Ciasto salceson

Ciasto salceson

Przepis na niesamowite ciasto czekoladowe z duża ilością jabłek i orzechów włoskich. Ciasto wyglądem przypomina czarny salceson, stąd taka sympatyczna nazwa. Bardzo podobne ciasto można też spotkać pod nazwą ciasto greckie a nawet ciasto wiewiórka. Do wiewiórki jednak dodaje się jeszcze suszone owoce - głównie rodzynki i żurawinę.

Ciasto salceson jest niesamowicie wilgotne, nafaszerowane wręcz pysznymi jabłkami i orzechami włoskimi. Uwaga - ciasto mocno uzależniające. Znam to z autopsji :-)

To ciasto kojarzy mi się jeszcze z równie pysznym ciastem kakaowym z gruszkami, które również gorąco polecam!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: blacha 20/30 cm

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 spore jabłka - antonówka najlepsza
  • pełna szklanka orzechów włoskich bez skorupek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. 

Forma na ciasto - u mnie wymiar 20-30 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. O środka wysmaruj ją olejem.

Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość miksuj dwie minuty. 

Jabłka obierz, podziel na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokrój w kostkę nie mniejszą niż 1x1 cm. Wyłuszczone orzechy przebierz z kawałków skorupek (zawsze się jakieś trafią) i skrusz na mniejsze kawałki np. lekko ubijając je w moździerzu. Jabłka i orzechy wmieszaj w ciasto. Nie przestrasz się, gdy wyda Ci się, że jabłek wyszło bardzo dużo.. ciasto pięknie się uda ;-)

Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 50 minut do "suchego patyczka", na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minutach możesz już wyjąć ciasto z pieca. 

 

ciasto-salceson-1

Inspiracja do przepisu: dompelenpomyslow.pl
Smacznego :-)

Średnia 4.5 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-12 16:41
To jedno z naszych ulubionych ciast w dzieciństwie <3 Tylko mama dodawała oprócz jabłek także gruszki :D
user pic
nico
2017-10-12 20:19
A ciekawe czy w wersji bezglutenowej by się udał...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 12:02
Pewnie tak, ale jeszcze nie robiłam. Z ciekawych bezglutenowych słodkości czekoladowych polecam Ci za to ciasteczka Brownie King
user pic
Becia
2017-10-16 23:29
Jutro będę próbowała wersję BG i bez laktozy... Jestem pewna że wyjdzie. Użyje mąki schär.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-17 09:06
Bardzo jestem ciekawa efektu. Napisz koniecznie jak wyszło ciasto.. najlepiej ze zdjęciem :-)
user pic
Pełnia Smaków
2017-10-13 12:50
Dawno temu jadłam takie ciasto, pycha! I co najważniejsze proste w przygotowaniu!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 12:59
Gorąco zachęcam do upieczenia ciasta salceson. Znane jest również pod nazwą ciasto wiewiórka (ja daję wówczas dodatkowo rodzynki), ciasto śmietnik ;-) czy też ciasto greckie.
user pic
Pichceniomania
2017-10-13 20:45
Kurczę, faktycznie wygląda jak salceson :) Robię takie ciacho, ale bez orzechów. Smakowity przepis Aniu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 20:46
Dziękuję :-)
user pic
ola
2017-10-14 17:16
Pychotka,wlasnie sie zajadam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-14 17:35
Super Olu.. smacznego :-)
user pic
Izabela
2017-10-15 21:11
Czy jogurt może być typu greckiego?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-16 08:53
Tak Izabelo, taki jogurt też jak najbardziej się sprawdzi.
user pic
Gosia
2017-10-20 06:39
Muszę zastąpić cukier stewia. Ciekawe jak wyjdzie...?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-20 09:31
Daj znać Gosiu jak już zrobisz ;-)