Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe, które doskonale smakuje i zawsze wychodzi. Duża ilość śliwek i wspaniały maślany smak. Puszyste i wilgotne. Sprawdź!

Składniki:
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła (200 gramów)
  • 150 gramów drobnego cukru
  • 1 kg wypestkowanych śliwek

Dodatkowo:
• forma o średnicy 26 cm
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia

Ciasto śliwkowe, 1

Ciasto śliwkowe przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia do jednej miski.

W drugiej misce umieść drobny cukier oraz miękkie masło. Wcześniej wyjmij je z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, lub lekko podgrzej w mikrofalówce. Ubij masło z cukrem mikserem na gładką, jasną masę. Do miski wlej 4 jajka (możesz je wcześniej rozbić do małej miseczki) i ubijaj dalej, aż do połączenia się składników.

Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto przez dwie minuty. Ciasto będzie dość gęste.

Umyj śliwki. Osusz je lekko ręcznikiem papierowym. Usuń pestki.

Posmarowaną masłem formę obsyp od środka bułką tartą, bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 70-80 minut. Jeśli wolisz bardziej przypieczone owoce piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut do suchego patyczka.

Ciasto śliwkowe, 2

Zobacz koniecznie mój drugi wariant na kruche ciasto ze śliwkami. Z pysznych jesiennych ciast polecam również ciasto z jabłkami.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (378 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto śliwkowe

Idealny przepis na doskonałe, ucierane proste ciasto śliwkowe. Przygotowuję je z czterech jajkach i na kostce masła. Dzięki temu wychodzi idealnie puszyste, wilgotne i delikatnie maślane. Zapewne tak jak zapamiętaliście je z dzieciństwa gdy przygotowywała je Wasza Ciocia czy Babcia. Zobacz również mój przepis tarta ze śliwkami, jest pyszna! Sprawdź też moje inne przepisy i pomysły na pyszne ciasta. Zapraszam!