Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

Jakie powinno być proste ciasto marchewkowe? Z pewnością najpyszniejsze ciasto marchewkowe, to takie które jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. A przede wszystkim smakuje dzieciom. Zatem zapraszam!

- prosty, sprawdzony przepis
- ciasto uwielbiane przez dzieci
- można je piec na każdą okazję

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma 20/30 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 4 średnie jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pełna szklanka tartej marchewki - 150 g (jedna duża marchew)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżka cynamonu

Ciasto marchewkowe przepis prosty

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka, jogurt i marchew wyjmij wcześniej z lodówki.  

Forma na ciasto: u mnie wymiar 20-30 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Od środka formę wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. 

Ciasto z dodatkiem marchewki to fantastyczny sposób na przemycenie warzyw do diety małego niejadka. To również pyszny deser dla każdego miłośnika słodkich wypieków domowych. Gorąco zapraszam po przepis na pyszne ciasto marchewkowe z olejem, które zawsze wychodzi, jest bardzo puszyste i wilgotne oraz długo zachowuje świeżość. 

Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość miksuj dwie minuty.  

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Wystarczy jedna duża lub dwie średnie marchewki, czyli łącznie około 150 gramów. Tarta marchewka powinna się zmieścić do szklanki i wypełnić ją po brzegi. Marchew wmieszaj łyżką w ciasto. 

Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 40 minut do "suchego patyczka", na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół).

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z pieca i oprószyć cukrem pudrem.

Proste ciasto marchewkowe, 1

Polecam wypróbuj też pyszne ciasto wiewiórka oraz pyszne kruche ciasto na bazie miodu czyli miodownik.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (1037 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Proste ciasto marchewkowe

Zapraszam po moje szybkie ciasto marchewkowe. Jest to lżejsza i szybsza wersja, którą piekę, gdy mam ochotę na lekkie ciasto z użyciem mniejszej ilości marchewki. Nie dodaję tez do niego kemu oraz dużej ilości przypraw korzennych. Bardzo gorąco polecam też mój przepis na przepyszne muffiny marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe przepis

Takie proste ciasto marchewkowe wystarczy przed podaniem tylko lekko oprószyć cukrem pudrem. Można też wyłożyć na nie symboliczny kawałek orzecha włoskiego lub orzecha pekan. Jeśli wolisz ciasto, które będzie idealne na każdą okazję oraz będzie przełożone pysznym kremem to zapraszam po przepis na najlepsze ciasto marchewkowe. Zachęcam tez do sprawdzenia innych moich przepisów na ciasta i nie tylko.