Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

Zapraszam po przepis na ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. To bardzo proste do zrobienia ciasto, które pięknie wygląda i cudownie smakuje. Kuszące ciasto kruche, budyń i truskawki.. poezja!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Kaloryczność kcal: 180 w 100 gramach

Składniki na ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej - około 300-320 g
  • kostka masła - 200 g
  • jedno średnie jajko
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru - 3 x proszek budyniowy po 35 g saszetka
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka - 875 ml
  • 700 g truskawek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20/30 cm.

Kruche ciasto z truskawkami

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami to jedno z ciast, które po prostu trzeba upiec w środku sezonu na truskawki. Maślany zapach ciasta połączony z aromatem pieczonych truskawek jest wart grzechu. Wystarczy pobudzić ten jeden zmysł, by wszyscy domownicy zebrali się w kuchni przed piekarnikiem wyczekując na koniec pieczenia.

Ciasto z budyniem, 1

W misce umieść 2 szklanki mąki pszennej. Może być to mąka tortowa lub zwykła mąka typ. 500. Możesz użyć mieszanki mąki pszennej zwykłej z krupczatką. Ważne, by mąka nie ważyła łącznie więcej niż 320 gramów. Do miski wsyp też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i drobny cukier. Dodaj nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. 

Wbij jedno jajko i dodaj kostkę masła. Zarówno jajko, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ja masło kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto.

Ciasto z budyniem, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. 

Jeśli dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Ciasto podziel nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawiń w folię i umieść w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzesz na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawiń w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.

Ciasto z budyniem, 3

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie trzeba niczym smarować i wykładać. Ciasto krój w plastry grubości około 5-7 mm i wykładaj nimi dno formy. To bardzo szybki i prosty sposób na zrobienie spodu do ciasta kruchego z truskawkami i budyniem. Na koniec ugnieć palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.
Ciasto z budyniem, 4

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 10 minut. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z piekarnika.
Ciasto z budyniem, 5

W czasie podpiekania spodu lub wcześniej, gdy ciasto leżakuje w lodówce ugotuj budyń. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka i wsyp cztery łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika.

Do szklanki wlej pozostałe mleko - około 125 ml i wsyp prawie cały proszek budyniowy. Z trzeciego opakowania proszku budyniowego bez cukru odsyp do małej miseczki 2 płaskie łyżki. Ten proszek użyjesz potem do oprószenia truskawek. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do prawie wrzącego mleka w rondelku. Zmniejsz moc palnika i od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną. Na początku pojawią się grudki, jednak z każdą chwilą budyń będzie się robił bardziej gładki. Po chwili lekkiego bulgonienia budyniu można go odstawić z palnika. Budyń powinien być gęsty.
Ciasto z budyniem, 6

Truskawki umyj i usuń szypułki. Owoce osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki truskawek oprósz proszkiem budyniowym, który został wcześniej odłożony do małej miseczki.
Ciasto z budyniem, 7

Na podpieczony spód wyłóż kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód tarty może być jeszcze ciepły. 
Ciasto z budyniem, 8

Na truskawki wyłóż budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły. Postaraj się wypełnić budyniem przestrzenie między kawałkami truskawek. Budyń rozłóż równomiernie na całej powierzchni.

Wyjmij kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Starte ciasto kruche wyłóż równo na całej powierzchni ciasta, na budyniu. 
Ciasto z budyniem, 9

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce. Wybierz opcję grzania góra/dół i piecz ciasto przez minimum 45 minut, ale nie dłużej niż 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. 

Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika. 

Ciasto z budyniem, 10

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami można jeść jeszcze ciepłe. Trzeba się jednak liczyć z tym, że trochę trudniej się je wówczas kroi i będzie luźne. Ja jednak zazwyczaj jem to ciasto jeszcze ciepłe, ponieważ cudownie smakuje i domownicy nie mogą i nie chcą dłużej czekać.

Po przestudzeniu można obkroić ciasto nożem przy samych bokach i zdjąć boki formy. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto kruche przechowujemy zawsze w chłodnym miejscu.


Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (1208 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto z budyniem i truskawkami

Pyszne i super proste do zrobienia kruche ciasto z budyniem i kruszonką a do tego z pysznymi, pachnącymi słońcem truskawkami. To świetny pomysł na deser na każdą okazję. Ciasta z truskawkami zazwyczaj pieczemy późną wiosną i na początku lata. Warto korzystać z sezonu na truskawki. Moja owsianka to propozycja na pyszne śniadanie na każdy dzień. Gorąco polecam Ci też mój tradycyjny przepis na ciasto pleśniak

Kruche ciasto z budyniem i kruszonką

Kruche ciasto z truskawkami smakuje każdemu łasuchowi. Jest to ciasto, które zazwyczaj znika ze stołu jako jedno z pierwszych. Bo kto nie lubi ciasta kruchego, cudownego smaku kremowego budyniu i soczystych, pachnących owoców. Kruche ciasto z owocami i kruszonką oraz z dodatkiem budyniu można jeść nawet od razu po upieczeniu. Nie będzie super kroić, ale będzie super smakować. Bardzo lubię piec ciasto z truskawkami i kruszonką. Gorąco polecam też przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami oraz inne moje przepisy na szybkie ciasta. Zobacz też ciasto ze śliwkami i kruszonką! A jeśli masz ochotę na babeczki, to poleca Ci moje babeczki dyniowe