Rurki z kremem

Rurki z kremem

Domowe rurki z kremem to pyszny deser na każdą okazję. Przepis jest niezwykle prosty, a rurki z kremem ze śmietanki i mascarpone wychodzą delikatne i chrupiące. 

- tylko niezbędne składniki
- najprostszy sposób na krem do rurek
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia rurek: 20 minut
Liczba porcji: 22 rurki z kremem

Kaloryczność kcal: 245 w 1 rurce
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do rurek

  • 400 g mąki pszennej np. uniwersalnej - około 2,5 szklanki
  • 200 g masła - 1 klasyczna kostka
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 % - pół dużego kubeczka/opakowania
  • 1 łyżka cukru pudru - około 15 g

Składniki na krem z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 % - 250 ml
  • 4 czubate łyżki cukru pudru - około 90 g
  • ewentualnie nasionka wanilii lub pasta

Rurki z kremem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę oraz mascarpone do kremu trzymaj schłodzone w lodówce. 

Pieczenie: 200 stopni, o stopnień niżej niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Ewentualnie 185 stopni z funkcją termoobiegu. 
Czas pieczenia: do 20 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam cukru pudru użytego do prószenia gotowych rurek. Zanim zaczniesz szykować rurki z kremem, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Rurki z kremem, 1

Rurki z kremem przepis

Przygotuj ciasto kruche na rurki. W jednej misce umieść razem: 400 gramów mąki pszennej np. uniwersalnej, czyli około 2,5 szklanki mąki; 200 gramów śmietany kwaśnej 18 %, czyli pół dużego kubeczka/opakowania; 200 gramów zimnego masła pokrojonego w kostkę; 1 łyżkę cukru pudru, czyli około 15 gramów cukru. 

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na desce, czystym blacie lub na stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. 

Rurki z kremem, 2

Kulę ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na pełną godzinę. Po tym czasie ciasto umieść na lekko oprószonej mąką desce lub na stolnicy. Ciasto rozwałkuj na cienki placek nie grubszy niż 1,5 mm. (Swoją kulę ciasta dzielę na trzy kawałki, które rozwałkowuję osobno). Placek ciasta pokrój w paski o szerokości około 1,5 cm. 
Rurki z kremem, 3

Metalowe rurki (foremki do rurek z kremem) natłuść z zewnątrz odrobiną masła. Paski ciasta nawijaj na każdą rurkę zaczynając od węższej strony. Zaczynaj równo przy otworze, ale nie zakrywaj go ciastem. Paski ciasta nakładaj tak, by zachodziły na siebie w połowie. W taki sposób nawijaj ciasto, aż do drugiego końca o szerszej średnicy. Ważne jest to, by nie zakryć ciastem szerszego otworu, aby po upieczeniu rurek można było swobodnie wyjmować metalowe foremki. W taki sposób przygotuj wszystkie rurki. 

Ciasto nawinięte na metalowe foremki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odstępy. 

Porady: Jeśli paski ciasta wyszły Ci trochę za grube, to podczas nakładania ich na metalową foremkę można je lekko rozciągać. Gdyby pasek ciasta okazał się za krótki, to śmiało nakładasz kolejny (w miejscu styku tego, który się skończył) i w razie potrzeby przycinasz go, jeśli drugi pasek okaże się za długi. Jeśli nie masz wystarczającej liczby foremek, to piecz swoje rurki partiami. Jeśli nie chcesz oprószać rurek z kremem cukrem pudrem (po upieczeniu), to foremki z nałożonym ciastem możesz obtoczyć w cukrze drobnym i piec je w takiej formie. 
Rurki z kremem, 4

Formę gotowymi do pieczenia rurkami umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (mniej więcej na środku komory piekarnika lub odrobinę niżej) z opcją pieczenia góra/dół lub ewentualnie ustaw 185 stopni z funkcją termoobiegu. Rurki piecz tak do 20 minut, aż zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z rurkami z piekarnika. 

Rurki z foremkami ostrożnie przełóż na deskę lub na kratkę do studzenia wypieków i piecz kolejną partię. Jeśli nie masz wystarczającej liczby foremek, to po lekkim przestudzeniu rurek, ostrożnie wyjmij metalowe foremki (łapiesz za wystający kawałek foremki od szerszej strony) i szykuj z nimi kolejne rurki (w razie potrzeby poczekaj aż się przestudzą, oczyść je i ponownie lekko natłuść). Kruche rurki odłóż do przestudzenia i zabierz się za szykowanie kremu. 
Rurki z kremem, 5

Aby zrobić krem do rurek korzystam z mojego przepisu na krem do tortu w wersji lekko zmodyfikowanej. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Będzie to 250 gramów serka mascarpone, 250 gramów śmietanki kremówki 30 % oraz 4 czubate łyżki cukru pudru, czyli około 90 gramów. Serek i śmietanka muszą być wcześniej mocno schłodzone. 

