Ciasto z jagodami
Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z jagodami.
- z dodatkiem oleju
- bez użycia wagi
- można użyć mrożonych jagód
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 10-12
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - typ. 450
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 średnich jaj
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki ciepłego mleka
- pełna szklanka jagód
- dodatkowo: bułka tarta do obsypania formy, cukier puder do oprószenia ciasta
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam formy o wymiarach 18/30 cm
Proste ciasto z jagodami
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.
Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę.
Jajka umieść w dużej misce i ubijaj z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinny wystarczyć 2-3 minuty. Ciągle miksując dodaj również olej. Wlewaj go cienką strużką. Na chwilę odstaw mikser. Wlej mleko oraz wsyp mieszankę mączną. Całość miksuj chwilę na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj ciasto łyżką. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.
Świeże jagody przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jagody mrożone należy wcześniej rozmrozić naturalnie zostawiając je w misce na blacie kuchennym. Rozpuszczoną glazurę wymieszaną z odrobiną puszczonego przez owoce soku należy wylać.
Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Na wierz wyłóż jagody. Ciasto piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem wanilii :-)
Jeśli lubisz proste ciasta z owocami polecam również:
- Ciasto z rabarbarem
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Ciasto marchewkowe.
Smacznego!