Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto milky way

Ciasto milky way

Mój ulubiony przepis na ciasto Milky Way. Ten pyszny deser ma niesamowity smak mlecznego kremu. Ciasto Milky Way można udekorować batonikami, którymi był inspirowany lub polać kremem czekoladowym. 

Polecam mój sprawdzony i najlepszy chyba przepis na domowy krem czekoladowy ganache

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: blaszka 18/28 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 80 g mąki pszennej - pół szklanki
  • 80 g mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki
  • 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
  • 5 średnich jajek
  • czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g masła
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego*
  • szklanka mleka w proszku - pełnotłuste
  • łyżeczka pasty lub esencji z wanilii


Dekoracja do ciasta Milky Way:  Cukier puder oraz maliny lub polewa ganache.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. Wyjmij również masło, które musi zmięknąć (do kremu).

Do małej miski przesiej mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk z kakaem i proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie papier ponownie wysmaruj olejem. Ciasto przelej do formy.

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

W trakcie pieczenia ciasta a następnie studzenia go przygotuj  mleczny krem.
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku. Ciągle miksuj krem na odrobinę niższych obrotach. Dodaj również wanilię oraz mleko skondensowane, słodzone. Miksuj chwilę i odstaw do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

* Mleko słodzone skondensowane można zastąpić zwykłym mlekiem i cukrem w ilości:
• 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
• 100 ml mleka  - 1/3 szklanki

Mleko umieść w rondelku razem z cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące. Takie słodkie mleko wlewaj do masy cienką strużką zamiast mleka skondensowanego.

Po wystudzeniu ciasta oraz masy mlecznej możesz już przełożyć składniki. 
1. Dzielisz ciasto na pół. Na jedną część nakładasz masę. Przykrywasz drugą połówką. Tutaj ciasto będzie mniejsze, ale wyższe i z dużą ilością masy po środku.
2. Dzielisz ciasto na dwa blaty (jak tortowe). Na jedną część nakładasz masę. Przykrywasz drugą połówką. Tutaj ciasto będzie większe, ale niższe.

Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce, by masa całkowicie stężała i ładnie związała się z ciastem.

Dekoracja z cukrem pudrem i malinami:

Ciasto milky way, 1


Dekoracja z ganache
Ciasto milky way, 2

Jaką wersję wybierasz?
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (710 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pyszny milky way przepisy

Ogromnie modne jest pieczenie ciast oraz szykowanie deserów na podstawie znanych ciastek, batoników i wafelków. Mój przepis na domowe ptasie mleczko to jeden z większych hitów bloga. Do tego tort raffaello, czy też ciasto 3 Bit oraz wiele, wiele innych. Mój przepis na Milky Way możesz udekorować batonikami Milky Way. Można je pokroić w kawałki lub układać całe. Najlepiej jednak najpierw wylać na ciasto krem czekoladowy.

Milky Way ciasto, które rozpływa się w ustach

Desery, które składają się z warstw zazwyczaj są delikatniejsze, bardziej kremowe niż ciasta typowe ciasta do kawy. Wbrew pozorom ich wykonanie nie jest trudniejsze. Wymaga zazwyczaj przełożenia kremem, który należy sobie przygotować w trakcie pieczenia ciasta. Mój ulubiony i najszybszy domowy krem do tortów to krem śmietanowy, który gorąco polecam. W ogóle jeśli lubisz piec, to zapraszam po resztę moich przepisów na domowe ciasta i torty.