Jabłecznik

Jabłecznik

Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjne ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką? Zapraszam po najlepszy polski jabłecznik. Puszysty, wilgotny i prosty do zrobienia, a do tego z dużą ilością pysznych jabłek.

- zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość
- sprawdzony, tradycyjny przepis na maśle
- dużo owoców i chrupiąca cynamonowa kruszonka

Jeśli zaś szarlotka, to tylko na kruchym cieście. Moja szarlotka, to przepis również dla początkującym. Nie ma potrzeby prażenia wcześniej jabłek. Nie trzeba też podpiekać osobno kruchego spodu. A do tego zrobisz ją tylko z sześciu składników. 

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 1700 g ciasta - tortownica 25 cm

Kalorie: 325 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 5 średnich jajek
  • kostka masła - 200 g
  • około 3/4 szklanki cukru - 170 g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek

Składniki na cynamonową kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki
  • łyżeczka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki. 

Prawdziwy polski jabłecznik na cieście ucieranym pachnie masłem, jabłkami i cynamonem. Pachnie jesienią i słońcem. To ciasto, które trzeba upiec!

W pierwszej kolejności wyjmij z lodówki jajka. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia. Masło roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, by było całkowicie płynne i odstaw do przestudzenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Do natłuszczonych boków przyłóż/przyklej paski papieru do pieczenia/pergaminu. Paski polecam wyciąć wyższe niż ranty foremki, by ciasto nie uciekło podczas wyrastania. Ja użyłam średniej wielkości tortownicy o średnicy 25 cm. 

Polecam też wcześniej przygotować sobie kruszonkę. Można ją trzymać w lodówce. Tak prezentuje się gotowy jabłecznik, zatem do dzieła :) 

Jabłecznik, 1

Jabłecznik

Jeśli masz już przygotowaną formę (wyłożona papierem do pieczenia) oraz roztopioną kostkę masła (płynne masło stygnie), to możesz się zabrać za szykowanie jabłek i pozostałych składników. Ten akurat jabłecznik szykowałam w październiku. Użyłam zatem jabłek wczesnych.. soczystych, z jasnym i zwartym miąższem. Do jabłecznika potrzebujesz jeden kilogram jabłek. 

Jabłecznik, 2

W jednej, mniejszej misce umieść mąkę pszenną tortową lub zwykłą. To dwie szklanki o pojemności 250 ml, czyli 320 gramów mąki. Dodaj też dwie i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Ja mąkę z proszkiem przesiałam, ale wystarczy je razem bardzo dobrze wymieszać. 

Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp 3/4 szklanki cukru. To około 170 gramów cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. 

Zmniejsz obroty miksera do minimum i cienką strużką zacznij wlewać przestudzone, roztopione masło. Odstaw mikser. Do miski dodawaj teraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie miksuj już masy, a tylko mieszaj ją powoli łyżką aż powstanie jednolite ciasto.

Jabłecznik, 3

Ciasto przełóż do tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. 
Jabłecznik, 4

Wszystkie jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne a ćwiartki jabłek pokrój jeszcze dodatkowo w kostkę o wielkości około 1,5 cm. Kawałki jabłek wyłóż na ciasto. Postaraj się rozłożyć je równomiernie po całej powierzchni. 
Jabłecznik, 5

Na jabłka pozostaje już tylko wyłożyć kruszonkę. Kruszonkę z cynamonem możesz sobie przygotować znacznie wcześniej i trzymać w lodówce. Składniki na kruszonkę rozetrzyj dłońmi w osobnej miseczce. Zrobisz to w dosłownie trzy minuty. Skorzystałam z mojego ulubionego przepisu na kruszonkę - kruszonka do ciasta. Dodałam tylko łyżeczkę cynamonu a cukier zwykły zamieniłam na trzcinowy. 
Jabłecznik, 6

Dobrze wyrobiona kruszonka powinna przypominać mokry żwirek wymieszany z piaskiem. Kawałek ciasta wzięty w dłoń i ściśnięty powinien połączyć się w jednolitą grudę. Nie musi być stabilny, jednak nie może być tak, że mąka przesypuje się między palcami. Całą kruszonkę rozłóż po cieście z kawałkami jabłek.
Jabłecznik, 7

