Ciasteczka z mąki gryczanej

Ciasteczka z mąki gryczanej

Najlepsze ciasteczka z mąki gryczanej. Bezglutenowe, kruche z zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku. Te wytrawnie czekoladowe pyszności z nutą goryczki możesz upiec nawet jeśli tolerujesz gluten. Warto spróbować!

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 25 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • szklanka mąki gryczanej - około 180 g
  • 130 g mleka kokosowego - z puszki
  • 0,5 szklanki cukru palmowego*
  • 100 g masła
  • 30 g kakao - 2 czubate łyżki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczka gryczane

*Cukier palmowy pozyskiwany jest z soku palmy kokosowej. Możesz go zastąpić dowolnym innym cukrem.

- Suche składniki przesiej do jednej miski.

- Masło roztop w kąpieli wodnej, mikrofalówce na małej mocy lub na palniku w rondelku - również na małej mocy.

- Masło i mleko kokosowe dodaj do miski z suchymi składnikami i mieszaj łyżką do połączenia w gęstą masę.

- Ciasto przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Im dłużej potrzymasz ciasto w lodówce, tym łatwiej będzie Ci potem formować z niego kulki.

- Po wyjęciu ciasta z lodówki ustaw piekarnik na 190 stopni. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Formuj dłońmi kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na papier w odstępach minimum 3 cm.

- Piecz ciastka 20 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw je jeszcze w środku na pięć minut. Po wystudzeniu są gotowe do zjedzenia :-)


Ciasteczka z mąki gryczanej, 1

Ciasteczka z mąki gryczanej, 2

Ciasteczka z mąki gryczanej, 3


Przed podaniem możesz lekko oprószyć je cukrem pudrem :-)

Średnia 4.8 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