Ciasto salceson
Przepis na niesamowite ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami zwane też ciasto salceson, to super popularne i proste do upieczenia ciasto. Na weekend nie ma nic lepszego niż ciasto czekoladowe z jabłkami.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: blacha 20/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 średnie jajka
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 4 spore jabłka - antonówka najlepsza
- pełna szklanka orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
Ciasto salceson
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Forma na ciasto: u mnie wymiar 20/30 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Od środka formę wysmaruj olejem.
Bardzo podobne ciasto można też spotkać pod nazwą ciasto greckie a nawet ciasto wiewiórka. Do wiewiórki jednak dodaje się jeszcze suszone owoce - głównie rodzynki i żurawinę. Z ciekawych nazw słyszałam jeszcze: ciasto śmieciuch, ciasto dla leniwych z jabłkami, szybki placek śmietnik.
Ciasto salceson jest niesamowicie wilgotne, nafaszerowane wręcz pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Uwaga - ciasto mocno uzależniające. Znam to z autopsji. To ciasto kojarzy mi się jeszcze z rewelacyjnym ciastem, które również piekę na oleju. Szybkie ciasto z niczego, to przepis który musisz poznać.
Ciasto salceson przepis
Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Całość miksuj dwie minuty.
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1 x 1 cm. Wyłuszczone orzechy przebierz z kawałków skorupek (zawsze się jakieś trafią) i skrusz na mniejsze kawałki np. lekko ubijając je w moździerzu. Jabłka i orzechy wmieszaj w ciasto. Nie przestrasz się, gdy wyda Ci się, że jabłek wyszło bardzo dużo.. ciasto pięknie się uda.
Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 50 minut do "suchego patyczka", na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z pieca.
Lubisz wilgotne ciasta z jabłkami? Sprawdź zatem mój przepis szarlotka z budyniem i szarlotka z bezą.
Inspiracja do przepisu na ciasto salceson: dompelenpomyslow.pl
Smacznego.