Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie. 

Jeśli masz więcej gruszek, to polecam Ci zrobić placki jogurtowe z gruszkami lub coś zupełnie innego.. Sałatka ze szpinakiem i gruszką to pyszny pomysł na ciekawą i zdrową kolację. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta

Kalorie: 270 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 1 kg twardych gruszek
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 4 średnie jajka
  • ponad pół szklanki cukru - około 150 g
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego - około 180 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka tartego imbiru
  • łyżka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a gruszki ważone były przed obraniem.

Aby zrobić ciasto z gruszkami możesz zamienić olej na masło. Masło należy wówczas wcześniej roztopić i przestudzić. Możesz użyć całej kostki masła, czyli 200 gramów. To bardzo proste do zrobienia ciasto, więc polecam je nawet początkującym miłośnikom słodkich wypieków. 

Ciasto z gruszkami, 1

Ciasto z gruszkami

Do tego ciasta pasują każde twardsze gruszki. Możesz użyć tych słodszych i popularnych odmian np. Konferencja. Ja użyłam bardzo małych gruszek Rocha.

Ciasto z gruszkami, 2

Do ciasta z gruszkami pasuje imbir. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach. Potrzebujesz łyżkę tartego imbiru. Jeśli nie masz imbiru świeżego, to możesz użyć tego w proszku. U mnie imbir świeży.
Ciasto z gruszkami, 3

Gruszki obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Jeśli masz większe gruszki, to pokrój je na kawałki długości około 4 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymałam 800 gramów gruszek. Kawałki owoców umieść w szerokiej misce i oprósz łyżką cynamonu. Dodaj też tarty imbir i wymieszaj kawałki groszek z cynamonem i imbirem.
Ciasto z gruszkami, 4

Do dużej miski wbij cztery średnie jajka i wsyp ponad pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.

Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. 

Ciasto z gruszkami, 5

Ciasto z gruszkami, 6

Kolejno dodaj też mieszankę mąki pszennej np. tortowej i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki lub szpatułki kuchennej.
Ciasto z gruszkami, 7

Do upieczenia ciasta gruszkowego użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Środek oraz boki wysmaruj resztkami oleju roślinnego. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może to być również olej ryżowy, z pestek winogron lub roztopiony i przestudzony olej kokosowy (albo wcześniej wspomniane masło).
Ciasto z gruszkami, 8

Do formy wylej całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wyłóż kawałki gruszek. Rozłóż je po całej powierzchni ciasta. Możesz je śmiało lekko wcisnąć w masę.
Ciasto z gruszkami, 9

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z gruszkami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Ciasto z gruszkami, 10

Jeśli lubisz ciasta z owocami, to polecam Ci też przepis na proste ciasto z morelami oraz najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (36 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/128356

Komentarze

2018-09-19 11:25
Mam dużo mrożonego rabarbaru...czy można użyć go do tego placka?i czy go rozmrozić przed pieczeniem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 12:18
Tak, trzeba go rozmrozić. A może wolisz ten przepis na ciasto z rabarbarem ? 🙂
2018-09-19 12:46
Aniu kolejny wyśmienity przepis. Dodam, że przed odkryciem twojego bloga nie wychodziły mi nawet babeczki z proszku 😜 a tu każdy przepis wychodzi bez kłopotów, aż mąż nie dowirza że to ja upiekłam 🍰😂😂😂😂 Dziękuje 🙂
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 19:20
Tym bardziej wielkie brawa dla Ciebie.. bardzo mi miło Gosiu! 🌼🌼
2018-09-23 15:18
A czy imbir jest jakiś kluczowy w tym przepisie? Bo bardzo mnie zaciekawił, ale ten imbir do mnie nie przemawia, bo wydaje mi się, że będzie go czuć
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-23 19:02
Możesz go pominąć. Trochę czuć, ale nie jest ostry.
2018-10-02 19:40
Ciasto z gruszkami dziecinnie proste i pyszne 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-10-03 08:14
😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️

Ciasto z gruszkami

Uwielbiam piec ciasta z owocami. Bardzo lubię mieszać różne rodzaje owoców i piec ciasto z owocami. Uwielbiam też sięgać po jeden typ owocu i tak dobierać do niego składniki, by wydobyć najwięcej smaku i aromatu. Moje szybkie ciasto z gruszkami robię z dodatkiem cynamonu i imbiru. To jedno z lepszych połączeń. 

Ciasto z gruszkami na oleju

Ciasto z gruszkami piekę na oleju. Dzięki temu ciasto wychodzi tańsze. Jest tez wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto z gruszkami można piec przez cały rok. Najlepiej smakuje mi na jesieni. Cynamon i imbir to typowo jesienne przyprawy. Moje ciasto z gruszkami jest jednym z prostszych do upieczenia ciast. Uwielbiam je za to, że zawsze wychodzi i jest niezwykle puszyste. To przepyszne ciasto z gruszkami na szybko polecam, gdy chcesz upiec coś na szybko.. coś pysznego i coś co zawsze się udaje. Proste ciasto z gruszkami, cynamonem i imbirem.. wspaniałe! Zapraszam też po mój przepis na drożdżówki ze śliwkami oraz ciasto z cukinii. Obok gruszek jesienią królują też jabłka. Polecam mój przepis na jabłecznik - polski, tradycyjny, z ciasta ucieranego z kruszonką.