Jabłecznik z cynamonem
Jedno z pyszniejszych ciast, jakie można upiec jesienią. Ten bardzo puszysty i wilgotny jabłecznik z cynamonem to ciasto, które warto upiec. Przepis jest bardzo stary, przekazywany z pokolenia na pokolenie..
Jeśli lubisz ciasta kruche z dużą ilością jabłek, to koniecznie zerknij też na inne moje przepisy. Prosta szarlotka lub niesamowita szarlotka tatrzańska, to najczęściej wybierane u mnie ciasta z jabłkami.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica średnicy 24 cm
Kaloryczność kcal: 230 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska
- 800 g jabłek - ważone przed obraniem
- 300 g mąki pszennej - niecałe 2 szklanki
- 4 średnie jaja
- ponad pół szklanki cukru - około 150 g
- kostka masła - 200 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata łyżka cynamonu
Użyta forma: tortownica średnicy 24 cm.
Jajka i masło wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a jabłka ważone były przed obraniem.
Do czystej miski wbij jajka. Dodaj miękkie lub roztopione i całkowicie przestudzone masło masło i cukier. Miksuj składniki około 2 minut na wyższych obrotach.
Do miski z ciastem przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj jeszcze chwilę na średnich obrotach.

Ulubione jabłka deserowe obierz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm w poprzek gniazda niesiennego. Przy pomocy ostrego nożyka lub okrągłej foremki do wykrawania ciastek o małej średnicy wytnij środek z nasionami.
Kilka ładniejszych, udanych krążków odłóż na bok (6-10). Te które pękły oraz mniejsze i nieforemne pokrój w kostkę wielkości 1-2 cm i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto z łyżką.
Piekarnik nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół).
Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami masła oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Wylej do środka ciasto. Ładne krążki jabłek obtocz z każdej strony w cynamonie wysypanym na talerzyk i ułóż obok siebie na wylanym do formy cieście.
Formę z ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku. Ciasto piecz około godziny, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Smacznego.