Ciasto z budyniem
Zapraszam po przepis na ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. To bardzo proste do zrobienia ciasto, które pięknie wygląda i cudownie smakuje. Kuszące ciasto kruche, budyń i truskawki.. poezja!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm
Kaloryczność kcal: 180 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej - około 300-320 g
- kostka masła - 200 g
- jedno średnie jajko
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pozostałe składniki
- 3 budynie śmietankowe bez cukru - 3 x proszek budyniowy po 35 g saszetka
- 4 łyżki cukru
- 3,5 szklanki mleka - 875 ml
- 700 g truskawek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia ciasta użyłam formy o wymiarach 20/30 cm.
Kruche ciasto z truskawkami
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami to jedno z ciast, które po prostu trzeba upiec w środku sezonu na truskawki. Maślany zapach ciasta połączony z aromatem pieczonych truskawek jest wart grzechu. Wystarczy pobudzić ten jeden zmysł, by wszyscy domownicy zebrali się w kuchni przed piekarnikiem wyczekując na koniec pieczenia.
W misce umieść 2 szklanki mąki pszennej. Może być to mąka tortowa lub zwykła mąka typ. 500. Możesz użyć mieszanki mąki pszennej zwykłej z krupczatką. Ważne, by mąka nie ważyła łącznie więcej niż 320 gramów. Do miski wsyp też szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i drobny cukier. Dodaj nie więcej niż pół szklanki cukru. Ja daję zazwyczaj 1/3 szklanki o pojemności 250 ml.
Wbij jedno jajko i dodaj kostkę masła. Zarówno jajko, jak i masło mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ja masło kroję sobie dodatkowo w kostkę, by było mi łatwiej wyrobić ciasto.
Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Ja zawsze ciasto kruche wyrabiam w dłoniach. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę.
Jeśli dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Ciasto podziel nożem na dwie części w stosunku 3:5. Ten mniejszy kawałek zawiń w folię i umieść w zamrażalniku. Z tej części ciasta będzie kruszonka, którą zetrzesz na ciasto przed samym pieczeniem. Większą część ciasta również zawiń w folię i umieść w lodówce na całą godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie trzeba niczym smarować i wykładać. Ciasto krój w plastry grubości około 5-7 mm i wykładaj nimi dno formy. To bardzo szybki i prosty sposób na zrobienie spodu do ciasta kruchego z truskawkami i budyniem. Na koniec ugnieć palcami ciasto w miejscach złączeń. Ciasto możesz dodatkowo wyrównać wierzchem łyżki.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją grzania góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 10 minut. Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z piekarnika.
W czasie podpiekania spodu lub wcześniej, gdy ciasto leżakuje w lodówce ugotuj budyń. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka i wsyp cztery łyżki cukru. Ustaw średnią moc palnika.
Do szklanki wlej pozostałe mleko - około 125 ml i wsyp prawie cały proszek budyniowy. Z trzeciego opakowania proszku budyniowego bez cukru odsyp do małej miseczki 2 płaskie łyżki. Ten proszek użyjesz potem do oprószenia truskawek. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do prawie wrzącego mleka w rondelku. Zmniejsz moc palnika i od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną. Na początku pojawią się grudki, jednak z każdą chwilą budyń będzie się robił bardziej gładki. Po chwili lekkiego bulgonienia budyniu można go odstawić z palnika. Budyń powinien być gęsty.
Truskawki umyj i usuń szypułki. Owoce osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki truskawek oprósz proszkiem budyniowym, który został wcześniej odłożony do małej miseczki.
Na podpieczony spód wyłóż kawałki truskawek wymieszane z proszkiem budyniowym. Spód tarty może być jeszcze ciepły.
Na truskawki wyłóż budyń. Budyń również może być jeszcze ciepły. Postaraj się wypełnić budyniem przestrzenie między kawałkami truskawek. Budyń rozłóż równomiernie na całej powierzchni.
Wyjmij kawałek ciasta, które zostało wcześniej umieszczone w zamrażalniku i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Starte ciasto kruche wyłóż równo na całej powierzchni ciasta, na budyniu.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na środkowej półce. Wybierz opcję grzania góra/dół i piecz ciasto przez minimum 45 minut, ale nie dłużej niż 55 minut. Kruszonka powinna się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu można od razu wyjąć formę z piekarnika.
#ads#
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami można jeść jeszcze ciepłe. Trzeba się jednak liczyć z tym, że trochę trudniej się je wówczas kroi i będzie luźne. Ja jednak zazwyczaj jem to ciasto jeszcze ciepłe, ponieważ cudownie smakuje i domownicy nie mogą i nie chcą dłużej czekać.
Po przestudzeniu można obkroić ciasto nożem przy samych bokach i zdjąć boki formy. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto kruche przechowujemy zawsze w chłodnym miejscu.
Smacznego!