Jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z cynamonem

Jedno z pyszniejszych ciast, jakie można upiec jesienią. Ten bardzo puszysty i wilgotny jabłecznik z cynamonem to ciasto, które warto upiec. Przepis jest bardzo stary, przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Jeśli lubisz ciasta kruche z dużą ilością jabłek, to koniecznie zerknij też na inne moje przepisy. Prosta szarlotka lub niesamowita szarlotka tatrzańska, to najczęściej wybierane u mnie ciasta z jabłkami. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: tortownica średnicy 24 cm

Kalorie: 230 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 800 g jabłek - ważone przed obraniem
  • 300 g mąki pszennej - niecałe 2 szklanki
  • 4 średnie jaja
  • ponad pół szklanki cukru - około 150 g
  • kostka masła - 200 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka cynamonu

Użyta forma: tortownica średnicy 24 cm.
Jajka i masło wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a jabłka ważone były przed obraniem.

Do czystej miski wbij jajka. Dodaj miękkie lub roztopione i całkowicie przestudzone masło masło i cukier. Miksuj składniki około 2 minut na wyższych obrotach.

Do miski z ciastem przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksuj jeszcze chwilę na średnich obrotach. 

Jabłecznik z cynamonem, 1

Ulubione jabłka deserowe obierz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm w poprzek gniazda niesiennego. Przy pomocy ostrego nożyka lub okrągłej foremki do wykrawania ciastek o małej średnicy wytnij środek z nasionami.

Kilka ładniejszych, udanych krążków odłóż na bok (6-10). Te które pękły oraz mniejsze i nieforemne pokrój w kostkę wielkości 1-2 cm i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto z  łyżką.

Piekarnik nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). 
Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami masła oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Wylej do środka ciasto. Ładne krążki jabłek obtocz z każdej strony w cynamonie wysypanym na talerzyk i ułóż obok siebie na wylanym do formy cieście.

Formę z ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku. Ciasto piecz około godziny, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Jabłecznik z cynamonem, 2

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (31 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10829

Komentarze

2016-01-12 14:50
Wprost uwielbiam! Pamiętam swoją pierwszą...przepis wygrzebany w internecie na szarlotkę z bezą i totalna klapa, bo z lupą możnaby szukać bezy, po której ani śladu. Zawzięłam się i zrobiłam po swojemu... beza niemal do sufitu ;) Przyznam szczerze,że w takiej formie nie próbowałam i chętnie spróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-12 14:55
Serdecznie Ci polecam.. super, że eksperymentujesz w kuchni.. to podstawa, by się rozwijać kulinarnie!
2016-01-13 00:25
To chyba jakieś intuicyjne działanie, właśnie jutro mam w planach pieczenie jabłecznika, tylko troszkę mój przepis się przejadł i chciałam poszukać nowego. I już teraz mam, zachowuję, a jutro piekę. :) Tylko, że ja od razu zrobię podwójną porcję. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-13 12:03
Daj znać jak Ci smakował ;-)
2016-01-13 03:05
Mam jabłka i zamierzam ich użyć! Wygląda przepysznie a przepis bardzo atrakcyjny dla osoby ułomnej w kuchni ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-13 12:04
No wiesz.. jaka ułomna?? Trzeba mieć wiarę w swoje możliwości! Do dzieła i niech pięknie wyrasta ;-)
2016-01-17 22:28
Dziś go upiekłam i ...wyszedł niesamowity! Improwizowałam jednak z mąką - dodałam większość jaglanej, by było zdrowiej. Ciasto mi wyszło dosyć gęste, ale po upieczeniu było idealne - nie za suche, nie za mokre, w sam raz do ciepłej herbaty :) Dzięki Aniu za ten przepis!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-01-18 10:54
Kasiu.. cudownie, że wybrałaś mąkę jaglaną jako częściowy zamiennik - strzał w 10! Też czasem mieszam z jaglaną ;-) I bardzo się cieszę, że ciasto się tak cudnie udało :-)
2016-08-21 11:25
Mam pytanko - margarynę to rozpuszczamy?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-22 09:54
Basiu, margaryna wcześniej wyjęta powinna zmięknąć na tyle, by dała się ładnie ubić. W ostateczności możesz ją trochę podgrzać w mikrofalówce na małej mocy używanej do rozmrażania potraw.
2017-09-08 18:43
Czy zamiast margaryny mozna uzyc maslo?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-11 09:13
Tak, ja zawsze jednak daję go odrobinę mniej niż margaryny.
2017-09-15 12:32
Dziekuje za odpowiedz.
2018-09-17 15:45
Wczoraj upiekłam,to takie proste,babcine ciasto.Nie powala,ale jest smaczne :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 09:32
Ja je lubię, bo jest puszyste i wilgotne.
2018-09-19 19:48
Pyszne ciasto idealnie wilgotne ☺ posmak jablek🍏🍏🍏 i cynamonu uwielbiam ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super ciacho Moniko! 😍

Jabłecznik z cynamonem

Fantastycznie i niezwykle proste do upieczenia ciasto z jabłkami. Jabłecznik z nutą cynamonu to typowo jesienne ciasto. Zapach upieczonych jabłek i cynamonu rozchodzi się po całek kuchni. Zamiast masła można tez użyć oleju roślinnego. Ważne tez są dobre jajka oraz wybór soczystych i kwaśnych jabłek. Jeśli jednak lubisz jabłka typowo deserowe i słodkie, to możesz użyć takich jakie lubisz. 

Prosty jabłecznik z cynamonem

To jednej z prostszych i bardzo już starych przepisów na jabłecznik z cynamonem. Ten jabłecznik z cynamonem wychodzi bardzo puszysty i wilgotny. Z jabłkami gorąco polecam też moje ciasto z jabłkami oraz najpyszniejsze na świecie racuchy drożdżowe z jabłkiem