Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka z halloumi

Sałatka z halloumi

Sałatka z halloumi grillowanym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Przepis jest bardzo prosty i świetnie sprawdzi się nie tylko na grilla. Do sałatki można dodać równe owoce. 

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: ponad 500 g sałatki

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g sałatki [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • około 200 g sera Halloumi - 1 opakowanie
  • 100 g sałaty rzymskiej lub mieszanki roszponki i rukoli
  • 100 g truskawek, brzoskwiń, gruszek lub owocu granatu
  • 1 młody ogórek gruntowy - około 80 g
  • kawałek czerwonej cebuli - około 20 g
  • 3 łyżki ulubionej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: po szczypcie soli, pieprzu, oregano, chili

Sałatka z halloumi
Sałatka z halloumi, 1

Krok 1: Przygotuj ser

Ser halloumi pokrój w plasterki grubości około 10-12 mm. Z obu stron pokryj je odrobiną oliwy. Nagrzej grill elektryczny. Na gorących płytkach umieść plasterki sera. Grilluj je z obu stron krótko na średniej mocy. Jak tylko przestaną puszczać "wodę" i zarumienią się można zdjąć je na talerz. 

Porada: Nie podaję konkretnego czasu przypiekania sera, ponieważ każdy ma inny sprzęt. Halloumi jest gotowe do spożycia i bez przypiekania, zatem wystarczy tylko zarumienić ser z obu stron. Można to też zrobić na patelni grillowej lub zwykłej. 

Przygotuj ser

Krok 2: Pokrój warzywa

Około 100 gramów sałaty rzymskiej porwij na mniejsze kawałki. Młodego, świeżego ogórka gruntowego nie obieraj, tylko pokrój go w plasterki. Kawałek czerwonej cebuli pokrój w cienkie piórka. 100 gramów truskawek pokrój na kawałki na jeden kęs. 

Porady: Poza sezonem można siepnąć po ogórka szklarniowego. Nie trzeba go obierać, ale warto usunąć przerośnięte gniazdo nasienne. Sałatę rzymską można zamienić  na lodową, karbowaną albo też mieszankę roszponki z odrobiną rukoli. Truskawki można śmiało zamienić na gruszki, owoce granatu, morele lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) albo też ananasa. 

Pokrój warzywa

Krok 3: Połącz składniki i podawaj

Warzywa i owoce umieść w misce. Dodaj do nich przygotowany ser. Do małej miseczki wlej 3 łyżki ulubionej oliwy z oliwek oraz 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Dodaj po solidnej szczypcie soli, pieprzu, oregano oraz chili. Sos wymieszaj i polej nim sałatkę. Podawaj ze świeżym pieczywem lub z grzankami. Sama dodałam jeszcze listki bazylii. 

Porada: Do sałatki pasują również prażone pestki słonecznika oraz dowolne oliwki.

Połącz składniki i podawaj

Sałatka z halloumi, 5

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka z halloumi

Sałatka z grillowanym serem halloumi to prawdziwy rarytas dla wszystkich miłośników lekkich, ale wyrazistych smaków. To doskonała opcja na letni obiad, szybka przekąska na garden party, czy elegancki dodatek do grilla. Ser halloumi, dzięki swojej unikalnej teksturze, świetnie się grilluje, nie rozpada się i idealnie komponuje z chrupkimi warzywami oraz owocami, tworząc wyśmienite połączenie smaków. Podstawą tej sałatki jest soczysta sałata rzymska, która stanowi nie tylko tło dla reszty składników, ale też dodaje świeżości i chrupkości. Czerwona cebula, przekrojona w cienkie piórka, wprowadza lekko pikantny, ale też słodki akcent, natomiast świeży ogórek dodaje dodatkowej soczystości oraz świeżości. Sałatka z truskawkami i serem halloumi to moja ulubiona wersja na lato. Sercem sałatki jest oczywiście grillowany ser halloumi. Jego lekko słony smak i specyficzna konsystencja są nieodzowne dla tego dania. Grillowanie sera halloumi nie zajmuje wiele czasu - wystarczy kilka minut z każdej strony, aby uzyskać złotą, chrupiącą skórkę, która wspaniale kontrastuje z miękkością warzyw. Sałatka z serem halloumi wygląda, pachnie i smakuje wspaniale. Owoce dodają tej sałatce wyjątkowego charakteru. Zależnie od sezonu i preferencji można wybierać między słodkimi truskawkami, kwaśnymi owocami granatu, soczystymi gruszkami lub aromatycznymi brzoskwiniami, zarówno świeżymi, jak i z syropu. Każdy z tych dodatków wnosi do sałatki nie tylko cudowny smak, ale również piękną kolorystykę, sprawiając, że jest ona prawdziwą ucztą dla oczu. Sałatka z halloumi to mój typ na wspaniałą sałatkę na grilla. Całość należy polać mieszanką oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętego soku z cytryny, co dostarcza lekkości oraz orzeźwienia, a delikatne dodatki jak mięta lub płatki chilli mogą wzbogacić sałatkę o nowe smakowe niuanse. Sałatka z halloumi to nie tylko smaczne, ale i kolorowe danie, które zaspokoi podniebienia wszystkich gości, zapewniając lekkie, ale satysfakcjonujące doznania kulinarne. To idealny wybór dla tych, którzy szukają czegoś niebanalnego, ale jednocześnie prostego i szybkiego w przygotowaniu. A tutaj przepyszna salatka z burrata