Ciastka gryczane
Najlepsze ciasteczka z mąki gryczanej. Bezglutenowe, kruche z zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku. Wytrawnie czekoladowe pyszności z nutą goryczki. Warto spróbować!
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 25 sztuk
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- szklanka mąki gryczanej - około 180 g
- 130 g mleka kokosowego - z puszki
- 0,5 szklanki cukru palmowego*
- 100 g masła
- 30 g kakao - 2 czubate łyżki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ciastka gryczane
*Cukier palmowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej. Możesz go zastąpić dowolnym innym cukrem.
- Suche składniki przesiej do jednej miski.
- Masło roztop w kąpieli wodnej, mikrofalówce na małej mocy lub na palniku w rondelku - również na małej mocy.
- Masło i mleko kokosowe dodaj do miski z suchymi składnikami i mieszaj łyżką do połączenia w gęstą masę.
- Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Im dłużej potrzymasz ciasto w lodówce, tym łatwiej będzie Ci potem formować z niego kulki.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki ustaw piekarnik na 190 stopni. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Formuj dłońmi kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na papier w odstępach minimum 3 cm.
- Piecz ciastka 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw je jeszcze w środku na pięć minut. Po wystudzeniu są gotowe do zjedzenia :-)
Ciasteczka gryczane
Efekt końcowy. Ciasteczka gotowe do schrupania.


Przed podaniem możesz lekko oprószyć je cukrem pudrem :-)
Polecam wypróbuj też moje ciasteczka korzenne. Z ciast czekoladowych sprawdź koniecznie najlepszy, sprawdzony przepis na brownie oraz wspaniale prezentujące się ciasto zebra.
Smacznego!