Rolada biszkoptowa
To mój najlepszy przepis na biszkopt do każdej rolady na słodko. Rolada biszkoptowa wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna. Biszkopt smakuje cudownie! Sama jestem zachwycona smakiem i strukturą.
Jeśli zaś szukacie biszkoptu pod perfekcyjny tort, to zerknijcie na mój przepis na biszkopt - jest świetny!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: rolada długości 30 cm - 530 g
Kaloryczność kcal: 215 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
- 6 dużych jajek
- 6 łyżek drobnego cukru - 80 g
- 6 łyżek mąki pszennej - 80 g
- łyżka oleju roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja wyjmij wcześniej z lodówki.
Do zrobienia biszkoptu pod dowolną roladę biszkoptową na słodko potrzebujesz również duży arkusz papieru do pieczenia - pergamin. Niezbędny będzie również dobry mikser.
Jak zrobić idealną roladę biszkoptową
Do misy miksera wbij sześć jajek. Dodaj też cukier. Do wypieków polecam używać cukier drobny. Taki cukier znacznie błyskawicznie rozpuszcza się w płynach i każda masa szybciej się ubija.

Jajka ubijaj z cukrem na puszystą i jasną pianę. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w kremie. Cukier z jajkami ubijaj nie krócej niż 4 minuty - na najwyższych obrotach miksera.

Obroty miksera zmniejsz do średnich i wlej łyżkę oleju. Wyłącz mikser. Do miski z puszystym kremem wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Możesz przesiać ją do miski przez sitko. Masę wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Na blaszkę wielkości 30/38 cm - u mnie jest to jedna z szuflad piekarnika - wyłóż papier do pieczenia. Na całą powierzchnię wyłóż puszyste ciasto. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Szufladę z biszkoptem umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół. Roladę biszkoptową piecz tak równo 20 minut. Powinna się ładnie zarumienić.
Po 20 minutach pieczenia wyłącz piekarnik a drzwi piekarnika uchyl odrobinę. Możesz zrobić szparkę wkładając w drzwi rękawicę kuchenną. Po 10 minutach otwórz całkowicie drzwi piekarnika. Po chwili wyjmij blaszkę z biszkoptem.
Podnieś biszkopt za wystający papier do pieczenia.

Nie zdejmuj ciasta z papieru. Biszkopt zawiń w rulon razem z papierem. Roladę zwijaj od krótszego boku ku górze boku dłuższego. Roladę odłóż do przestudzenia. W tym czasie możesz przygotować swój ulubiony krem do rolady biszkoptowej.
Polecam kremy do rolady:
- śmietanowy krem do tortów
- krem budyniowy
- krem czekoladowy ganache

Po 30 minutach rolada powinna być już wystarczająco przestudzona, by rozwinąć ją delikatnie z papieru do pieczenia. Na tak rozwinięty biszkopt wystarczy już tylko nałożyć dowolny krem i zwinąć roladę. Po zwinięciu roladę zazwyczaj należy odłożyć do lodówki, do schłodzenia i stężenia masy.

Kilka porad oraz dodatkowych informacji o pieczeniu rolady biszkoptowej:
Nie martw się, jeśli Twój biszkopt po włożeniu do piekarnika nie urósł jeszcze bardziej lub też odrobinę opadł po upieczeniu. Prawidłowo i bardzo dobrze ubita piana z jajek i cukru z dodatkiem niewielkiej ilości mąki jest tak napowietrzona, że byłoby ciężko utrzymać w cieście taką ilość dwutlenku węgla.
Jest jeszcze jeden sposób na postępowanie z roladą po upieczeniu. Możesz biszkopt położyć na czystej i suchej ściereczce bawełnianej - ciastem do ściereczki i ostrożnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia. Biszkopt zaś zawinąć w ściereczkę kierując się wzdłuż dłuższego boku.
Zwinięta rolada biszkoptowa bez dodatków:

Na zdjęciu rolada z bitą śmietaną i truskawkami.

Smacznego!