Domowy lukier malinowy
Wygląda bosko, ma idealną konsystencję, cudownie pachnie i smakuje :-)
Lukier malinowy do zdobienia i słodzenia wypieków takich jak: ciastka, pączki, słodkie bułeczki i lizaki z ciasta!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 70 g gęstego lukru
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 6-8 malin
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 pełne łyżki cukru pudru
Maliny umieść w małym garnuszku/rondelku z jedną łyżką cukru pudru. Ustaw średnią moc palnika i ciągle mieszając zagotuj maliny. Po 1-2 minutach, gdy owoce całkiem się rozpadną zdejmij garnuszek z palnika.
Dodaj 2 łyżki wody i zamieszaj mus. Przetrzyj całość przez drobne sitko, by pozbyć się pestek. Do gęstego musu dodaj łyżkę soku z cytryny oraz resztę cukru pudru. Mieszaj kilka minut rozpierając łyżką, aż uzyskasz gładką, szklistą masę bez grudek.
Gotowy lukier możesz trzymać w lodówce zamknięty w słoiczku do dwóch tygodni.
Lukier idealnie pasuje do polewania drożdżowych wypieków, jak malinianki, czy jagodzianki oraz baby. Pasuje również do wszelkiego rodzaju ciasteczek i rogalików :-)