Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Niezwykle wilgotne i puszyste ciasto malinowe, które robi się bardzo szybko, a do tego jest też super proste do przygotowania. Ciasto można też upiec z malinami mrożonymi lub też z jagodami czy borówkami. 

Dodatek prawdziwego masła oraz twarogu sprawia, że ciasto z malinami jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Świetne jest również ciasto jogurtowe z truskawkami. Warto upiec oba ciasta!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1200 gramów ciasta

Kaloryczność kcal: 270 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • pół szklanki cukru - około 140 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • pół szklanki mielonego twarogu - 150 g
  • 3 średnie jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka - 120 g
  • 2 szklanki malin - 300 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia ciasta z malinami użyłam formy okrągłej: tortownica o średnicy 22 cm. Zależało mi na bardzo wysokim cieście, więc formę dodatkowo wyłożyłam od wewnątrz paskami papieru do pieczenia. Śmiało jednak możesz użyć większej tortownicy np. 23-24 cm lub dużej keksówki czy średniej foremki prostokątnej.

Mleko, twaróg i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Możesz nawet lekko podgrzać mleko. Masło powinno być roztopione, ale przestudzone.. tylko lekko ciepłe. 

Ciasto malinowe piekę zawsze w sezonie na maliny. Czasem dodaję też jagody, lub mieszam owoce pół na pół. 

Ciasto z malinami, 1

Ciasto z malinami

W misce umieść jajka, cukier, twaróg mielony (np. Piątnica - twaróg z kubełka), mleko, roztopione masło oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładnie np. mikserem na niskich obrotach. 

Ciasto z malinami, 2

Dodaj też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto z malinami, 3

Gęste ciasto wymieszaj dokładnie do całkowitego połączenia się składników. Możesz użyć miksera na niskich obrotach. 
Ciasto z malinami, 4

Maliny delikatnie przepłucz i osusz na ręczniku papierowym. 
Ciasto z malinami, 5

Jeśli mam maliny z własnego ogródka, to przyznaję, że ich nie myję. Maliny bardzo dojrzałe polecam oprószyć odrobiną mąki.
Ciasto z malinami, 6

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Użyłam małej tortownicy o średnicy 22 cm, więc dodatkowo wyłożyłam ją od wewnątrz wyższymi niż boki foremki paskami papieru do pieczenia. Do formy wyłóż połowę ciasta i wyrównaj powierzchnię. Na cieście rozłóż część malin. 
Ciasto z malinami, 7

Dalej wyłóż resztę ciasta i również wyrównaj powierzchnię. Na górze wyłóż pozostałe maliny. Maliny są bardzo delikatne, więc wolę nie mieszać ich w cieście przed wyłożeniem do foremki. Tak ułożone owoce zdecydowanie ładniej się zapiekają.
Ciasto z malinami, 8

Formę z ciastem z malinami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 45 minut. Jeśli używasz szerszej formy, to ciasto może być gotowe szybciej. 

Po około 40 minutach pieczenia możesz lekko uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Najlepszy do tego jest drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Moje ciasto piekło się równo 50 minut, więc dość długo. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. 

Ciasto z malinami, 9

Ciasto z malinami, 10

Ciasto po upieczeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealny będzie domowy lukier malinowy!
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1060 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Szybkie ciasto z malinami

Niesamowicie pyszne ciasto z malinami! To zdecydowanie jedno z prostszych ciasto ucieranych. Do zrobienia ciasta z malinami nie potrzebujesz nawet miksera. Sama łyżka też da radę. Ciasto z malinami robi się niezwykle szybko. Tak naprawdę dodajesz do miski wszystkie składniki w dwóch turach a na koniec same owoce. To ciasto z malinami mrożonymi również się uda. Maliny należy rozmrozić i delikatnie wyłożyć w dwóch turach, tak samo jak świeże. 

Ciasto z malinami

Proste ciasto z malinami i dodatkiem twarogu. Twaróg w cieście malinowym sprawia, że ciasto wychodzi bardzo wilgotne i długo zachowuje świeżość. To proste ciasto z malinami można też zrobić śmiało z innymi owocami. Bardzo dobre wychodzi też z jagodami. Przy okazji polecam przepis na ciasto z jagodami. Zapraszam też po inne super przepisy na ciasta oraz HIT mojego Bloga Kulinarnego - przepis na sernik! Jeszcze ulubione śniadanie dzieci, czyli.. gofry!