Burgery
Soczyste kotlety z mielonej wołowiny a do tego pyszne i kolorowe warzywa i świeża bułka. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na idealne, burgery wołowe o doskonałym smaku i kompozycji. Są rewelacyjne!
- świetne na grilla
- tylko niezbędne składniki
- dużo porad oraz dodatki i propozycje podania
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6 burgerów
Kaloryczność kcal: 700 w 1 całym burgerze
Składniki na kotlety
- 1 kg wołowiny - np. antrykot, pręga, łata
- 1 średnia cebula - około 150 g
- 1 średnie jajko
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Pozostałe składniki
- 6 bułek do burgerów
- duży pomidor malinowy
- mała cebula cukrowa lub zwykła
- kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera
- 2 korniszony lub ogórki kiszone
- garść rukoli
- kilka listków sałaty lodowej
Burger
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz sześć super sycących burgerów wołowych na domowej bułce i z dużą ilością warzyw. Kalorie liczone były z bułką, dużym kotletem i warzywami, ale bez dodatku sosu.
Przed szykowaniem domowych burgerów zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć cebulę lub jajko w przepisie na kotleta lub też użyć innego mięsa.
Do burgerów nie polecam szynki oraz polędwicy (za drogie i za chude). Możesz użyć mięsa mieszanego "na gulasz", idealny będzie też antrykot, łata oraz pręga wołowa (najlepiej połączyć kilka rodzajów). Kupuj mięso z jak najmłodszego wołu. Sama bardzo często odkrawam mięso ze szpondru lub tłustszego antrykotu i mielę na kotlety w połączeniu ze zrazowym. Kości absolutnie nie wyrzucam, tylko używam przy gotowaniu wywaru na rosół. Polecam samodzielne mielenie wołowiny w domu, bądź kupowanie mięsa z możliwością mielenia go w sklepie/zakładzie.


Burgery przepis
Potrzebujesz kilogram (do 1200 gramów) wołowiny. Polecam łączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa. Tym razem użyłam: 350 gramów antrykotu (Kości wykroiłam i odłożyłam do rosołu. Tak samo możesz zrobić ze szpondrem); około 350 gramów pręgi wołowej; niecałe 350 gramów łaty wołowej. Całe mięso zmieliłam w maszynce na średnich oczkach. Mięso można też mielić na dużych oczkach, ale nie polecam wówczas dodawać do niego siekanej cebuli.

Średnią lub małą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Dodaj ją do miski ze zmielonym mięsem. Wbij też jajko i dodaj dwie płaskie łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu. Zacznij wyrabiać masę mięsną pod kotlety na burgery. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wymieszana. Masę mięsną mieszam tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita.
Porada: Kotlety na burgery można też śmiało zrobić nawet bez cebuli i bez jajka. Wystarczy samo zmielone mięso i podstawowe przyprawy.

Masę mięsną podziel na 6 kawałków takiej samej wielkości. Uformuj z nich duże kule. Rozpłaszcz je na kotlety grubości do 2 cm (kotlety kurczą się podczas smażenia, więc niech będą dość szerokie). Mięso odpowiednio tłuste będzie idealnie soczyste, nie ma zatem potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię/grill.
Kotlety smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę. Ja swoje kotlety pod burgery szykowałam na grillu elektrycznym. Czas smażenia/grillowania podany przeze mnie jest czasem orientacyjnym. Polecam cały czas kontrolować stopień wypieczenia kotletów.

Teraz wystarczy już tylko złożyć burgery. Bułki do burgerów przekrój na pół i podpiecz kilka minut w piekarniku lub na grillu. Bardzo często na lekko natłuszczonej patelni kładę plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy ser zacznie się topić, kładę na niego dolną połówkę bułki (wewnętrzną stroną do patelni), lekko kręcę bułką np. zgodnie ze wskazówkami zegara i podnoszę. Na bułce zostaje mi przyklejony, roztopiony ser.
Na tak przygotowany dół bułki kładę gruby plasterek dużego pomidora a następnie sałatę lodową i plasterki ogórków. Mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, albo i takie i takie. Dalej idzie soczysty, gorący kotlet wołowy a następnie ser mozzarella lub ser żółty oraz rukola i cebula. Na sam koniec jeszcze ulubiony sos (czosnkowy, siedem wysp, sos tatarski.. czy też sam majonez) oraz druga połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem.


Domowe burgery podałam z frytkami oraz sosem czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół. Na zdjęciach widać pyszne, domowe frytki belgijskie, które gorąco polecam, ponieważ wychodzą pięknie rumiane i chrupiące.
Jaki jest Twój ulubiony sos do burgerów i czy też podajesz swoje burgery z frytkami?
Polecam też mój błyskawiczny przepis na domowe zapiekanki.
Smacznego!