Dżem ze śliwek
Zapraszam po najszybszy przepis na dżem ze śliwek. To świetny pomysł na coś słodkiego ze śliwek na zimę. Można go dodać nie tylko do naleśników, ale i do placków, czy owsianki.
- tylko 3 składniki
- błyskawiczny do zrobienia
- bez potrzeby poddawania pasteryzacji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania dżemu łącznie: 25 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 500 ml
Kaloryczność kcal: 130 w 100 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 kg śliwek
- 400 g cukru - biały lub trzcinowy
- 40 g pektyny - 4 płaskie łyżki
Dżem ze śliwek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 500 ml każdy.
Z podanej ilości składników otrzymałam około 2000 ml dżemu śliwkowego. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Dżem ze śliwek gotowy jest do użycia od razu po zrobieniu i zamknięciu go w słoikach.
W przepisie podane są pektyny. Można je pominąć, jednak przy tak krótkim gotowaniu śliwek z cukrem, Twój dżem wyjdzie rzadki. Taki dżem (bez pektyn) można też zamknąć w słoikach, jednak będzie się on nadawał głównie do polewania nim naleśników lub placków. Bardzo gorąco polecam dodanie pektyn, ponieważ są to naturalne składniki roślin (mieszanka węglowodanów, z których zbudowane są ściany komórkowe wielu znanych nam roślin). Pektyny w proszku można już kupić w sklepach stacjonarnych oraz przez Internet. Zazwyczaj są to pektyny pozyskiwane z jabłek oraz z cytrusów.
Dżem ze śliwek przepis
Zacznij od wybrania śliwek. Idealna będzie późna węgierka, jednak do dżemu sprawdzą się też wcześniejsze odmiany. Śliwki umyj pod zimną i bieżącą wodą i usuń z nich pestki. Polecam nawet umieścić śliwki w dużej misce z zimną wodą i odrobiną sody oczyszczonej (mała łyżeczka). Po umyciu śliwek w lekkim roztworze, przepłucz je raz jeszcze zimną wodą i usuń pestki oraz ogonki. Każdą śliwkę podziel minimum na cztery kawałki. Tak przygotowane śliwki umieść w w garnku, w którym będą się one gotować. Wybierz większy garnek z grubym dnem.
Garnek przykryj przykrywką. Ustaw średnią moc palnika i gotuj śliwki nie dłużej niż pięć minut. Pod przykryciem nie przypalą się, a puszczą sok. Po pięciu minutach zdejmij przykrywkę i zamieszaj śliwki w garnku. Polecam dużą, drewnianą łyżkę. Zmniejsz moc palnika, by dżem gotował się cały czas, jednak nie za mocno. Gotuj go tak przez 15 minut.
Porada: Jeśli chcesz by Twój dżem miał gładką konsystencję, to przed dodaniem cukru i pektyny, możesz go zmiksować na gładko np. przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
Po tym czasie do garnka wsyp 400 gramów cukru (trochę ponad 1,5 szklanki) oraz 40 gramów pektyny w proszku, czyli cztery płaskie łyżki pektyny. Zalecam wymieszać wcześniej cukier z pektyną i taką mieszankę dodać do garnka. Od razu zacznij mieszać dżem śliwkowy. Dżem gotuj tak jeszcze pięć minut lub trochę dłużej, aż do całkowitego rozpuszczenia się całego cukru. Ponieważ śliwki są dość kwaśne, to nie ma potrzeby dodawania do garnka soku z cytryny. Jeśli jednak masz bardzo słodkie śliwki, to warto razem z pektyną i cukrem wlać też sok wyciśnięty z małej cytryny lub z limonki. Pektyny mają bowiem właściwość żelowania/tworzenia galaretki w kwaśnym środowisku.
Porada: Aby urozmaicić smak dżemu, razem z cukrem polecam też dodać pół łyżeczki cynamonu lub nasionka wyjęte z jednej laski wanilii. Miłośnikom czekolady polecam dodać do wyboru: 3 łyżki kakao lub do 100 gramów dobrej jakości gorzkiej czekolady. Jeśli dodajesz do dżemu czekoladę, to gotuj go trochę dłużej. Czekolada ma się całkowicie połączyć z owocami.
Przygotowałam wcześniej cztery, czyste słoiki o pojemności około 500 ml każdy. Idealne będą jeszcze gorące słoiki (np. wyjęte prosto z piekarnika /temperatura nie wyższa niż 110 stopni/ lub z garnka z wrzątkiem). Możesz też użyć słoików o innej pojemności. Ważne, by łącznie miały one około 2000 ml pojemności. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Jeszcze wrzący dżem śliwkowy przelewaj do przygotowanych słoiczków (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni) i od razu mocno je zakręcaj. Słoiki odwracaj do góry dnem. W takiej pozycji zostaw je na 10 minut. Słoiki można dodatkowo otulić ręcznikiem by wolniej się studziły. Po 10 minutach odstaw je do "normalnej" pozycji, ale cały czas trzymaj pod ręcznikiem, aż do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu wszystkie zakrętki powinny się zassać. Pasteryzacja nie jest potrzebna. W razie potrzeby podaję jednak jak to zrobić.
Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki (gorące) umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 15 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli w piekarniku umieszczasz ostudzone już słoiki, to umieść je w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika, ale pasteryzację skracasz do 10-12 minut.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut.
Jeszcze gorący dżem będzie dość luźny, jednak po całkowitym przestudzeniu bardzo ładnie się zażeluje i zgęstnieje (jeśli użyta była pektyna).
Słoiki z domowym dżemem śliwkowym wynieś do ciemnej i suchej piwniczki lub też do innego zacienionego i chłodnego miejsca i trzymaj tak śmiało przynajmniej do kolejnego sezonu. Jeśli któryś ze słoików nie zassał się, to odłóż go do lodówki i używaj na bieżąco. Jeśli nie masz piwniczki, to nic się nie martw, ponieważ słodkie przetwory są bardziej "odporne" na przechowywanie ich w cieplejszych pomieszczeniach. Wystarczy zatem i zwykła szafka w kuchni.
Dżem ze śliwek będzie świetnym dodatkiem do naleśników na słodko oraz do wszelkich placków i racuszków. Można stosować go jako dodatek do ryżu na ciepło i na kanapki.
Smacznego!