Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowy lukier malinowy

Domowy lukier malinowy

Wygląda bosko, ma idealną konsystencję, cudownie pachnie i smakuje :-)
Lukier malinowy do zdobienia i słodzenia wypieków takich jak: ciastka, pączki, słodkie bułeczki i lizaki z ciasta!

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 70 g gęstego lukru

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 6-8 malin
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 pełne łyżki cukru pudru

Maliny umieść w małym garnuszku/rondelku z jedną łyżką cukru pudru. Ustaw średnią moc palnika i ciągle mieszając zagotuj maliny. Po 1-2 minutach, gdy owoce całkiem się rozpadną zdejmij garnuszek z palnika.

Dodaj 2 łyżki wody i zamieszaj mus. Przetrzyj całość przez drobne sitko, by pozbyć się pestek. Do gęstego musu dodaj łyżkę soku z cytryny oraz resztę cukru pudru. Mieszaj kilka minut rozpierając łyżką, aż uzyskasz gładką, szklistą masę bez grudek.

Domowy lukier malinowy, 1
Domowy lukier malinowy, 2

Gotowy lukier możesz trzymać w lodówce zamknięty w słoiczku do dwóch tygodni.

Lukier idealnie pasuje do polewania drożdżowych wypieków, jak malinianki, czy jagodzianki oraz baby. Pasuje również do wszelkiego rodzaju ciasteczek i rogalików :-)

Średnia 4.8 / 5 (126 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania