Pulpety indycze z ryżem

Pulpety indycze z ryżem

Duże i soczyste pulpety z dodatkiem ryżu, w kąpieli z sosu pomidorowego :-) Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 500 g filetu z indyka - zmielony
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki przetartych pomidorów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, wyciśnięty ząbek czosnku
  • łyżka mąki do obtoczenia pulpetów
  • 500 ml bulionu
  • 1 marchew
  • 5 łyżek przetartych pomidorów

Zagotuj bulion z marchewką pokrojoną w plasterki oraz przecierem z pomidorów. 

Do miski dodaj zmielony filet z indyka, jajko i posiekaną drobno cebulę. Dodaj ugotowany ryż (niecała saszetka po ugotowaniu), przecier z pomidorów oraz przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze całość i foruj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w mące i delikatnie umieszczaj w garnku z gotującym się bulionem. Powinno wyjść około 18-20 pulpetów.

Zmniejsz moc palnika i gotuj całość 20 minut bez przykrycia. 


Pulpety indycze z ryżem, 1

Pulpety można podawać z mieszanką sałat lub dowolną surówką.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (49 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