Pulpety indycze z ryżem

Pulpety indycze z ryżem

Duże i soczyste pulpety z dodatkiem ryżu, w kąpieli z sosu pomidorowego :-) Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 500 g filetu z indyka - zmielony
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki przetartych pomidorów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, wyciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka mąki do obtoczenia pulpetów
  • 500 ml bulionu
  • 1 marchew
  • 5 łyżek przetartych pomidorów

Zagotuj bulion z marchewką pokrojoną w plasterki oraz przecierem z pomidorów. 

Do miski dodaj zmielony filet z indyka, jajko i posiekaną drobno cebulę. Dodaj ugotowany ryż (niecała saszetka po ugotowaniu), przecier z pomidorów oraz przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze całość i foruj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w mące i delikatnie umieszczaj w garnku z gotującym się bulionem. Powinno wyjść około 18-20 pulpetów.

Zmniejsz moc palnika i gotuj całość 20 minut bez przykrycia. 


Pulpety indycze z ryżem, 1

Pulpety można podawać z mieszanką sałat lub dowolną surówką.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12528
Reklama

Komentarze

2016-07-06 11:34
Moja mama robiła coś podobnego gdy byłam dzieckiem, pycha! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-06 15:25
Miłe wspomnienia.. może spróbujesz je zrobić ;-)?
2016-07-06 20:35
Takie danie zjadłabym z apetytem, super pomysł Aniu :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-07 09:51
Dzięki Marzenko :-)
2016-07-07 01:40
Czy takie wrzucenie na gorący bulion sprawi, że mięso się zamknie i pozostanie soczyste? Może głupie pytanie, ale zwykle robiłam to, podsmażając mięso na gorącym tłuszczu i potem wrzucałam do garnka. A wiadomo, że smażenie nie jest zbyt zdrowe, może okazałoby się, że jest bezpieczniejsza alternatywa.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-07 09:58
Sylwio, mięso częściowo się zamknie, ponieważ obtoczone zostanie lekko w mące. Dodatkowo lekko zagęści się sos. Faktura nie będzie taka sama jak we wcześniej podsmażanych, ale właśnie na tym polega urok pulpetów... Mają być delikatne :-) Spróbuj i napisz, czy Ci smakowały.