Proste ciasto z jagodami

Proste ciasto z jagodami

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z jagodami.

- z dodatkiem oleju
- bez użycia wagi
- można użyć mrożonych jagód

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej - typ. 450
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 średnich jaj
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pełna szklanka jagód
  • dodatkowo: bułka tarta do obsypania formy, cukier puder do oprószenia ciasta

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam formy o wymiarach 18/30 cm
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. 

Do małej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. 

Jajka umieść w dużej misce i ubijaj z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinny wystarczyć 2-3 minuty. Ciągle miksując dodaj również olej. Wlewaj go cienką strużką. Na chwilę odstaw mikser. Wlej mleko oraz wsyp mieszankę mączną. Całość miksuj chwilę na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj ciasto łyżką. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Świeże jagody przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Jagody mrożone należy wcześniej rozmrozić naturalnie zostawiając je w misce na blacie kuchennym. Rozpuszczoną glazurę wymieszaną z odrobiną puszczonego przez owoce soku należy wylać.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Na wierz wyłóż jagody. Ciasto piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem wanilii :-)

proste-ciasto-z-jagodami-1

proste-ciasto-z-jagodami-2

proste-ciasto-z-jagodami-3

Jeśli lubisz proste ciasta z owocami polecam również:
- Proste ciasto z rabarbarem
- Ciasto ucierane z jabłkiem
- Ciasto jogurtowe z truskawkami

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Gosia
2017-06-30 15:27
Ciasto wygląda apetycznie,za tydzień sprawdzę przepis,goście ocenią.Lody oreo są fantastyczne,przepis podstawowy świetny.Ja jednak lubię w kuchni improwizować więc do połowy masy dodałam płatki czekolady,do drugiej dodałam kakao.Następny raz dodam rodzynki i orzechy,będą lody bakaliowe.Pozdrawiam.Wszystkie przepisy z Pani bloga,które próbowałam są rewelacyjne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-30 18:27
Myślę, że będziesz zadowolona :-) Dziękuję za miłe słowa. Już wkrótce przepis na lody jagodowe ;-)
user pic
Ewels
2017-06-30 23:28
Może byc maka zytnia?😉
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-01 11:31
Ewelino, mąka żytnia ma zupełnie inną wchłanialność płynów.. nie polecam do tego przepisu.
user pic
Candy Pandas
2017-07-02 15:04
Do pełni szczęścia brakuje nam tylko kruszonki ale to my jesteśmy po prostu wielbicielkami suchych ciast z kruszonką maślaną :D