Proste ciasto z morelami

Proste ciasto z morelami

Super proste i szybkie do zrobienia ciasto z morelami! Możesz użyć moreli świeżych lub tych z puszki. To ciasto ucierane z morelami idealne dla początkujących. Zawsze wychodzi i jest niezwykle wilgotne, pyszne!

Aby zrobić to ciasto z morelami nie potrzebujesz nawet miksera. Do ciasta nie dodajesz też nabiału - ani mleka, ani jogurtu czy masła. Ciasto morelowe na oleju jest niezwykle wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli szukasz prostych i pysznych ciast, to gorąco polecam Ci mój przepis na ciasto z owocami.. jest super. 

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 1140 gramów - tortownica 26 cm

Kalorie: 345 w 100 gramach ciasta

Składniki:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 320 g
  • trochę ponad 3/4 szklanki oleju roślinnego - 200 ml
  • pół szklanki cukru - 150 g
  • 4 średnie jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g moreli świeżych lub z puszki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.  
Forma na ciasto: u mnie tortownica o średnicy 26 cm. 

Szybkie i proste.. a do tego pyszne, wilgotne i niezawodne! Ciasto ucierane z morelami. Od razu uprzedzę pytania o kolor ciasta. Nie dodawałam do niego żadnych barwników. Użyłam jajek od cioci ze wsi, które mają tak intensywny kolor żółtek. 

Proste ciasto z morelami, 1

Ciasto z morelami

W jednej misce umieść razem cukier, jajka oraz olej. Polecam użyć olej roślinny o delikatnym smaku: rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron..

Proste ciasto z morelami, 2

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć miksera lub ręcznej trzepaczki kuchennej. Do płynu jajecznego wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką na jednolitą masę. 
Proste ciasto z morelami, 3

Morele świeże umyj i przekrój na pół. Usuń pestki. Możesz też użyć moreli z puszki. Takie połówki osusz lekko z syropu umieszczając je na ręczniku papierowym.
Proste ciasto z morelami, 4

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz również wyłożyć paskami pergaminu lub tylko lekko posmarować resztkami oleju roślinnego. Ciasto wyłóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i ułóż połówki moreli. Morele układaj skórką do ciasta.
Proste ciasto z morelami, 5

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z morelami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy. 

Po około 40 minutach pieczenia możesz lekko uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Najlepszy do tego jest drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Moje ciasto piekło się równo 50 minut. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.

Proste ciasto z morelami, 6

Proste ciasto z morelami, 7

Serdecznie zapraszam też po przepis na ciasto z malinami. To bardzo ciekawe ciasto, do którego dodajesz mielony twaróg.
Proste ciasto z morelami, 8

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (37 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/86544

Komentarze

2018-07-14 00:14
❤️zrobiłam z borówkami i wiśniami (trochę więcej owoców do takiej samej porcji ciasta) -oprószyłam odrobiną mąki owoce przed wrzuceniem na wierzch - też wyszło!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-14 10:16
Super! Dziękuję Ci, że napisałaś! Szkoda, że nie zrobiłaś zdjecia.. pewnie ciasto z morelami zniknęło tak szybko, że nawet nie pomyślałaś o fotce? 🙂🙂
2018-07-15 12:19
No właśnie:D Dziś będzie z morelami i agrestem, proporcje na 1,5 - blacha większa, to może zdążę...:P
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekam na zdjęcie!!
2018-07-15 14:46
Zrobiłam z pieca, bo poprzednio - to borówkowo-wiśniowe nie wytrwało do stylizacji;P
-- Ania z AniaGotuje.pl ha ha 😜💐
2018-07-14 10:02
Zamiast moreli użyłam brzoskwinie,pychota👌🏻Dziękuje za inspiracje 👍🏻
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak pięknie!! 😍
2018-07-14 19:25
Przepis rewelacja 👍 swoimi fantastycznymi przepisami zainspirowałaś mnie do pieczenia i gotowania🙂 gorąco pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci 💐
2018-07-15 18:43
Dziękuję za przepis! Ciasto robi się błyskawicznie 🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 09:47
Super ciasto z morelami - perfekcyjnie Ci wyszło Ewo. 🙂🙂
2018-07-15 19:05
A ja dziś Twoje ciasto z morelami, tylko ja dodałam winogrona i śliwki. Trochę ostygnie to pokaże w przekroju.
zdjecie uzytkownika
Reklama
2018-07-15 19:36
Ciasto z morelami (winogrona i śliwki) w przekroju.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 09:49
Ciasto super apetyczne i śliczne Beatko. Polecam Ci też przepis na mini pączki z serkami danio 😀😀
2018-07-16 11:28
Czy po upieczeniu ciasta można na górę dać galaretkę?? Czy to będzie pasować? Smakować?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 11:36
Po całkowitym przestudzeniu ciasta możesz wyłożyć tężejącą już galaretkę. Ciasto rośnie w wystającego grzybka, więc galaretka nie rozłoży się równo jak w biszkopcie. Takie ciasto będzie również potrzebowało, by trzymać je w lodówce. Pamiętaj też o tym, że galaretkę wykładasz, gdy ciasto jest nadal w formie.
2018-07-24 16:04
Świetny i łatwy przepis.U mnie z jablkiem i cynamonem. Dodałam Jeszcze sok z połowy cytryny :) Pyszne :) 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-24 18:35
Pięknie wyrosło Moniko!😍
2018-07-27 21:04
Moje z borówkami ;) wyszlo pyszne..;):)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-28 09:41
Kasiu! Jakie wyrośnięte i puchate! Super ciasto upiekłaś!👏️👏️
2018-08-02 15:04
Moje tak wyszło...inna blacha i zamiast moreli,brzoskwinie i cukier lukier...Dzieci juz jedzą.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-02 17:35
Jakie piękne Agnieszko!! Brawo i smacznego dla Was 👏️💐
2018-08-18 14:22
Dziękuję. Udało się super.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-18 17:21
Pięknie! ❤️Bardzo smaczne ciasto z morelami!

Proste ciasto z morelami

Super pyszne ciasto ucierane z morelami polecam piec w lato, gdy mamy sezon na polskie morele. Możesz też upiec to szybkie ciasto z morelami zimą używając moreli z puszki lub moreli importowanych. Ciasto z morelami z puszki będzie równie smaczne, co te pieczone z moreli świeżych. Do zrobienia tego ciasta nie używasz nabiału. Nie dodajesz do niego ani mleka, ani jogurtu czy masła. Używasz za to tłuszczu roślinnego, czyli oleju. Ciasto z morelami na oleju jest bardzo wilgotne i super puszyste. 

Ciasto z morelami na oleju

Ciasto z morelami przygotujesz do pieczenia w 10 minut. To ciasto do którego nie ma potrzeby używać miksera. A do tego jest to ciasto z morelami bez mleka. Lubisz proste i szybkie ciasta, które zawsze wychodzą? Zapraszam po przepis na ciasto kruche ze śliwkami lub niezawodne ciasto murzynek. Zupełnie inny, ale wyjątkowy i pyszny -najlepszy sernik wiedeński