Burgery

Burgery

Soczyste kotlety z mielonej wołowiny a do tego pyszne i kolorowe warzywa i świeża bułka. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na idealne, burgery wołowe o doskonałym smaku i kompozycji. Są rewelacyjne!

- świetne na grilla
- tylko niezbędne składniki 
- dużo porad oraz dodatki i propozycje podania

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6 burgerów

Kaloryczność kcal: 700 w 1 całym burgerze

Składniki na kotlety

  • 1 kg wołowiny - np. antrykot, pręga, łata
  • 1 średnia cebula - około 150 g
  • 1 średnie jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soi
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki

  • 6 bułek do burgerów
  • duży pomidor malinowy
  • mała cebula cukrowa lub zwykła
  • kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera
  • 2 korniszony lub ogórki kiszone
  • garść rukoli
  • kilka listków sałaty lodowej

Burger

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz sześć super sycących burgerów wołowych na domowej bułce i z dużą ilością warzyw. Kalorie liczone były z bułką, dużym kotletem i warzywami, ale bez dodatku sosu. 

Przed szykowaniem domowych burgerów zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć cebulę lub jajko w przepisie na kotleta lub też użyć innego mięsa. 

Do burgerów nie polecam szynki oraz polędwicy (za drogie i za chude). Możesz użyć mięsa mieszanego "na gulasz", idealny będzie też antrykot, łata oraz pręga wołowa (najlepiej połączyć kilka rodzajów). Kupuj mięso z jak najmłodszego wołu. Sama bardzo często odkrawam mięso ze szpondru lub tłustszego antrykotu i mielę na kotlety w połączeniu ze zrazowym. Kości absolutnie nie wyrzucam, tylko używam przy gotowaniu wywaru na rosół. Polecam samodzielne mielenie wołowiny w domu, bądź kupowanie mięsa z możliwością mielenia do w sklepie/zakładzie.

Burgery, 1

Burgery, 2

Burgery przepis

Potrzebujesz kilogram (do 1200 gramów) wołowiny. Polecam łączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa. Tym razem użyłam: 350 gramów antrykotu (Kości wykroiłam i odłożyłam do rosołu. Tak samo możesz zrobić ze szpondrem); około 350 gramów pręgi wołowej; niecałe 350 gramów łaty wołowej. Całe mięso zmieliłam w maszynce na średnich oczkach. Mięso można też mielić na dużych oczkach, ale nie polecam wówczas dodawać do niego siekanej cebuli.

Burgery, 3

Średnią lub małą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Dodaj ją do miski ze zmielonym mięsem. Wbij też jajko i dodaj dwie płaskie łyżeczki soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu. Zacznij wyrabiać masę mięsną pod kotlety na burgery. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wymieszana. Masę mięsną mieszam tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita. 

Porada: Kotlety na burgery można też śmiało zrobić nawet bez cebuli i bez jajka. Wystarczy samo zmielone mięso i podstawowe przyprawy.  
Burgery, 4

Masę mięsną podziel na 6 kawałków takiej samej wielkości. Uformuj z nich duże kule. Rozpłaszcz je na kotlety grubości do 2 cm (kotlety kurczą się podczas smażenia, więc niech będą dość szerokie). Mięso odpowiednio tłuste będzie idealnie soczyste, nie ma zatem potrzeby dodawania tłuszczu na patelnię/grill. 

Kotlety smaż na dobrze nagrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę. Ja swoje kotlety pod burgery szykowałam na grillu elektrycznym. Czas smażenia/grillowania podany przeze mnie jest czasem orientacyjnym. Polecam cały czas kontrolować stopień wypieczenia kotletów. 
Burgery, 5

Teraz wystarczy już tylko złożyć burgery. Bułki do burgerów przekrój na pół i podpiecz kilka minut  w piekarniku lub na grillu. Bardzo często na lekko natłuszczonej patelni kładę plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy ser zacznie się topić, kładę na niego dolną połówkę bułki (wewnętrzną stroną do patelni), lekko kręcę bułką np. zgodnie ze wskazówkami zegara i podnoszę. Na bułce zostaje mi przyklejony, roztopiony ser. 

Na tak przygotowany dół bułki kładę gruby plasterek dużego pomidora a następnie sałatę lodową i plasterki ogórków. Mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, albo i takie i takie. Dalej idzie soczysty, gorący kotlet wołowy a następnie ser mozzarella lub ser żółty oraz rukola i cebula. Na sam koniec jeszcze ulubiony sos (czosnkowy, siedem wysp, sos tatarski.. czy też sam majonez) oraz druga połówka bułki, którą również można od spodu podpiec samą lub z serem. 
Burgery, 6

Burgery, 7

Domowe burgery podałam z frytkami oraz sosem czosnkowym z dodatkiem świeżych ziół. Na zdjęciach widać pyszne, domowe frytki belgijskie, które gorąco polecam, ponieważ wychodzą pięknie rumiane i chrupiące. 
Jaki jest Twój ulubiony sos do burgerów i czy też podajesz swoje burgery z frytkami?
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (275 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Burger

