Ciasto z morelami
Super proste i szybkie do zrobienia ciasto z morelami! Możesz użyć moreli świeżych lub tych z puszki. To ciasto ucierane z morelami idealne dla początkujących. Zawsze wychodzi i jest niezwykle wilgotne, pyszne!
Aby zrobić to ciasto z morelami nie potrzebujesz nawet miksera. Do ciasta nie dodajesz też nabiału - ani mleka, ani jogurtu czy masła. Ciasto morelowe na oleju jest niezwykle wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli szukasz prostych i pysznych ciast, to gorąco polecam Ci mój przepis na ciasto z owocami.. jest super.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 1140 gramów - tortownica 26 cm
Kaloryczność kcal: 345 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 320 g
- trochę ponad 3/4 szklanki oleju roślinnego - 200 ml
- pół szklanki cukru - 150 g
- 4 średnie jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g moreli świeżych lub z puszki
Ciasto z morelami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Forma na ciasto: u mnie tortownica o średnicy 26 cm.
Szybkie i proste.. a do tego pyszne, wilgotne i niezawodne! Ciasto ucierane z morelami. Od razu uprzedzę pytania o kolor ciasta. Nie dodawałam do niego żadnych barwników. Użyłam jajek od cioci ze wsi, które mają tak intensywny kolor żółtek.

Ciasto z morelami przepis
W jednej misce umieść razem cukier, jajka oraz olej. Polecam użyć olej roślinny o delikatnym smaku: rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron..

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz użyć miksera lub ręcznej trzepaczki kuchennej. Do płynu jajecznego wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką na jednolitą masę.

Morele świeże umyj i przekrój na pół. Usuń pestki. Możesz też użyć moreli z puszki. Takie połówki osusz lekko z syropu umieszczając je na ręczniku papierowym.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz również wyłożyć paskami pergaminu lub tylko lekko posmarować resztkami oleju roślinnego. Ciasto wyłóż do formy. Wyrównaj powierzchnię i ułóż połówki moreli. Morele układaj skórką do ciasta.

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz 45-50 minut, do suchego patyczka. Placek z morelami upiecze się szybciej, jeśli używasz szerszej formy. Będzie jednak niższy.
Po około 40 minutach pieczenia możesz lekko uchylić drzwi piekarnika i sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. Najlepszy do tego jest drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Moje ciasto piekło się równo 50 minut.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.


Z morelami polecam też idealne na śniadania racuchy z morelami. Z pysznych ciast warto wypróbować przepis na ciasto z malinami do którego dodajesz mielony twaróg. Niezwykle puszyste i wilgotne.
Smacznego!