Ciasto z malinami
Niezwykle wilgotne i puszyste ciasto malinowe, które robi się bardzo szybko, a do tego jest też super proste do przygotowania. Ciasto można też upiec z malinami mrożonymi lub też z jagodami czy borówkami.
Dodatek prawdziwego masła oraz twarogu sprawia, że ciasto z malinami jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetne jest również ciasto jogurtowe z truskawkami. Warto upiec oba ciasta!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1200 gramów ciasta
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
270 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
- pół szklanki cukru - około 140 g
- pół kostki masła - 100 g
- pół szklanki mielonego twarogu - 150 g
- 3 średnie jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki ciepłego mleka - 120 g
- 2 szklanki malin - 300 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia ciasta z malinami użyłam formy okrągłej: tortownica o średnicy 22 cm. Zależało mi na bardzo wysokim cieście, więc formę dodatkowo wyłożyłam od wewnątrz paskami papieru do pieczenia. Śmiało jednak możesz użyć większej tortownicy np. 23-24 cm lub dużej keksówki czy średniej foremki prostokątnej.
Mleko, twaróg i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Możesz nawet lekko podgrzać mleko. Masło powinno być roztopione, ale przestudzone.. tylko lekko ciepłe.
Ciasto malinowe piekę zawsze w sezonie na maliny. Czasem dodaję też jagody, lub mieszam owoce pół na pół.
Ciasto z malinami
W misce umieść jajka, cukier, twaróg mielony (np. Piątnica - twaróg z kubełka), mleko, roztopione masło oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie np. mikserem na niskich obrotach.
Dodaj też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gęste ciasto wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia się składników. Możesz użyć miksera na niskich obrotach.
Maliny delikatnie przepłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Jeśli mam maliny z własnego ogródka, to przyznaję, że ich nie myję. Maliny bardzo dojrzałe polecam oprószyć odrobiną mąki.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Użyłam małej tortownicy o średnicy 22 cm, więc dodatkowo wyłożyłam ją od wewnątrz wyższymi niż boki foremki paskami papieru do pieczenia. Do formy wyłóż połowę ciasta i wyrównaj powierzchnię. Na cieście rozłóż część malin.
Dalej wyłóż resztę ciasta i również wyrównaj powierzchnię. Na górze wyłóż pozostałe maliny. Maliny są bardzo delikatne, więc wolę nie mieszać ich w cieście przed wyłożeniem do foremki. Tak ułożone owoce zdecydowanie ładniej się zapiekają.
Formę z ciastem z malinami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 45 minut. Jeśli używasz szerszej formy, to ciasto może być gotowe szybciej.
Po około 40 minutach pieczenia możesz lekko uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Najlepszy do tego jest drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Moje ciasto piekło się równo 50 minut, więc dość długo.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.
Ciasto po upieczeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealny będzie domowy lukier malinowy!
Smacznego!