Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Zapraszam po przepis na ciasto kruche z budyniem, truskawkami i kruszonką. To bardzo proste do zrobienia ciasto, które pięknie wygląda i cudownie smakuje. Kuszące ciasto kruche, budyń i truskawki.. poezja!

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na pyszne wykorzystanie truskawek, to koniecznie zobacz jak zrobić kisiel truskawkowy. Zerknij też na przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Kalorie: 180 w 100 gramach

Składniki na ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej - około 300-320 g
  • kostka masła - 200 g
  • jedno średnie jajko
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru - 3 x proszek budyniowy po 35 g saszetka
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka - 875 ml
  • 700 g truskawek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20/30 cm.

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami to jedno z ciast, które po prostu trzeba upiec w środku sezonu na truskawki. Maślany zapach ciasta połączony z aromatem pieczonych truskawek jest wart grzechu. Wystarczy pobudzić ten jeden zmysł, by wszyscy domownicy zebrali się w kuchni przed piekarnikiem wyczekując na koniec pieczenia.

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 1

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

W misce umieść 2 szklanki mąki pszennej. Może być to mąka tortowa lub zwykła mąka typ. 500. Możesz użyć mieszanki mąki pszennej zwykłej z krupczatką. Ważne, by mąka nie ważyła łącznie więcej niż 320 gramów. Do miski wsyp też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i drobny cukier. Dodaj nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. 

Wbij jedno jajko i dodaj kostkę masła. Zarówno jajko, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ja masło kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto.

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. 

Jeśli dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Ciasto podziel nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawiń w folię i umieść w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzesz na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawiń w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 3

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie trzeba niczym smarować i wykładać. Ciasto krój w plastry grubości około 5-7 mm i wykładaj nimi dno formy. To bardzo szybki i prosty sposób na zrobienie spodu do ciasta kruchego z truskawkami i budyniem. Na koniec ugnieć palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 4

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 10 minut. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z piekarnika. 
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 5

W czasie podpiekania spodu lub wcześniej, gdy ciasto leżakuje w lodówce ugotuj budyń. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka i wsyp cztery łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika.

Do szklanki wlej pozostałe mleko - około 125 ml i wsyp prawie cały proszek budyniowy. Z trzeciego opakowania proszku budyniowego bez cukru odsyp do małej miseczki 2 płaskie łyżki. Ten proszek użyjesz potem do oprószenia truskawek. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do prawie wrzącego mleka w rondelku. Zmniejsz moc palnika i od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną. Na początku pojawią się grudki, jednak z każdą chwilą budyń będzie się robił bardziej gładki. Po chwili lekkiego bulgonienia budyniu można go odstawić z palnika. Budyń powinien być gęsty.
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 6

Truskawki umyj i usuń szypułki. Owoce osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki truskawek oprósz proszkiem budyniowym, który został wcześniej odłożony do małej miseczki. 
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 7

Na podpieczony spód wyłóż kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód tarty może być jeszcze ciepły. 
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 8

Na truskawki wyłóż budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły. Postaraj się wypełnić budyniem przestrzenie między kawałkami truskawek. Budyń rozłóż równomiernie na całej powierzchni.

Wyjmij kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Starte ciasto kruche wyłóż równo na całej powierzchni ciasta, na budyniu. 
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 9

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce. Wybierz opcję grzania góra/dół i piecz ciasto przez minimum 45 minut, ale nie dłużej niż 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić. 

Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika. 

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami, 10

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami można jeść jeszcze ciepłe. Trzeba się jednak liczyć z tym, że trochę trudniej się je wówczas kroi. Ja jednak zazwyczaj jem to ciasto jeszcze ciepłe, ponieważ cudownie smakuje i domownicy nie mogą i nie chcą dłużej czekać.

Po przestudzeniu można obkroić ciasto nożem przy samych bokach i zdjąć boki formy. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto kruche przechowujemy zawsze w chłodnym miejscu.
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (43 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/62538