Burgery to popularne danie na ciepło w formie kanapki składającej się z kotleta z mięsa mielonego umieszczonego w puszystej bułce najczęściej z dodatkiem sosów i warzyw. Najpopularniejsze to burgery wołowe w bułce pszennej. Wariantów jest jednak setki. Kotleciki możemy przygotować też z innego mięsa niż szynka wołowa. Może to być mięso z indyka czy w wariancie luksusowym z polędwicy wołowej. Są też oczywiście pyszne alternatywy wegetariańskie z tofu, soczewicą, burakiem czy w wielu innych wariantach. Burgery wołowe należą jednak do naszych ulubionych. To samo tyczy się bułki gdzie pieczywo pszenne możemy zastąpić pieczywem ciemnym, wielozbożowym czy bezglutenowym. Potocznie terminu burger używa się też często do samych kotletów mielonych. Niektóre bary serwują burgery bez bułki, na talerzu z dodatkiem samych warzyw czy frytek. Otrzymacie wtedy taką zdrowszą i mniej kaloryczną wersję burgera. Bułka to węglowodany, które w połączeniu z tłustym mięsem i serem sprawiają, że zajadamy mocno kaloryczne danie. A do tego taki przepis na hamburgera jest przy okazji bezglutenowy. Nie mniej jednak nie ma się co przejmować bułką i jeśli tylko lubisz domowe hamburgery, czy też te restauracyjne i to właśnie z bułką, to nie ma co się ograniczać. Lepie zjeść rzadziej i być zadowolonym niż iść na kompromis i czuć pełni szczęścia :)

Burgery

Nazwa dania pochodzi od niemieckiego miasta Hamburg skąd emigranci wypływali do Ameryki. Kto jest autorem dania jest niejednoznaczne, gdyż kilka osób jest typowanych do tego zaszczytu. Dla nas nie ma to jednak większego znaczenia, ważne że możemy cieszyć się tym ciekawym "wynalazkiem" kulinarnym :) Wiele osób myśli, że nazwa hamburgery przepis to połączenie słów angielskich, które składają się na szynkę i bułkę. Ogólnie miałoby to nawet sens. Burger wołowy to smaczne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów. Domowe burgery to zdecydowanie zdrowsza i smaczniejszy alternatywa w stosunku do kanapek z fast foodów, a przy tym tańszy w porównaniu do drogich restauracji. Szykując własne przepisy na hamburgery mamy pewność co do tego, co umieścimy w środku takiego burgera. Nie wspominając nawet o tym, że bułki do burgerów można upiec samodzielnie. Nie są wcale trudne do zrobienia a do tego są niezwykle pyszne, piękne i zdrowsze od tych pakowanych w termiczne opakowania. Jak napisałam wcześniej, nie istnieje oczywiście jeden przepis na hamburgery. Można jednak powiedzieć śmiało, że jest jednak jakiś schemat.. ogólny wygląd, który wskazuje na to, że widzimy burger, a nie zwykłą kanapkę. Zatem bułka zazwyczaj jest okrągła i puszysta a do tego raczej zawsze posypana od góry sezamem. Do tego przepisy na burgery zawsze szykowane są tak, że bułkę przekrawamy w poprzek na dwie połówki. Na dolną część bułki wykładamy ulubione składniki a następnie zamykamy całość drugą częścią bułki. Czy będą to restauracyjne burgery, czy też hamburgery domowe, zawsze podajemy je na ciepło. 

Hamburger

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup dobrej jakości mięsa od sprawdzonego rzeźnika i samodzielne zmielenie. Dzięki temu mamy pewność co do składu, jakości i świeżości. Samodzielne mielenie pozwala nam też na dobranie tak mięsa jak lubimy. Hamburgery można naprawdę zrobić w banalnie prosty sposób. Czy to bardziej na chudo czy bardziej na tłusto, na przykład z dodatkiem słoniny. W zależności od naszych możliwości gotowe mięso możemy smażyć na patelni, w piekarniku, na grillu elektrycznym, czy tradycyjnym. Sposób smażenia będzie miał oczywiście znaczenie dla końcowego efektu. Najbardziej lubiane jest robione burgerów na grillu. Piekąc na patelni przy odrobinie wprawy możemy jednak otrzymać również doskonałego burgera. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się by temperatura wewnętrzna osiągnęła co najmniej 71 stopni Celsjusza. W wyniku tego otrzymamy mięsa soczyste, lekko krwiste, tak zwane well-done. Przy dłuższym smażeniu i wyższej temperaturze hamburger może nam wyjść zbyt suchy i niezbyt smaczny. Jeśli jednak zależy nam na pięknie wyglądających kratkach na kotlecie, to nieuniknione będzie użycie wyższej temperatury a przy tym i krótszego czasu smażenia. To chyba mój ulubiony przepis na burgery, gdzie widać podpieczone kratki i czuć zapach grilla. 

Burger przepis

Zapraszam zatem po moje burgery przepis, który najczęściej szykuję dla swoich bliskich. Staram się szykować burgery tak, by otrzymać pełnowartościowy posiłek. Będzie zatem mój ukochany hamburger przepis z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw oraz sera. Będą do tego frytki oraz jakiś fajny sosik. Gorąco polecam zawsze sos czosnkowy, który szykuje się w kilka minut. Dla różnorodności i super urozmaicenia polecam też przepis na prawdziwe guacamole, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W internecie znajdziecie całe mnóstwo przepisów na najróżniejsze burgery. Postarałam się zatem o to, by opisać w swoim przepisie jak najwięcej opcji oraz różnych zamienników. Hamburgery przepisy z innych stron z pewnością też są niezłe, ale polecam najpierw spróbować szykować je razem ze mną.