Pulpety indycze z ryżem
Duże i soczyste pulpety z dodatkiem ryżu, w kąpieli z sosu pomidorowego :-) Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
- 500 g filetu z indyka - zmielony
- 1 jajko
- mała cebula
- 150 g ugotowanego ryżu
- 3 łyżki przetartych pomidorów
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: płaska łyżeczka soli, łyżka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, wyciśnięty ząbek czosnku
- łyżka mąki do obtoczenia pulpetów
- 500 ml bulionu
- 1 marchew
- 5 łyżek przetartych pomidorów
Zagotuj bulion z marchewką pokrojoną w plasterki oraz przecierem z pomidorów.
Do miski dodaj zmielony filet z indyka, jajko i posiekaną drobno cebulę. Dodaj ugotowany ryż (niecała saszetka po ugotowaniu), przecier z pomidorów oraz przyprawy i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze całość i foruj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w mące i delikatnie umieszczaj w garnku z gotującym się bulionem. Powinno wyjść około 18-20 pulpetów.
Zmniejsz moc palnika i gotuj całość 20 minut bez przykrycia.

Pulpety można podawać z mieszanką sałat lub dowolną surówką.
Polecam sprawdź też mój przepis na pulpety w sosie koperkowym oraz doskonałe pulpety drobiowe.
Smacznego!