Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

To mój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka  i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą.

Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na uniwersalny biszkopt do tortów - jest świetny!

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: rolada długości 30 cm - 530 g

Kalorie: 215 w 100 gramach

Składniki:
  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru - 80 g
  • 6 łyżek mąki pszennej - 80 g
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja wyjmij wcześniej z lodówki.
Do zrobienia biszkoptu pod dowolną roladę biszkoptową na słodko potrzebujesz również duży arkusz papieru do pieczenia - pergamin. Niezbędny będzie również dobry mikser.

Jak zrobić idealną roladę biszkoptową:

Do misy miksera wbij sześć jajek. Dodaj też cukier. Do wypieków polecam używać cukier drobny. Taki cukier znacznie błyskawicznie rozpuszcza się w płynach i każda masa szybciej się ubija.

Rolada biszkoptowa, 1

Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty - na najwyższych obrotach miksera. 
Rolada biszkoptowa, 2

Obroty miksera zmniejsz do średnich i wlej łyżkę oleju. Wyłącz mikser. Do miski z puszystym kremem wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Możesz przesiać ją do miski przez sitko. Masę wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. 

Na blaszkę wielkości 30/38 cm - u mnie jest to jedna z szuflad piekarnika - wyłóż papier do pieczenia. Na całą powierzchnię wyłóż puszyste ciasto. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Szufladę z biszkoptem umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Roladę biszkoptową piecz tak równo 20 minut. Powinna się ładnie zarumienić.

Po 20 minutach pieczenia wyłącz piekarnik a drzwi piekarnika uchyl odrobinę. Możesz zrobić szparkę wkładając w drzwi rękawicę kuchenną. Po 10 minutach otwórz całkowicie drzwi piekarnika. Po chwili wyjmij blaszkę z biszkoptem.

Podnieś biszkopt za wystający papier do pieczenia. 

Rolada biszkoptowa, 3

Nie zdejmuj ciasta z papieru. Biszkopt zawiń w rulon razem z papierem. Roladę zwijaj od krótszego boku ku górze boku dłuższego. Roladę odłóż do przestudzenia. W tym czasie możesz przygotować swój ulubiony krem do rolady biszkoptowej.

Polecam kremy do rolady:
- przepis na uniwersalny krem śmietanowy z mascarpone
- przepis na najlepszy krem budyniowy
- przepis na krem czekoladowy ganache
Rolada biszkoptowa, 4

Po 30 minutach rolada powinna być już wystarczająco przestudzona, by rozwinąć ją delikatnie z papieru do pieczenia. Na tak rozwinięty biszkopt wystarczy już tylko nałożyć dowolny krem i zwinąć roladę. Po zwinięciu roladę zazwyczaj należy odłożyć do lodówki, do schłodzenia i stężenia masy. 
Rolada biszkoptowa, 5

Kilka porad oraz dodatkowych informacji o pieczeniu rolady biszkoptowej:
Nie martw się, jeśli Twój biszkopt po włożeniu do piekarnika nie urósł jeszcze bardziej lub też odrobinę opadł po upieczeniu. Prawidłowo i bardzo dobrze ubita piana z jajek i cukru z dodatkiem niewielkiej ilości mąki jest tak napowietrzona, że byłoby ciężko utrzymać w cieście taką ilość dwutlenku węgla. 

Jest jeszcze jeden sposób na postępowanie z roladą po upieczeniu. Możesz biszkopt położyć na czystej i suchej ściereczce bawełnianej - ciastem do ściereczki i ostrożnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia. Biszkopt zaś zawinąć w ściereczkę kierując się wzdłuż dłuższego boku. 

Zwinięta rolada biszkoptowa bez dodatków:
Rolada biszkoptowa, 6

Na zdjęciu rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami.
Rolada biszkoptowa, 7

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (30 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-04-19 20:41
Rewelacja!! Idealnie wygląda to ciasto!!❤️❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-20 10:18
Dziękuję bardzo oi polecam. Rolada biszkoptowa jest fantastyczna🙂
2018-04-19 21:57
Robię już jutro rewelacja zapowiada się pysznie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-20 10:19
Cudownie! Czekam na wieści i zdjęcia rolady 👌
2018-04-28 17:45
Rolada biszkoptowa już jest w lodowce ;) super wyrosła.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 20:28
Ale piękna roladka!👏️
2018-04-29 09:01
Rolada biszkoptowa - Kolejny przepis i kolejne pyszne ciasto....polecam! pzdr.Aniu.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-29 09:11
Piękna rolada Ci wyszła Moniko! Smacznego 🙂
2018-06-23 17:31
Witam mi ta rolada nie wyszla popekala i zrobila sie twarda gumowa nie wiem co nie tak zrobilam bo przepisu sie trzymalam :(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-23 21:03
Za wysoka temperatura.. Jeśli wyszła Ci taka elastyczna, to znaczy że za krótko ubijałaś jajka z cukrem Leno.

Rolada biszkoptowa przepis podstawowy

Najlepszy na świecie przepis na biszkopt do rolady biszkoptowej na słodko. Ten przepis dopracowałam do perfekcji. Najważniejsze jest długie ubijanie jajek z cukrem. Musi powstać puszysty i lekki krem. Krem powinien być jasny i super dobrze napowietrzony. Krem po ubiciu zwiększa objętość o cztery do pięciu razy w stosunku do jajek z cukrem przed ubijaniem. Taką roladę biszkoptową można zawinąć z dowolnym kremem czekoladowymRolada biszkoptowa z kremem budyniowym lub rolada biszkoptowa z kremem śmietanowym i owocami będzie cudowna. 

Rolada biszkoptowa 

Nie ma nic prostszego niż wyłożenie na przestudzoną roladę biszkoptową owoców z bitą śmietaną lub galaretki z owocami. Rolada biszkoptowa z galaretką jest cudowna latem. Pamiętajcie jednak, że galaretka musi już mocno stężała lub całkowicie stężała. Wówczas kroicie ją na kawałki i zawijacie ścisło w rulonik roladowy. Serdecznie zapraszam tez po inne moje przepisy na domowe ciasta. A tutaj przepis na roladę biszkoptową z truskawkami i bitą śmietaną.