Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe, które doskonale smakuje i zawsze wychodzi. Duża ilość śliwek i wspaniały maślany smak. Puszyste i wilgotne. Sprawdź!
Składniki
- 250 gramów mąki pszennej
- 4 jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła (200 gramów)
- 150 gramów drobnego cukru
- 1 kg wypestkowanych śliwek
Dodatkowo:
• forma o średnicy 26 cm
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia
Ciasto śliwkowe przepis
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia do jednej miski.
W drugiej misce umieść drobny cukier oraz miękkie masło. Wcześniej wyjmij je z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, lub lekko podgrzej w mikrofalówce. Ubij masło z cukrem mikserem na gładką, jasną masę. Do miski wlej 4 jajka (możesz je wcześniej rozbić do małej miseczki) i ubijaj dalej, aż do połączenia się składników.
Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto przez dwie minuty. Ciasto będzie dość gęste.
Umyj śliwki. Osusz je lekko ręcznikiem papierowym. Usuń pestki.
Posmarowaną masłem formę obsyp od środka bułką tartą, bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek.
Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 70-80 minut. Jeśli wolisz bardziej przypieczone owoce piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut do suchego patyczka.
Zobacz koniecznie mój drugi wariant na kruche ciasto ze śliwkami. Z pysznych jesiennych ciast polecam również ciasto z jabłkami.
Smacznego!