Od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy po maksymalnie 2 minutach ubijania (pewnie znacznie szybciej). Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Porada: Do kremu dodałam też odrobinę pasty z prawdziwej wanilii. Można też dodać pół łyżeczki esencji waniliowej.

Rurki z kremem, 6

Krem przełóż do dużego rękawa cukierniczego. Użyłam rękawa wielokrotnego użytku oraz tylki Wilton 1m. Można też sięgnąć po rękaw jednorazowy z ręcznie odcięta końcówką. Delikatnie umieść końcówkę jak najgłębiej od szerszej strony rurki i wypełniaj ją kremem. W taki sposób wypełnij kremem wszystkie kruche rurki. Przed podaniem oprósz je dodatkowo cukrem pudrem. 
Rurki z kremem, 7

Rurki z kremem, 8

Jeśli rurki z kremem nie zostaną zjedzone w dniu podania, to należy przechowywać je w lodówce pod przykryciem. Świeżość i kruchość zachowają przynajmniej przez dwa dni.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (237 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rurki z kremem

Pamiętam jak kiedyś  od czasu do czasu kupowałam pyszne, chrupiące i świeżutki rurki z kremem w Tesco, obok naszego domu. Nie było to w samym sklepie, a gdzieś na wysepce i sprzedawane tam były wyłącznie rurki z kremem, ale były naprawdę smaczne. Tamto ciasto na rurki z kremem było kruche, ale wyglądało raczej jak wafelek. W warunkach domowych szykuje się je trochę inaczej. Aby zabrać się za przepis na rurki z kremem trzeba się zaopatrzyć w metalowe rurki, którymi oblepia się ciasto. Bez takich rurek nie da rady uformować ciasta tak, by zachowało ono swój kształt. Foremki na rurki z kremem budyniowym, czy też dowolnym innym kremem są już powszechnie dostępne i to po przystępnej cenie. Zazwyczaj wymiary takich metalowych rurek są zbliżone. Na rurki z kremem przepis jest naprawdę super prosty i raczej powszechny. Przynajmniej jest tak z ciastem, ponieważ wszyscy szykują je od lat bardzo podobnie. Trochę inaczej można zrobić sam krem, ponieważ może on być zdobiony na wiele sposobów. Oczywiście sama precyzja wykonania i staranność też mają ogromne znaczenie. Zazwyczaj przepisy na rurki z kremem zawierają jeszcze cukier drobny, by obtoczyć w nim rurki jeszcze przed pieczeniem. Można tak oczywiście zrobić, jednak ja wolę oprószyć cukrem pudrem już gotowe do padania rurki z kremem. Niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu są też domowe eklery z pysznym kremem. 

Rurki z kremem przepisy

Jak to zazwyczaj bywa przy słodkich wypiekach z kremami, zastanawiamy się nad kalorycznością deseru. Rurki z kremem kcal w moim wykonaniu to około 245 kcal na jedną, spora rurkę z kremem z serkiem mascarpone. Mimo, że samo ciasto na rurki z kremem jest niezwykle proste, to wiele osób zastanawia się, czy można zrobić rurki z kremem z ciasta francuskiego. Oczywiście, że tak. Pomijacie cały proces szykowania ciasta i tylko tniecie płat ciasta francuskiego na paski. Domowe rurki z kremem z użyciem ciasta francuskiego mogą się trochę szybciej upiec. Samo ciasto będzie też bardziej kruche i delikatne, więc zdejmujemy je z metalowej foremki po lekkim przestudzeniu. Rurki z kremem kojarzą mi się z przepisem na ptysie, gdzie również dajemy do środka pyszny krem. Przepysznymi słodkościami są też gniazdka oblane lukrem. Prawdziwe szaleństwo to oczywiście chrust, czyli domowe, idealne faworki. Moje ulubione są oczywiście rurki z kremem mascarpone i śmietanką kremówką i taki przepis pokazuję moim Czytelnikom. Jeśli więc chcecie wiedzieć jak zrobić rurki z kremem, to zapraszam do mojego przepisu i życzę powodzenia.