Komentarze

2018-05-31 18:17
Wygląda mega👌.Nie lubie budyniu😞 ale zamierzam zrobic te ciacho i może sie przekonam do niego.😜chociażby w cieście 🍰.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-01 09:56
Dziękuję! Zatem czekam na Twoją relację 🌼
2018-05-31 19:23
Moje za 20 min będzie 😋😋
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-01 09:56
Twoje kruche z budyniem i truskawkami wygląda super smacznie! Pięknie się kruszonka zarumieniła. Jeśli lubisz ciacha z kruszonką, to zerknij też na przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 🙂
2018-06-01 12:27
Potrzebne składniki dokupione i będę robić. Wygląda bardzo smacznie i kusząco. 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia!
2018-06-02 10:44
No i zrobione. Jest pyszne. Delikatność i słodycz budyniu fantastycznie przełamana orzeźwiającymi truskawkami. Mniam ☺.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-03 10:02
Piękne ciasto drożdżowe - wygląda idealnie! 👍🌼
2018-06-13 11:49
Aniu. Skradlas moje serce. Przeglądam przepisy i jestem zachwycona. Już wiem, że będziesz moją inspiracją. ❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-13 13:46
Ślicznie Ci dziękuję Olu! Miło czytać. Mój blog kulinarny powstał z miłości do gotowania i tak już zostanie 😀
2018-06-14 07:23
Aniu nie mogę maki pszennej czy mogę ja zastąpić różową bądź kokosowa??
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-14 11:30
Nie próbowałam Aniu, więc nie mogę Ci napisać czy się uda.
2018-06-22 20:30
Czy można upiec to ciasto np. z mrozonymi borowkami lub porzeczka? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-23 13:56
Tak Karolino, myślę że jak najbardziej. 👍
2018-06-28 14:05
Co to jest proszek budyniowy? Pierwsze słyszę😀 pozdrawiam
Reklama
2018-06-28 14:08
Hahahaha Oki skumałam😂 chodzi po prostu o budyń sypki✔️
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀😜 Tak kochana
2018-06-28 23:33
Czy spód trzeba podpiekać? Czy wystarczy jak wszystko razem się włoży na końcu....
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-29 11:21
Grażynko, spód do tego ciasta kruchego polecam wcześniej podpiec.. tak jak opisałam to w przepisie.
2018-06-30 09:12
Pani Aniu mam jeszcze jedno pytanie otóż przy zakupie nie zwróciłam uwagi i kupiłam budyń który ma 40 g jeden to ile mam go dać? Też 3 opakowania?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-30 10:24
Grażynko, użyj 2 i 2/3 saszetki budyniu.
2018-06-30 12:29
Moje ciasto budyniowe jest w piekarniku
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-30 18:06
😍 Już widać, że ciasto wyszło Ci wspaniale!!
2018-07-05 12:24
Witam czy czeresnie by sie nadały do ciasta? Jestem uczulona na truskawki😞
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-05 13:07
Czereśnie tak. nie są tak soczyste jak wiśnie, więc śmiało.
2018-07-06 17:38
Ciasto wyszło super. Wszystkim smakuje.😍🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl Super🙂
2018-08-05 09:34
Witam! Czy w piekarniku z termoobiegiem ciasto tez może być pieczone?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-05 11:03
Tak. Należy jednak ustawić niższą temperaturę (10-20 stopni mniej). Kontroluj stopień podpieczenia ciasta.
2018-08-24 10:44
Witam, czy truskawki mozna zastapic jablkami? Jesli tak to w jakiej formie?? Kawalki jablej czy mus?? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-24 12:42
Tak Olu, możesz użyć jabłek zamiast truskawek. Polecam je obrać i pokroić w większą kostkę a następnie uprażyć w rondelku na łyżeczce masła. Wystarczy kilka minut smażenia, by kawałki jabłek nadal były widoczne. Po przestudzeniu wykładasz je tak samo jak truskawki.
2018-08-24 15:37
No to pieczemy...Dziekuje za odpowiedz 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam na zdjęcie ciasta 🙂
2018-09-09 20:43
Super przepis!ja zrobiłam ze śliwkami...wyszedł przepyszny👌uwielbiam Twoje przepisy..pozdrawiam Aneta
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-10 12:19
Wow! Super zdjecia Anetko 🙂 Piękne ciasto upiekłaś!

Ciasto kruche z budyniem i truskawkami

Pyszne i super proste do zrobienia kruche ciasto z budyniem i kruszonką a do tego z pysznymi, pachnącymi słońcem truskawkami. To świetny pomysł na deser na każdą okazję. Ciasta z truskawkami zazwyczaj pieczemy późną wiosną i na początku lata. Warto korzystać z sezonu na truskawki. 

Kruche ciasto z budyniem i kruszonką

Kruche ciasto z truskawkami smakuje każdemu łasuchowi. Jest to ciasto, które zazwyczaj znika ze stołu jako jedno z pierwszych. Bo kto nie lubi ciasta kruchego, cudownego smaku kremowego budyniu i soczystych, pachnących owoców. Kruche ciasto z owocami i kruszonką oraz z dodatkiem budyniu można jeść nawet od razu po upieczeniu. Nie będzie super kroić, ale będzie super smakować. Bardzo lubię piec ciasto z truskawkami i kruszonką. Gorąco polecam też przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami oraz inne moje przepisy na domowe ciasta. Zobacz też ciasto ze śliwkami i kruszonką!