Ciasto z gruszkami
Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta
W 100 gramach ciasta:
Wartość energetyczna
270 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 kg twardych gruszek
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
- 4 średnie jajka
- ponad pół szklanki cukru - około 150 g
- 3/4 szklanki oleju roślinnego - około 180 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka tartego imbiru
- łyżka cynamonu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a gruszki ważone były przed obraniem.
Aby zrobić ciasto z gruszkami możesz zamienić olej na masło. Masło należy wówczas wcześniej roztopić i przestudzić. Możesz użyć całej kostki masła, czyli 200 gramów. To bardzo proste do zrobienia ciasto, więc polecam je nawet początkującym miłośnikom słodkich wypieków.
Ciasto z gruszkami
Do tego ciasta pasują każde twardsze gruszki. Możesz użyć tych słodszych i popularnych odmian np. Konferencja. Ja użyłam bardzo małych gruszek Rocha.
Do ciasta z gruszkami pasuje imbir. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach. Potrzebujesz łyżkę tartego imbiru. Jeśli nie masz imbiru świeżego, to możesz użyć tego w proszku. U mnie imbir świeży.
Gruszki obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Jeśli masz większe gruszki, to pokrój je na kawałki długości około 4 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymałam 800 gramów gruszek. Kawałki owoców umieść w szerokiej misce i oprósz łyżką cynamonu. Dodaj też tarty imbir i wymieszaj kawałki groszek z cynamonem i imbirem.
Do dużej miski wbij cztery średnie jajka i wsyp ponad pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera.
Kolejno dodaj też mieszankę mąki pszennej np. tortowej i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki lub szpatułki kuchennej.
Do upieczenia ciasta gruszkowego użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Środek oraz boki wysmaruj resztkami oleju roślinnego. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może to być również olej ryżowy, z pestek winogron lub roztopiony i przestudzony olej kokosowy (albo wcześniej wspomniane masło).
Do formy wylej całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wyłóż kawałki gruszek. Rozłóż je po całej powierzchni ciasta. Możesz je śmiało lekko wcisnąć w masę.
Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z gruszkami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.
Jeśli lubisz ciasta z owocami, to polecam Ci też przepis na proste ciasto z morelami oraz najlepsze ciasto ze śliwkami.
Smacznego!