Ciasto milky way

Ciasto milky way

Boskie ciasto Milky Way.
Niesamowity smak mlecznego kremu.
Polecam gorąco!

Czas przygotowywania: około 1 h
Czas pieczenia: około 30 minut
Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica

Składniki na ciasto:
• 80 g mąki pszennej  -  pół szklanki
• 80 g mąki ziemniaczanej  - 1/3 szklanki
• 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
• 5 średnich jajek
• czubata łyżka kakao
• 4 łyżki oleju
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
• 250 g masła - kostka
• 150 g mleka skondensowanego, słodzonego*
• szklanka mleka w proszku - pełnotłuste
• łyżeczka pasty lub esencji z wanilii

Dekoracja:
Cukier puder oraz maliny lub polewa czekoladowa.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. Wyjmij również masło, które musi zmięknąć (do kremu).

Do małej miski przesiej mąki oraz proszek do pieczenia i kakao.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Kolejno dodaj żółtka. Ciągle miksując dodaj również olej. Miksuj masę jeszcze minutę.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk z kakaem i proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj resztkami oleju i obsyp od środka bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie papier ponownie wysmaruj olejem. Ciasto przelej do formy.

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

W trakcie pieczenia ciasta a następnie studzenia go przygotuj  mleczny krem :-)
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem.
Stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku. Ciągle miksuj krem na odrobinę niższych obrotach. Dodaj również wanilię oraz mleko skondensowane, słodzone. Miksuj chwilę i odstaw do lodówki na 20 minut do schłodzenia.

* Mleko słodzone skondensowane można zastąpić zwykłym mlekiem i cukrem w ilości:
• 100 g drobnego cukru - 1/3 szklanki
• 100 ml mleka  - 1/3 szklanki

Mleko umieść w rondelku razem z cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące. Takie słodkie mleko wlewaj do masy cienką strużką zamiast mleka skondensowanego.

Po wystudzeniu ciasta oraz masy mlecznej możesz już przełożyć składniki. 
1. Dzielisz ciasto na pół. Na jedną część nakładasz masę. Przykrywasz drugą połówką. Tutaj ciasto będzie mniejsze, ale wyższe i z dużą ilością masy po środku.
2. Dzielisz ciasto na dwa blaty (jak tortowe). Na jedną część nakładasz masę. Przykrywasz drugą połówką. Tutaj ciasto będzie większe, ale niższe.

Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce, by masa całkowicie stężała i ładnie związała się z ciastem.

Dekoracja z cukrem pudrem i malinami:
ciasto-milky-way-1


Dekoracja z polewą czekoladową:
ciasto-milky-way-2


Jaką wersję wybierasz?
Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-05-10 15:21
To ciasto robiła nasza siostra na Wielkanoc <3 Jakie ono było dobre :D