Formę z jabłecznikiem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około godziny. Moje ciasto piekło się równo 60 minut. Po około 50 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Jabłecznik, 8

Jabłecznik, 9

Jabłecznik na zdjęciu lekko oprószyłam cukrem pudrem. Nie jest jednak w ogóle konieczne. Upieczony i przestudzony jabłecznik trzymaj w chlebaki zawinięty w folię. Jabłecznika na cieście ucieranym nie trzyma się w lodówce. 
Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (60 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/140940
Reklama

Komentarze

2018-10-14 08:14
Jabłecznik. Jeszcze gorący ;) Wygląda i pachnie obłędnie :) Dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wspaniale wyrósł!
2018-10-14 17:02
Jabłecznik już tylko w kawałku :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 🍏🍏
2018-10-15 10:14
Dziękuję za ten przepis. Najlepszy jabłecznik, jaki do tej pory zrobiłam;).
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-10-22 00:37
Pychota 🍏
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-22 11:29
Bardzo apetyczny jabłecznik Małgosiu! 🙂
2018-10-25 19:27
Dziękuję za przepis, jabłecznik wyszedł pierwsza klasa! :-)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. bardzo się cieszę!👏️
2018-11-05 08:42
CZY MOŻNA ZAMIENIC MASŁO OLEJEM (DIETA)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-05 12:57
Tak Marto.. ta sama waga.
2018-11-23 19:26
Mój jabłecznik jest właśnie w piekarniku. Na pewno będzie smaczny 👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️ Smacznego Irenko!
2018-11-27 22:43
Witam 🙂 Jestem poczatkujaca jesli chodzi o pieczenie (na koncie 2 ciasta marchewkowe ok i 1 bananowe takie sobie) Mam tylko tortownice 23cm czy musze zmieniac proporcje? Moj piekarnik ma tylko termoobieg czy musze zmieniac temperature i czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-28 11:52
Proponuję zmniejszyć ilości składników o 1/3 . Przy termoobiegu trzeba trochę obniżyć temperaturę pieczenia.. o min 10 stopni. Może kilka foremek na prezent Świąteczny zamów od Mikołaja 🙂👍
2018-11-28 21:54
Dziekuje bardzo za odpowiedź i rady w weekend będę piekła 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Aniu 🙂

Jabłecznik

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Szarlotka oraz jabłecznik i ciasto kruche ze śliwkami to ciasta typowo jesienne. Mój jabłecznik z kruszonką to wilgotne ciasto ucierane pieczone na prawdziwym maśle. Masło w tym jabłeczniku można zamienić na margarynę lub olej i również pięknie się upiecze. Polecam jednak użyć prawdziwego masła. Taki jabłecznik smakuje i pachnie znacznie lepiej. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na jabłecznik. Jabłecznik ten piekę od lat. Tradycja bywa różna w zależności od regionu czy też tradycji rodzinnej przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nasz polski jabłecznik szykujemy zazwyczaj właśnie z ciasta ucieranego. Cynamonowa kruszonka czasem się pojawiała a czasem nie. 

Jabłecznik z kruszonką

Ten wyjątkowo puszysty jabłecznik to ciasto które polecam piec na weekendy i spotkania rodzinne. Długo zachowuje świeżość i wychodzi z niego bardzo dużo porcji ciasta. Jabłecznik to sprawdzony przepis, który polecam zapisać sobie w zeszycie. Możesz też skorzystać z opcji drukowania, by zachować go sobie w formie papierowej. Do kruszonki możesz też dodać odrobinę wanilii lub zastąpić nią cynamon jeśli akurat nie masz na niego ochoty. To bardzo pyszny i szybki jabłecznik, który polecam z całego serca. Zawsze wychodzi i cudownie smakuje. A jeśli zostanie Ci trochę jabłek, to zapraszam po racuchy z jabłkami bez drożdży. Albo też racuchy drożdżowe z jabłkami. Z jabłuszkiem polecam też naleśniki z jabłkami