Sałata ze śmietaną
Prosta, pyszna i szybka do zrobienia sałata ze śmietaną do obiadu. Sałata masłowa w smacznej wersji z odrobiną octu lub soku z cytryny i z cukrem. To świetna sałata na słodko do frytek i obiadu z ziemniakami.
- sałata uwielbiana przez dzieci
- super szybki pomysł na sałatkę
- najpyszniejsza do obiadu z ziemniakami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: około 330 g sałaty
Kaloryczność kcal: 62 w 100 g sałaty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 główka sałaty masłowej - do 300 g
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- pół łyżeczki octu lub łyżka soku z cytryny
- pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
- pół garści natki pietruszki (można pominąć)
- szczypta soli i pieprzu
Sałata ze śmietaną
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz użyć więcej lub mniej śmietany niż ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 330 gramów sałaty masłowej ze śmietaną.
Sałata masłowa ze śmietaną to nasz pyszny dodatek do obiadu z tłuczonymi ziemniakami lub frytkami. Robię ją dość często, ponieważ szykowanie takiej sałatki zajmuje mi tylko kilka minut. Oprócz tego przepisu mam na nią kilka innych sposób, które opiszę pod koniec wpisu :)
Sałata do obiadu
Z główki sałaty masłowej zdejmij po kolei wszystkie liście. Każdy liść przepłucz nad zlewem pod zimą, bieżącą wodą i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Porwij liście sałaty w dłoniach na mniejsze kawałki. Jasne i grube nerwy możesz wyrzucić. Niektórzy jednak je lubią, więc decyzja należy do Ciebie.
W osobnej miseczce wymieszaj razem trzy łyżki śmietany kwaśnej 18 %, pół łyżeczki octu lub łyżkę soku z cytryny, pół płaskiej łyżeczki cukru pudru oraz szczyptę soli i pieprzu. Tak doprawioną śmietanę wylej na kawałki sałaty i całość delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj też posiekaną natkę pietruszki.
Porada: Zamiast cukru pudru możesz użyć zwykłego cukru. Ja jednak polecam cukier puder, ponieważ sałata masłowa jest delikatna i lepiej, by nie było czuć cukru pod zębami. Co innego sałata lodowa, przy której lubię dodawać drobny cukier. Natkę pietruszki możesz pominąć lub zastąpić odrobiną szczypiorku, rzodkiewką lub (i) ogórkiem. Rzodkiewka i ogórek powinny być pokrojone w jak najcieńsze plasterki.
Zamiast śmietany kwaśnej 18 % możesz też użyć śmietany sałatkowej 12 % lub też dać jogurt. Jeśli lubisz sałatę z większą ilością śmietany, to śmiało możesz jej dodać więcej niż ja.
Gotową sałatę ze śmietaną polecam jeszcze lekko schłodzić w lodówce. Wystarczy kilka minut przed dodaniem jej do obiadu.
Podam jeszcze na koniec inne sposoby na sałatę ze śmietaną. Najciekawszy według mnie przepis zawiera jeszcze żółtko wyjęte z ugotowanego na twardo jajka. Takie żółtko wystarczy pokruszyć na sałatkę. Białko wystarczy posiekać drobno nożem i wymieszać z ze śmietaną i resztą składników. Taką sałatę szykuję często dla młodszego Syna.
W jeszcze bogatszej wersji oprócz jajka na twardo dodaje się jeszcze odrobinę musztardy oraz plasterki cienko pokrojonego ogórka i rzodkiewki. To sałata dla mnie i dla Męża.
Jaką wersję lubicie Wy?
Smacznego.