóż masło orzechowe.
Masa orzechowa, 3

Masło z serkiem dokładnie wymieszaj. Dasz radę zrobić to łyżką. Możesz też użyć miksera z klasycznymi mieszadłami. Ustaw małą moc i miksuj składniki. Wystarczy chwila, by obie masy się połączyły.
Masa orzechowa, 4

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła. Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę drobnego cukru. Miksuj śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach a następnie wsyp drugą łyżkę cukru. Potem tak samo dodaj jeszcze dwie łyżki cukru. Śmietankę ubijaj jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a cukier całkowicie w niej rozpuszczony.

Jeśli sięgniesz po śmietankę 36 %, to zapewne ubije się ona znacznie szybciej niż ta 30 %. Śmietanki 36 % nie trzeba dodatkowo schładzać w zamrażalniku. Śmietankę 30 % polecam już dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku.. wystarczy 30 minut. Nie pozwól oczywiście, by śmietanka się zamroziła. 

Masa orzechowa, 5

Do naczynia z kremem z mascarpone i masła orzechowego zacznij dodawać bitą śmietanę. Daj łyżkę i delikatnie wmieszaj ją w krem przy pomocy łyżki lub szpatułki. Potem kolejna łyżka bitej śmietany. W ten sposób wmieszaj całą bitą śmietanę.
Masa orzechowa, 6

Po połączeniu kremu z bitą śmietaną masa orzechowa jest już gotowa. Możesz podawać ją od razu lub przechowywać w lodówce do kilku dni. Warto więc krem orzechowy przygotować sobie np. na dzień przed pieczeniem biszkoptu pod tort orzechowy.
Masa orzechowa, 7

Jeśli myślisz już o tym, by krem wykorzystać do tortu, to polecam Ci mój przepis na biszkopt
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (56 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/166521
Reklama

Komentarze

2018-11-26 18:43
Aniu, dzień bez przepisu od Ciebie to dzień stracony :) Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Asiu ❤️
2018-12-07 22:39
Smak obłędny👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
Reklama
2018-12-07 22:43
👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Na tarcie.. rewelacja!😍

Masa orzechowa

Prosta w wykonaniu masa orzechowa do tortu, którą można wyjadać z miski łyżkami. To pyszna masa orzechowa przepisy. Aby zrobić ten boski krem z orzechów ziemnych potrzebujesz tylko cztery składniki. Masło orzechowe możesz kupić w sklepie. Możesz użyć masła, czyli pasty z orzechów włoskich, arachidowych lub też z orzechów nerkowca. Możesz też użyć mieszanej pasty z orzechów. Najlepsza będzie pasta 100 % z orzechów. Cukier bowiem dodajesz samodzielnie do Śmietanki podczas ubijania jej na bitą śmietanę. Masło orzechowe możesz też zrobić samodzielnie, jeśli tylko posiadasz blender kielichowy o dużej mocy.

Krem orzechowy z mascarpone

Z dodatkiem serka mascarpone krem orzechowy wychodzi bardzo kremowy i jeszcze pyszniejszy. Taka masa orzechowa z mascarpone będzie stabilniejsza i idealnie sprawdzi się do przełożenia tortu. Masa orzechowa sprawdzi się też do dekoracji bezowych deserów. Polecam Ci mój przepis na bezy oraz na mini bezy. Krem orzechowy możesz wyłożyć do pucharków. Wystarczy dodać do niego kilka plasterków banana i posypać prażonymi orzechami, by w kilka minut wyczarować pyszny deser. Domowa granola to coś co polecam zawsze - najlepsza na śniadanie.