Proste ciasto śliwkowe

Proste ciasto śliwkowe

Ciasto ze śliwkami, które zawsze wychodzi i zawsze doskonale smakuje :-) Do tego aby je wykonać potrzebujesz tylko sześciu składników.

Składniki:
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła (200 gramów)
  • 150 gramów drobnego cukru
  • 1 kg wypestkowanych śliwek

Dodatkowo:
• forma o średnicy 26 cm
• bułka tarta, jeśli nie używasz papieru do pieczenia
• ewentualnie cukier puder do oprószenia

Proste ciasto śliwkowe, 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia do jednej miski.

W drugiej misce umieść drobny cukier oraz miękkie masło. Wcześniej wyjmij je z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, lub lekko podgrzej w mikrofalówce. Ubij masło z cukrem mikserem na gładką, jasną masę. Do miski wlej 4 jajka (możesz je wcześniej rozbić do małej miseczki) i ubijaj dalej, aż do połączenia się składników.

Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijaj ciasto przez dwie minuty. Ciasto będzie dość gęste.

Umyj śliwki. Osusz je lekko ręcznikiem papierowym. Usuń pestki.

Posmarowaną masłem formę obsyp od środka bułką tartą, bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Na wierzchu poukładaj połówki śliwek.

Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni na około 70-80 minut. Jeśli wolisz bardziej przypieczone owoce piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut do suchego patyczka.

Proste ciasto śliwkowe, 2

 

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (79 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

Ślinka cieknie Aniu :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-29 18:25
Dziękuję.
2017-08-30 20:04
Super przepisey dziekuje.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-30 21:19
Bardzo proszę :-) .. i również dziękuję!
2017-10-03 08:52
swietny uniwersalny przepis
2019-09-07 16:16
Wyszedl super!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍
Reklama
2019-09-14 12:54
Droga Aniu. Pragnę podziękować za ten przepis. Palce lizać. Chcę podziękować za wszystkie! Korzystam na bieżąco i zawsze się udają. Proszę o więcej.!
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 🙂
2019-09-24 14:24
Droga Aniu. Czy mozesz mi powiedziec dlaczego moje sliwki splynely na dno tortownicy? Mogly byc za ciezkie? Mialam ich ok 1 kg. ale spora czesc zostala, poniewaz nie moglam ich zmiescic. Poza tym ciasto pycha, proste do pieczenia w smaku tez super :) Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-09-24 17:31
Justynko.. to mogła być kwestia mniejszej foremki? Albo też użyłaś takich większych śliwek?
2019-09-25 22:11
Tortownica standardowa natomiast śliwki dość spore i wydaje mi się że były ciężkie. Wcześniej próbowałam Twojego przepisu na kruchym cieście i wyszlo świetnie. Następny razem pokroje śliwki na mniejsze kawałki :) pozdrawiam :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Do następnego razu 👍