Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie. 

Jeśli masz więcej gruszek, to polecam Ci zrobić placki jogurtowe z gruszkami lub coś zupełnie innego.. Sałatka ze szpinakiem i gruszką to pyszny pomysł na ciekawą i zdrową kolację. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta

Kalorie: 270 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 1 kg twardych gruszek
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 4 średnie jajka
  • ponad pół szklanki cukru - około 150 g
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego - około 180 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka tartego imbiru
  • łyżka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały bez posypki z cukru pudru a gruszki ważone były przed obraniem.

Aby zrobić ciasto z gruszkami możesz zamienić olej na masło. Masło należy wówczas wcześniej roztopić i przestudzić. Możesz użyć całej kostki masła, czyli 200 gramów. To bardzo proste do zrobienia ciasto, więc polecam je nawet początkującym miłośnikom słodkich wypieków. 

Ciasto z gruszkami, 1

Ciasto z gruszkami

Do tego ciasta pasują każde twardsze gruszki. Możesz użyć tych słodszych i popularnych odmian np. Konferencja. Ja użyłam bardzo małych gruszek Rocha.

Ciasto z gruszkami, 2

Do ciasta z gruszkami pasuje imbir. Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach. Potrzebujesz łyżkę tartego imbiru. Jeśli nie masz imbiru świeżego, to możesz użyć tego w proszku. U mnie imbir świeży.
Ciasto z gruszkami, 3

Gruszki obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Jeśli masz większe gruszki, to pokrój je na kawałki długości około 4 cm. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych otrzymałam 800 gramów gruszek. Kawałki owoców umieść w szerokiej misce i oprósz łyżką cynamonu. Dodaj też tarty imbir i wymieszaj kawałki groszek z cynamonem i imbirem.
Ciasto z gruszkami, 4

Do dużej miski wbij cztery średnie jajka i wsyp ponad pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.

Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej. Miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. 

Ciasto z gruszkami, 5

Ciasto z gruszkami, 6

Kolejno dodaj też mieszankę mąki pszennej np. tortowej i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki lub szpatułki kuchennej.
Ciasto z gruszkami, 7

Do upieczenia ciasta gruszkowego użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Środek oraz boki wysmaruj resztkami oleju roślinnego. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, ale może to być również olej ryżowy, z pestek winogron lub roztopiony i przestudzony olej kokosowy (albo wcześniej wspomniane masło).
Ciasto z gruszkami, 8

Do formy wylej całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię i wyłóż kawałki gruszek. Rozłóż je po całej powierzchni ciasta. Możesz je śmiało lekko wcisnąć w masę.
Ciasto z gruszkami, 9

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z gruszkami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Ciasto z gruszkami, 10

Jeśli lubisz ciasta z owocami, to polecam Ci też przepis na proste ciasto z morelami oraz najlepsze ciasto ze śliwkami
Smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (140 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-09-19 11:25
Mam dużo mrożonego rabarbaru...czy można użyć go do tego placka?i czy go rozmrozić przed pieczeniem?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 12:18
Tak, trzeba go rozmrozić. A może wolisz ten przepis na ciasto z rabarbarem ? 🙂
2018-09-19 12:46
Aniu kolejny wyśmienity przepis. Dodam, że przed odkryciem twojego bloga nie wychodziły mi nawet babeczki z proszku 😜 a tu każdy przepis wychodzi bez kłopotów, aż mąż nie dowirza że to ja upiekłam 🍰😂😂😂😂 Dziękuje 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 19:20
Tym bardziej wielkie brawa dla Ciebie.. bardzo mi miło Gosiu! 🌼🌼
2018-09-23 15:18
A czy imbir jest jakiś kluczowy w tym przepisie? Bo bardzo mnie zaciekawił, ale ten imbir do mnie nie przemawia, bo wydaje mi się, że będzie go czuć
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-23 19:02
Możesz go pominąć. Trochę czuć, ale nie jest ostry.
2018-10-02 19:40
Ciasto z gruszkami dziecinnie proste i pyszne 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-10-03 08:14
😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2018-10-20 19:07
Ciasto w piekarniku:) Dzięki bardzo za prosty przepisik bo moim młodym się ciasta z gruszkami zachciało a ja nie cierpię piec;) jestem pierwszy raz ale pewnie zostanę na dluzej❤️❤️🙂😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. zapraszam!
2018-11-03 16:23
Za każdym razem jak pieke, ciasto w środku jest surowe. Nieistotne czy pieke je godizne czy dwie. Z temperatura też już kombinowałam, dalej nic z tego. Więcej nie probuje, marnowanie składników.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-03 16:35
W takim razie przy każdej próbie popełniasz ten sam błąd.
2019-03-23 19:01
uwielbiam gruszki pod każdą postacią 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-03-25 20:50
Przepyszne 😃 i bardzo łatwe
Na 2gi dzień podgrzewałam w piekarniku i cieplutkie pachnące ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
Reklama
2019-05-01 16:15
👍👍👍
2019-08-18 09:25
Pyszne tylko bardzo szybko znika😊
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍❤️
2019-08-27 16:51
Rewelacja :) ponieważ nie miałam zbyt dużo gruszek, dodałam także brzoskwinie 😁 wyszło pysznie🙂❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-09-29 17:30
Ciasto jest po prostu mega łatwe i pyszne .. zniklo w ciagu jednego wieczoru . Polecam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-10-26 20:51
Czy da się je zrobić na mące orkiszowej pełnoziarnistej? A jeśli tak, to czy proporcje powinny ulec zmianie? Dodałam erytrytol zamiast cukru, ale ponieważ jest mniej słodki, to zamiast 150g, dodałam 220g. Maki orkiszowej zmieściło się tylko ok. 240g (było już bardzo gęste, mam obawy czy nie za geste). Teraz jest w piekarniku i czekam, co wyjdzie 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam kciuki 😀😀
2019-10-27 16:50
Po raz 2 pieke z Teojego bloga ciasto wyszło Przepyszne a moje dzieci i mąż w szoku ze tak pieke 😍👌🥰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️
2019-11-01 16:00
Moje tak wyszło
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
Reklama

Ciasto z gruszkami

Uwielbiam piec ciasta z owocami. Bardzo lubię mieszać różne rodzaje owoców i piec ciasto z owocami. Uwielbiam też sięgać po jeden typ owocu i tak dobierać do niego składniki, by wydobyć najwięcej smaku i aromatu. Moje szybkie ciasto z gruszkami robię z dodatkiem cynamonu i imbiru. To jedno z lepszych połączeń. 

Ciasto z gruszkami na oleju

Ciasto z gruszkami piekę na oleju. Dzięki temu ciasto wychodzi tańsze. Jest tez wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto z gruszkami można piec przez cały rok. Najlepiej smakuje mi na jesieni. Cynamon i imbir to typowo jesienne przyprawy. Moje ciasto z gruszkami jest jednym z prostszych do upieczenia ciast. Uwielbiam je za to, że zawsze wychodzi i jest niezwykle puszyste. To przepyszne ciasto z gruszkami na szybko polecam, gdy chcesz upiec coś na szybko.. coś pysznego i coś co zawsze się udaje. Proste ciasto z gruszkami, cynamonem i imbirem.. wspaniałe! Zapraszam też po mój przepis na drożdżówki ze śliwkami oraz ciasto z cukinii. Obok gruszek jesienią królują też jabłka. Polecam mój przepis na jabłecznik - polski, tradycyjny, z ciasta ucieranego z kruszonką.