Burgery wołowe

Burgery wołowe

Soczyste, pyszne kotlety z mielonej wołowiny, warzywa i świeża bułka. Uwielbiam burgery, a Wy? Miłośnikom ziemniaków i burgerów bez mięsa gorąco polecam burgery z placków ziemniaczanych.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 10 burgerów

Składniki na kotlety

  • 1,5 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka soli oraz pieprzu

Pozostałe składniki

  • 5 bułek do burgerów
  • pomidor
  • cebula cukrowa
  • kulka mozzarelli
  • 2 korniszony
  • rukola lub sałata lodowa
  • sos czosnkowy

Sosy do burgerów:
- domowy sos czosnkowy
- dip z białej fasoli i zatatu

Jakie mięso do burgerów?
Do burgerów nie polecam szynki oraz polędwicy (za drogie i za chude). Możesz użyć mięsa mieszanego "na gulasz", idealny będzie też antrykot. Kupuj mięso z jak najmłodszego wołu. Ja bardzo często odkrawam mięso ze szpondru i mielę na kotlety. Zaś kości używam przy gotowaniu wywaru na rosół. Mięso na burgery mielimy na grubych oczkach. Jeśli mięso wydaje się za chude możesz dodać około 20% mięsa bardzo tłustego (z szyi wołu) lub łoju. Polecam samodzielne mielenie wołowiny w domu bądź kupowanie mięsa z możliwością mielenia do w sklepie/zakładzie.

Burgery przepis

Wołowinę zmiel razem z cebulą, bądź cebulę drobno poszatkuj. Dodaj małe jajko oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Mięso podziel na 10 kawałków takiej samej wielkości. Uformuj kule. Rozpłaszcz je na placki grubości do 2 cm (kotlety kurczą się podczas smażenia). Mięso odpowiednio tłuste będzie idealnie soczyste. Nie ma potrzeby dodawania na patelnię oleju. Można jednak wlać odrobinę przed smażeniem.

Kotlety smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) po 2-3 minut na stronę. Podczas smażenia ustaw średnią moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę. 

KOMPONOWANIE BURGERÓW
Bułki przekrój na pół i podpiecz kilka minut w piekarniku lub na grillu. Na dolną część bułki układaj kolejno: plaster pomidora, krążki cebuli, mozzarelli, liść sałaty, sos, plasterki ogórków, kotlet, cebulę.

Burgery wołowe , 1


Średnia 4.5 / 5 (42 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-10-28 18:32
To jest dopiero prawdziwy i soczysty burger :D
2019-05-28 11:53
🍔Wygląda smakowicie 🔥😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Dziękuję
Reklama
2019-05-28 13:45
Żeby burger wyszedł pyszny trzeba użyć dobrego mięsa najlepiej 100% wołowiny z tradycyjnego chowu jak to maja np. dobrowolscy u siebie :D
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