Pulpety indycze z ryżem

Pulpety indycze z ryżem

Duże i soczyste pulpety z dodatkiem ryżu, w kąpieli z sosu pomidorowego :-) Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
• 500 g filetu z indyka - zmielony
• 1 jajko
• mała cebula
• 150 g ugotowanego ryżu
• 3 łyżki przetartych pomidorów
• 2 łyżki bułki tartej
przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, wyciśnięty ząbek czosnku
• łyżka mąki do obtoczenia pulpetów

• 500 ml bulionu (np z tego przepisu)
• 1 marchew
• 5 łyżek przetartych pomidorów


Zagotuj bulion z marchewką pokrojoną w plasterki oraz przecierem z pomidorów. 

Do miski dodaj zmielony filet z indyka, jajko i posiekaną drobno cebulę. Dodaj ugotowany ryż (niecała saszetka po ugotowaniu), przecier z pomidorów oraz przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze całość i foruj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w mące i delikatnie umieszczaj w garnku z gotującym się bulionem. Powinno wyjść około 18-20 pulpetów.

Zmniejsz moc palnika i gotuj całość 20 minut bez przykrycia. 


pulpety-indycze-z-ryzem-1

Pulpety można podawać z mieszanką sałat lub dowolną surówką.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Ochasia
2016-07-06 11:34
Moja mama robiła coś podobnego gdy byłam dzieckiem, pycha! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-06 15:25
Miłe wspomnienia.. może spróbujesz je zrobić ;-)?
Marzena
2016-07-06 20:35
Takie danie zjadłabym z apetytem, super pomysł Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-07 09:51
Dzięki Marzenko :-)
Sylwia Ciszyńska
2016-07-07 01:40
Czy takie wrzucenie na gorący bulion sprawi, że mięso się zamknie i pozostanie soczyste? Może głupie pytanie, ale zwykle robiłam to, podsmażając mięso na gorącym tłuszczu i potem wrzucałam do garnka. A wiadomo, że smażenie nie jest zbyt zdrowe, może okazałoby się, że jest bezpieczniejsza alternatywa.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-07 09:58
Sylwio, mięso częściowo się zamknie, ponieważ obtoczone zostanie lekko w mące. Dodatkowo lekko zagęści się sos. Faktura nie będzie taka sama jak we wcześniej podsmażanych, ale właśnie na tym polega urok pulpetów... Mają być delikatne :-) Spróbuj i napisz, czy Ci smakowały.