Jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z cynamonem

Jedno z pyszniejszych ciast, jakie można upiec jesienią. Ten bardzo puszysty i wilgotny jabłecznik z cynamonem to ciasto, które warto upiec. Przepis jest bardzo stary, przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Jeśli lubisz ciasta kruche z dużą ilością jabłek, to koniecznie zerknij też na inne moje przepisy. Prosta szarlotka lub niesamowita szarlotka tatrzańska, to najczęściej wybierane u mnie ciasta z jabłkami. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica średnicy 24 cm

Kaloryczność kcal: 230 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 800 g jabłek - ważone przed obraniem
  • 300 g mąki pszennej - niecałe 2 szklanki
  • 4 średnie jaja
  • ponad pół szklanki cukru - około 150 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cynamonu

Użyta forma: tortownica średnicy 24 cm.
Jajka i masło wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a jabłka ważone były przed obraniem.

Do czystej miski wbij jajka. Dodaj miękkie lub roztopione i całkowicie przestudzone masło masło i cukier. Miksuj składniki około 2 minut na wyższych obrotach.

Do miski z ciastem przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj jeszcze chwilę na średnich obrotach. 

Jabłecznik z cynamonem, 1

Ulubione jabłka deserowe obierz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm w poprzek gniazda niesiennego. Przy pomocy ostrego nożyka lub okrągłej foremki do wykrawania ciastek o małej średnicy wytnij środek z nasionami.

Kilka ładniejszych, udanych krążków odłóż na bok (6-10). Te które pękły oraz mniejsze i nieforemne pokrój w kostkę wielkości 1-2 cm i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto z  łyżką.

Piekarnik nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). 
Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami masła oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Wylej do środka ciasto. Ładne krążki jabłek obtocz z każdej strony w cynamonie wysypanym na talerzyk i ułóż obok siebie na wylanym do formy cieście.

Formę z ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku. Ciasto piecz około godziny, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Jabłecznik z cynamonem, 2

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (190 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Jabłecznik z cynamonem

Fantastycznie i niezwykle proste do upieczenia ciasto z jabłkami. Jabłecznik z nutą cynamonu to typowo jesienne ciasto. Zapach upieczonych jabłek i cynamonu rozchodzi się po całek kuchni. Zamiast masła można tez użyć oleju roślinnego. Ważne tez są dobre jajka oraz wybór soczystych i kwaśnych jabłek. Jeśli jednak lubisz jabłka typowo deserowe i słodkie, to możesz użyć takich jakie lubisz. 

Prosty jabłecznik z cynamonem

To jednej z prostszych i bardzo już starych przepisów na jabłecznik z cynamonem. Ten jabłecznik z cynamonem wychodzi bardzo puszysty i wilgotny. Z jabłkami gorąco polecam też moje ciasto z jabłkami oraz najpyszniejsze na świecie racuchy drożdżowe z jabłkiem