Kanapka drwala

Kanapka drwala

Kanapka drwala to pyszny burger z soczystym kotletem z mięsa wołowego. Do tego chrupiący boczek, podsmażony w panierce ser, świeże warzywa oraz sos musztardowy. 

- super pomysł na obiad
- prosty sos z trzech składników
- można użyć nawet zwykłą bułkę

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 2 duże burgery

Kaloryczność kcal: 1100 w 1 kanapce

Składniki na kanapkę drwala

  • 2 duże bułki np. okrągłe grahamki
  • 300 g mielonej wołowiny np. łopatki
  • 4 plasterki boczku surowego wędzonego - około 50 g
  • 1 okrągły ser camembert - 170 g
  • 2 grube plasterki pomidora
  • 4 cienkie krążki czerwonej cebuli
  • 2 listki sałaty lodowej lub rzymskiej
  • przyprawy do wołowiny: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do obtoczenia sera: płaska łyżka bułki tartej, malutkie jajko
  • łyżka oleju do smażenia

Składniki na sos musztardowy

Burger drwala

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz dwa ogromne burgery, którymi z powodzeniem najedzą się cztery osoby :) 

Przed szykowaniem kanapki drwala zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz pominąć cebulę lub też dodasz ogórka kiszonego lub konserwowego.

Do burgerów nie polecam szynki oraz polędwicy (za drogie i za chude mięso). Tym razem sięgnęłam po łopatkę wołową, ale możesz też użyć mięsa mieszanego "na gulasz". Idealny będzie też antrykot, łata oraz pręga wołowa (najlepiej połączyć kilka rodzajów). Kupuj mięso z jak najmłodszego wołu. Polecam samodzielne mielenie wołowiny w domu, bądź kupowanie mięsa z możliwością mielenia go w sklepie/zakładzie.

Kanapka drwala, 1

Kanapka drwala przepis

W pierwszej kolejności przygotuj sobie sos do kanapki drwala. W miseczce umieść po pół łyżki ulubionego ketchupu i majonezu. Dodaj też jedną łyżkę Musztardy oryginalnej Dijon MAILLE. To idealna musztarda do tego typu sosów. Jest ostra i bardzo kremowa. Całość wymieszaj dokładnie. Sos musztardowy jest już gotowy.

Kanapka drwala, 2

Potrzebujesz 300 gramów wołowiny. Polecam łączyć ze sobą kilka rodzajów mięsa. Tym razem użyłam wyłącznie łopatkę wołową. Mięso zmieliłam w maszynce na średnich oczkach. Można je też mielić na dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu i zacznij wyrabiać masę mięsną. Mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy mięso jest dokładnie wymieszane i jednolite. 

Mięso podziel na dwa równe kawałki i uformuj płaskie kotlety o średnicy odrobinę większej niż podstawa bułki (mięso odrobinę kurczy się podczas smażenia). Moje kanapki drwala były naprawdę spore, ponieważ jedna bułka ważyła 100 gramów. Nagrzej większą patelnię (na tyle dużą, by pomieściła oba kotlety). Wlej łyżkę oleju do smażenia i po chwili wyłóż też oba kotlety. Smaż je nie dłużej niż po trzy minuty na stronę. Podczas smażenia ustaw średnią lub wyższą moc palnika, by nie przypiec za mocno mięsa. Kotletów nie ruszamy, aż do momentu przewrócenia ich na drugą stronę. Czas smażenia podany przeze mnie jest czasem orientacyjnym. Polecam cały czas kontrolować stopień wypieczenia kotletów. 

Na zdęciu poniżej kotlety przed smażeniem.
Kanapka drwala, 3

Na tej samej patelni (po kotletach) polecam podpiec plasterki boczku. Cztery cieniutkie plasterki boczku surowego ważyły u mnie łącznie 50 gramów. Smażyłam je po kilkanaście sekund z obu stron do momentu, gdy zrobiły się rumiane. Przygotowałam też dwa grube plasterki pomidora oraz dwa liście sałaty rzymskiej. 

Porada: Sałatę rzymską możesz zastąpić sałatą lodową.

Kanapka drwala, 4

Na patelni po kotletach i boczku można też podsmażyć panierowany ser. Użyłam dużego krążka naturalnego sera camembert o wadze 170 gramów. Krążek sera przekroiłam na pół tak, by powstały mi dwa cieńsze krążki. 

Każdy krążek zanurzyłam najpierw w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyłam w bułce tartej. Krążki sera w panierce smaż w pierwszej kolejności od strony zewnętrznej (tej ze "skórką"). Po niecałej minucie przewróć każdy krążek na drugą stronę i podsmażaj również minutę. Przy pomocy szerokiej łopatki zdejmij podsmażone sery na deskę drewnianą. 

Porada: Jako panierkę można też użyć jedno jajko przepiórcze oraz np. bardzo drobno pokruszone chipsy kukurydziane. Sprawdzą się też naturalne płatki śniadaniowe kukurydziane (również mocno rozdrobnione). Jeśli nie chcesz lub nie masz sera camembert, to możesz tak samo przygotować grubszy kawałek ulubionego żółtego sera (najlepiej w kształcie "salami"). 

Na zdęciu poniżej ser przed smażeniem.
Kanapka drwala, 5

Kanapkę drwala można śmiało przygotować z użyciem dowolnej bułki np. grahamki. U mnie były to dwie bardzo duże bułki pszenne z ziarnami. Każda bułka o wadze 100 gramów. Bułki przekrój na pół. Warto je przez chwilę podpiec od wewnętrznej strony na patelni lub na grillu, by były rumiane i ciepłe. 

Na spód bułki układaj kolejno: podsmażony ser panierowany; liść sałaty; gruby plaster pomidora, po dwa plasterki chrupiącego boczku; po kilka cienkich krążków czerwonej cebuli; kotlet wołowy; solidną porcję sosu musztardowego; górę od bułki.

Porada: Na kotlety wyłożyłam jeszcze po jednym plasterku żółtego sera, ale nie jest on konieczny. Do kanapek można też dołożyć plasterki ogórków kiszonych lub konserwowych. Cebulę czerwoną można pominąć lub zastąpić cebulą czosnkową, cukrową lub zwykłą. 
Kanapka drwala, 6

Kanapka drwala, 7

Kanapka drwala fantastycznie smakuje podana z domowymi frytkami maczanymi w musztardzie. Oprócz Musztardy oryginalnej Dijon MAILLE marka posiada też w ofercie musztardę miodową oraz starofrancuską. Wszystkie trzy musztardy produkowane są z najlepszych ziaren gorczycy. Znakomicie uzupełniają smak mięs i wędlin. Są doskonałe do sałatek, do dań z grilla oraz jako baza do sosów. Więcej o produktach Maille znajdziecie na stronie decare.pl

Tak naprawdę każdą z nich możesz użyć do wzbogacenia smaku swojego burgera oraz frytek.
Jaka jest Twoja ulubiona musztarda? 
Kanapka drwala, 8

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.9 / 5 (59 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kanapka drwala

Zapraszam po mój przepis na kanapkę drwala. Do stworzenia tej kanapki zainspirowałam się kanapką z sieci restauracji McDonald's. W środku znajdziesz oczywiście kotlet z mięsa wołowego, boczek oraz ser smażony w panierce. To najważniejsze składniki jakie powinny się znaleźć w kanapce drwala. Zatem w skrócie kanapka drwala skład: domowa bułka, boczek podsmażony na chrupiąco, sos musztardowy, kotlet z mielonego mięsa wołowego, ser typu camembert podsmażony w panierce oraz sałata i ewentualnie inne ulubione warzywa. Kanapka drwala to bardzo sycący pomysł na posiłek. Jest tak ogromna, że można się nią śmiało podzielić z druga osobą i zjeść jedną taką kanapkę na spółkę. Z założenia kanapka drwala nie powinna być raczej szykowana na typowej bulce do burgerów. Jeśli oczywiście będzie to jednak domowa bułka, to śmiało można szykować kanapkę drwala na takiej pysznej bułeczce. Aby zrobić kanapkę drwala możesz użyć tak naprawdę dowolnej okrągłej i większej bułki. Bardzo dobrze sprawdzają się wszelkie bułki pszenne z ziarnami lub też bułki grahamki. Możesz użyć nawet zwykłej bułki kajzerki. 

Burger drwala

Kanapka drwala, czy też bułka drwala to wyjątkowo bogata w składniki kanapka. Te dwie nazwy można śmiało stosować zamiennie, ponieważ jest to i kanapka (używamy zwykłej bułki) i burger, ponieważ dajemy do środka kotlet z mięsa mielonego oraz ser. Kanapka drwala kalorie - Tak naprawdę to bardzo dużo zależy od wielkości burgera oraz ilości użytego mięsa na kotlet oraz sera w panierce. Mój burger drwala kalorie miał konkretne, ponieważ użyłam bardzo dużych bułek oraz wielkich kotletów i podwójnej porcji boczku. Nawet ser camembert na jedną kanapkę drwala ważył ponad 80 gramów. Ponieważ jest to burger, w którym jest i boczek i wołowina i jeszcze kaloryczny ser, to dodałam do niego również kilka krążków czerwonej cebuli, chrupiący listek sałaty oraz solidny plaster pomidora. Do tego obowiązkowo sos na bazie bardzo dobrej i ostrej musztardy oryginalnej Dijon MAILLE. Zgadzam się w 100 % z producentem, że: Musztarda Maille Dijon Originale to najsłynniejsza musztarda, która produkowana jest we Francji w regionie Dijon. Smak "Dijon" to kwintesencja i klasyka francuskiego smaku najdoskonalszej musztardy produkowanej tylko z najlepszych ziaren gorczycy. Charakteryzuje się typowym ostrym, a poniekąd wyczuwalnie słonym smakiem oraz kremowo aksamitną konsystencją. Kanapka drwala przepis, który zachwyca. Zapraszam i życzę smacznego.